Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Small Mammals - Furry & Cute

Small Mammals - Furry & Cute Home for the small, furry and cute mammals such as bunnies and hamsters

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 04-01-2011, 12:48 AM
pjud pjud is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 26
Rep Power: 0
pjud is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by anjeain View Post
ADOPTION.... tak mungkin... hedgehog akak sangat comel & sangat2 manja. jaga pon senang. nanti kalau ada yang nak bagi adoption akak inform. kalau boleh e-mail kat akak contact no. (putribulan78@hotmail.com)


wah yeke...ermm ok2 if anyting nnt pjud inform kt akk k...t pjud bg email my contact...skang nk cr GP n hmster tuk awek nih...dia lak nk bela jgk.. t pjud dtg umh kak nurul ah..kt mn yer?ley mlawat nih mini zoo kekekek
Reply With Quote
  #22  
Old 04-01-2011, 09:39 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by anjeain View Post
saya pon macam kak nurul gak. dalam hati saya kata (ada aku kesah). yang penting kita tau apa yang kita buat dan hanya kita yang faham perasaan kita. sekarang ni dalam perancangan nak beli SG.
Totally agree with you Anjeain
Akk pun tak kesah apa orang nak kata, yang penting kita mampu jaga binatang peliharaan kita ngan baik, jalan tanggungjawab sebagai seorang pembela binatang, tak menindas binatang dan tak kacau orang lain.

Akk beli Taro dan Kenji (Sugar Glider) ngan harga RM100 seekor je. Kalo Anjeain nak nanti akk tolong tanyakan owner dia kalo ada lagi ok?
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #23  
Old 04-01-2011, 12:03 PM
picco picco is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 75
Rep Power: 10
picco is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
He..he.... nak wat cam mana memang akk suka dan sayangkan binatang.
Kat rumah ada :-

1) 15 ekor kucing
2) 2 GP
3) 2 Sugar Glider
4) 2 Tortise
5) 10 ekor guppies

Nak melawat? Boleh.... Entrance fee kena bawa kueh mueh
GP akk tu jenis biase ke? nk satu bulehhhh
Reply With Quote
  #24  
Old 04-01-2011, 12:50 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by picco View Post
GP akk tu jenis biase ke? nk satu bulehhhh
Seekor jenis Abby dan seekor lagi shorthair.
Ada gambar kat 'borak borak' corner dalam website akk.
Tengok la gambar mereka.

Mana boleh bagi.
Akk sayangkan mereka berdua la.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #25  
Old 04-01-2011, 01:12 PM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 11
anjeain is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post

Akk beli Taro dan Kenji (Sugar Glider) ngan harga RM100 seekor je. Kalo Anjeain nak nanti akk tolong tanyakan owner dia kalo ada lagi ok?
nak..nak... 1 pair kalau ada akak e-mail kat saya (putribulan78@hotmail.com). cage pon dah ready. biasanya sebelum saya nak ada pet baru perkara pertama yang saya buat ialah cari info pasal mereka dan sediakan rumah mereka. bila dah ready semua baru berani nak beli.
Reply With Quote
  #26  
Old 04-02-2011, 02:18 AM
zul langat's Avatar
zul langat zul langat is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 25
Rep Power: 0
zul langat is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Memang betul kata Anjeain, hedgehog memang comel sangat sangat.
Dulu akk ada bela seekor albino hedgehog nama dia Elvis sebab bulu kat atas kepala dia naik macam rambut Elvis Presley . Tapi malangnya Elvis dah mati. RIP Elvis.

Sekarang bela GP pula. Memang best pelihara GP nie. Makan sayur, buah dan hay. Yang comel pasal GP nie mereka sangat pandai. Bila je balik dari kerja dan buka pintu, mereka dah bunyi 'Wheek! Wheek!' nak minta makan. Bila dah bagi makan mereka akan bunyi lain. GP akk mesra alam ngan kucing kat rumah. Bermain sama sama lagi. Bila mandi dan hair dryer mereka akan duduk diam diam je. Manja sangat.

