Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 09-30-2011, 11:56 AM
anikiemadness anikiemadness is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 16
Rep Power: 0
anikiemadness is on a distinguished road
Talking Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Originally Posted by AzeaF View Post
hari tu i beli wetfood brand Fussie Cat... saje nak try brand ni....
sbb last time bg brand whiskes junior , my cat poo wet gilllleeeerrrrrrrrrrrr....
nyesall!!! never used that again...

tak puas hati baca ingredients kat can tu, i pun gugel2 website dia...

rupa2nye Fussie Cat brand ni ada certified Halal... so, i think i will stick with it...
masa letak pun licin dia makan... letak sikit je... janji licin....
fussie cat nie mahal x berbanding BW? ap ingredientnye? bly bg x? hehehe.. first time dgr brand nie.. heheheh
Reply With Quote
  #42  
Old 09-30-2011, 12:03 PM
duke.pistolero's Avatar
duke.pistolero duke.pistolero is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ukay Perdana
Posts: 49
Rep Power: 0
duke.pistolero is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

try cari pasal info RC kt website UK but i found out one of the ingredient in RC Sensible is 'dehydrated pork protein'.

my question is RC Sensible yg ada kt malaysia ni ok ker since i looking forward to have this product since my cat really have sensitive stomach
Reply With Quote
  #43  
Old 09-30-2011, 03:28 PM
AzeaF's Avatar
AzeaF AzeaF is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 35
Rep Power: 0
AzeaF is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Originally Posted by anikiemadness View Post
fussie cat nie mahal x berbanding BW? ap ingredientnye? bly bg x? hehehe.. first time dgr brand nie.. heheheh
tak tau nak kata mahal ke tak...

kalau tgk website dia, takde yg jenis kibble (yg jenis dry food)
semua jenis wet food...

saya beli tin kecik, RM2.20 satu...



beli kat petshop yg dekat2 rumah je, sbb urgent nak gantikan whiskes tu la...
tak sempat nak browse kedai2 lain...

nnt kalau jumpa yg murah boleh la share info...

so far i suka la, bau dia tak semerbak sgt...almost takde bau... tapi kucing i makan sampai licin..

i suka sebab halal assured.. tak tau la definasi halal dia mcm mana... as long as bukan pork, halal la kot... tak tau la ayam sembelih ke tidak..

**--**--**--**--**

nak add sikit lepas gugel2 pasal Orijen tu...

yg confirm ada pork, bison tu yg Orijen red (dog food)
yg utk cat food takde tulis la dlm ingredients dia
Reply With Quote
  #44  
Old 09-30-2011, 03:39 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 12
thini is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Originally Posted by AzeaF View Post
hari tu i beli wetfood brand Fussie Cat... saje nak try brand ni....
sbb last time bg brand whiskes junior , my cat poo wet gilllleeeerrrrrrrrrrrr....
nyesall!!! never used that again...

tak puas hati baca ingredients kat can tu, i pun gugel2 website dia...

rupa2nye Fussie Cat brand ni ada certified Halal... so, i think i will stick with it...
masa letak pun licin dia makan... letak sikit je... janji licin....
Alhamdulillah... my cats memang semua makan Fussie Cat.. Any info on Royale Feast and Frisian?
Reply With Quote
  #45  
Old 09-30-2011, 04:26 PM
AzeaF's Avatar
AzeaF AzeaF is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 35
Rep Power: 0
AzeaF is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Originally Posted by thini View Post
Alhamdulillah... my cats memang semua makan Fussie Cat.. Any info on Royale Feast and Frisian?
Fussie Cat mmg takde yg jenis kibble, kan...?
Reply With Quote
  #46  
Old 09-30-2011, 04:56 PM
ssangyongs ssangyongs is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 18
Rep Power: 0
ssangyongs is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Originally Posted by AzeaF View Post
tak tau nak kata mahal ke tak...

kalau tgk website dia, takde yg jenis kibble (yg jenis dry food)
semua jenis wet food...

saya beli tin kecik, RM2.20 satu...



beli kat petshop yg dekat2 rumah je, sbb urgent nak gantikan whiskes tu la...
tak sempat nak browse kedai2 lain...

nnt kalau jumpa yg murah boleh la share info...

so far i suka la, bau dia tak semerbak sgt...almost takde bau... tapi kucing i makan sampai licin..

i suka sebab halal assured.. tak tau la definasi halal dia mcm mana... as long as bukan pork, halal la kot... tak tau la ayam sembelih ke tidak..

