Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-12-2020, 03:37 PM
freakhaz freakhaz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 1
Rep Power: 0
freakhaz is on a distinguished road
Default Minta opinion- dealing with irresponsible pet owner

Saya berjiran dgn satu family besar ni, satu rumah datuk nenek nye, satu lagi rumah anak dan cucu2nya. Dua2 buah rumah ni jenis menternak kucing. So ade 2 colonies. Satu nenek punya kucing2, satu lagi cucu2nya punya kucing. Cucu2 ni bukan budak sekolah ye, dah 20 lebih semuanya. Dua2 colonies ni tak diberi makan, selalu bergaduh dan tidak dimandulkan. Setiap 3-4 bulan akan lahir kittens dgn banyak.

Boleh kata semua kucing2 diaorang datang rumah saya minta2 makanan. Saya mmg ade kasi diaorang makan sebab kesiankan, kalau ade makanan lebih2 saya sedekah la, tapi kucing2 diaorang ni jadikan rumah saya mcm kafeteria diaorang pulak. Ade yg tak suka makanan yg saya kasi, memilih dan mencuri makanan kucing saya. Kalau time saya tak de makanan extra atau tak sempat nak letak makanan kat luar, ade pulak kucing2 yg curi makanan kucing saya, ade yg suka hati masuk rumah curi makanan. Family saya pon bising la, disebabkan saya, dah bermasalah kucing ceroboh rumah. Ade jugak kucing yg terus tinggal kat sini. Ade yg kena kena kurap dan kutu, saya la yg kena bawak pergi vet dan beli ubat sbb takut berjangkit dgn kucing saya.

Bila saya bising2 kat diaorang suruh bagi makan, dia siap boleh cakap apa evidence saya nak kata diaorang tak kasi makan. Ya Allah, punya la bongkak orang2 macam ni. Setiap hari kucing2 diaorang makan kat rumah saya, dia boleh nak cakap mcm tu. Then, selalu nya lepas saya bising2 tu, akan ada kucing2 yg tiba2 missing.

Ade sekor kucing betina diaorang ni setiap 3 -4 bulan lahirkan anak kat rumah saya. Bila saya suruh ambil bawa balik kittens n mak kucing tu, kemain liat lagi diaorang nak ambil. Bagi macam2 alasan. Asyik tangguh2 je and sengaja menyorok dlm rumah atau balik kerja malam2, tak nak terserempak dgn saya. Ade satu kali tu, saya dapat tangkap dia, so panggil la suruh ambil anak2 kucing dia. Boleh dia buat2 bodoh tak dengar, then cepat2 lari naik kereta. Bayangkan perasaan saya masa tu. Saya rase terhina gile dgn tindakan dia.

Ada jugak anak2 kucing yg dia sengaja dikurung dalam sangkar, tak kasi mak kucing menyusu. Sangkar pon tak dibersihkan. Kena berjangkit kurap dan kutu lagi dari kucing2 dia yg tak terjaga. Last2 mak kucing tu, tarik keluar anak2 dia dari lobang2 sangkar, bawak anak2 dia yg kurus giler dan berpenyakit kat rumah saya. Saya hantar balik kittens tu kat rumah diaorang, tapi mak kucing tu keep on bawak ke rumah saya. Then, saya pon xde pilihan cuba la tlg bersih2 kan, beli susu kittens and bagi makanan. Mak kucing tu dah x nak mengyusukan kittens yg sakit tu lagi sbb dia tau kittens tu dah teruk sgt. Kalau bawak vet pon, saya confirm vet pon x boleh buat ape2. Semua dah sakit teruk. Then satu persatu kittens tu mati kat rumah saya. Ade satu mati malam new year tahun ni. Sedaya upaya saya cuba nak tlg, siap belajar kat youtube mcm mana nak tlg kitten yg dah sakit teruk, tp masa saya pergi makan kejap, bila masuk bilik tengok dia dah keras. Yg tu saya x boleh lupa. Ape yg lebih menyayat hati, lepas semua kittens tu mati, jiran tu terus bersihkan kandang, then simpan. Dia tak mencari pon atau bertanya pasal kittens tu. Betapa zalim nye manusia2 ni. Yg penting satu masalah dah selesai.
.
Then, saya bising2 lagi kat diaorang lagi pasal kejadian tu. Diaorang siap kata lain kali tak payah nak tlg2 jaga, tak yah kasi makan ke ape. Diaorang mmg purposely starved kan anak2 kucing tu. Siap sound saya lagi kata saya yg salah sebab selalu kasi kucing diaorang makan, sebab tu kucing2 diaorang masih kat sini. Kalau saya tak kasi makan, kucing2 tu akan pandai2 pergi cari makan sendiri then jadi stray. Mana2 kucing yg tak pergi, nnt dia orang sendiri akan pergi buang. Dia kata mmg dia dah biasa buang kucing, takde masalah utk dia buang kucing. So terjawab la misteri kucing2 yg hilang tu. Mmg diaorang buang, dan diaorang bangga lagi buang kucing.
.
Tiga bulan lepas, mak kucing diaorang tu mengandung lagi. Saya dah malas nak jaga2 kucing baru lahir dah. Bila kucing tu dah dekat nak besalin dan asyik mundar mandir kat rumah saya, maybe dlm 2-3 hari lagi nak bersalin, saya paksa diaorg ambil kucing tu bawak balik. Dia hantar adik dia ambil bawak balik, then simpan dlm sangkar. Esoknya sangkar dah kosong, dan saya dah tak pernah nampak mak kucing tu lagi. Bayangkan kucing yg dah nak bersalin diaorang buang. Mcm mana kucing tu nak cari makan kat tempat baru, nak bersalin lagi kat tempat yg dia tak kenal. Untuk maklumat, saya pernah offer utk hantar mandulkan mak kucing ni, tapi diaorang tak kasi. Katanya menyiksa binatang kalau mandulkan. Padahal saya tau diaorang tak nak bayar kos vet. Saya mmg dah niat nak bayarkan je tapi tak bagi tau je, diaorg pulak angkuh jawab mcm tu. Terus malas saya nak hantar vet.

