Go

Go Back   PetFinder.my > Reviews, Notices & Stories > Hall of Shame

Hall of Shame There are lots of cruel and inconsiderate people out there. Expose their cruel deeds to the world and let them be shamed!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-28-2010, 05:10 AM
Devoted Lily's Avatar
Devoted Lily Devoted Lily is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 70
Rep Power: 11
Devoted Lily is on a distinguished road
Exclamation Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Hye semua,i am new beginner..

dulu masa sy tercari2 nak beli kitten female untuk teman Bambino i.. i terjumpa iklan ni di Mudah.com then i email (via mudah.com) diorang utk tanya kitten tu available lg ke tak..

http://www.mudah.my/Siberian+Kittens-5974279.htm?last=1
in case da di delete kan.. ni i ada buat printscreen jgk..

Click image for larger version

Name:	mudah.jpg
Views:	468
Size:	34.2 KB
ID:	9563

lama jugak saya tunggu reply dr diorang.. then they replied my mail.. ni print screen email dari diorang..

Click image for larger version

Name:	email.jpg
Views:	503
Size:	34.3 KB
ID:	9561

memandang kan i tak respon to their email.. (sbb tak check mailbox).. so, one lady add i di YM.. her id is EVE SHARON (email:evesharon41@yahoo.com)... & dia bgtao dia dr Singapore..

Click image for larger version

Name:	ym 1.jpg
Views:	390
Size:	36.5 KB
ID:	9562

as si Sharon ni dah reduce kan fee die I pon mcm wowwww... tp still berbelah bahagi nak beli ke tak.. main reason tak nak beli is dah tak de fulus...tp bile dah sembang2 panjang lebar dgn si Sharon ni.. die pon setuju nak let go kittens tu with only 150MYR...at that time i rasa sharon ni nice sbb die bkn niat nak jual tp terdesak cari org utk jg kitten die.. and bg kat i payments detail semua..siap baik hati lagi tlg cari cawagan western union (WU)yg dekat dgn rumah i.. dgn semangat waja dan jitu i pergi WU.. dah la first time nak pakai service WU ni.. sekali abg kat bank tu cakap service charge nak hantar duit pi CAMEROON RM52.. so total yg i kena bayar is RM202.. balik tu i pon bg semua bukti payment semua.. email dr shipping agency pon smpai...

Click image for larger version

Name:	agency email.jpg
Views:	456
Size:	59.6 KB
ID:	9564
agency detail:PET DELIVERY/AIR TRANSPORT DEPARTMENT,
PET SHIPPING AGENCY SINGAPORE-mail;petshipping_agency@hotmail.com
(tak muat nak printscreen sekaligus)

masa dpt email i dah mula tak sedap hati.. and i mmg dah berkeras dgn Sharon yg i tak da duit dah so tak boleh nak buat payment.. yg si Sharon ni punya lah desak.. siap suruh jual kereta i la & etc.. boleh kata merapu je la semua idea die tu.... start from that day (21may) smpai mlm td (27June) bila dia ym i mmg asyik tanya bila i bole buat payment.. mmg in between those date i mcm syak something tp still tak google anything sbb 29may-14june i pegi camp.. so, mmg on9 jarang sgt.. memang tyme tu dah redha dah ditipu..... tp mlm 26june i dah rasa mcm mmg betol2 lost control dah dgn si Sharon ni sbb asyik manipulated je ape yg dia ckp.. so i google2 & jumpe something and kali ni betol2 dah confirm I kena TIPU

Click image for larger version

Name:	ym 2.jpg
Views:	426
Size:	34.7 KB
ID:	9565 Click image for larger version

Name:	skamaru.jpg
Views:	422
Size:	22.7 KB
ID:	9566 Click image for larger version

Name:	skamaru2.jpg
Views:	387
Size:	31.2 KB
ID:	9567 Click image for larger version

Name:	skamaru3.jpg
Views:	399
Size:	26.2 KB
ID:	9568

link blog: http://petrelocation.blogspot.com/20...ity-puppy.html

and i try check ID YM die kat 1 web ni.. sum1 from KL pernah trace dia..tp tak tahu lah kena tipu jugak or saje2 cuma kat mana sebenarnya location die I tak dpt nak trace..
http://www.invisible.ir/evesharon41

Just nak share dgn semua member PF pengalaman kena tipu.. maybe ade yg rase RM202 tu sikit nak banding dgn jumlah org lain yg kena tipu.. tp utk seorg student RM202 tu kalo habiskan time shopping banyak tao.... nak menangis2 pon tak gune sebab salah sendiri yg melulu gatal sgt nak berkucing betina.. mujur parents tak tao.... utk I dpt balik duit tu mmg tak de harapan la..tp just nk share ngn member PF..very2 sorry coz post ni panjang berjela.. dah try explain in very simple way and best word.. hope tak de yg pening bc post ni.. and last hope, jgn ade lagi yg tertipu..

p/s: emo smpai tak boleh tido.. now da pkl 4.56am

Last edited by Devoted Lily; 06-28-2010 at 05:29 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-28-2010, 08:02 AM
Maneki Neko's Avatar
Maneki Neko Maneki Neko is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Jan 2009
Location: Phnom Penh, Cambodia
Posts: 844
Rep Power: 12
Maneki Neko is on a distinguished road
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Dear Devotedlily,

Thank you for writing of your experience. I am sorry you were cheated!

