Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 09-26-2009, 02:19 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
huhu,nk tanye..cat yg tgh pregnant leh x di vaksinkn? ade risiko ape2 x?
huhu ....
hye mamyku.....
ini kucing you sendiri atau stray cat yang you bwk balik ?
kalau kucing sendiri, kenapa 'termengawan' sebelum vaksin ?

jgn vaksin dia.....tgh pregnant TAK BOLEH VAKSIN .!!!!!
tunggu lepas beranak, putus susu , pastu boleh vaksin
dan jangan lupa spay kan dia terus...
Reply With Quote
  #42  
Old 09-26-2009, 07:58 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 10
Lionking is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
huhu ....
hye mamyku.....
ini kucing you sendiri atau stray cat yang you bwk balik ?
kalau kucing sendiri, kenapa 'termengawan' sebelum vaksin ?

jgn vaksin dia.....tgh pregnant TAK BOLEH VAKSIN .!!!!!
tunggu lepas beranak, putus susu , pastu boleh vaksin
dan jangan lupa spay kan dia terus...
mmg kucin sndri..tah mcmane leh tmengawan lak..ngan kucin rumah sbelah la 2,ari 2 dh cucuk dh skali, pas2 nk cucuk utk 2nd time xleh lak,msa 2 dia dmam, so doc kate xleh cucuk lg tkut ada efek..pas2 dh bz2 tlupe lak nk anta cucuk..doc kate kna start over blk la vaksin 2..ni tibe2 dh pregnant lak,huhu..xleh la nk cucuk..
Reply With Quote
  #43  
Old 09-26-2009, 09:41 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 11
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
nita, zai pun urut dada tahan napas nih !!!
terasa jugak peritnya nita nak tahan sabar jaga si ChiChi...
cuba kasi dia catnip. Boleh letak dalam soft toys, yang kering tu letak kat beddings dia. Yang spray, spray dekat scratcher dia. Mungkin dia boleh tenang sikit dan hidup lebih berdisiplin. Nita kira mommy yang baik jugak la. Kalau zai kurung jer dia seminggu dua. Letak litter box dalam cage tu. Kalau tak tahan bau haprak cat-litter nita guna spray dgn litter box deodorant spray *bukan ketiak je ada deo spray hahah * Nita pernah guna FussieCat litter ? Dia takde bau sangat. Bau lemon atau apple. Skrg dah ada yang bau rose pulak. Kalau org datang umah zai, kalau kucing sumer tgh tido, tak tau pun umah ni ada kucen

kalau kasi ChiChi dkt orglain, perangai dia tak akan berubah. Mungkin lebih teruk sebab trauma, tukar new place and environment. Nanti kalau dia dapat tuan yg tak sabar, mau dibuangnya kat tepi jalan balik. Kesian ChiChi

Aku buat masa ni belum guna litter dgn deodorant watsoever....sebab ChiChi dah dok kat luar, so tak der la pengsan sangat bau harta karun dia ...lagi pun hb rajin jemur litter box dia kat panas matahari. ChiChi tido dalam bakul kat bawah akuarium. Aku letak towel2 lama so dia comfortable la dlm bakul tu. Tak boleh kurung dia dlm cage sebab dia akan menjerit2 & tonyoh2 kepala dia cuba nak kuar dari cage sampai berdarah2 muka....

Aku buat takat yg termampu jer la Zai...yg penting dia dah tak berpenyakit & cukup makan minum....

Catnip tu menatang apa pulak ?
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #44  
Old 09-27-2009, 12:47 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
mmg kucin sndri..tah mcmane leh tmengawan lak..ngan kucin rumah sbelah la 2,ari 2 dh cucuk dh skali, pas2 nk cucuk utk 2nd time xleh lak,msa 2 dia dmam, so doc kate xleh cucuk lg tkut ada efek..pas2 dh bz2 tlupe lak nk anta cucuk..doc kate kna start over blk la vaksin 2..ni tibe2 dh pregnant lak,huhu..xleh la nk cucuk..
hmmm....kalau boleh jgn kasi dia merayau sangat. Sebab vaksin dia tak complete dan yg first pun dah expired kan. Nanti takut antibodi dia tak kuat , kittens pun sama la. Macam2 virus boleh hinggap. Biar dia dok dalam rumah saja, nanti lepas kitten putus susu boleh la start over again.

