Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > Latest News & Happenings > Member Introductions

Member Introductions Introduce yourself to our fun community and meet some new friends here!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-13-2014, 09:24 PM
stripy stripy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 5
Rep Power: 0
stripy is on a distinguished road
Question hai....^^ newbie here n I desperately need help

Ok..hai semua
Saya join forum ni sebab saya memang perlukan pertolongan....T_T sebab x arif bab bela kucing.
Saya ad anak kucing mungkin dlm 1-2 bulan. Mak dia x nak jaga..tak tahu la kenapa.
Disebabkan saya zero knowledge bab kucing (1st timer) dan org keliling pon memang x ada pengalaman..so here I am.
Ada sesiapa yg sudi membantu.. macam mane makanan. Barang keperluan atau apa2 saja yg saya perlu tahu. Ada jugak membaca tapi anak kucing ni bru 1 bulan so x banyak yg membantu..perlu ke nak vaccine?
Saya memang nekad nak bela sicomel ni..kira emergency jugak lah sebab sicomel ni dh kurus keding......
So hope ada yang sudi membantu..^^
Reply With Quote
  #2  
Old 09-14-2014, 02:37 PM
PhingHua PhingHua is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 15
Rep Power: 0
PhingHua is on a distinguished road
Default Re: hai....^^ newbie here n I desperately need help

check dlm mulut si kecik dah mula tumbuh gigi ke belum. kalau 5-6minggu, patut sudah ada. boleh cuba bg makanan lembut. cth beli whiskas for kitten makanan basah yg rm 1.40 satu pek . anak kucing tak makan banyak. tapi bg kerap 3-4jam sekali. satu pek tu boleh guna dua hari kut kalau dia tak makan byk. atau bg dia makan daging ayam rebus yang di potong kecil kecil atau isi ikan rebus yg dah buang tulang. atau pergi beli susu utk anak kucing kat petshop ( pengalaman saya anak.kucing tak brp suka susu pet shop.)
Reply With Quote
  #3  
Old 09-14-2014, 02:41 PM
PhingHua PhingHua is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 15
Rep Power: 0
PhingHua is on a distinguished road
Default Re: hai....^^ newbie here n I desperately need help

kecik sgt tak boleh vacine.pasal dia tak minum susu mak, antibodi dari susu mak tak ada. jadi jgn bg dia campur dgn kucing lain atau pergi rayap kat kaw yg ada kucing lain. tak ada protection utk penyakit.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-14-2014, 03:00 PM
PhingHua PhingHua is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 15
Rep Power: 0
PhingHua is on a distinguished road
Default Re: hai....^^ newbie here n I desperately need help

vacination 4 months above
Reply With Quote
  #5  
Old 09-14-2014, 06:43 PM
stripy stripy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 5
Rep Power: 0
stripy is on a distinguished road
Default Re: hai....^^ newbie here n I desperately need help

Quote:
Originally Posted by PhingHua View Post
vacination 4 months above
Hai....tq utk information....^^
Sekarang saya dah bagi susu beli di petshop. Susu kitty's milk tu ok ke? Sebab mula2 beli yg dalam kotak siap tu *toplife* tapi kitten banyak pula minum kebelakangan ni so ganti kitty's milk. Tapi kitten minum sikit sj ..atau susu apa yg baik untuk y?
Kitten saya ni boleh hantar vet tak..untuk check up ke?
Saya dah bagi dah wet food brand whiskas tapi yang biasa la..x da tulis for kitten. .boleh ke?
Makanan apa yang bagus ye? sebab saya nak gemuk kan kitten ni. Risau pulak sebab bila dukung je boleh rasa tulang2 dia..T_T saya tak tahu la sebab cacing ke apa?

Harap sesiapa dpt membantu...^^
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hi all, I'm Newbie here liyumika Member Introductions 1 04-29-2011 12:06 AM
newbie here!! barbican Member Introductions 3 01-23-2011 03:44 PM
Rescue Desperately needed in Solaris Mont Kiara area solaris_montkiara Rescuers & Fosterers 1 12-29-2009 05:48 PM
Sos - fosterers desperately needed for pups on death row in dbkl pound cleo&louie's mummy Rescuers & Fosterers 2 02-13-2009 11:06 AM
Information on Cat/Kitten Care - from a newbie-greenie to another newbie-greenie ashleywong Cats & Kittens 0 07-28-2008 02:29 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.