I would just like to add, people should not only be aware of this person (Eve Sharon), but any person who asks for money to ship a pet that you have not seen.

There is some good information on Petfinder's "Scams" section. Look at the photos. Compare them to the photos of real pets for adoption. Can you see the difference? The "scam" puppies and kittens look like photos of models in magazines, right?

Devotedlily, I hope your sad story will stop others from becoming victims. Thank you again for sharing it!
Reply With Quote
  #3  
Old 06-28-2010, 08:07 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Cool Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Quote:
Originally Posted by Devoted Lily View Post
Hye semua,i am new beginner..

dulu masa sy tercari2 nak beli kitten female untuk teman Bambino i.. i terjumpa iklan ni di Mudah.com then i email (via mudah.com) diorang utk tanya kitten tu available lg ke tak..

http://www.mudah.my/Siberian+Kittens-5974279.htm?last=1
in case da di delete kan.. ni i ada buat printscreen jgk..

Attachment 9563

lama jugak saya tunggu reply dr diorang.. then they replied my mail.. ni print screen email dari diorang..

Attachment 9561

memandang kan i tak respon to their email.. (sbb tak check mailbox).. so, one lady add i di YM.. her id is EVE SHARON (email:evesharon41@yahoo.com)... & dia bgtao dia dr Singapore..

Attachment 9562

as si Sharon ni dah reduce kan fee die I pon mcm wowwww... tp still berbelah bahagi nak beli ke tak.. main reason tak nak beli is dah tak de fulus...tp bile dah sembang2 panjang lebar dgn si Sharon ni.. die pon setuju nak let go kittens tu with only 150MYR...at that time i rasa sharon ni nice sbb die bkn niat nak jual tp terdesak cari org utk jg kitten die.. and bg kat i payments detail semua..siap baik hati lagi tlg cari cawagan western union (WU)yg dekat dgn rumah i.. dgn semangat waja dan jitu i pergi WU.. dah la first time nak pakai service WU ni.. sekali abg kat bank tu cakap service charge nak hantar duit pi CAMEROON RM52.. so total yg i kena bayar is RM202.. balik tu i pon bg semua bukti payment semua.. email dr shipping agency pon smpai...

Attachment 9564
agency detail:PET DELIVERY/AIR TRANSPORT DEPARTMENT,
PET SHIPPING AGENCY SINGAPORE-mail;petshipping_agency@hotmail.com
(tak muat nak printscreen sekaligus)

masa dpt email i dah mula tak sedap hati.. and i mmg dah berkeras dgn Sharon yg i tak da duit dah so tak boleh nak buat payment.. yg si Sharon ni punya lah desak.. siap suruh jual kereta i la & etc.. boleh kata merapu je la semua idea die tu.... start from that day (21may) smpai mlm td (27June) bila dia ym i mmg asyik tanya bila i bole buat payment.. mmg in between those date i mcm syak something tp still tak google anything sbb 29may-14june i pegi camp.. so, mmg on9 jarang sgt.. memang tyme tu dah redha dah ditipu..... tp mlm 26june i dah rasa mcm mmg betol2 lost control dah dgn si Sharon ni sbb asyik manipulated je ape yg dia ckp.. so i google2 & jumpe something and kali ni betol2 dah confirm I kena TIPU

Attachment 9565 Attachment 9566 Attachment 9567 Attachment 9568

link blog: http://petrelocation.blogspot.com/20...ity-puppy.html

and i try check ID YM die kat 1 web ni.. sum1 from KL pernah trace dia..tp tak tahu lah kena tipu jugak or saje2 cuma kat mana sebenarnya location die I tak dpt nak trace..
http://www.invisible.ir/evesharon41

Just nak share dgn semua member PF pengalaman kena tipu.. maybe ade yg rase RM202 tu sikit nak banding dgn jumlah org lain yg kena tipu.. tp utk seorg student RM202 tu kalo habiskan time shopping banyak tao.... nak menangis2 pon tak gune sebab salah sendiri yg melulu gatal sgt nak berkucing betina.. mujur parents tak tao.... utk I dpt balik duit tu mmg tak de harapan la..tp just nk share ngn member PF..very2 sorry coz post ni panjang berjela.. dah try explain in very simple way and best word.. hope tak de yg pening bc post ni.. and last hope, jgn ade lagi yg tertipu..

p/s: emo smpai tak boleh tido.. now da pkl 4.56am
.

