Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > General Discussion

General Discussion General information and discuss on animal rescue, adoption and advocacy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-29-2010, 02:59 PM
abuldotcom's Avatar
abuldotcom abuldotcom is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 60
Rep Power: 12
abuldotcom is on a distinguished road
Default mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

Spayed, neutered…………………….. 2 perkataan yang sama makna…..

But in my opinion………(KEPADA SESAPE YANG BERKENAAN)

Korang, bila kucing dah besar, bila nak bagi kat orang lain, INSIST on spaying@neutering the cat, so that the cat takan multiply and create another 6 or 7 stray cat…. Macamane korang tau yang orang adopt tu SEMUANYA backyard breeder aka BYB? Bila kecik, comel, bila dah besar, dah banyak kali beranak, tulang2 dah lari, baru korang nak bagi orang lain, pastu siap PAKSA utk neuter lagi.

Masa kucing tu korang bela, then dapat anak 2, 3 kali, takde pulak korang teringat nak spaying or neutering the cat… bila nak bagi orang, baru nak suruh… konon takut la orang buat MESIN KILANG beranak and lagi satu, boleh pulak PAKSA the cost to be on the next adopter….. pernah aku dapat info, yang litter sebelum tu, SIAP JUAL LAGI!!!!!!!!! Anak2 yang korang jual tu,yang cantik2 bagi kat org tu, korang confirm ke takkan berulang lagi bende yang korang dah buat tu?? (bela, kasi kawen, dapat anak, jual, 2-3 kali beranak baru nak zass, pastu bagi org lain adopt pulak,mane yang tak cantik tu, buang kat gerai makan, tong sampah, takpun bagi bodo je jat orang lain)

to be honest, I STRONGLY sokong neutering and spaying the cat,but sikap sesetengah yang KONON ANIMAL LOVER, make me sick….

Tak semua yang akan jadi BYB…. Macam aku, frankly speaking, nak ade chemistry dengan adult kucing sikit payah la(sikit je), ape lagi kalau yang stray, jadi kalau aku dapat adopt(stray pun tak kisah la), atleast sekali ade litter, then aku zass the cat, SEMUA SEKALI(termasuk dengan anak2nya – bila dah cukup umur) org ckp, ‘the more the merrier’. Then aku tolong adopt stray cats, tangkap, bersihkan, rawat, bila dah gemuk, bersih, mata bersinar sinar, dah dizass(at least aku buat dengan ikhlas bru aku bagi kat orang - mcm one of the rescuer dalam petfinder, the lease she can do is 50-50 sharing the charge ), baru release utk others to adopt (KAN KE KORANG SUKA KUCING YANG BERSIH, SIHAT, CANTIK, TAKDE MASALAH KESIHATAN)

Memang betul kalau kita spayed@neuter your cat, so that other stray will have their chances in living dengan selesa dengan kucing kita yang lain, but, mcmane? Kita tak dapat menampung dunia dengan tangan kita… the least i can do is as i said earlier - tolong adopt stray cats, tangkap, bersihkan, rawat, bila dah gemuk, bersih, mata bersinar sinar, dah dizass baru release utk others to adopt, free of charge lagi, tapi takde la iklan kan kat Petfinder nih (next time kot)

Jangan pulak korang lepaskan kucing jantan korang berkeliaran bila musim, confirm korg takkan bertambah kucing yang berpotensi utk jadi stray, TAPI, YANG BERTAMBAH, YANG KAT LUAR TU!!!!!!!!!!! Ape punya fikiran tah korang nih!!

