Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 09-24-2009, 09:14 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 10
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
ha'ah pintu toilet kene bukak
kalau tutup dia nak gi tandas dia meow meow suruh kita bukak
comel sgt sigebu dok ateh toilet bowl
tapi jgn ajar dia flush pulak
nanti bil air naik..dia asik2 nak main je flush tu
membazir air
La bleh flush sendirik upanya,,,comelllll... kak Zai letak lah pic private moment dia nak nengok..tingin nak nengoklah...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #22  
Old 09-24-2009, 09:16 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
La bleh flush sendirik upanya,,,comelllll... kak Zai letak lah pic private moment dia nak nengok..tingin nak nengoklah...
lom pernah lagi sempat amik gambar. Kengkdg akak tgh masak...kengkadang tu akak takde umah. Tapi yg selalunya dia wat bisnes tgh malam masa kami ngah tido. Sok pagi tengok ada..flush je la...adam pun tahu malu tau...
Reply With Quote
  #23  
Old 09-24-2009, 09:17 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 10
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
lom pernah lagi sempat amik gambar. Kengkdg akak tgh masak...kengkadang tu akak takde umah. Tapi yg selalunya dia wat bisnes tgh malam masa kami ngah tido. Sok pagi tengok ada..flush je la...adam pun tahu malu tau...
hahaha comel..senyap2..jaga macho agaknyer... Adam sekor jer..yang lain kak Zai?..tak pandai?
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #24  
Old 09-24-2009, 09:23 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
hahaha comel..senyap2..jaga macho agaknyer... Adam sekor jer..yang lain kak Zai?..tak pandai?
adam sekor je yg pandai. Yang lain tu bila 2nd stage dah nampak air kat bawah terus tak mau naik situ dah. Adam sorang je yg grad. yang lain kandas
Reply With Quote
  #25  
Old 09-24-2009, 09:24 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 10
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
adam sekor je yg pandai. Yang lain tu bila 2nd stage dah nampak air kat bawah terus tak mau naik situ dah. Adam sorang je yg grad. yang lain kandas
Memang macho lah adam nieh..patutlah FK nak catnap..sayer pun nak catnapped jugaklah..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #26  
Old 09-24-2009, 09:30 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Memang macho lah adam nieh..patutlah FK nak catnap..sayer pun nak catnapped jugaklah..
hahaha !! jgn la catnap adam....
amik kak zai sekali tak pe
Reply With Quote
  #27  
Old 09-24-2009, 09:43 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 10
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
hahaha !! jgn la catnap adam....
amik kak zai sekali tak pe
boley gak..kak Zai leh g toilet and flush skeli kan..

Ehh betullah kak Zai leh masak..boleh jer saya kidnapp dua2..

( lawak jer tau)
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #28  
Old 09-24-2009, 10:01 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
boley gak..kak Zai leh g toilet and flush skeli kan..

Ehh betullah kak Zai leh masak..boleh jer saya kidnapp dua2..

( lawak jer tau)
Keh keh keh akak rela jer..
asal jgn pisahkan daku dan dia *adam la tu *

masak ? Boleyyy no hal punyer
hari2 akak kasi nur makan ayam rebus share ngan adam

(lawak jugak tau )
Reply With Quote
  #29  
Old 09-24-2009, 10:04 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 9
Lionking is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

haloo..kat mna pet epicure 2 eh? ada x petshop lain yg jual litter kwitter?
Reply With Quote
  #30  
Old 09-24-2009, 10:11 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
haloo..kat mna pet epicure 2 eh? ada x petshop lain yg jual litter kwitter?
pet epicure kat tmn melawati. Owner dia Alicia member PF jugak :

http://petepicure.com/
Reply With Quote
  #31  
Old 09-25-2009, 09:20 AM
nadee nadee is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 8
Rep Power: 0
nadee is on a distinguished road
Talking Re: macam mane nak train cat litter...

Waaa..thanks kak zai..terujanyeee saya..hehe..x sbr nk ajar tucin..harap2 dpt grad cm adam

hmm..tp bln dpn la kot..bln ni gaji da abes kne rompak ngn anak2 sedara..nsb bek raya sthn skali

nk try ajaq tucin dl..kitty2 die kne slow2 kot..skng pon 'melepas' merata2 lg..kne tgu bsr sket..nanti diorg skali berendam dlm toilet bowl ingt bathtub

kak zai, skang adam da pandai gne toilet..pasni kak zai try ajar adam rebus ayam plak..hehehehehe
Reply With Quote
  #32  
Old 09-25-2009, 12:48 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by nadee View Post
Waaa..thanks kak zai..terujanyeee saya..hehe..x sbr nk ajar tucin..harap2 dpt grad cm adam

hmm..tp bln dpn la kot..bln ni gaji da abes kne rompak ngn anak2 sedara..nsb bek raya sthn skali