Secara terus terang,saya tak tahu nak kecian kat u ke ape kerana ini boleh dikira very classic. Maaf juga krana berterus terang,biarlah you blajar kali ni kerana selama ini pd selalu highlight pasal ini dan ini menunjukkan you tak peka dan ignorant. I really thought with all the huha in pf,nobody will fall again as ths is v classic.jadi,saya harap selepas ini tiada lg yg trkena. Lily,you are too naive. You should have consult pf members.kalau you nak tahu,true pet lovers yg desperate,will not take any fees for their furbabies when they see you are the suitable adopter.n do not give out your money before seeing the product.its universal rule.
Sorry again
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #4  
Old 06-28-2010, 11:35 AM
hani14 hani14 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2010
Location: Klang
Posts: 190
Rep Power: 11
hani14 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hani14 Send a message via Skype™ to hani14
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Quote:
Originally Posted by Devoted Lily View Post
Hye semua,i am new beginner..

dulu masa sy tercari2 nak beli kitten female untuk teman Bambino i.. i terjumpa iklan ni di Mudah.com then i email (via mudah.com) diorang utk tanya kitten tu available lg ke tak..

http://www.mudah.my/Siberian+Kittens-5974279.htm?last=1
in case da di delete kan.. ni i ada buat printscreen jgk..

Attachment 9563

lama jugak saya tunggu reply dr diorang.. then they replied my mail.. ni print screen email dari diorang..

Attachment 9561






memandang kan i tak respon to their email.. (sbb tak check mailbox).. so, one lady add i di YM.. her id is EVE SHARON (email:evesharon41@yahoo.com)... & dia bgtao dia dr Singapore..

Attachment 9562

as si Sharon ni dah reduce kan fee die I pon mcm wowwww... tp still berbelah bahagi nak beli ke tak.. main reason tak nak beli is dah tak de fulus...tp bile dah sembang2 panjang lebar dgn si Sharon ni.. die pon setuju nak let go kittens tu with only 150MYR...at that time i rasa sharon ni nice sbb die bkn niat nak jual tp terdesak cari org utk jg kitten die.. and bg kat i payments detail semua..siap baik hati lagi tlg cari cawagan western union (WU)yg dekat dgn rumah i.. dgn semangat waja dan jitu i pergi WU.. dah la first time nak pakai service WU ni.. sekali abg kat bank tu cakap service charge nak hantar duit pi CAMEROON RM52.. so total yg i kena bayar is RM202.. balik tu i pon bg semua bukti payment semua.. email dr shipping agency pon smpai...

Attachment 9564
agency detail:PET DELIVERY/AIR TRANSPORT DEPARTMENT,
PET SHIPPING AGENCY SINGAPORE-mail;petshipping_agency@hotmail.com
(tak muat nak printscreen sekaligus)

masa dpt email i dah mula tak sedap hati.. and i mmg dah berkeras dgn Sharon yg i tak da duit dah so tak boleh nak buat payment.. yg si Sharon ni punya lah desak.. siap suruh jual kereta i la & etc.. boleh kata merapu je la semua idea die tu.... start from that day (21may) smpai mlm td (27June) bila dia ym i mmg asyik tanya bila i bole buat payment.. mmg in between those date i mcm syak something tp still tak google anything sbb 29may-14june i pegi camp.. so, mmg on9 jarang sgt.. memang tyme tu dah redha dah ditipu..... tp mlm 26june i dah rasa mcm mmg betol2 lost control dah dgn si Sharon ni sbb asyik manipulated je ape yg dia ckp.. so i google2 & jumpe something and kali ni betol2 dah confirm I kena TIPU

Attachment 9565 Attachment 9566 Attachment 9567 Attachment 9568

link blog: http://petrelocation.blogspot.com/20...ity-puppy.html

and i try check ID YM die kat 1 web ni.. sum1 from KL pernah trace dia..tp tak tahu lah kena tipu jugak or saje2 cuma kat mana sebenarnya location die I tak dpt nak trace..
http://www.invisible.ir/evesharon41

Just nak share dgn semua member PF pengalaman kena tipu.. maybe ade yg rase RM202 tu sikit nak banding dgn jumlah org lain yg kena tipu.. tp utk seorg student RM202 tu kalo habiskan time shopping banyak tao.... nak menangis2 pon tak gune sebab salah sendiri yg melulu gatal sgt nak berkucing betina.. mujur parents tak tao.... utk I dpt balik duit tu mmg tak de harapan la..tp just nk share ngn member PF..very2 sorry coz post ni panjang berjela.. dah try explain in very simple way and best word.. hope tak de yg pening bc post ni.. and last hope, jgn ade lagi yg tertipu..

p/s: emo smpai tak boleh tido.. now da pkl 4.56am
hi salam lily.. kak hani pernah juga terkene.. tapi kak hani selagi tak dapat tengok kitten tu dengan mata sendiri kak hani takkan percaya. perkara ni berlaku beberapa bulan yg lalu.. melalui mudah jugak. mulanya dia kata dia kat tioman. so kak hani pun katalah kak hani boleh pergi sana & ambil kitten tu.. lepas tu dia tukar citer pulak, kata dia kat singapore.. dari sini kak hani tau dah, dia ni memang penipu. kak hani pun katalah lagi senang camtu, sebab kak hani ada abg kat singapore, boleh dia gi tengok kitten tu dulu. rasanya dia tak puas hati, kata dia prefer deal direct sendiri dengan kak hani. dan alasan lagi satu.. dia kata dia keje offshore.. susah nak turun. pelik sungguh. kat offshore pun boleh pelihara kucing. last2 kak hani reply email dia kata yg dia ni confirm penipu besar dan dia sebenarnya takder kucing pun.. terus senyap hingga kini.