Aku cukup tak puas hati, (bukan menentang spaying @ neutering) bila ade yang beriya nak bagi kucing diorang kat org lain, then dalam telefon @ email @ sms siap bagi amaran utk men’zass’ kucing, hey, come on la orang nak ambik bela kucing korang yang korang nak buang tu pun patut korang berterima kasih (kunun bagi alasan tak cukup masa la, tak mampu la, nak ade anak la-ape? Ade kucing boleh mandulkan korang ke?,mcm2 alasan) . Siap nak tengok sendiri kita bawak gi Vet utk zass, aku tengok especially yang BULU-BULU TEBAL ni. Ish ish ish, again, bukan semua BYB!!!! Pandai2 la korang tapis sape yang korang nak bagi tu, AND DON’T ASSUME EVERYONE WILL TAKE ADVANTAGE ON YOUR CAT!!!! TOLONG LA…………… ramai lagi yang kat luar tu menghargai makhluk Tuhan paling seksi nih (kucing ye)…….
Reply With Quote
  #2  
Old 07-29-2010, 11:52 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

Quote:
Originally Posted by abuldotcom View Post
Jangan pulak korang lepaskan kucing jantan korang berkeliaran bila musim, confirm korg takkan bertambah kucing yang berpotensi utk jadi stray, TAPI, YANG BERTAMBAH, YANG KAT LUAR TU!!!!!!!!!!! Ape punya fikiran tah korang nih!!
Saya memang sokong spay & neuter ni

PAda pendapat saya, ramai yang tak tahu sebenarnya tindakan membiarkan kucing2 jantan ke betina ke yang tidak di zass, time mengawan, bukan saja menambah jumlah strays tapi menambah punca penyakit pada kucing tu sendiri. Bila kita suruh zass, kata kesian la...tak baik tahan naluri dia la..blah3...padahal, secara tak langsung owner tu menambah beban org lain, dan memberi jangkitan2 penyakit pada kucing dia sendiri atau kalau kucing tu dah sakit, menjangkit kucing yang lain pulak.


Agaknya bila ye org boleh faham pasal kasi menagsi ni...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #3  
Old 07-30-2010, 09:52 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 12
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

kalau bercakap pasal Neutering/Spaying or dalam bahasa melayunye Kembiri dan bahasa mudahnye 'meMandulkan', bukan sahaja mentaliti manusia zaman skrg, tp sejak dari dulu lagi.

Sebabnye adalah kurangnye info mengenai kembiri ni. Mcm2 alasan diorang akan bg, tok nenek, mak ayah kesian punye la or kesian laa, tanak bg laa.. tp bulu kucing tu gugur stress and jd botak, tanak kesian plak and last sekali terbiar je or dibuang sbb dah buruk, time tu tak kesian dah kot?... dan bila semua alasan2 tu dijawab dengan fakta, mulalah bawak kepada alasan keagamaan terutamanya untuk org2 Islam. Katenye takut berdosa. Tapi sebenarnye mereka tak dapat info, JAKIM dan keluarkan Fatwa pada tahun 2002 mengenai hukum Kembiri ni.



Info mengenai perkara ni mmg tak disebarkan dengan cara yang betul. Contohnya bila sy pegi ke clinic/vet kerajaan, masih ada yg tak gantung info/poster ni kat dinding. Bila ditanya, pegawai tu cakap.. "ooo ye kee?"... tp intonasi yang diberikan takde menunjukkan yg dia akan cari poster/info tu dan tampal kat counter or dinding..

So cadangan saya, sape2 yang tau kat mane nak carik poster tu, boleh laa inform kat sini. Boleh lah sape2 yg nak gi beli or dapatkan and derma kat clinic/vet kerajaan or public supaya info nie dapat disebarkan.

Sape2 nak join sebarkan info ni, bley laa inform kat sini kot.. or kat thread kembiri... then kalo ade issue on fund ke bley laa kite bincang and share supaya bley dapatkan poster tu dan letak dekat vet berdekatan dgn kawasan masing2... kalau ada sesape yg ada contact kat JAKIM and bley dapatkan info nie dalam bentuk poster and percuma lagi bagus...
Reply With Quote
  #4  
Old 07-30-2010, 10:53 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

Agree with prinz38i

Masa sy jadi volunteer untuk adoption drive di Mid Valley, macam2 alasan yg sy dpt dari org ramai tentang neuter/kembiri ni..
Kesimpulan yg sy dapat buat, orang ramai tak mendapat pendedahan betapa pentingnya neuter/kembiri ni.. terutama org Melayu/Islam..
Alasan paling banyak yg sy dapat adalah BERDOSA..