Sekarang pula ada keluarga baru, Kenji dan Taro sugar glider. Sangat manja juga. Best pelihara binatang nie.
kalau sis. sudi add. saya kat facebook.....zuljr@ymail.com....boleh lah kita berkongsi ilmu tang penjagaan hawan ni....dan banyak yg saya nak belajar dari sis. untuk pengatahuan sis. saya ada bela guinea pig juga...
Reply With Quote
  #27  
Old 04-02-2011, 12:04 PM
pjud pjud is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 26
Rep Power: 0
pjud is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

announcement..huhuhu xde ke yg nk adopt/sale GP.....hamster pon boley ar...anjeain> xde new story?
Reply With Quote
  #28  
Old 04-03-2011, 05:00 AM
zul langat's Avatar
zul langat zul langat is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 25
Rep Power: 0
zul langat is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by pjud View Post
announcement..huhuhu xde ke yg nk adopt/sale GP.....hamster pon boley ar...anjeain> xde new story?
hari tu tengok kat petaling street...gp nya murah...dan comel....abby. rm 35...american rm 25 utk seekor....kat sana ada 2 petshop....tengok dulu...kalau suka beli le....kat pasar pudu pon ada....kebanyakan mahal....dan kotor.

sebaiknya....cuba belajar dulu tang pemakanan gp...sebab gp boleh mati sebab salah makan....
Reply With Quote
  #29  
Old 04-03-2011, 10:23 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by zul langat View Post
hari tu tengok kat petaling street...gp nya murah...dan comel....abby. rm 35...american rm 25 utk seekor....kat sana ada 2 petshop....tengok dulu...kalau suka beli le....kat pasar pudu pon ada....kebanyakan mahal....dan kotor.

sebaiknya....cuba belajar dulu tang pemakanan gp...sebab gp boleh mati sebab salah makan....
Bagi saya GP paling la senang nak jaga.
Dah tu sangat reponsive ngan manusia.
Kalo kita panggil dia pandai menyahut.
Best sangat
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #30  
Old 04-03-2011, 11:10 AM
pjud pjud is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 26
Rep Power: 0
pjud is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Bagi saya GP paling la senang nak jaga.
Dah tu sangat reponsive ngan manusia.
Kalo kita panggil dia pandai menyahut.
Best sangat
yeah btol tuh..gp pling senang jga if we know wat we do to them...yg pnting kne slalu men2 dgn dia. hurmm kt ptaling ye...ok noted!any other suggestion?
Reply With Quote
  #31  
Old 04-03-2011, 11:10 PM
zul langat's Avatar
zul langat zul langat is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 25
Rep Power: 0
zul langat is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Bagi saya GP paling la senang nak jaga.
Dah tu sangat reponsive ngan manusia.
Kalo kita panggil dia pandai menyahut.
Best sangat
ha ha ha memang menghiburkan gp ni.....saya sengaja menggesek beg plastik...bagi bunyi....nanti huruhara le bunyi gp2 saya menjerit....minta makanan....macam budak nakal diorang....memekik....sambil lompat2 ha ha ha sungguh menghiburkan.
Reply With Quote
  #32  
Old 04-03-2011, 11:52 PM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 11
anjeain is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

makin meriah thread GP ni. bila dah meriah timbul pulak keinginan nak menyelami keletah budak ni. ermm sedang di pertimbangkan. tapi kena study dulu pasal budak2 ni.

pjud: akak sedang usha2. baru balik dari kampung. mak mertua kata ada orang bela. terus pergi rumah orang tu tapi takde rezeki la.. tuan rumah takde sabar ya.. kalau ada mesti akak inform.

zul: tima kasih add saya kat FB. dah accept. next time kita leh kongsi pasal pet kita.

kakak nurul: ada news ker pasal SG tu. dah tak sabar rasanya
Reply With Quote
  #33  
Old 04-04-2011, 01:24 AM
zul langat's Avatar
zul langat zul langat is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 25
Rep Power: 0
zul langat is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by anjeain View Post
makin meriah thread GP ni. bila dah meriah timbul pulak keinginan nak menyelami keletah budak ni. ermm sedang di pertimbangkan. tapi kena study dulu pasal budak2 ni.