jadi tu kita kene berhati2 dengan manusia spesis camni.. jgn mudah percaya dan cepat nak buat payment tanpa siasat sapa dia sebenarnya. kat mudah mcm2 org pun ada.. lagi satu ada sorang tu namanya ZAM.. kat mudah gak, tak pasti dia tu penipu or memang suka nak mempermainkan orang. ada sesapa kat sini pernah call or sms dia tak??
Reply With Quote
  #5  
Old 06-29-2010, 10:27 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Secara terus terang,saya tak tahu nak kecian kat u ke ape kerana ini boleh dikira very classic. Maaf juga krana berterus terang,biarlah you blajar kali ni kerana selama ini pd selalu highlight pasal ini dan ini menunjukkan you tak peka dan ignorant. I really thought with all the huha in pf,nobody will fall again as ths is v classic.jadi,saya harap selepas ini tiada lg yg trkena. Lily,you are too naive. You should have consult pf members.kalau you nak tahu,true pet lovers yg desperate,will not take any fees for their furbabies when they see you are the suitable adopter.n do not give out your money before seeing the product.its universal rule.
Sorry again
I understand exactly how you feel, Nurkasih. Memang ramai yg nangis kat PF selepas kena burn dan tipu, tapi these same people kebanyakan buat pekak like teenagers tak dengar nasihat sebelum tu, beriya-ya nak lompat terjun beli, kalau orang nasihat lebih dia even boleh naik marah, especially bila ada kipasan oleh yg lain utk beli dari sana-sini. For all you know, these people are actually sebahagian geng BYB juga yg sembunyi belakang UserID dan buat kipasan, kadang-kadang you never know who is behind the keyboard.

Anyway, these things survive sebab dalam dunia ini memang ada yg tamak dan ada yg gullible, tunggu utk di ngapkan. Ada demand, ada supply.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #6  
Old 06-29-2010, 11:06 AM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 13
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Sebenarnya kalu ikutkan dari awal lagi dah boleh syak wasangka.. sbb kata kucing dari s'pore but why kena transfer duit ke cameroon.

Mmg sindiket org dr cameroon ni dari dulu ada jer idea diorg nak kenakan org ramai. Ni geng2 ''awang hitam' laa ni.. Mmg anti ngan awang hitam ni.. sbb dulu lin pun pernah kena... rm1000 jugak lesap..
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #7  
Old 06-29-2010, 01:21 PM
Devoted Lily's Avatar
Devoted Lily Devoted Lily is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 70
Rep Power: 11
Devoted Lily is on a distinguished road
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

thanx to all 4 da advice...

1st... post ni bkn nak mintak simpati kat sape2 or nak menangis kat sini.. TAK.. lgpon nak menangis pon bkn 2k kan.. just nak share n as reminder.. like Furkids ckp la kan.. some of people like me or golongan teenagers y eager sgt nak kucing tu selalu buat pekak nsihat2 golongan y pro.. so i guess post ni maybe akan bukak mata sape2 y beriya nak lompat terjun beli dat kucing or kitten... well, ni kan kisah benar.. selalunye muncul la jgk even sket rasa berhati2 tu..

kak hani: tu la.. mcm kes mira ni.. sbb mira dok perak and no one pon nak tlg ambikkan so kire mcm pecaya je la yang die kate nak hantar pakai pet shipping tu..so pasni mmg kena COD je la.. hehe

Quote:
Originally Posted by Lyn_Cat View Post
Sebenarnya kalu ikutkan dari awal lagi dah boleh syak wasangka.. sbb kata kucing dari s'pore but why kena transfer duit ke cameroon.
kak lyn.. mira da tanya da kat die before pi WU tu.. die kate sbb company depa mang beroperasi kat sana.. and y dkt singapore tu branch diorang.. so, biase la.. tak penah pon beli brg dr oversea.. mira pon pecaya je la..

tak pelah.. benda dah jadik.. kira rezeki diorang la tu.. dah kalau tu carenye diorang cari rezeki.. huhu.. tp kalao kak lyn mmg kena la menangis.. 1k tu bnyak..
Reply With Quote
  #8  
Old 06-29-2010, 01:33 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Salam,
DevotedLily..Sorry to hear that..
Apa2 pon, thanks for sharing here in PF..Sharing yang penting..Niat u post kt sini pon untuk sharing kan..So, orang lain akan jadikan pengajaran dan tak akan terkena macam ni lagi..=)

*rasanya bukan semua thread kat sini kita sempat nak baca kan..normal la kalau ada yang kita tertinggal nak dibaca..sama3 belajar tak salah..huhu..*
Reply With Quote
  #9  
Old 06-30-2010, 12:01 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Lily,sebenarnya isu disini bukan samada u minta simpati atau apa apa. Tetapi apa yg kami cuba sampaikan,kenapa selepas kempen demi kempen ttg penipu penipu ni ramai lg budak2 dlm PF msh buta & ignorant. Lbh kurang mcm kes scratch & win. Begitu byk yg dihebohkan tp msh gak ramai yg tertipu. Jd pokok pangkal isu ini ialah pengguna sendiri yg cuai, tidak peka dgn isu semasa dan kurang membaca.