Jadi rasanya kita semua ahli Petfinder patut pikul tanggungjawad untuk beri pendedahan kepada umum..

tambahan kepada cadangan prinz38i,
-setiap kali adoption drive event, kita sebar risalah pasal neuter/kembiri.
-kita cuba dapatkan bantuan dari JAKIM untuk menguar-uarkan hal ni kepada umum..
-cuba perkenalkan Klinik Kembiri DBKL.. sebab alasan lain yg sy terima adalah proses neuter/kembiri ni mahal harganya..

Mari sama2 memberi kesedaran kepada orang ramai tentang neuter/kembiri
Reply With Quote
  #5  
Old 07-30-2010, 09:43 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 11
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

Just my 2 cents worth..maybe ada la kot segelintir org yg lepas dah bagi kucing beranak pinak, then nak bagi pulak for adoption & suddenly insist org neuter/ spay...

BUT

I genuinely feel that sebahagian besar di PF ni actually adalah fosterers & rescuers yg rescue kucing2 stray ni. Rescuers2 ni dah tak tahan sangat tengok stray cat hidup melarat & they genuinely want to help curb stray over population. ..Takut kucing jatuh ke tangan back yard breeder adalah hanya salah SATU reason sahaja. Banyak lagi reason lain yg valid yg sudah banyak kali diketengahkan dalam thread2 yg lain.

So I hope, janganlah kerana a small number of people with shady motive, kita condemn pulak orang yang sincere with their intention to curb over population.

I boleh faham why some fosterers insist nak pergi vet sama2 ngan adopter.. ye la..masa nak adopt semua mulut manis..promise macam2..promise to vaccine, promise to neuter etc etc... but how does one ensure that the adopters will REALLY keep their word? The only way is pergi sama2 ke klinik lah.

I really don't think this should be an issue because at the end of the day...tak de siapa pun paksa potential adopter tu to adopt the cat. If he does not agree with the conditions of the rescuer, then just pick another cat to adopt. Ada beratus lagi profile lain dalam PF ni. Tepuk dada tanya selera
Reply With Quote
  #6  
Old 07-30-2010, 10:59 PM
jiwang jiwang is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
Rep Power: 0
jiwang is on a distinguished road
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

saya rasa saya boleh faham apa yang abuldotcom rasa..memang kembiri ni bagus,saya pun bercadang nak buat kat kucing saya nanti..apa yang saya rasa abuldotcom cuba nak bagitau adalah tentang karenah orang2 yang nak adoptkan kucing mereka kepada orang lain..memang kita boleh demand the new adopter to do this & that,kita boleh monitor,tapi pada saya cukupla kalau adopter tu sayang dan bela kucing saya dengan baik dan bukan byb..ini pandangan saya saja,saya tak tahu orang lain..

saya rasa,bila kita dah letakkan kucing kita untuk adoption, bermaksud kita kena bersedia untuk terima macam2 kerenah adopter. memang kita nak yang terbaik untuk kucing kita (food/medical etc) but for me, kasih sayang yang paling penting. kita bela kucing2 tu semampu yang kita boleh dan penuh kasih sayang.. saya rasa, itu yang paling penting..

lagi satu, memang banyak kucing kita boleh pilih dalam PF ni, tapi kadang2 dah kita berkenan yang seekor tu jugak kan,nak buat mcm mana..hihi. kalau kita fussy sangat,then kita bela je la kucing tu sendiri macam mana yang kita nak kan..janganla bagi adopt.. just my opinion
Reply With Quote
  #7  
Old 07-31-2010, 12:37 AM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 11
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

I respect your opinion Personally for me, memang I want the best for the cats that I rescue. If that means having to take care of the cat for a long time while waiting for the perfect adopter, I redha and look at it as my rezeki.
Macam orang datang meminang anak lah. Tak cukup kalau orang yg datang tu penuh cinta je but cannot take care of my anak. Zahir batin kena balance