pjud: akak sedang usha2. baru balik dari kampung. mak mertua kata ada orang bela. terus pergi rumah orang tu tapi takde rezeki la.. tuan rumah takde sabar ya.. kalau ada mesti akak inform.

zul: tima kasih add saya kat FB. dah accept. next time kita leh kongsi pasal pet kita.

kakak nurul: ada news ker pasal SG tu. dah tak sabar rasanya
memang kalau boleh.....bersama kita meriahkan thread gp ni...sebab gp ni memang memeriahkan kita.... kat thread boleh le kita berkongsi cerita....dan tip2 atau apa2 info berguna...
untuk pengetahuan....kat rumah sekarang dah ada 9 gp...2 american....3 abby....2 peruvian.....dan 2 sheltie. kalau ada rezeki....nak tambah lagi jenis lain lak.
terima kasih buat kak berdua...kerana menerima saya sebagai geng gp..
Reply With Quote
  #34  
Old 04-04-2011, 10:04 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by anjeain View Post
makin meriah thread GP ni. bila dah meriah timbul pulak keinginan nak menyelami keletah budak ni. ermm sedang di pertimbangkan. tapi kena study dulu pasal budak2 ni.

pjud: akak sedang usha2. baru balik dari kampung. mak mertua kata ada orang bela. terus pergi rumah orang tu tapi takde rezeki la.. tuan rumah takde sabar ya.. kalau ada mesti akak inform.

zul: tima kasih add saya kat FB. dah accept. next time kita leh kongsi pasal pet kita.

kakak nurul: ada news ker pasal SG tu. dah tak sabar rasanya
Salam Anjeain,

Sorry akk tengah usha budak tu.
Baru dapat semalam.
Dia kata for the moment tak ada anak lagi tapi ada yang tengah pregnant.
Dia kata nanti dia akan inform bila ready.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #35  
Old 04-04-2011, 10:07 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by zul langat View Post
memang kalau boleh.....bersama kita meriahkan thread gp ni...sebab gp ni memang memeriahkan kita.... kat thread boleh le kita berkongsi cerita....dan tip2 atau apa2 info berguna...
untuk pengetahuan....kat rumah sekarang dah ada 9 gp...2 american....3 abby....2 peruvian.....dan 2 sheltie. kalau ada rezeki....nak tambah lagi jenis lain lak.
terima kasih buat kak berdua...kerana menerima saya sebagai geng gp..
Bestnya Zul banyak jenis GP.
Bagi akk cukup la seekor abby dan seekor american shorthair.
Tapi akk tengah confuse macam mana nak tau jantinanya.
Dah study tapi masih gagal
Tengok cinonet dia macam serupa je.
Kalo serupa confirm la dua dua jantan kena la tukar nama
Zul pakar ke?
My favourite memang peruvian sebab bulu dia cantik!
Tapi for now enough la ngan Timi dan Mimi.
Tapi kucing tak cukup
Dah ada persian, siamese, munchkin, Exotic Shorthair.
My favourite Exotic Shorthair
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #36  
Old 04-04-2011, 12:39 PM
picco picco is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 75
Rep Power: 10
picco is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Bagi saya GP paling la senang nak jaga.
Dah tu sangat reponsive ngan manusia.
Kalo kita panggil dia pandai menyahut.
Best sangat
baru2 ni sya ada gi tgk gp kt area banting,mmg cute,ada jenis abby,sheltie,peruvian,sepasang dia jual rm70 je,mmg murah giler..mmg nk beli pn,tpi nk mntk pendpt akk la,cara2 nk jaga gp ni..nk bg makan ape,satu hari bape kali nk bg dia mkn,kena mandikn dia ke?penyakit dia plak cmne erk? leh akk terangkan????pastu cmne kita nk tau dia jantan ke betina? klu sya da bela gp nnti,klu dia terberanak cmne erk?
Reply With Quote
  #37  
Old 04-04-2011, 12:50 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by picco View Post
baru2 ni sya ada gi tgk gp kt area banting,mmg cute,ada jenis abby,sheltie,peruvian,sepasang dia jual rm70 je,mmg murah giler..mmg nk beli pn,tpi nk mntk pendpt akk la,cara2 nk jaga gp ni..nk bg makan ape,satu hari bape kali nk bg dia mkn,kena mandikn dia ke?penyakit dia plak cmne erk? leh akk terangkan????
Hi Picco,

