Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #101  
Old 10-21-2011, 09:47 AM
benny&ticco's Avatar
benny&ticco benny&ticco is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 8
Rep Power: 0
benny&ticco is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
Yang RC tue sy tak ingat 32 k3 36... ingat2 lupa tapi yg pasti ada tulis untuk babycat... sebab RC utk kitten ada 2 jenis. saya beli yg babykitten sbb ms tue diorang kecik sgt ms jumpa dulu... takut kibbles yg besar tak termakan plak nanti yang Brit Kitten tue pun ok sbb kibbles dia bulat2 kecik mcm RC babycat tue... takde risau sgt diorang tercekik

ooo RC yea.. smalam gie petshop saya cuba BW kitten.. tengok sehari dua nie macam mana kalau sama gak.. saya beli RC plak..
Reply With Quote
  #102  
Old 10-21-2011, 11:37 AM
ssangyongs ssangyongs is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 18
Rep Power: 0
ssangyongs is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

So far pengalaman dalam sebulan membela kucing ni (skarang umur dia 3 bulan) saya mula2 bagi dia makan science plan. Haram x sentuh, makan pun sebab terpaksa je, kesian punya pasal, saya pegi la beli RC babycat. Berselera dia makan, tapi problem sebab taik dia tu tak betul2 solid, ada shape tapi x solid..so campur la sikit diet dia, pagi sebelum gi kerja letak kibbles, balik kerja untuk dia punya dinner bagi wet food. taik x konsisten, sekejap ada shape sekejap soft, lepas tu bau dia mmg buat saya terbangun dari tido la..memang semerbak.

Then try beli Feline caviar. mula2 dia bau2 tak makan..ingatkan dia x suka, tapi lupa sebab sebelum tu dah jamu dia dengan wetfood. Pastu try la campur dengan RC babycat tu. Disaster, diarrhea terus. siap lekat kt kaki pastu lari2 dalam bilik..habis semua kena cuci and mop.

Stop kasi RC, pagi before gi kerja bagi feline caviar je, dia makan. memang dia suka walaupun kibbles dia besar sikit, siap kena kunyah2 tu kesian..tapi x kisahlah sebab dia rasa sedap kot. Check poo dia, solid. Paling solid sekali, bau memang improve banyak dari bagi RC dulu. Try nak experiment lagi sebab nak kasi variety between wetfood ngan kibbles kan, diarrhea gak...

So wet food tu buang, tinggal sikit je lagipun then trus kasi kibbles je, Feline Caviar. Poo memang solid dan bau x kuat, and perasan dia makan kurang sikit dari RC babycat tu, mungkin bukan sebab x sedap, tapi sebab Feline Caviar tu tak ada filler kot, so cat eat less but got same amount of nutrition.

So i rekemen Feline Caviar untuk sapa2 yang nak cari kibbles yang terbaik. Harga lebih murah dari RC, Orijen, Acana, EVO but holistic.
Reply With Quote
  #103  
Old 10-27-2011, 10:12 PM
anndrenaline anndrenaline is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 2
Rep Power: 0
anndrenaline is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

Saya bagi dry food jenama Sanabelle dari germany. Kira2 rm20+ utk 1kg Org dari petshop recommend sebab kucing nya yg petshow champion juga bg makanan ni. Tp saya hanya tau 1 petshop yg jual. Mmg rare jenama ni. Tp dryfood tu hanya snacks persian2 saya umur 2-3bln, main course diorang ialah wet food anjing jenama Animonda Vom Feinsten juga dari Germany. 3 kali sehari. Recommended juga sbb dog food ni contain lebih byk daging dalamnya. Dibuat dari lamb dn turkey mmg bes dn wangi sampai diorang xbrape nak makan dry food. Sya beli kira2 rm4 satu tin 150g.
Reply With Quote
  #104  
Old 10-28-2011, 12:19 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

Sanabelle? First time I baca orang bagi komen pasal ni...I dah tahu lama dah tapi setahu I jenama ni ada kat Miri, Sarawak je..
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #105  
Old 10-28-2011, 12:22 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

Quote:
Originally Posted by ssangyongs View Post
So far pengalaman dalam sebulan membela kucing ni (skarang umur dia 3 bulan) saya mula2 bagi dia makan science plan. Haram x sentuh, makan pun sebab terpaksa je, kesian punya pasal, saya pegi la beli RC babycat. Berselera dia makan, tapi problem sebab taik dia tu tak betul2 solid, ada shape tapi x solid..so campur la sikit diet dia, pagi sebelum gi kerja letak kibbles, balik kerja untuk dia punya dinner bagi wet food. taik x konsisten, sekejap ada shape sekejap soft, lepas tu bau dia mmg buat saya terbangun dari tido la..memang semerbak.