That said, personally I tak pernah paksa orang neuter/spay, just educate them on the benefits of spaying. But I do ask them to give me their word that they will take good care of the cat's health, and that includes full vaccination, aside from LOTS of love. I view stray cats like anak yatim yang helpless. Besar tanggungjawab kita kat mereka; must take care of not just mental but physical, inside and outside. Kalau rescuer tu fussy, then it means that she's willing to take care of the cat lah.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-31-2010, 01:39 AM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 11
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

benda ni susah jugak kalau nak educated org2 yg memang dah sah2 tak suka ngan kucing... ada skali tu saya nampak kat tmn permainan budak2 kecik baling anak kucing ngan batu menyirap darah saya tgk... tapi nak lempang kang anak org.. cuma boleh bawak balik bg makan je... sebenarnya nak menyelamatkan adult yg memang atau mungkin tak boleh di selamatkan memang susah... jadi saya rasa benda ni kena start pada golongan yg muda a.k.a budak2 supaya generasi kita yg akan dtg tahu betapa pentingnya benda2 ni semua... kalau yg dah tua2 tu susah.. macam2 alasan akan di beri.. just my 2 cent
Reply With Quote
  #9  
Old 07-31-2010, 01:39 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 12
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

Giving fostered cats to adopters adalah satu perkara yang susah nak cakap.. for me, I normally used my instinct, dgn harapan instinct tu betul lah.. selalunye kita akan rasa from the first communication lg, org tu sesuai atau tak... kalo dah terdetik tak sesuai, then I will be more fussy and lepas tu akan menentukan org tu sesuai atau tak.

For cats yg cukup besar, normally I akan hantar tuk kembirikan siap2.. but for kittens, I cant do it yet and time put up for adoption, I akan remind the dopters to spay/neuter them bila dah cukup besar... tp for mother cats, mmg I akan spaykan dulu or insist the adopters to spaykan kalau I tak sempat buat.. Contoh ada sorang sms me to adopt one of the mother cat yg baru beranak few week back.. actually dia dah booked by another person, so mmg I tak boleh nak bg kat org tu... tp dia insist gak and sanggup bayar.. so I dah rase tak sedap hati, so I insist that person to spay her first.. then baru dia cakap yg dia tanak spay sbb nak bg mak kucing tu beranak lg and janji to take care of her as good as possible.. tp, I dgn baik terpaksa tolak sbb I need her to be spayed... and my instinct plak dah bg tau awal2 tak berapa nak bg... so, I decided tanak bg...

For fosterer/rescuer... sometime we feel the pain in taking care of those strays, especially when the cats/kitten died under our care due to the health issued they have, infected while they were on the street. so, mmg fostere/rescuer akan cari jalan to educate public to reduce the number of strays on the street, so that this kind of issues can be reduced as well. sbb tu lah ada yg sgt fussy and really insist for neutering and spaying...

p/s: not all strays infected. normally rescuer/fosterer will have those strays to do health check-up and inform adopters the medical issues if the cats that up for adoption is infected.. but normally they wont be up for adoption, unless the adopters really will take care of those infected cats.

Last edited by prinz38i; 07-31-2010 at 01:46 AM. Reason: 1
Reply With Quote
  #10  
Old 08-10-2010, 12:18 AM
moggies's Avatar
moggies moggies is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 60
Rep Power: 13
moggies is on a distinguished road
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

to me, it's better to be safe than sorry.

i'll put my terms and condition in the cats profile. if u'r ok with it, bagus. kalau tak agree, move on la to other cats.

as a rescuer, i'd like the cats i rescue to have a better life in their new home ie tak jadi kilang buat anak, dpt makan minum elok and kena sayang till the end of their life.

of course not everyone ada bad intention, and like prinzie, i'll follow my instict and hope for the best.
__________________
rudy & yanty
and our furry dungdungs: eri, minn, chichita, ayoi, indy, elle, comot, puteh, jamie, uban, lola & ms mumm7 & co

www.moggiesplace.blogspot.com
Reply With Quote
  #11  
Old 08-10-2010, 04:05 PM
abuldotcom's Avatar
abuldotcom abuldotcom is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 60
Rep Power: 12
abuldotcom is on a distinguished road
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