Sebenarnya akk ni bukan expert pelihara GP.
Akk pun baru berjinak jinak ngan GP tahun lalu.
Pelihara GP memang senang.
Akk tak bagi GP akk makan pellet tu.
Akk lebih suka bagi makan makanan yang segar sepert :-

- Alfafa hay
- Timothy hay
Sayur seperti :-
- Carrots
- Celery
- Kangkung
- Cabbage
- Red Bell Pepper (buang biji)
- Daun Pandan
- Kacang buncis
Buah seperti :-
- Apple
- orange (buang kulit)

Selain dari yang di atas, akk juga bay lysinc + vit c yang di campurkan ngan minuman air mereka. GP perlukan banyak Vit C kalo tak mereka akan sakit.

GP memang boleh di mandikan tapi akk jarang mandikan mereka sebab mereka tak berbau atau kotor pun. Ni sebab akk pakai pellet di perbuat dari recycle paper untuk bedding mereka. Satu lagi GP akk pandai pakai toilet he..he... jadi pellet tak kotor pun.

GP di beri makan dua kali sehari iaitu pagi dan petang. Mereka nie pandai tau, asalkan dengar bunyi plastic atau pintu fridge di buka terus jerit minta makan. Dulu akk tak caya tapi bila dah pelihara baru akk tau mereka nie pintar sangat. Bila nak makan jerit Wheek! Wheek! Bila dah bagi makan mereka bunyi lain pula. Seronok tau.

Setahu akk GP jarang sakit kalo di jaga betul. Alhamdulilah dah dekat setahun akk pelihara GP nie tak pernah sakit pula. Yang akk tau kalo cirit birit bagi makan Timothy hay untuk stabilkan balik poo poo tu.

A'ah... orang yang jual kat banting tu memang murah tapi jauh.......

Cuba picco masuk forum lowyat under 'Pets Wonderland'. Kat situ ada GP corner. Segala information pasal GP ada situ.

Bab tengok cinonet memang akk gagal la Picco. Tak pandai bezakan pun he..he....
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #38  
Old 04-04-2011, 01:00 PM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 11
anjeain is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Salam Anjeain,

Sorry akk tengah usha budak tu.
Baru dapat semalam.
Dia kata for the moment tak ada anak lagi tapi ada yang tengah pregnant.
Dia kata nanti dia akan inform bila ready.
tima kasih dan maaf la menyusahkan akak pulak. ok saya akan setia menunggu.
Reply With Quote
  #39  
Old 04-04-2011, 01:02 PM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 11
anjeain is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by picco View Post
baru2 ni sya ada gi tgk gp kt area banting,mmg cute,ada jenis abby,sheltie,peruvian,sepasang dia jual rm70 je,mmg murah giler..mmg nk beli pn,tpi nk mntk pendpt akk la,cara2 nk jaga gp ni..nk bg makan ape,satu hari bape kali nk bg dia mkn,kena mandikn dia ke?penyakit dia plak cmne erk? leh akk terangkan????pastu cmne kita nk tau dia jantan ke betina? klu sya da bela gp nnti,klu dia terberanak cmne erk?
kat sungai buaya ker? macam nak pergi tengok je.
Reply With Quote
  #40  
Old 04-04-2011, 01:04 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Want to adopt gp

Quote:
Originally Posted by anjeain View Post
tima kasih dan maaf la menyusahkan akak pulak. ok saya akan setia menunggu.
Ish... tak menyusahkan pun.
Akk yang offer kan
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
- please adopt me - Hunter Hall of Shame 9 09-06-2012 08:43 PM
HELP ! Please adopt my 2nd dog stratboy Dogs & Puppies 2 04-06-2010 06:47 PM
Looking to adopt hamster kyrez General Discussion 0 10-08-2009 11:43 AM
Please Adopt Me... shareen_natasha Cats & Kittens 18 02-01-2009 08:22 PM
Which dog to adopt? eyegel Dogs & Puppies 5 06-19-2008 01:15 PM


All times are GMT +8. The time now is 01:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.