Padhal,ini bukan perkara baru,dlm PF ni rasanya dah lbh berdozen dozen kes kami ketengahkan tp then again,ada gak yg jatuh dlm perangkap. So apa lg cara yg blh kami buat utk menyedarkan pengguna?? Disini ialah 2 way traffic. Sbg pengguna,anda kenalah tau hak bila membeli barang walaupun dari sekecil sudu sehinggalah sebesar kucing atau anjing.

Quote:
Originally Posted by Devoted Lily View Post
thanx to all 4 da advice...

1st... post ni bkn nak mintak simpati kat sape2 or nak menangis kat sini.. TAK.. lgpon nak menangis pon bkn 2k kan.. just nak share n as reminder.. like Furkids ckp la kan.. some of people like me or golongan teenagers y eager sgt nak kucing tu selalu buat pekak nsihat2 golongan y pro.. so i guess post ni maybe akan bukak mata sape2 y beriya nak lompat terjun beli dat kucing or kitten... well, ni kan kisah benar.. selalunye muncul la jgk even sket rasa berhati2 tu..

kak hani: tu la.. mcm kes mira ni.. sbb mira dok perak and no one pon nak tlg ambikkan so kire mcm pecaya je la yang die kate nak hantar pakai pet shipping tu..so pasni mmg kena COD je la.. hehe



kak lyn.. mira da tanya da kat die before pi WU tu.. die kate sbb company depa mang beroperasi kat sana.. and y dkt singapore tu branch diorang.. so, biase la.. tak penah pon beli brg dr oversea.. mira pon pecaya je la..

tak pelah.. benda dah jadik.. kira rezeki diorang la tu.. dah kalau tu carenye diorang cari rezeki.. huhu.. tp kalao kak lyn mmg kena la menangis.. 1k tu bnyak..
Reply With Quote
  #10  
Old 06-30-2010, 12:19 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Quote:
Originally Posted by June View Post
Lily,sebenarnya isu disini bukan samada u minta simpati atau apa apa. Tetapi apa yg kami cuba sampaikan,kenapa selepas kempen demi kempen ttg penipu penipu ni ramai lg budak2 dlm PF msh buta & ignorant. Lbh kurang mcm kes scratch & win. Begitu byk yg dihebohkan tp msh gak ramai yg tertipu. Jd pokok pangkal isu ini ialah pengguna sendiri yg cuai, tidak peka dgn isu semasa dan kurang membaca.

Padhal,ini bukan perkara baru,dlm PF ni rasanya dah lbh berdozen dozen kes kami ketengahkan tp then again,ada gak yg jatuh dlm perangkap. So apa lg cara yg blh kami buat utk menyedarkan pengguna?? Disini ialah 2 way traffic. Sbg pengguna,anda kenalah tau hak bila membeli barang walaupun dari sekecil sudu sehinggalah sebesar kucing atau anjing.
Kak June,

Kadang2 budak muda macam Yana ni, susah nak mendengar nasihat.
Tapi bila dh kena baru nak beringat.
Macam peribahasa melayu "sudah terhantuk baru nak terngadah"..
Dah kena kt batang hidung sendiri baru nak menyesal..

Jadi kawan2, mari la kita ambil pengajaran.
Jangan buat kesilapan lagi.
Yana berkerja dalam bidang computer dan internet ni, dh masak sangat dengan penipuan dalam alam maya.
Hati-hati bila buat sesuatu.
Reply With Quote
  #11  
Old 06-30-2010, 12:57 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Itulah kan Yana,bila org kata dengar nasihat org tua kita kena dengar. Org tua ni klu bg nasihat berlapik/beralas.Kita kena mentafsirnya dgn bijak.

Akak ni sekolah tak setinggi korang suma smp University, dpt degree/master and what not. Tp pengalaman hidup bercampur gaul dgn manusia yg mcm mcm ragam/kerenah, baca membaca buku (bukan buku teks sekolah yg korang kena hafal) tp buku yg menbina minda & ini menjadikan akak lbh bijak dari kebanyakkan budak yg dpt PhD dari gunung Himalaya tu. I'm a street smart person bukan book smart. Org yg street smart blh survive walau dibuang ke negara mana pun.

Kita kena ingat dunia skrg penipu dtg dlm berbentuk rupa dan jenis. Kita kena pandai menilai dan tafsir sang penipu.Dunia makin maju,cara menipu pun semakin canggih.

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Kak June,

Kadang2 budak muda macam Yana ni, susah nak mendengar nasihat.
Tapi bila dh kena baru nak beringat.
Macam peribahasa melayu "sudah terhantuk baru nak terngadah"..
Dah kena kt batang hidung sendiri baru nak menyesal..