Then try beli Feline caviar. mula2 dia bau2 tak makan..ingatkan dia x suka, tapi lupa sebab sebelum tu dah jamu dia dengan wetfood. Pastu try la campur dengan RC babycat tu. Disaster, diarrhea terus. siap lekat kt kaki pastu lari2 dalam bilik..habis semua kena cuci and mop.

Stop kasi RC, pagi before gi kerja bagi feline caviar je, dia makan. memang dia suka walaupun kibbles dia besar sikit, siap kena kunyah2 tu kesian..tapi x kisahlah sebab dia rasa sedap kot. Check poo dia, solid. Paling solid sekali, bau memang improve banyak dari bagi RC dulu. Try nak experiment lagi sebab nak kasi variety between wetfood ngan kibbles kan, diarrhea gak...

So wet food tu buang, tinggal sikit je lagipun then trus kasi kibbles je, Feline Caviar. Poo memang solid dan bau x kuat, and perasan dia makan kurang sikit dari RC babycat tu, mungkin bukan sebab x sedap, tapi sebab Feline Caviar tu tak ada filler kot, so cat eat less but got same amount of nutrition.

So i rekemen Feline Caviar untuk sapa2 yang nak cari kibbles yang terbaik. Harga lebih murah dari RC, Orijen, Acana, EVO but holistic.
Agreed! Holistic amat bagus untuk kucing2 kita! Sapa2 yang ada allergy atau asma dan bela kucing, amat di recommend bagi holistic...

Masa ni I masih bagi RC lagi kat my cats, berapa beza ye murah antara RC dgn Feline Caviar?
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #106  
Old 10-28-2011, 02:31 PM
ssangyongs ssangyongs is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 18
Rep Power: 0
ssangyongs is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Agreed! Holistic amat bagus untuk kucing2 kita! Sapa2 yang ada allergy atau asma dan bela kucing, amat di recommend bagi holistic...

Masa ni I masih bagi RC lagi kat my cats, berapa beza ye murah antara RC dgn Feline Caviar?
FC memang murah dari RC. for comparison FC punya harga RM 22/kg compared to RC Babycat RM 26/kg. Original pack. So far tak ada jual repack, kalau ada pun i dont prefer repack.

One thing about my cat, once dia makan FC ni, dia takleh makan benda lain, i mean i x boleh bagi dia makan benda lain, supplement ke vitamin ke. Sebab kalau ada gak campur sikit sure akan affect dia punya poo. So sekarang memang solely i kasi dia makan FC..kalau tak, jenuh la i nak mop lantai bilik sebab diarrhea. I guess i can donate kitzyme tu ke kucing2 stray kat luar kot. Hehehe.
Reply With Quote
  #107  
Old 10-28-2011, 03:04 PM
Coony's Avatar
Coony Coony is offline
Gentle Giant
 
Join Date: Nov 2008
Location: Among the pride Gentle Giant of KL, Malaysia
Posts: 809
Rep Power: 13
Coony is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	CanineCaviar MEOW Issue4-1 (B).jpg
Views:	6433
Size:	96.3 KB
ID:	11239  
__________________

Best Maine Coon Cattery in CFA ID Asia/LA since 2004
The only Maine Coon cattery with 3 DM, 3 Top Ten MCO National & produce the most GC/GP (30) & DW (12) in CFA ID Asia/LA
Reply With Quote
  #108  
Old 10-28-2011, 05:32 PM
irenelance irenelance is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 64
Rep Power: 10
irenelance is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

wow!!! FC is about to launch grain-free ya? thats good..at first, i'm quite worried to change to FC coz its not grain-free..guess i can try the grain-free after this..my boys are getting bored with orijen..yes, they're really picky eaters

i've to constantly search for other brands even for wetfood..once they got bored, they wont eat, they wont take vitamins and then mula la buat muka merajuk and so on..
Reply With Quote
  #109  
Old 10-28-2011, 08:15 PM
zureen zureen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 11
Rep Power: 0
zureen is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

saje nak share:

Saya dah try Brit Care untuk Kitten, tapi kucing2 yang adult yang makan. RC babycat 34 pun sama, makcik2 tu yang makan. Hari ni beli Blackwood Kitten, kucing2 besar gak yang makan sehingga menjilat mangkuk.