**--**--**--**--**

nak add sikit lepas gugel2 pasal Orijen tu...

yg confirm ada pork, bison tu yg Orijen red (dog food)
yg utk cat food takde tulis la dlm ingredients dia
Agreed. My kitten pun makan dengan lahapnya fussie cat ni. But i got it like a bit expensive, RM 2.80 at mesra pet shop in bangi. Saja nak try, tapi bila dia berry bau dia sangat semerbak sampai saya terbangun dari tido..haha..maybe i mixed too much warm water to make it easy for my kitten kot. But i dont really mind sebab she likes it so much. It's gonna be her weekly treat.

Tak pernah try qiut lagi..
Reply With Quote
  #47  
Old 09-30-2011, 05:07 PM
AzeaF's Avatar
AzeaF AzeaF is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 35
Rep Power: 0
AzeaF is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Agreed. My kitten pun makan dengan lahapnya fussie cat ni. But i got it like a bit expensive, RM 2.80 at mesra pet shop in bangi. Saja nak try, tapi bila dia berry bau dia sangat semerbak sampai saya terbangun dari tido..haha..maybe i mixed too much warm water to make it easy for my kitten kot. But i dont really mind sebab she likes it so much. It's gonna be her weekly treat.

Tak pernah try qiut lagi..
rasanye tak perlu tambah warm water.....

mcm saya, saya letak sikit dlm setengah sudu and tambah kibble... just nak bagi kibble tu lembut sket je...
cuma lepas buka kena simpan dlm peti sejuk, nak serve kena tunggu lepas 30min kluarkan dari peti .. means kena serve dlm room temperature la...

so far poopoo dia tak bau sgt... tak tau la, sbb litter tu absorb bau bagus sgt sampai takde bau...
or tuan dia ni hidung fail

ramai juga yg guna qiut... i pun tak pernah cuba... takut nak cuba2... as long as my cat suka, i guna yg tu je la...
Reply With Quote
  #48  
Old 10-01-2011, 08:25 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 12
thini is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Originally Posted by AzeaF View Post
Fussie Cat mmg takde yg jenis kibble, kan...?
Fussie cat memang wet food, I got mine at rm2.50 per tin - so far yg kittens I mix it with RC babycat.. kalau tak kopak gak tuannya kan.. almaklum la ada 8 ekor.. the adults one kalau mix with kibbles memang tak makan. I tried Qiut, but furkids semua kureng sikit..maybe sebab bau kot
Reply With Quote
  #49  
Old 10-05-2011, 06:27 PM
MHafis MHafis is offline
JR & JJ
 
Join Date: Sep 2011
Location: Seri Kembangan
Posts: 5
Rep Power: 0
MHafis is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

saya mencari ROYAL CANIN BABYCAT 34 dlm pack kecil...byk dah petshop pergi tapi semua pack besar2..
Reply With Quote
  #50  
Old 10-06-2011, 10:18 AM
ssangyongs ssangyongs is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 18
Rep Power: 0
ssangyongs is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

In mesra pet shop bangi. RC babycat 400 gram is RM 21. In Jimmy's Home Pet in Sri Petaling it's RM 16
Reply With Quote
  #51  
Old 10-06-2011, 10:20 AM
ssangyongs ssangyongs is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 18
Rep Power: 0
ssangyongs is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

another brand worth considering for pork and grain free kibbles is Brit. Price is cheaper than RC.
Reply With Quote
  #52  
Old 10-08-2011, 08:53 AM
Crusader Crusader is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 9
Rep Power: 0
Crusader is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Sesiapa tuan cat disini.. saya nk tanya
Saya nk bela kucing bulu pnjang
Makanan seperti Royal Canin harga dier berapa?
and klau mcm 10kg untuk sekor kucing boleh tahan berapa bulan?
Reply With Quote
  #53  
Old 10-10-2011, 05:29 PM
azieisma azieisma is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 4
Rep Power: 0
azieisma is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Originally Posted by Crusader View Post
Sesiapa tuan cat disini.. saya nk tanya
Saya nk bela kucing bulu pnjang
Makanan seperti Royal Canin harga dier berapa?
and klau mcm 10kg untuk sekor kucing boleh tahan berapa bulan?
Kucing tu adult ke kitten. kalau harga kat melaka fit32 15kg RM 218. saya de 3 kuicng adult.. jadi... boleh tahan dalam 2 bulan. kalau kitten... satu bag 4kg dalam rm84. saya de satu kcing kitten. boleh tahan 2 bulan gak..