Dari pengalaman sendiri, kak zai pernah alami perkara mcm ni dulu. Anak kucing lahir 5 ekor. Bila umur 3 minggu semua start sakit mata. Adoyai....beratus2 jugak la kak zai kene belanja untuk rawatan mereka. Sebab masa tu tak reti sgt pasal kucing. Vet nasihat suruh vaksin semua kucing. Bermula dari situ la, baru kak zai reti. Bila dah join Petfinder, ilmu kucing semakin bertambah. Nak kata pandai tu tak la...tapi boleh la kongsi sama2 kita kan
Reply With Quote
  #45  
Old 09-27-2009, 12:52 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

betul la tu nita,
janji ChiChi sehat dan bahagia dengan cara dia
catnip tu herba, orang selalu guna untuk kasi kucing happy
kat petshop ada jual..




Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Aku buat masa ni belum guna litter dgn deodorant watsoever....sebab ChiChi dah dok kat luar, so tak der la pengsan sangat bau harta karun dia ...lagi pun hb rajin jemur litter box dia kat panas matahari. ChiChi tido dalam bakul kat bawah akuarium. Aku letak towel2 lama so dia comfortable la dlm bakul tu. Tak boleh kurung dia dlm cage sebab dia akan menjerit2 & tonyoh2 kepala dia cuba nak kuar dari cage sampai berdarah2 muka....

Aku buat takat yg termampu jer la Zai...yg penting dia dah tak berpenyakit & cukup makan minum....

Catnip tu menatang apa pulak ?
Reply With Quote
  #46  
Old 09-27-2009, 10:27 AM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 10
Lionking is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

erm..kak zai..kitten umr brape yer dh bleh bg vaksin? riso jgk nnt dorg sakit2 t arwah plak..
Reply With Quote
  #47  
Old 09-27-2009, 10:53 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
erm..kak zai..kitten umr brape yer dh bleh bg vaksin? riso jgk nnt dorg sakit2 t arwah plak..
kittens umur seawal-awal pun 2.5 months boleh 1st vaksin. Sebab kittens mesti dah pandai makan solid , poo & pee sendiri dan aktif baru la dia kuat untuk terima vaksin. Selalunya buat vaksin & deworm sekali. Tak payah nak ulang alik banyak kali ke vet. Kalau kittens sekali beranak 5 ekor, bayangkanlah berapa RMnye sekali pergi vaksin & deworm. Tu baru yang wajib.. Lom kira lagi sakit2 lain. Sebab tu dinasihatkan spay/neuter kucing sebelum terlambat. Pada yang mampu dari segala segi...takpe laaa..
Reply With Quote
  #48  
Old 09-27-2009, 11:26 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 11
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
betul la tu nita,
janji ChiChi sehat dan bahagia dengan cara dia
catnip tu herba, orang selalu guna untuk kasi kucing happy
kat petshop ada jual..

Oooo...itu macam kaa ?
Pagi tadi aku hangin lagi dgn ChiChi....Hb bagi dia masuk umah utk makan (breakfast)...pastu aku tgk bersepah lauk malam tadi yg aku tinggalkan atas meja (bawah tudung saji) berterabur kat lantai....dah agak dah mesti ChiChi punya kejer, tapi dia nya not in sight...selang 5 minit, di depan mata aku, dia lompat naik atas meja sekali lagi & try kuis2 tudung saji nak cuba curi lagi makanan atas meja, padahal makanan dia masih ada lagi tak habis dimakan......GERAM....GERAM....
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #49  
Old 09-27-2009, 01:06 PM
finazfaiz finazfaiz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Location: seri kembangan
Posts: 31
Rep Power: 0
finazfaiz is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

yeay!!my fifi dh pndi poo n pee kt tmpt litter die..ari 2 die juz xbiasa g kot ngn keadaan umh bru kn??now everything dh ok..manja sgt2..if kta pnggl menyahut..ikut je kemana saya pegi..bgn pagi pun tgk2 share 1 bantal dengan die rupanya..haha..
Reply With Quote
  #50  
Old 09-27-2009, 11:54 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 10
Lionking is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