Jadi, maybe kena paksa gak kitten 3 ekor tu makan blackwood tu sebab perut yang sensitif. Kalau nak ikutkan, memang kitten tu suka wet- canned food macam Whiskas & Friskies, tapi tak sesuai dengan perut. Cirit-birit jenis yang menitik2 ni, tak larat kita nak kejar dengan mop.

Malam ni kurung dengaN Blckwood je, kalau lapar tengah2 malam nanti kitten2 akan makan jugak. Selalunya macam tu la... Esok pagi tengok isi mangkuk dah luak atau dah habis.. Bunyi macam kejam, tapi untuk kebaikan baby bulus gaks..
Reply With Quote
  #110  
Old 10-28-2011, 10:39 PM
elias elias is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 3
Rep Power: 0
elias is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

guys, how about cargill vetmaster? is it good?
can't really find nutrition info or ingredients list for this brand, and i've bought 20kg pack from a friend this week, since they called it breeder pack there is no label on it.
the kibble is triangle shape and no sign of artificial colouring, but it is difficult for my kittens to eat, have to soften with warm water first.
and someone said vetmaster same as nutricat, anyone can confirm this?

have tried royal canin, iams, nutrisource and science plan before, but it is costly since i got 6 cats at home and some strays around my house to feed.
any recommend for affordable good quality cat food?
Reply With Quote
  #111  
Old 10-29-2011, 12:09 PM
Coony's Avatar
Coony Coony is offline
Gentle Giant
 
Join Date: Nov 2008
Location: Among the pride Gentle Giant of KL, Malaysia
Posts: 809
Rep Power: 13
Coony is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

I don't think Cargill Vetmaster is a super premium food & moreover local manufacture food are lack of QC. There were once I sell local make dog food which is not cheaper then the imported one & also lack of QC as some metal pieces was found in a bag of food.
__________________

Best Maine Coon Cattery in CFA ID Asia/LA since 2004
The only Maine Coon cattery with 3 DM, 3 Top Ten MCO National & produce the most GC/GP (30) & DW (12) in CFA ID Asia/LA
Reply With Quote
  #112  
Old 10-30-2011, 09:23 AM
dog is my buddy's Avatar
dog is my buddy dog is my buddy is offline
PetFinder Moderator
 
Join Date: May 2008
Location: Penang
Posts: 2,359
Rep Power: 15
dog is my buddy has disabled reputation
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

metal pieces was found in a bag of food! this happen due to pet food machine getting old, some of the part might drop into food when the process. they just replace another bag if you require for exchange. you may refund.
__________________
Please review Petfinder Forum Rules , or if you are new, or have not yet read them, please get familiar with them. Thanks. Petfinder Forum rules

Sometimes,things in life are out of our control. We just need to accept the fact.
Rocky, Ricky and Rusty is my best friend.
Reply With Quote
  #113  
Old 10-30-2011, 04:40 PM
elias elias is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 3
Rep Power: 0
elias is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

Wow, that's terrible. It's not cool to found metal pieces inside the food.
Reply With Quote
  #114  
Old 11-06-2011, 12:39 AM
catshome catshome is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 14
Rep Power: 0
catshome is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

I suggest Blackwood ,Cat Eyes,Regal or Premium Edge..

Blackwood dekat kedai 2kg ,rm35
Cat eyes 1.5 kg RM 30
Regal 1.8kg RM 39.90
Premium Edge 2.72kg RM45

Tapi so far I pakai Blackwood effective on my cat fur and poo poo no smell..hehehe

I sell repacking Blackwood

2 kg -RM30
3 kg -RM 42
7kg-RM85


Regals original pack 1.8kg RM34 ..

call/sms me if you want give try..

0172398905/0172335706

http://catshometown.blogspot.com/
Reply With Quote
  #115  
Old 11-11-2011, 11:28 PM
elias elias is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 3
Rep Power: 0
elias is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

been feeding vetmaster to my cats almost 2 weeks, none of my cats like it unless they are starving.. also one of my male cat is losing weight, no more belly. :(
p.s: bought 1.5kg purina supercoat salmon & tuna flavors for them and they love it.

