Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-02-2012, 01:01 PM
reaicer reaicer is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 2
Rep Power: 0
reaicer is on a distinguished road
Exclamation perangai kucing waktu makan

hi..saya nk tanya ttg habit kcg waktu makan. sy br adopt seekor persian umur 4bln.sy perhati kcg sy ni (puss) mcm picky la bab mkn.bila tanya owner ,dia ckp dia bg crackers kucing tp waktu km mkan mesti puss tu mengiau mcm minta2. then bila sy bg can food mkn skit pastu puss tu buat mcm nak timbus mknan je mcm waktu kcg nak tanam najis tu..apa mksud nye..puss tu xsuka mkn can food yg sy bg ke? dh try mcm2 jenama can food utk kcg dh.mkn skit then akan buat gaya nak timbus utk tanam je..xphm la..kalu crackers tu mmg kurang nk mkn..mcamane nak ajar puss ni mkn mknan kcg..dh tak tau nak beli jenama apa dah..
Reply With Quote
  #2  
Old 10-02-2012, 10:31 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 8
Meffy is on a distinguished road
Default Re: perangai kucing waktu makan

Hi reaicer,

Saya pernah baca artikel kat internet tentang kucing timbus makanan. That means dia mungkin tak suka makanan tu. Ada setengah2 kucing yang tak suka can food. Kalau owner dulu bagi kibbles (crackers), ikut je macam dulu. Letakkan kibbles dalam mangkuk lepas tu biarkan. Bila da lapar, mesti Puss akan makan jugak sebab tak ada pilihan lain. Buat masa ni jangan bagi wet food kalau dia tak suka. Kalau nak bagi wet food, beli jer soft pack whiskas dan bagi sedikit sahaja, simpan baki dalam peti sejuk untuk kemudian. Macam ni tak membazir sebab wet food cepat basi kalau biar lama2.

Reaicer juga boleh cuba minta pet shop for sample kibbles sebelum beli pek besar. Brand seperti Royal Canin atau Blackwood memang popular dan quality pun baik untuk kucing. Kadang2, kucing memang cerewet tapi bila dia da suka makanan tu, tak payah nak tukar2 lagi.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-03-2012, 09:21 AM
reaicer reaicer is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 2
Rep Power: 0
reaicer is on a distinguished road
Red face Re: perangai kucing waktu makan

hi meffy,
thnks sbb reply msj sy. oo mksudnya xsuka. sy dah jumpa dryfood yg puss nak mkn,jenama pronature.tu pun kira ok dr xnak mkn langsung dryfood jenama lain. kalu jenama royal canin n blackwood tu kat sini xda jual.on request kena order baru ada sbb mahal... tp satu lagi yg saya notice even puss makan sikit je wetfood (slalu bg jenama whiskas khas utk kitten) mkn memang mkn tp then puss akan buat gaya nak tanam tu n kemudian najis puss jadi lembik..susah nak bersihkan sbb akan terkena tepi2 litterbox. kalu puss jus mkn dryfood jenama pronature ok je najis dia. sy dah konpius nak bg wetfood jenama apalagi yg puss suka makan.sy rasa mesti owner lama puss bagi dia mkan nasi campur ikan..xtau la.very picky eater la my puss..help me.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-22-2018, 12:02 AM
waveweaver waveweaver is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 1
Rep Power: 0
waveweaver is on a distinguished road
Default Re: perangai kucing waktu makan

Quote:
Originally Posted by reaicer View Post
hi meffy,
thnks sbb reply msj sy. oo mksudnya xsuka. sy dah jumpa dryfood yg puss nak mkn,jenama pronature.tu pun kira ok dr xnak mkn langsung dryfood jenama lain. kalu jenama royal canin n blackwood tu kat sini xda jual.on request kena order baru ada sbb mahal... tp satu lagi yg saya notice even puss makan sikit je wetfood (slalu bg jenama whiskas khas utk kitten) mkn memang mkn tp then puss akan buat gaya nak tanam tu n kemudian najis puss jadi lembik..susah nak bersihkan sbb akan terkena tepi2 litterbox. kalu puss jus mkn dryfood jenama pronature ok je najis dia. sy dah konpius nak bg wetfood jenama apalagi yg puss suka makan.sy rasa mesti owner lama puss bagi dia mkan nasi campur ikan..xtau la.very picky eater la my puss..help me.
Hi,
Sekiranya najis kucing awak lembik atau cair bermakna makanan kucing itu tidak sesuai utk dia. Najis kucing yg sihat sepatutnya solid tapi tidak lah sampai terlalu keras atau kering najis itu.
Kenapa nak kucing tuh makan wetfood? Jika dulu dia cuma biasa makan kibbles atau dryfood then teruskan ajer dengan dryfood. Jika nak juga kucing tuh makan wetfood then mulakan secara perlahan2. Campurkan sedikit wetfood ke dlm dryfood dia dan perhati samada kucing tuh makan atau tidak. Jika dia makan bagus lah dan buleh di tambah sedikit lagi jumlah wetfood pada waktu akan datang.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kucing Hilang Selera Makan..Banyak Makan Rumput Kucing jijigren Health, Disease & Diet 8 08-05-2014 04:27 PM
Anak kucing cerewet makan faiz.maskam Cats & Kittens 2 11-05-2012 09:42 AM
Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan? fadhirulanuar1 Health, Disease & Diet 11 02-20-2011 04:14 AM
pls help me...kucing xnk makan da masuk 3ari EndlessLuv Health, Disease & Diet 22 04-28-2010 04:16 PM
Jebat yer perangai fia86 Cat TV and Photos 24 11-19-2009 01:17 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.