alamak..susah ati la plak tbaca kitten idura 2 mati..erm..mcmana nk jaga cat yg tgh ngandung?nnt msa nk beranak nnt ada ape2 nk kna sediakn x? mcmana nk tau yg dia dh nk branak?
Reply With Quote
  #51  
Old 09-28-2009, 08:48 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 11
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
alamak..susah ati la plak tbaca kitten idura 2 mati..erm..mcmana nk jaga cat yg tgh ngandung?nnt msa nk beranak nnt ada ape2 nk kna sediakn x? mcmana nk tau yg dia dh nk branak?
ibu kucing kalo dah setahun lebey rasa tak der masalah kalo bab nak menjaga anak..
tapie kner waspada..selalu perhatikan dier...anak2 dier..
sebaiknya jgn pegang dulu sampai dier bukak mata..
kucing lin pon baru pas beranak..kekadang lin bagi gak susu kat anak n mak dier.
kalo kucing mamyku nak beranak..better masuk lam cage..kiter leh pantau..
neway tahniah dapat baby nantie...hehhehhe..
mestie comel..
Reply With Quote
  #52  
Old 09-28-2009, 09:29 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 10
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
alamak..susah ati la plak tbaca kitten idura 2 mati..erm..mcmana nk jaga cat yg tgh ngandung?nnt msa nk beranak nnt ada ape2 nk kna sediakn x? mcmana nk tau yg dia dh nk branak?
kucing kalu nak beranak,mereka akan jadik tak tentu arah,kalu kucing tu tak friendly ngan kita tetiba dia jadik peramah sgtgesel2 kat kita dll. pastu dia akan start cari2 tempat2 untk dia beranak i.e:almari pakaian,laci baju,bilik stor,syiling rumah usually tmpt yg jauh dari org n gelap.what i did dulu letak kotak bwh katil dilapik ngan plastik(paling bwh skali)kain2 kasik dia selesa,then bila time tiba pandai lah dia cari kotak tuh.pastu sediakan air bersih sb proses kucing beranak nih lama dan memenatkan,mine dulu dlm 4 hours untk 5 ekor,sampai dia siap lick baby dia n makan segala uri dan tali pusat. lepas 2 3 hari baru saya gantikan kotak baru.what i did is angkat anak kucing tuh mengunakan kain2 tmpt dia beranak tuh.dah siap alih, kotak lama ngan kain2 tuh leh dibuang.time alih tuh make sure ibu kucing tuh ada skali, so dia tau lah mane baby dia. thats what i did menyambut oren dan bobo beranak dulu.alhamdulillah sume hidup,sihat,cergasexcept sekor mati berusia 3 bulan lebih kena langgar kereta

mamyku..slamat menyambut cucu!!
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #53  
Old 09-28-2009, 10:13 AM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 10
Lionking is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

hehe..tq2.. x smpi sbulan lg branak la ni
Reply With Quote
  #54  
Old 09-28-2009, 11:34 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by finazfaiz View Post
yeay!!my fifi dh pndi poo n pee kt tmpt litter die..ari 2 die juz xbiasa g kot ngn keadaan umh bru kn??now everything dh ok..manja sgt2..if kta pnggl menyahut..ikut je kemana saya pegi..bgn pagi pun tgk2 share 1 bantal dengan die rupanya..haha..
hi fina,
pandai pun fifi pee & poo kat litter box.
kalau tido pun kongsi bantal takpe
jgn makan kongsi pinggan sudah la...
Reply With Quote
  #55  
Old 12-13-2009, 03:17 PM
fathin fathin is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
fathin is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