Jadi kawan2, mari la kita ambil pengajaran.
Jangan buat kesilapan lagi.
Yana berkerja dalam bidang computer dan internet ni, dh masak sangat dengan penipuan dalam alam maya.
Hati-hati bila buat sesuatu.
Reply With Quote
  #12  
Old 06-30-2010, 11:01 PM
Devoted Lily's Avatar
Devoted Lily Devoted Lily is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 70
Rep Power: 11
Devoted Lily is on a distinguished road
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Quote:
Originally Posted by June View Post
Lily,sebenarnya isu disini bukan samada u minta simpati atau apa apa. Tetapi apa yg kami cuba sampaikan,kenapa selepas kempen demi kempen ttg penipu penipu ni ramai lg budak2 dlm PF msh buta & ignorant. Lbh kurang mcm kes scratch & win. Begitu byk yg dihebohkan tp msh gak ramai yg tertipu. Jd pokok pangkal isu ini ialah pengguna sendiri yg cuai, tidak peka dgn isu semasa dan kurang membaca.

Padhal,ini bukan perkara baru,dlm PF ni rasanya dah lbh berdozen dozen kes kami ketengahkan tp then again,ada gak yg jatuh dlm perangkap. So apa lg cara yg blh kami buat utk menyedarkan pengguna?? Disini ialah 2 way traffic. Sbg pengguna,anda kenalah tau hak bila membeli barang walaupun dari sekecil sudu sehinggalah sebesar kucing atau anjing.

kak june.. mmg diakui ini mmg sebabkan kecuaian diri sendiri.. mmg byk kempen yg PF buat.. and byk geng2 otai dah bg nasihat.. tp bukan semua yg kena tpu tu buta n ignorant.. kadang2 tak sempat nak baca semua post sebabkan sibuk or komitmen masing2... yes, b4 ni mmg I ada terbaca some of scam issues kat pet finder, tp biasa la budak2 mmg cepat terpengaruh dgn ape org kata.. dgr promosi kencang sket dah cair meleleh, & maybe sebab tu la kot I tertipu.. terpengaruh sgt..

maybe pengalaman hidup tak cukup, tu yg terjerumus dalam kancah & perangkap ni.. ye la, bukan semua yg pernah membeli or berurusan dgn negara luar.. and this could be my first experience in my collection lah.. esok lusa, maybe I myself boleh reduce kan percentage golongan yg terperangkap dgn cara tak tertipu lg & lebih berhati2...

anyway kak june.. thanx 4 advice... and thank you everyone 4 reading..=)

Last edited by June; 07-01-2010 at 11:02 AM.
Reply With Quote
  #13  
Old 07-01-2010, 12:26 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

So true.
Reply With Quote
  #14  
Old 07-01-2010, 02:05 AM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 12
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

ni semua taktik lama,mustahil org dari luar negara nak bg kucing lawa kat kita...sebenarnya dua2 salah,sebab tamak,sorg nak tamak duit,sorg lagi tamak nak kucing murah sampai sanggup ambil risiko...kadg2 ada buyer yang tak nak tanya pendapat org lain,alasannya tak mahu org lain potong "Q" ambil kucing tu...benda ni tak berlaku kat haiwan je,tapi termasuk barang lain seperti laptop...scammer ni tak target org lelaki,sebb lelaki ni jenis syg duit,tapi diorg suke target perempuan sebb perempuan ni senang kena tipu,labur duit sikit pun takpe,janji dapat barang murah...adik saya pun hampir2 kena tipu,then dia mintak pandangan saya,then i said 'NO!",,so die ikut je pandangan saya...sama gak ngan MLM,die target perempuan.sampai my gf pun kena tipu sampai 30ribu,padahal saya dah larang,tapi die degil...now die berhutang,lastly sy bagitahu,kalau hutang tak settle dalam tempoh 2tahun,saya akan kahwin dgn pilihan keluarga...


Kesimpulannya,sebelum buat pape,tanya la dulu abg ke,bf k,atau sesapa yang ada pengetahuan luas dlam bidang IT....terus terang saya katakan,saya sikit pun tak kesian dengan perkara macam ni sebb benda ni berpunca dari perasaan tamak,masa nak beli dulu taknak beritahu,bila tertipu baru bagitau...nak brkucing,tengok dulu poket,kalau rasa tak mampu,bela je kucing biasa dulu,tak payah nak menunjuk yang kita ada kucing berbaka,jangan ikut gaya hidup org lain,tapi gaya hidup berdasarkan poket sendiri...sekalipun minat kat kucing berbaka pun,ukur poket dulu,jangan ikut poket org lain.kalau rasa duit tu sikit,hold je dulu sampai kita rasa duit tu boleh meyakinkan untuk dapat apa yang kita hajati....sama juga macam beli kereta,duit ada 20ribu,tapi beriya nak pakai toyota caldina.Tak payah nak rush sgt,nanti dah keje pun boleh beli kucing mahal2