nk try ajaq tucin dl..kitty2 die kne slow2 kot..skng pon 'melepas' merata2 lg..kne tgu bsr sket..nanti diorg skali berendam dlm toilet bowl ingt bathtub

kak zai, skang adam da pandai gne toilet..pasni kak zai try ajar adam rebus ayam plak..hehehehehe
ha'ah..ye lah tu nadee...
adam da pandai poo kat toilet dah
pastu nadee suoh ajar adam rebus ayam sendiri pulak
OK gak idea tu...
sok lusa tengok dia pepagi dah start kete lak
nak gi beli RC senirik kahkahkah !!!! *lawak bodo je ek *
Reply With Quote
  #33  
Old 09-25-2009, 01:09 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 10
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
ha'ah..ye lah tu nadee...
adam da pandai poo kat toilet dah
pastu nadee suoh ajar adam rebus ayam sendiri pulak
OK gak idea tu...
sok lusa tengok dia pepagi dah start kete lak
nak gi beli RC senirik kahkahkah !!!! *lawak bodo je ek *
pastue kak Zai pun dier lupa da... da tak mo kak zai..apa idaknyer..dah pandai rebus ayam...dah pandai bawak keta g beli rc sendirik..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #34  
Old 09-25-2009, 01:13 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
pastue kak Zai pun dier lupa da... da tak mo kak zai..apa idaknyer..dah pandai rebus ayam...dah pandai bawak keta g beli rc sendirik..
Reply With Quote
  #35  
Old 09-25-2009, 01:22 PM
nadee nadee is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 8
Rep Power: 0
nadee is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

ok wat..blh adam p pasar skali..kak zai dok goyang kaki kt rmh

kak zai, nk tnye..kak zai ajar adam gne toilet dlu brapa lama br adam grad?
Reply With Quote
  #36  
Old 09-25-2009, 07:35 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by nadee View Post
ok wat..blh adam p pasar skali..kak zai dok goyang kaki kt rmh

kak zai, nk tnye..kak zai ajar adam gne toilet dlu brapa lama br adam grad?
dalam 2-3 minggu gak. Tapi less than one month la. Adam memang suka tido dalam bilik air. Dia rasa selesa kot sebab dalam tu sejuk. Bila ada org masuk nak wat bisnes pun dia wat bodo jek. Bukan nak keluar. Tu yang dia cepat pandai tu, sebab selalu tengok macam mana 'caranya nak guna toilet' hahahaha !!!!
Reply With Quote
  #37  
Old 09-26-2009, 07:03 AM
alfian's Avatar
alfian alfian is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 194
Rep Power: 9
alfian is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

adam pun 'kaki skodeng gak ye ?'
macam sig akak tu ....
__________________
Reply With Quote
  #38  
Old 09-26-2009, 08:46 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 10
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Dalam 3 ekor kucen aku, aruah Kapas was the smartest. Seminggu jer aku toilet train, dah reti poo & pee dalam toilet (walaupun bukan dlm toilet bowl). Memang la aku kena curah air pastu, tapi itu small matter....Kabu pulak amik masa 2 minggu. Camner aku buat ? Aku kurung dua2 ekor dlm toilet everytime bila aku tak der kat rumah atau masa bed time. Senang idup, tak payah beli cat litter & tak der stinking smell dari litter sand.
Tapi ChiChi memang menduga kesabaran aku. Zai tau la citer ni cos aku ada PM dia mintak advise. Sama gak mcm kucen ko Finaz....ChiChi memang tak makan saman. Aku amik dia masa umur 2 bulan. Sebulan aku kurung dia dalam toilet. Aku letak cage dia sekali dlm toilet, tapi pintu cage aku bukak supaya senang dia nak kuar masuk buat bisnes. Tapi same like yr cat, dia poo & pee dalam cage dia. Habis kotor furs dia. Tak reti2 walaupun sebulan aku cuba nak ajar dia. Pastu aku give up...kena gak guna litter sand. Bila aku nampak dia mula menguis2, cepat2 letak dia dlm litter box. Try train dia sebaik2nya. Kdg2 dia buat bisnes kat litter sand tapi most of the time, dia melepas sesuka hati dia jer. Pebret dia atas alas kaki. Mak oiii...sakit jiwa betul. In the end, hb kata letak ChiChi kat luar rumah jer la klu camni....(rumah aku teres), sebab klu dia poo & pee merata, senang boleh pancut air jer. But what happened was dia pilih utk poo & pee atas selipar, kasut sekolah anak aku & yang paling aku sakit hati adalah dlm tanah di pasu2 bunga aku !!!! Padahal litter box dia ada jer kat situ !!! Tak sakit hati ker ? Habis pokok2 bunga aku mati dibuatnya.....Kalau ikut2 hati, aku rasa mcm nak bagi ChiChi kat orang jer....tapi buat masa ni aku masih cuba bertahan, tak tau la lama mana boleh tahan....Teruk kalau bela kucen yg ada 'personality disorder' nihhh....Itu baru bab poo & pee. belum bab2 yg lain lagi.....Adoiiiii......sabar jer la banyak2....
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #39  
Old 09-26-2009, 11:42 AM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 9
Lionking is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