harap membantu.

harga2 tersebut.. pembelian saya di melaka (MAJU ANIMAL KLINIK) to be precise..
Reply With Quote
  #54  
Old 10-17-2011, 05:18 PM
AzeaF's Avatar
AzeaF AzeaF is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 35
Rep Power: 0
AzeaF is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Crusader...

kalau boleh kita mahukan yg terbaik utk kucing kita...

dulu saya terus je beli RC.... saya fikir lagi mahal, tentulah lagi bagus...
tapi setelah menggali2 info dari PetFinder, rupanye2 RC bukanlah pilihan yg terbaik...
RC ni harganya terlalu mahal, tidak setanding dgn ingredients yg dia bagi...

saya bukan nak condemn RC... tapi alangkah lagi bagus kita cari info dulu apa yg sesuai dgn kucing kita...

ada masa, cuba baca link ni

then u decide whats the best for your cat...

**currently saya guna Orijen
__________________
Reply With Quote
  #55  
Old 10-28-2011, 03:18 PM
putri_deww putri_deww is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 12
Rep Power: 0
putri_deww is on a distinguished road
Thumbs up Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

masa pergi Pet Lover Centre Ikano, one of the staff kate ade sesetengah customer Muslim,dy tukar cat food asal RC ke brand lain.sebab rc nie ade hydrolysed animal protein.animal tu boleh animal ape2 kan.dy x specific to one animal.so ade yg nk ngelak kot2 ade swine protein,diorang tukar brand lain.

qiut wet food ok.murah pun murah.jelly tak de langsung dlm tu.kucing pun licin je makan..ok la :)
Reply With Quote
  #56  
Old 12-05-2011, 10:01 AM
luzd's Avatar
luzd luzd is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Rep Power: 0
luzd is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Originally Posted by AzeaF View Post
Crusader...

kalau boleh kita mahukan yg terbaik utk kucing kita...

dulu saya terus je beli RC.... saya fikir lagi mahal, tentulah lagi bagus...
tapi setelah menggali2 info dari PetFinder, rupanye2 RC bukanlah pilihan yg terbaik...
RC ni harganya terlalu mahal, tidak setanding dgn ingredients yg dia bagi...

saya bukan nak condemn RC... tapi alangkah lagi bagus kita cari info dulu apa yg sesuai dgn kucing kita...

ada masa, cuba baca link ni

then u decide whats the best for your cat...


**currently saya guna Orijen
salam sejahtera semua...memandangkan cite bnyk psl cat food ni..saya as newbie nk tanye skit...saya baru adopt sekor kitten umur 3 bln ni n before amik pun saya dh bt research psl makanan ni...saya amik keputusan utk beli orijen sbbkan 0% grain die tu n saya beli dulu yg repacked 1kg nye...kitten ni asal mkn blackwood adult skali ngan bpk n mak die...bile saya bwk blk tu seminggu awl ok je mkn..tp makin lame saya perasan die mkn skit sgt n bdn pun jadi kurus kering..bile tgk xmkn sgt saya bagi die gk kdg2 wetfood whiskas junior tp ade terbace kt atas yg whiskas junior xbape bgs plak...so bile dh risau tgk xmkn, saya pun pegila beli blackwood kitten...balik saya mix kan BW ngan orijen tu...saya perasan die mcm kebulur ngadap mix kibbles tu tp die mkn bnyk yg BW je..orijen skit2 je die mkn...patut saya truskan ngan BW je ke or paksa die mkn orijen...saya n wife ikutkan nk bg yg terbaik tp bile tgk xmkn tu kesian plak...utk wetfood tu bole x suggest jename yg ok...wetfood ingt nk bg as treats ke nk bg skali skala...tq
Reply With Quote
  #57  
Old 12-05-2011, 10:26 AM
AzeaF's Avatar
AzeaF AzeaF is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 35
Rep Power: 0
AzeaF is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Originally Posted by luzd View Post
salam sejahtera semua...memandangkan cite bnyk psl cat food ni..saya as newbie nk tanye skit...saya baru adopt sekor kitten umur 3 bln ni n before amik pun saya dh bt research psl makanan ni...saya amik keputusan utk beli orijen sbbkan 0% grain die tu n saya beli dulu yg repacked 1kg nye...kitten ni asal mkn blackwood adult skali ngan bpk n mak die...bile saya bwk blk tu seminggu awl ok je mkn..tp makin lame saya perasan die mkn skit sgt n bdn pun jadi kurus kering..bile tgk xmkn sgt saya bagi die gk kdg2 wetfood whiskas junior tp ade terbace kt atas yg whiskas junior xbape bgs plak...so bile dh risau tgk xmkn, saya pun pegila beli blackwood kitten...balik saya mix kan BW ngan orijen tu...saya perasan die mcm kebulur ngadap mix kibbles tu tp die mkn bnyk yg BW je..orijen skit2 je die mkn...patut saya truskan ngan BW je ke or paksa die mkn orijen...saya n wife ikutkan nk bg yg terbaik tp bile tgk xmkn tu kesian plak...utk wetfood tu bole x suggest jename yg ok...wetfood ingt nk bg as treats ke nk bg skali skala...tq
hi luzd...