Saya pun student,dari first year mmg minat DLH,tapi dah nak last year baru dapat beli 3ekor sekaligus,sebab saya percaya sikap sabar tu pasti membuahkan hasil yang memuaskan.Kalau rasa nak marah dengan ayat kasar saya,itu terpulang,sebab forum ni juga tempat meluahkan pendapat,so tak de istilah jaga hati or simpan dalam
Reply With Quote
  #15  
Old 09-15-2010, 12:09 PM
abuldotcom's Avatar
abuldotcom abuldotcom is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 60
Rep Power: 12
abuldotcom is on a distinguished road
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
sampai my gf pun kena tipu sampai 30ribu,padahal saya dah larang,tapi die degil...now die berhutang,lastly sy bagitahu,kalau hutang tak settle dalam tempoh 2tahun,saya akan kahwin dgn pilihan keluarga...
Hahahha ambik ko!!!! 2 tahun je due date.....
Reply With Quote
  #16  
Old 09-15-2010, 01:09 PM
addison's Avatar
addison addison is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
addison is on a distinguished road
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

saya pun hampir2 tertifu.. ada amoi ni nak jual scottish fold.. kata kat melaka, bila kita kata nak dtg collect and bayar, trus dia kata kucin kat singapore plak, so kena byr duit transfer kalau betul2 nak kucen tu... pi rahhh... trus x contact amoi tu la... sah2 tifu ni...
__________________
in loving memory - Addison Chikaro - 21.06.2010
Reply With Quote
  #17  
Old 09-15-2010, 05:06 PM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 11
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

hahaha walaupun izwan muda tapi dah masak dgn penipuan internet ni.. bukan lah pernah kena tipu.. tapi Alhamdullilah memang dari sejak kecil kalau berkenaan duit , izwan memang berhati... penipu negro.. kata duit wasiat nak transfer ke kita tapi kena bayar transfer cost lah, tipu jual brg murah lah konon, suruh transfer duit la... yg terbaru.. konon askar USA jumpa duit saddam hussein 25 juta nak launder money ke kita lah.. mintak fee sket .. hahahahaha, gelak je... kadang2 izwan layan2 gak guna alt email izwan... sahaja nak bodoh2 kan diorang... siap ada yg hantar mesej maki2 bila izwan tipu diorang balik hahahahaha... jgn percaya lah menatang2 ni semua.. semua nya penipu... kalau nak beli brg COD kat Mudah.my pun bahaya... ada yg pernah kena samun.. konon nak jual barang ajak jumpa dtg2 sana kena samun... so beware... kalau nak beli brg ajak ramai2 pergi... lagi2 brg2 yg mahal.. memang sifat manusia ada yg penipu... jgn percaya lah, semua penipu ... dont trust anybody... kalau tak btol2 kenal ngan person tu... org sepuluh tahun kenal pun boleh menipu.... so beware, jgn lah percaya email sampai, konon menang lottery pastu mintak duit suruh transfer duit bagai nak tidak... semua tu penipu.. mana ada benda free dlm dunia.. , nak beli brg nak kena transfer2 duit dulu adoiyai, dah terang2 nak menipu.. lagi2 online.... hahaha,
harap semua beware lah ok, jgn kena tipu ngan awang hitam , macam2 diorang buat nak menipu org, idea dia sama je, cuma cara nak menipu diorang je bertukar.. cuma fikir pakai logik la, kalau nak beli barang tetiba nak kena transfer duit sampai ke hujung dunia bagai.. dah sah2 menipu buat apa percaya... sorry kalau ada terasa.. cuma beringat lah biar lah miskin, jgn lah pasal ada org nak transfer duit berjuta2, terus gelap mata hantar semua duit simpanan konon utk transfer fee, jgn sampai dah abis duit simpanan bunuh diri plak ok, minta maaf kalau ada yang terasa.. tepuk dada tanya selera...
Reply With Quote
  #18  
Old 09-15-2010, 05:09 PM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 11
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
ni semua taktik lama,mustahil org dari luar negara nak bg kucing lawa kat kita...sebenarnya dua2 salah,sebab tamak,sorg nak tamak duit,sorg lagi tamak nak kucing murah sampai sanggup ambil risiko...kadg2 ada buyer yang tak nak tanya pendapat org lain,alasannya tak mahu org lain potong "Q" ambil kucing tu...benda ni tak berlaku kat haiwan je,tapi termasuk barang lain seperti laptop...scammer ni tak target org lelaki,sebb lelaki ni jenis syg duit,tapi diorg suke target perempuan sebb perempuan ni senang kena tipu,labur duit sikit pun takpe,janji dapat barang murah...adik saya pun hampir2 kena tipu,then dia mintak pandangan saya,then i said 'NO!",,so die ikut je pandangan saya...sama gak ngan MLM,die target perempuan.sampai my gf pun kena tipu sampai 30ribu,padahal saya dah larang,tapi die degil...now die berhutang,lastly sy bagitahu,kalau hutang tak settle dalam tempoh 2tahun,saya akan kahwin dgn pilihan keluarga...


