Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 07-07-2010, 01:00 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Jika kita pro-active utk mengambil langkah-langkah positif mencegah re-infection berlaku selepas deworming, maka kucing kita akan lebih worm-free dan tak perlu sering deworm.

Tetapi jika kita tak rajin ambil tindakan, maka re-infection akan berlaku even beberapa hari selepas kita buat deworm.

Salah satu cara adalah ketika nak buat deworm, buat utk SEMUA kucing pada waktu yg sama. Kalau tidak, mereka akan pickup cacing dan telur antara satu sama lain and you get continuous reinfection.

Juga, jaga makanan mereka. Jangan kasi makanan mentah atau membenarkan mereka makan makanan kotor/rosak.

Bersihkan kawasan rumah dan taman, jangan bagi kotor dan berlalat.

Banyak lagi langkah-langkah lain, mostly common-sense.

Good luck, semua ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #22  
Old 07-07-2010, 01:55 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Bro,aku deworm setahun sekali je.hehehehe!! Tak masalah apa pun. No raw food mcm daging/ikan/ayam mentah for them. Aku sendiri tak mkn mentah,so kenapa nak bg durang makan mentah

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Jika kita pro-active utk mengambil langkah-langkah positif mencegah re-infection berlaku selepas deworming, maka kucing kita akan lebih worm-free dan tak perlu sering deworm.

Tetapi jika kita tak rajin ambil tindakan, maka re-infection akan berlaku even beberapa hari selepas kita buat deworm.

Salah satu cara adalah ketika nak buat deworm, buat utk SEMUA kucing pada waktu yg sama. Kalau tidak, mereka akan pickup cacing dan telur antara satu sama lain and you get continuous reinfection.

Juga, jaga makanan mereka. Jangan kasi makanan mentah atau membenarkan mereka makan makanan kotor/rosak.

Bersihkan kawasan rumah dan taman, jangan bagi kotor dan berlalat.

Banyak lagi langkah-langkah lain, mostly common-sense.

Good luck, semua ....
Reply With Quote
  #23  
Old 07-08-2010, 04:56 PM
kyoko_kiddo's Avatar
kyoko_kiddo kyoko_kiddo is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 66
Rep Power: 9
kyoko_kiddo is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

huhuhu...lain orang lain cara dan pendapat.its ok. tak yah nak gaduh2..masing-masing ada cara sendiri kan..ape yang penting saya cuma nak tanya kuantiti yang sebaiknya klu nak bagi kucing makan makanan yang mcm nie..sumer benda kat dunia nie ade pro n cont. so tak perlu berbalah..

Last edited by June; 07-08-2010 at 07:17 PM. Reason: using sms language
Reply With Quote
  #24  
Old 08-30-2016, 01:09 PM
JalakF JalakF is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 1
Rep Power: 0
JalakF is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Ermm na tanyalah, walaupun isu ni 6 tahun yg lepas pye kan. Kalau ikut jackson galaxy pakar psychology kucing yg famous tu, dia ckp best food for cats is raw food, sbb tu paling dekat dgn fitrah dia. Well of course la kalau na paling dekat dgn fitrah dia food pun kena sama la ngan fitrah depa, maksud organik.

Tp organik atau tak kan still ada risk worm and stuff, tp jackson galaxy galakkan malah suruh bg makan mentah. Org luar negara pun mcm da ramai buat. Especially yg ada maine coon atau bengal.

Pastu jackson galaxy ada promote satu website ni felinenutrition.org. kat situ depa cerita kenapa kena makan raw food, resepi raw food, calculator untuk buat raw food. Dalam resipi tu dorg buh macam macam vitamin and supplement la kan.

Kalau tgk kat tin wet food pun dorg ada bubuh vitamin and supplement gak.

Soalan aku kat sini. Jackson galaxy pakar psychology kucing saran kan makan raw, furkids pakar kesihatan kucing kata jgn bg raw. Mcm mana ek?

For now aku cmpurkan raw dgn wet food bg makan kat kucing aku. Aku cmpurkan sbb aku takde vitamin and supplement na buat 100% raw. So far x de masalah. Sbb aku bru cuba dlm sebulan ni. Aku da stop kibbles since aku pun student kan, baik aku keluar byk duit bg makan wet food drpd keluar byk duit kena bil klinik. Hehe.

Kalau aku rajin, ada masa aku rebus la campur jgk dgn wet food dia.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sambal tumis ikan bilis ku.. suliana Food & Recipes 9 07-10-2010 08:35 PM
Ikan Bakar in Melaka sarahseben Restaurants 48 12-24-2009 11:58 PM
waroeng Ayam Penyet, Curve Damansara suliana Food & Recipes 36 12-05-2009 07:50 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.