Last edited by elias; 11-11-2011 at 11:33 PM.
Reply With Quote
  #116  
Old 12-07-2011, 11:27 AM
ladyhelluva ladyhelluva is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2011
Location: muar, Johore
Posts: 16
Rep Power: 0
ladyhelluva is on a distinguished road
Smile Re: Premium Food yang ok dan affordable?

hye all...
I feed my babies all with Regal & Blackwood since last january.. so far ok la. poop die kadang2 cair skit.. tu maybe sbb cacing la.. lepas kasi deworm ok balik.. However.. terfikir juga kalau ada food lain yg ok dan lg economical.. so far sy maintain dengan Brewest yeast as supplement setiap hari...
Ape lg cat food yang terbaik yang datang dalam Breeders pack.cth mcm dalam Bw.. jimat..sbb sy mmg beli makanan anak2 ni sekali banyak utk 3-4 bulan terus.. sbb dari Jb ke KL..dengan kosnya lagi....
Reply With Quote
  #117  
Old 12-07-2011, 01:29 PM
affa affa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 12
Rep Power: 0
affa is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

Quote:
Originally Posted by ladyhelluva View Post
hye all...
I feed my babies all with Regal & Blackwood since last january.. so far ok la. poop die kadang2 cair skit.. tu maybe sbb cacing la.. lepas kasi deworm ok balik.. However.. terfikir juga kalau ada food lain yg ok dan lg economical.. so far sy maintain dengan Brewest yeast as supplement setiap hari...
Ape lg cat food yang terbaik yang datang dalam Breeders pack.cth mcm dalam Bw.. jimat..sbb sy mmg beli makanan anak2 ni sekali banyak utk 3-4 bulan terus.. sbb dari Jb ke KL..dengan kosnya lagi....
try FC...value for$$ ..poo xbusok.tp ssh nak dpt..bkn sume pet shop ade
Reply With Quote
  #118  
Old 12-08-2011, 03:12 PM
ladyhelluva ladyhelluva is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2011
Location: muar, Johore
Posts: 16
Rep Power: 0
ladyhelluva is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

Quote:
Originally Posted by affa View Post
try FC...value for$$ ..poo xbusok.tp ssh nak dpt..bkn sume pet shop ade
utk FC..ada pack besar ke?.. i have 8 cats now.. hehehe.. any suggestion where to find it?
Reply With Quote
  #119  
Old 12-09-2011, 09:41 PM
AlexThen's Avatar
AlexThen AlexThen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2011
Location: Petaling Jaya
Posts: 41
Rep Power: 0
AlexThen is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

if u guys want FC u can get from me.. but all repack since it come with 18 kg per pack...

1kg RM 25
2kg RM 46 ( RM 23 each kg)

10kg RM 213 (RM 21.30 perkg)

My friend packaging are good , can be reuse so no need Tupperware or box to keep your cat food..
__________________
Lets join twinkle cat page:

http://www.facebook.com/pages/Twinkl...09772235798582
Reply With Quote
  #120  
Old 12-10-2011, 09:21 PM
Coony's Avatar
Coony Coony is offline
Gentle Giant
 
Join Date: Nov 2008
Location: Among the pride Gentle Giant of KL, Malaysia
Posts: 809
Rep Power: 13
Coony is on a distinguished road
Default Re: Premium Food yang ok dan affordable?

Quote:
Originally Posted by AlexThen View Post
if u guys want FC u can get from me.. but all repack since it come with 18 kg per pack...

1kg RM 25
2kg RM 46 ( RM 23 each kg)

10kg RM 213 (RM 21.30 perkg)

My friend packaging are good , can be reuse so no need Tupperware or box to keep your cat food..

Hi AlexThen,

To my knowledge there is no 18kg pack size in the market for FC. Currently the biggest pack size is 6.35kg & the market is run out of stock until the next shipment arrival on the 15th Dec.
__________________

Best Maine Coon Cattery in CFA ID Asia/LA since 2004
The only Maine Coon cattery with 3 DM, 3 Top Ten MCO National & produce the most GC/GP (30) & DW (12) in CFA ID Asia/LA
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Star Pro Premium Feline Formula Dry Cat Food nurkasih Pet Food 7 11-27-2013 07:00 PM
Jom list cat food yang ada/tidak ada pork hemorion Cats & Kittens 73 12-24-2012 01:26 PM
Premium cat food -RC, blackwood & orijen - cheap sale! origin Pet Food 44 10-12-2012 04:56 PM
[Wt$] PREMIUM BLACKWOOD KITTEN FOOD RM15 Only!, Engineered for Kittens & Active Adults DKNYbeDelicious Pet Food 14 03-25-2010 09:48 AM
Any suggestion where to get affordable pet products for a cat? maryleejane Pet Products 9 04-20-2009 10:13 AM


All times are GMT +8. The time now is 05:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.