Kesimpulannya,sebelum buat pape,tanya la dulu abg ke,bf k,atau sesapa yang ada pengetahuan luas dlam bidang IT....terus terang saya katakan,saya sikit pun tak kesian dengan perkara macam ni sebb benda ni berpunca dari perasaan tamak,masa nak beli dulu taknak beritahu,bila tertipu baru bagitau...nak brkucing,tengok dulu poket,kalau rasa tak mampu,bela je kucing biasa dulu,tak payah nak menunjuk yang kita ada kucing berbaka,jangan ikut gaya hidup org lain,tapi gaya hidup berdasarkan poket sendiri...sekalipun minat kat kucing berbaka pun,ukur poket dulu,jangan ikut poket org lain.kalau rasa duit tu sikit,hold je dulu sampai kita rasa duit tu boleh meyakinkan untuk dapat apa yang kita hajati....sama juga macam beli kereta,duit ada 20ribu,tapi beriya nak pakai toyota caldina.Tak payah nak rush sgt,nanti dah keje pun boleh beli kucing mahal2

Saya pun student,dari first year mmg minat DLH,tapi dah nak last year baru dapat beli 3ekor sekaligus,sebab saya percaya sikap sabar tu pasti membuahkan hasil yang memuaskan.Kalau rasa nak marah dengan ayat kasar saya,itu terpulang,sebab forum ni juga tempat meluahkan pendapat,so tak de istilah jaga hati or simpan dalam


memang btol, 100000% saya sokong... semuanya bermula dgn perkataan tamak , kalau tamak selalu rugi, hehehehe, macam bro ni cakap tanya pendapat kawan2 baru nak decide
Reply With Quote
  #19  
Old 12-01-2010, 12:03 PM
nusyaata's Avatar
nusyaata nusyaata is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 10
Rep Power: 0
nusyaata is on a distinguished road
Talking Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

Salam, Im a new comer.
Masih mentah lam selok belok shopping tru internet ni.sebab takut la. Not just pets but others pun macam tak boleh percaya, tapi tak semua la.Ade jgk yg boleh di guna pakai macam my fren ari2 duk ngadap komputer shopping hehe tau2brg da sampai rmh ..I guess its good for a lazy bum like her hehee.Sorry J! (seb bek de takde akt sini.

Before i get to read this, I was too eager to get myself a guinea pig.Been surfing other websites tah pape tah.. at last I found this website and hopefully its the best website tat could ever happen to everybody. The forums help me loads even baru beberapa hari.Ive been reading all the threads posted and learning slow and steady.The do's and dont's.

For my experience, what I did before I get myself a pet, I search tru the internet about everything.For instance, a hamster : types, needs,cage,food,health bla3.. later on I pegi cari hamster macam i pulak pakar..(konon la ) the bathing sand, treats pe sume.Its fun tho.Since ive nothing else to take care with.

Eventhough I bela hamster aje, it needs work to do the cleaning bla3..well tak byk tp there is a work to do still.And now I found myself enjoy visiting pet shop normally.tak beli pun tgk2 ape yg patut sometimes ade offer ke ape.

For last few days, I called a pet shop asking if they have GP available.At first they said it would not be available very soon. 5 mins later they called me and said the GP has arrived and will be at the shop by tomorrow.Mlm ni la kut ( wahuuu~!)

Tu la tgh pening nak beli ke tak? heh.The needs da pegi petshop survey.Affordable.Its just tat tempat tu tak tau nak letak mane.Ikut hati nak beli je ni.But then, thank to this thread and others (even tak de kene mengena pasal nak beli GP). At least I was lucky not buying GP from people over the net.Yang penting sabar! :D

Have a fun day !
Reply With Quote
  #20  
Old 12-16-2010, 01:39 PM
oyen_ku's Avatar
oyen_ku oyen_ku is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Location: shah alam
Posts: 27
Rep Power: 0
oyen_ku is on a distinguished road
Default Re: Saya Tertipu dgn EVESHARON41.. So The Others Beware..

i sebenarnya nak share pgalaman...i beli kucing persian melalui pembayaran bank...memang was-was sangat nak ke tak nak....percaya ke tak...i tanya pendapat orang terdekat & diorang pun suruh selidik dulu dlm-dalam betul ke company wujud ke tak....i pun selidik punya selidik i jumpa jugak beberapa laman company si penjual kat internet....& i jumpa juga di facebook...i pun berdoa banyak-banyak suruh Allah bagi petunjuk pada i kemudian baru i teringat yang i ada kawan yang tinggal berhampiran dengan company si penjual ni...pastu i pun tanya my friend...dia kata memang ada kedai tu...i rasa lega juga...lepas itu i tanya pendapat my hubby dia kata mungkin boleh percaya...lepas bankin duit...memang hati sentiasa tak tenang...tapi i banyakkan selawat..yela asyik fikir pasal ni...harap-harap tak tertipu la...tapi syukur alhamdulillah....esoknya i dapat my cat.....penhantaran melalui bas express....sampai dengan selamat di tangan i.....kini i namakan dia oyen...sempena bulunye yang berwarna oren...i jumpa penjual kucing di mudah.com..comel-comel kucing...

Last edited by oyen_ku; 12-20-2010 at 04:17 PM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Beware of this suspicious and awful person in adopting pets!! rayching Hall of Shame 10 08-05-2010 09:36 AM
Beware of this suspicious and awful person in adopting pets!! Bebeyaya Hall of Shame 11 04-30-2010 11:07 PM
tolong saya,saya dh buntu.. rock Health, Disease & Diet 52 12-13-2009 04:27 PM
Beware of Cylos Siang***Selling sick dog siew keong Hall of Shame 5 10-08-2009 01:36 PM
tolong saya,saya dh buntu.. rock Vets & Docs Reviews 10 08-16-2009 12:05 AM


All times are GMT +8. The time now is 10:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.