.
Before covid, datuk nenek diaorang ade pergi Mekah buat umrah. Orang banyak duit, setiap tahun pergi umrah. Tapi pergi umrah, kucing2 diaorang takde sapa yg jaga. 2 minggu diaorang pergi, mmg dasyat time tu. Semua kucing2 bergaduh2 berebut makanan. Sampai kucing saya kena belasah. Mmg menakut kan time tu. Ade kucing dia yg cakar2 saya teruk masa saya kasi makanan. Bayangkanlah, nak pergi umrah mana boleh tinggalkan tanggungan. Binatang peliharaan pon kira tanggungan, tapi dia boleh tinggal macam tu je. Tak tau la pahala ke, dosa yg diaorang kumpul pergi Mekah tu.
.
Sekarang ni, kucing2 diaorang masih bising dan ceroboh rumah saya cari makanan. Saya sgt bengang dan sakit hati. Diaorang senang2 hidup, saya pulak yg kena deal dgn kucing2 diaorang. So pagi tadi, saya tutup semua lubang2 kucing2 diaorang boleh masuk rumah saya. Sebelum ni saya biar je sbb kucing saya pon lalu lubang2 tu jugak. Kucing saya pon satu, degil tak nak jadi kucing indoor, sampai2 sakit2 dia bila saya simpan dalam rumah, gian sgt nak merayap-rayap kat keluar. Saya terpaksa la biarkan kucing saya lalu jalan yg bahaya sikit. Saya takde pilihan, saya dah tak sanggup lagi nak layan kerenah kucing2 dan jiran yg tak bertanggungjawab dan angkuh ni. Kesian kucing saya, tapi takpe la, saya boleh berdoa pada Allah je supaya takde ape2 berlaku kat dia.
.
Baru kejap ni, kucing2 diaorg dah tak keruan sbb tak de makanan. Saya nampak jiran saya baling batu kat kucing2 yg mencari2 makanan. Baru satu hari saya tak kasi makan, dah jadi sampai mcm tu. Bayangkanlah. Actually, saya rasa bersalah dan kesian dgn kucing2 diaorang. Saya pun tahu kita orang Islam kena yakin yg rezeki kita tu bukan semua hak kita. Ade hak2 makhluk lain contohnye kucing2 yg lapar, kita kena bagi makan. Tapi saya jadi sgt sakit hati dgn jiran2 ni. Seluruh family dari datuk nenek ke anak ke cucu semua tak bertanggung jawab dan tak tahu malu. Kedekut dan bakhil.
.
Jadi saya karang cerita panjang2 ni harap2 ade la sape2 yg baca dan boleh bagi opinion atau maybe ade pengalaman yg sama. Berdosa ke saya tak bagi kucing2 tu makanan? Saya paling risau kalau Allah tutup pintu rezeki saya sebab saya tak beri makan kucing2 yg lapar.

Sekian, terima kasih.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Survey on Malaysian pet owner's behavior on pet health care Charlene General Discussion 0 10-17-2017 11:44 PM
Survey on Malaysian pet owner's behavior on pet health care Charlene Pet Products & Services 0 10-17-2017 11:41 PM
Important for every pet owner. vivi Coffee Room 9 04-18-2015 08:09 AM
7 Tips for Dealing with Destructive Chewing Dogs dog is my buddy Dogs & Puppies 4 08-27-2009 11:02 PM
Heartless and Ignorant Pet-Owner ashleywong Hall of Shame 29 09-25-2008 02:29 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.