dulu masa transition from RC ke Orijen pun mmg makan masa....
my cat siap pilih and hanya makan yg RC je...
suka tgk dia makan RC sebab bunyi rangup2 gitu....

masa bagi food kat mycat mmg always mix dgn RC....
sampai la stock RC tu habis...
then dia refuse nak makan Orijen.... cium2 bau then berlalu pergi...

so, saya cuba mix dgn wet food.... baru la dia makan....
then slowly reduce amount wet food tu....

ramai je pengguna Blackwood kat sini... and semua berpuas hati....
Blackwood juga premium cat food...
rasanya makan yg ada grain tak jadi masalah,
melainkan kucing anda tergolong dikalangan kucing yg alah dgn grain...
__________________
Reply With Quote
  #58  
Old 12-05-2011, 04:17 PM
luzd's Avatar
luzd luzd is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Rep Power: 0
luzd is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Originally Posted by AzeaF View Post
hi luzd...

dulu masa transition from RC ke Orijen pun mmg makan masa....
my cat siap pilih and hanya makan yg RC je...
suka tgk dia makan RC sebab bunyi rangup2 gitu....

masa bagi food kat mycat mmg always mix dgn RC....
sampai la stock RC tu habis...
then dia refuse nak makan Orijen.... cium2 bau then berlalu pergi...

so, saya cuba mix dgn wet food.... baru la dia makan....
then slowly reduce amount wet food tu....

ramai je pengguna Blackwood kat sini... and semua berpuas hati....
Blackwood juga premium cat food...
rasanya makan yg ada grain tak jadi masalah,
melainkan kucing anda tergolong dikalangan kucing yg alah dgn grain...
saya pun ingt nk stick dgn blackwood je rsnye ni...pandai kucing saya tlg tuan die berjimat...hehe..
Reply With Quote
  #59  
Old 12-06-2011, 01:54 PM
affa affa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 12
Rep Power: 0
affa is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

i bg RC b4..org kate RC contain MAIZE/CORN memacam la yg setaraf ngan W/F/K Ccume hargenye mahai n agak femes la .then i tukaq FELINE CAVIAR.seyes value for my $$$ kalu nak comparekan ngan RC.always left empty bowl n best part semut xsuke.xsure lak halal n haramnye...haram die haram kite gak coz kite yg prepare utk die
Reply With Quote
  #60  
Old 12-06-2011, 02:21 PM
affa affa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 12
Rep Power: 0
affa is on a distinguished road
Default Re: Jom list cat food yang ada/tidak ada pork

Quote:
Originally Posted by affa View Post
i bg RC b4..org kate RC contain MAIZE/CORN memacam la yg setaraf ngan W/F/K Ccume hargenye mahai n agak femes la .then i tukaq FELINE CAVIAR.seyes value for my $$$ kalu nak comparekan ngan RC.always left empty bowl n best part semut xsuke.xsure lak halal n haramnye...haram die haram kite gak coz kite yg prepare utk die
file:///C:/Documents%20and%20Settings/PIE/Desktop/Chicken%20With%20Salmon%20Grain%20Free%20Cat%20Din ner.htm
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
10 hari yang mencemaskan! abgraldo Health, Disease & Diet 34 11-26-2008 04:47 PM
Tips for Choosing Cat Food Part 1: The Basics About Cat Food Standards ashleywong Cats & Kittens 0 10-14-2008 10:46 PM
Apa juadah yang di makan... Penghulu Food & Recipes 276 09-26-2008 05:11 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.