Saya ckp this thing bukan sebab ape, (maaf la kalau ade yang terasa) but it happens to me… 4 orang fosterer and rescuer (kununnye la) tapi bukan dalam nih, dalam the other forum…… beriya nak bagi their cats for adoption kunun nak beri kehidupan kat other stray cat, (Alhamdulillah, kalau ini betul2 berlaku)

I as adopter utk kucing2 yang org put for adoption and stray nih selalu bagi soklan trick (habis la dah ade soalan bocor) mcm nih lebih kurang soalan I tanya;(note: I memang suka berbual pasal cat)

Me : hi, this cat still available ke? I would love to adopt him @ her…

The ‘other’ people : ade lagi, why you nak ke? I bukan ape, kesian stray cat mcm mother cats nih. Datang rumah I compang camping, I bersihkan, bagi ubat semua, then put for adoption.

Me : oo kucing nih stray ke? Bila dia datang rumah u? lama dah ke?

The ‘other’ people : oo baru je awal tahun( dlm 7 bulan dah)….. kucing ni cantik sebenarnya, kalau jaga betul2, bulu bersinar, mata jernih, I tak dapat bela nak adopt, sebab dah banyak kucing kat rumah…

Me : oo lama jugak u bela dia ye, memang penyayang u nih…..

The ‘other’ people : tu la, I memang sayang kucing tak sanggup nak biarkan dia balik ke street.

Me : oooo dah neutered ke?

The ‘other’ people : oo belum lagi, and I nak org yang adopt my cat nih utk neutered dia nih. Tak moh la kalau dia lari ke street balik (jadi stray) membiak tak tentu hala, ke jadi mesin buat anak utk irresponsible owner..

Me : betul tu, I memang akan neutered dia kalau dengan i. but kalau boleh, I nak zuriat dia sekali sebelum neutered dia nih (ni soalan trick ye, I will neutered all my cat if I tak mampu nak amik banyak2) tapi kalau boleh la, if that is ok with u….

The ‘other’ people : eh tak boleh, I nak dia nih ni di zass when I bagi kat u…. I tak suka dia nih jadi mesin anak kucing………… lagi satu, I akan ikut u gi Vet utk zass this cat….

Me : oh, ok la…I tak kisah, I bukan BYB, asalkan kucing dapat tempat tinggal selesa, makan minum, ade orang sayang ok la… banyak ke kucing u? biasa adopter nih banyak cat…

The ‘other’ people : oo banyak, ade 14…. 2 flat face cat – male. Kitten ade 12, I tak jual cat, but kalau ade yang nak beli , I jual la, bukan ape, at least lepas jugak la belanja anak2 bulus yang lain….…..

Me : oo flat face eh? Anak mesti cantik kan, berape u let go seekor?

The ‘other’ people : tak mahal la, biasa2 je, dlm 600-700 depends on the kitten la, u nak? Kalau u nak I boleh email gambar

Me : ooo, takpe la, I suka lagi amik yang jalanan, senang nak jaga… eh nanti jap.. 2 male cat? Meaning betina takde la? Then the kitten datang dari mana? This mother cat ke? You ckp u tak nak ur cat jadi mesin buat anak? Kitten banyak2 tu turun dari langit? Nanti u buat ape dnegan kitten2 tu? Jual? Tunggu utk beranak banyak2 then the cycle goes on?

