Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-25-2014, 08:41 PM
havit91 havit91 is offline
Mickie's Owner
 
Join Date: Feb 2014
Location: kuantan
Posts: 2
Rep Power: 0
havit91 is on a distinguished road
Default kucing terlalu nakal

saya ahli baru dalam forum ni and saya ada pertanyaan untuk abang2, akak2 and adik2 semua.

1. macammana nak ajar kucing jadi manja? sebab kucing saya terlalu nakal. saya belai dia tapi tak ada respond yang menunjukkan dia suka, digigitnya tangan saya ada la. kadang2 saya tengah tidur dalam pukul 4pagi dia main gigit2 kat kaki and tangan (saya tak kurung kucing dalam sangkar).

2. umur kucing saya 2 bulan lebih and saya bagi makan RC Babycat. soalan saya, boleh atau tak kalau saya bagi dia makan makanan lain macam ayam goreng or ikan goreng? sebab saya ada cuba bagi dia makan ayam goreng mmg pelahap dia makan. tapi makan RC tak ada pulak pelahap macam tu. maksud saya kat sini, nak bagi dia makan makanan lain tapi still utamakan RC. ayam goreng or ikan goreng tu saya nak bagi kadang2 sahaja.

3. berapa kerap kucing boleh dimandikan?


p/s: mohon jawapan yang jelas dari otai2 :D
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2014-02-24 20.56.10.jpg
Views:	241
Size:	63.7 KB
ID:	12094  
Reply With Quote
  #2  
Old 02-26-2014, 01:01 PM
tomato_wardrobe tomato_wardrobe is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2013
Location: Damansara
Posts: 8
Rep Power: 0
tomato_wardrobe is on a distinguished road
Default Re: kucing terlalu nakal

saja nak share pengetahuan saya..utk jawapan soalan berikut:
1. kucing macam mana jadi manja? yg ni ikut baka, ada baka lebih manja, ada yang tak berapa suka kita belai. Tapi, juga ada orang kata lepas mandulkan, dia akan jadi kurang nakal sikit. Atau tunggu dia dewasa nanti lebih chance jadi close sikit pada u. Lebih-lebih lagi sekarang kucing u masih kitten, mesti suka main sangat. Setiap kali dia gigit, u boleh bagi tahu dia "No" dengan suara tegas atau buat suara sakit. Lama-lama nanti dia akan dapat idea perbuatan dia salah.

2. Jangan bagi makanan goreng sedangkan minyak masak kita orang tak berape baik utk kesihatan kucing. Mestilah dia suka makan ayam goreng berbanding dengan biskut yang tak berape rasa tu. Kalau nak masak utk dia makan, bagi rebus ayam/ikan sekali sekala cukup. Biskut kena diutamakan sedangkan formula biskut mengandungi semua khasiat yg diperlukan oleh kucing anda.

3. Berape kerap mandikan kucing? Tertakluk kepada kucing tu ada outdoor main ke tidak. Biasanya kucing ni tahu bersihkan dia sendiri, macam jilat badan dia selalu. Kalau nak mandikan kucing rumah 2-3minggu sekali pun boleh. Pasti keringkan dia lepas mandi dengan air suam. Ataupun, lapkan dia dengan kain basah suam kalau dia kena kotor.

harap pandangan saya boleh bantu u.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-26-2014, 05:07 PM
havit91 havit91 is offline
Mickie's Owner
 
Join Date: Feb 2014
Location: kuantan
Posts: 2
Rep Power: 0
havit91 is on a distinguished road
Default Re: kucing terlalu nakal

jawapan anda sangat membantu...thanks a lot saudara/saudari :)
Reply With Quote
  #4  
Old 10-23-2014, 12:30 AM
IzzatAmir318 IzzatAmir318 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 3
Rep Power: 0
IzzatAmir318 is on a distinguished road
Default Re: kucing terlalu nakal

[KEPADA PENCINTA SI COMEL BULUS]


Si Kucing Anda suka Mencakar Sofa dan Langsir…?

Meow Meow Anda Aktif dan Suka Bermain..?

Anda Penat untuk bermain dengan Bulus Gebu anda selepas pulang bekerja…?



[ANDA WAJIB MENONTON VIDEO INI..!!!!]

Picit link VIDEO ini cepaattttt…---- >


--------------------
CAT’S MEOW.. :D
--------------------

BerMinat…?
==========
HUBUNGI saya dengan SEGERA di

>PM SAYA <

WHATSAPP ke > 019 - 512 8583 <
@
SMS saya ke > 011 - 2258 2598 <

========

p/s : PM dan CONTACT saya SEGERA..!!! kerana STOK adalah TERHAD. Hanya tinggal 78 stok CAT’S MEOW dengan kami..

CEPAT BERTINDAK..!!! untuk Menjadi Pemilik CAT’S MEOW bagi melihat SI COMEL anda KERIANGAN dengan CAT’S MEOW.. :) ..

&

p/s : PM dan CONTACT saya SEGERA untuk TAWARAN DISKAUN + FREE POSTAGE + FREE GIFT untuk Pelanggan Terawal… ;)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
introducing my cats yg nakal.... x-rulez Cat TV and Photos 9 05-20-2011 08:19 AM
BudakČ Nakal kat Umah malin_kundang_jr Cat TV and Photos 16 02-14-2011 10:35 AM
petshop di kajang terlalu teruk kacak Hall of Shame 37 09-12-2010 08:37 PM
Please, please, please.....kami tidak nakal adamyala Rescuers & Fosterers 62 08-26-2010 12:08 AM
Budak-Budak Nakal Yang Suka Bikin Kecoh naq1989 Cat TV and Photos 4 12-03-2009 02:23 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.