huhu,nk tanye..cat yg tgh pregnant leh x di vaksinkn? ade risiko ape2 x?
Reply With Quote
  #40  
Old 09-26-2009, 02:10 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Dalam 3 ekor kucen aku, aruah Kapas was the smartest. Seminggu jer aku toilet train, dah reti poo & pee dalam toilet (walaupun bukan dlm toilet bowl). Memang la aku kena curah air pastu, tapi itu small matter....Kabu pulak amik masa 2 minggu. Camner aku buat ? Aku kurung dua2 ekor dlm toilet everytime bila aku tak der kat rumah atau masa bed time. Senang idup, tak payah beli cat litter & tak der stinking smell dari litter sand.
Tapi ChiChi memang menduga kesabaran aku. Zai tau la citer ni cos aku ada PM dia mintak advise. Sama gak mcm kucen ko Finaz....ChiChi memang tak makan saman. Aku amik dia masa umur 2 bulan. Sebulan aku kurung dia dalam toilet. Aku letak cage dia sekali dlm toilet, tapi pintu cage aku bukak supaya senang dia nak kuar masuk buat bisnes. Tapi same like yr cat, dia poo & pee dalam cage dia. Habis kotor furs dia. Tak reti2 walaupun sebulan aku cuba nak ajar dia. Pastu aku give up...kena gak guna litter sand. Bila aku nampak dia mula menguis2, cepat2 letak dia dlm litter box. Try train dia sebaik2nya. Kdg2 dia buat bisnes kat litter sand tapi most of the time, dia melepas sesuka hati dia jer. Pebret dia atas alas kaki. Mak oiii...sakit jiwa betul. In the end, hb kata letak ChiChi kat luar rumah jer la klu camni....(rumah aku teres), sebab klu dia poo & pee merata, senang boleh pancut air jer. But what happened was dia pilih utk poo & pee atas selipar, kasut sekolah anak aku & yang paling aku sakit hati adalah dlm tanah di pasu2 bunga aku !!!! Padahal litter box dia ada jer kat situ !!! Tak sakit hati ker ? Habis pokok2 bunga aku mati dibuatnya.....Kalau ikut2 hati, aku rasa mcm nak bagi ChiChi kat orang jer....tapi buat masa ni aku masih cuba bertahan, tak tau la lama mana boleh tahan....Teruk kalau bela kucen yg ada 'personality disorder' nihhh....Itu baru bab poo & pee. belum bab2 yg lain lagi.....Adoiiiii......sabar jer la banyak2....
nita, zai pun urut dada tahan napas nih !!!
terasa jugak peritnya nita nak tahan sabar jaga si ChiChi...
cuba kasi dia catnip. Boleh letak dalam soft toys, yang kering tu letak kat beddings dia. Yang spray, spray dekat scratcher dia. Mungkin dia boleh tenang sikit dan hidup lebih berdisiplin. Nita kira mommy yang baik jugak la. Kalau zai kurung jer dia seminggu dua. Letak litter box dalam cage tu. Kalau tak tahan bau haprak cat-litter nita guna spray dgn litter box deodorant spray *bukan ketiak je ada deo spray hahah * Nita pernah guna FussieCat litter ? Dia takde bau sangat. Bau lemon atau apple. Skrg dah ada yang bau rose pulak. Kalau org datang umah zai, kalau kucing sumer tgh tido, tak tau pun umah ni ada kucen

kalau kasi ChiChi dkt orglain, perangai dia tak akan berubah. Mungkin lebih teruk sebab trauma, tukar new place and environment. Nanti kalau dia dapat tuan yg tak sabar, mau dibuangnya kat tepi jalan balik. Kesian ChiChi


Last edited by adamyala; 09-26-2009 at 02:21 PM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
World's Best Cat Litter - Where to buy? lynielime Pet Products 66 05-24-2013 01:59 AM
macam mane nak kurangkan hyperactif kucing? Bond_mie Training & Behavioral Issues 97 05-14-2010 05:01 PM
Macam mana nak bg meow gemok?? booboo Cats & Kittens 84 03-08-2010 05:05 PM
Litter Box For Sale June Pet Products 59 12-17-2008 05:36 PM
Cat Litter and Cat Boxes lynielime Cats & Kittens 9 11-18-2008 05:23 PM


All times are GMT +8. The time now is 11:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.