Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 12-16-2009, 11:07 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 11
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Kucing ku sakit mata

minta kat pharma jenama nicol .. Tapi tak ada .. Dia bagi jenama lain , tetapi dia salin dalam botol lain.. Tak ada pulak nama..
Kucing saya dah pulih..
Reply With Quote
  #22  
Old 12-16-2009, 11:49 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Kucing ku sakit mata

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
minta kat pharma jenama nicol .. Tapi tak ada .. Dia bagi jenama lain , tetapi dia salin dalam botol lain.. Tak ada pulak nama..
Kucing saya dah pulih..
alhamdulillah.
Reply With Quote
  #23  
Old 12-16-2009, 01:05 PM
syunichi's Avatar
syunichi syunichi is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 50
Rep Power: 12
syunichi is on a distinguished road
Default Re: Kucing ku sakit mata

Alhamdulillah. Dipanjangkan rezeki tuannya
__________________
Hellow...purrr~ Care to join us play :) "Milo n Milky"
Reply With Quote
  #24  
Old 02-22-2011, 10:21 AM
mummykenzo mummykenzo is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 11
Rep Power: 0
mummykenzo is on a distinguished road
Default Re: Kucing ku sakit mata

Hi.
Mata my lil Tesha nampak mcm sepet. Tapi takde bengkak, berair or bertahi mata. Just nampak sepet/sembab. Mcm baru bangun tidur. Tapi dah 2 hari. Selaput (putih) tepi mata dia mcm semakin nampak. Selalunya mata dia kelihatan bulat penuh & nampak macam bercahaya lah. Now macam tak bermaya. Tapi dia sihat. Masih nak main tapi kurang makan.

Adakah itu dikategori kan sakit mata?

Sekarang ni selalu nampak kucing buta sebelah mata tapi tak ada kesan2 luka seperti tanda2 disebabkan bergaduh atau dianiaya orang. Ada kawan cakap, itu disebabkan disease. Betul ke?

Need some info before take her to vet.

TQVM
Reply With Quote
  #25  
Old 02-22-2011, 07:59 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 12
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Kucing ku sakit mata

Quote:
Originally Posted by mummykenzo View Post
Hi.
Mata my lil Tesha nampak mcm sepet. Tapi takde bengkak, berair or bertahi mata. Just nampak sepet/sembab. Mcm baru bangun tidur. Tapi dah 2 hari. Selaput (putih) tepi mata dia mcm semakin nampak. Selalunya mata dia kelihatan bulat penuh & nampak macam bercahaya lah. Now macam tak bermaya. Tapi dia sihat. Masih nak main tapi kurang makan.

Adakah itu dikategori kan sakit mata?

Sekarang ni selalu nampak kucing buta sebelah mata tapi tak ada kesan2 luka seperti tanda2 disebabkan bergaduh atau dianiaya orang. Ada kawan cakap, itu disebabkan disease. Betul ke?

Need some info before take her to vet.

TQVM

mungkin kucing mummy kenzo terkena bahan chemical macam spray nyamuk.

Mummy kenzo boleh lap mata Tesha ngan kapas yang dicelop air suam. Tapi my suggestion bawak p vet asap. kalau lambat takut mudarat kat mata Tesha.
Reply With Quote
  #26  
Old 02-23-2011, 09:52 AM
mummykenzo mummykenzo is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 11
Rep Power: 0
mummykenzo is on a distinguished road
Default Re: Kucing ku sakit mata

Tq Mia_Katz,
Saya dah bawak Tesha jumpa vet semalam. Balik kerja, call vet tu dah tutup. Tapi sempat jugak kejar dia, jumpa depan kedai mamak. Dapatlah consultation free...

Problem saya sama dengan problem orang ni :- http://www.thecatsite.com/forums/showthread.php?t=48369

Vet tu kata itu bukan sakit. Dia tanya jugak kot2 ada kena spray or if dia ada main ulat/serangga/lipas. Kalau ulat2 terbang tu memang mangsa dia lah tu.
Selagi mata dia tak berair & dia aktif, itu mungkin sebab panas. Ye lah, 2-3 hari ni kan panas. Yang selaput putih tu adalah inner eyelid dia yg ke-3.

http://www.scientificamerican.com/ar...-have-an-inner

So dia kata nothing to worry. Just basuh je dgn air seperti Mia cakap tu lah. Tapi kalau mata dia semakin tertutup, kena bawak dia lagi.

Now my lil Tesha sudah jadi macam anak jepun. Mata sepet. Tapi tetap aktif.
Reply With Quote
  #27  
Old 02-23-2011, 03:55 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 12
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Kucing ku sakit mata

Good 2 hear, nothing serious.
Betol lah weather skarang panas...

tak pe lah janji Tesha sihat .
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kucing asyik kluar tahi mata crool Cats & Kittens 23 01-27-2010 11:33 PM
Sakit apa ni? kuntum Health, Disease & Diet 12 11-05-2009 10:27 PM
Mata style merah...berair...ade solution tak??? hana Cats & Kittens 15 08-03-2009 02:23 PM
Abu sakit meira Cat TV and Photos 2 02-15-2009 01:09 PM
Sakit Mata Chitam Vets & Docs Reviews 22 10-14-2008 03:08 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.