The ‘other’ people : Errrr errrr…………… tuuttttt tutttt tuttt ( hang up tepon)

p/s : ni betul terjadi tau, bukan buat2..... lagi 3 orang akan menyusul.....
Reply With Quote
  #12  
Old 08-10-2010, 04:27 PM
ReenSeventh ReenSeventh is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 8
Rep Power: 0
ReenSeventh is on a distinguished road
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

lepas bace dialog tu, nak tergelak pun ader. padan muke the 'other' people tuh. animal lover konon. i STRONGLY agree of spaying/neutering. baaaaaaanyak faedahnyer.
Reply With Quote
  #13  
Old 08-10-2010, 08:04 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 11
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

Ada jugak org yg camtu ye..cakap tak serupa bikin.. buat buruk nama fellow rescuers & fosterers je
Reply With Quote
  #14  
Old 09-13-2010, 12:03 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: mentaliti manusia zaman sekarang(tak semua, sebilangan je)

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
kalau bercakap pasal Neutering/Spaying or dalam bahasa melayunye Kembiri dan bahasa mudahnye 'meMandulkan', bukan sahaja mentaliti manusia zaman skrg, tp sejak dari dulu lagi.

Sebabnye adalah kurangnye info mengenai kembiri ni. Mcm2 alasan diorang akan bg, tok nenek, mak ayah kesian punye la or kesian laa, tanak bg laa.. tp bulu kucing tu gugur stress and jd botak, tanak kesian plak and last sekali terbiar je or dibuang sbb dah buruk, time tu tak kesian dah kot?... dan bila semua alasan2 tu dijawab dengan fakta, mulalah bawak kepada alasan keagamaan terutamanya untuk org2 Islam. Katenye takut berdosa. Tapi sebenarnye mereka tak dapat info, JAKIM dan keluarkan Fatwa pada tahun 2002 mengenai hukum Kembiri ni.

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Agree with prinz38i

Masa sy jadi volunteer untuk adoption drive di Mid Valley, macam2 alasan yg sy dpt dari org ramai tentang neuter/kembiri ni..
Kesimpulan yg sy dapat buat, orang ramai tak mendapat pendedahan betapa pentingnya neuter/kembiri ni.. terutama org Melayu/Islam..
Alasan paling banyak yg sy dapat adalah BERDOSA..

Jadi rasanya kita semua ahli Petfinder patut pikul tanggungjawad untuk beri pendedahan kepada umum..

tambahan kepada cadangan prinz38i,
-setiap kali adoption drive event, kita sebar risalah pasal neuter/kembiri.
-kita cuba dapatkan bantuan dari JAKIM untuk menguar-uarkan hal ni kepada umum..
-cuba perkenalkan Klinik Kembiri DBKL.. sebab alasan lain yg sy terima adalah proses neuter/kembiri ni mahal harganya..

Mari sama2 memberi kesedaran kepada orang ramai tentang neuter/kembiri
Ramai bukan tak tahu pun sebenarnya ... mengilat ajer ... sebab apabila diperingatkan mengenai fatwa Jakim mengenai pengembirian tu, mereka boleh jawab balik, "... lain orang, lain cara". Kalau nak seribu daya, kalau tak nak seribu daleh.

Ya, memang lain orang, lain cara, ... memang banyak cara utk menghapuskan kucing tambahan di depan mata .... samada dengan menggunakan cara yg efektif dan berkesan terbukti dapat mengawal/mengurangkan populasi stray atau dengan cara kejam yg tidak berkesan dimana setiap minggu tangkap dan bunuh beratus-ratus dan beribu-ribu ekor ... ada yg bertanggungjawab dan ada yg tidak bertanggungjawab ... ada yg kembiri utk elakkan bilangan kucing bertambah di rumah dan ada yg buang merata-rata apabila kucing beranak dan salahkan kucing beranak (saya pernah tanya seorang yg hobbynya adalah membuang ibu dan anak-anak kucingnya .. jawapan cepumas beliau dengan muka yg kulit tebal, " ... dia beranak!" ) .
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anak Bulus >Dulu dan Sekarang<23.09.09 nurkasih Cat TV and Photos 18 10-20-2010 12:34 PM
hello semua! nur azua Member Introductions 11 04-18-2010 08:34 PM
Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia? Oshyn Training & Behavioral Issues 9 11-17-2009 11:45 AM
my cingee dlu n sekarang... shareena Cat TV and Photos 21 11-07-2009 12:34 AM
shampoo manusia bellanella Cats & Kittens 59 08-11-2009 12:31 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.