sgh berguna topic ni..i pon ader prob nk ajar kucing poo and pee..skrg dier dah tau nk poo kat mane,tp masalah pee pulak..br2 ni pulak jiran komplen kucing i pee rumah dier..adus..skrg ayah i dah tak bg dier kuar cage..kesian betol..camne ek..boleh ke nk ajar kucing pee tmpt yg same..huhu
Reply With Quote
  #56  
Old 12-13-2009, 09:42 PM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 10
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
kena sabar finaz dlm bab2 jaga kucen ni...
kita kena paham yg dia bukan ada akal mcm kita...so xleh xpect dia cpt blaja mcm manusia....same goes 2 my cat...i bari rescue kiten kat tengah jln...u paham2 la kan dia da besa poo n pee merata so bwk blik umah bnyk la dia tinggalkan kazanah..blakang alamari la bwh kosi la atas baju la...mmg berangen la nak ngemas tp kita kena sabar....kurung dlm cage mmg salah satu cara yg bagus nak train cat liiter...apa kata poo yg dia tinggalkan kat luar tray 2 u letak sket dlm bkas tray dia...nnt dia bau2 so dia taw la kat c2 ada poo so dia leh poo lam tray 2...u xder kucen lain ker?
coz kucen ni kdg blajar dari kucen2 lain nak poo/pee.
kitten boo yg da msuk 4bulan ni dia xmo minum air dri bekas..nak kita suap gak pki botol (ngader lebey) so boo kurung dia ngan adult yg lain then dia blaja cmner nak minum dri kucen lain. so far alhamdulillah dia da pndai minum lam bekas. cuma mlm2 b4 tido still nak susu dri botol.
so as a treat boo bg la botol susu tp mlm b4 bed time je.
Hi Boo. Mmg jd petua poo & pee tu. Terima kasih
Reply With Quote
  #57  
Old 03-20-2010, 12:54 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 9
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

salam, nak menyampuk sikit.. mira baru ambik kucing, and she tak litter train lagi. so mmg merata la dia punya poo and pee. i took the poo and put in her litter box, thn , i put her in the litter box, so she cn smell the poo. and she did, and she sleep on in! aduhhhhhhhhhhh. dah lah bulu nya putih! nasib baik dah cover dgn sand. mcm mana nak buat ni:(
Reply With Quote
  #58  
Old 03-20-2010, 08:09 PM
Adila's Avatar
Adila Adila is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
Adila is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
salam, nak menyampuk sikit.. mira baru ambik kucing, and she tak litter train lagi. so mmg merata la dia punya poo and pee. i took the poo and put in her litter box, thn , i put her in the litter box, so she cn smell the poo. and she did, and she sleep on in! aduhhhhhhhhhhh. dah lah bulu nya putih! nasib baik dah cover dgn sand. mcm mana nak buat ni:(
Salam Mira,
I dulu ikut petua my grandpa. Ambik 1 cotton bud, sapu pelan2 kat 'belakang' kitty you. Then you bagi dia hidu cotton bud tu. Pastu you cucuk cotton bud tu kat sand, yg sebelah 'belakang' tu kat atas (jgn kat dlm sand) so dia blh bau and tau where to poo.

Jgn biar dia poo & pee everywhere for too long, takut nanti jadi habit. Good luck!
Reply With Quote
  #59  
Old 03-20-2010, 11:18 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 9
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by Adila View Post
Salam Mira,
I dulu ikut petua my grandpa. Ambik 1 cotton bud, sapu pelan2 kat 'belakang' kitty you. Then you bagi dia hidu cotton bud tu. Pastu you cucuk cotton bud tu kat sand, yg sebelah 'belakang' tu kat atas (jgn kat dlm sand) so dia blh bau and tau where to poo.

Jgn biar dia poo & pee everywhere for too long, takut nanti jadi habit. Good luck!

wslam. hmm, tak bahaya kee? now i caged her already. tp mengiau tak hbis2. kesiaaan. . agak agak berapa lama eh baru dia phm? sbb tadi, dia poo atas lantai lagi, but ths time, dia kuis2, mcm pasir. i think she saw what my other kittens buat masa poo. just that she dont know where is the right place..
Reply With Quote
  #60  
Old 03-21-2010, 05:02 PM
Adila's Avatar
Adila Adila is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
Adila is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
wslam. hmm, tak bahaya kee? now i caged her already. tp mengiau tak hbis2. kesiaaan. . agak agak berapa lama eh baru dia phm? sbb tadi, dia poo atas lantai lagi, but ths time, dia kuis2, mcm pasir. i think she saw what my other kittens buat masa poo. just that she dont know where is the right place..
Laa tak bahaye pun. Jgn le masukkan cotton bud kat dlm bottom kitty u. Just sapu-sapu, cukup nak bagi dia bau and letak kat dlm litter box. I buat mcm tu kat all my kittens, it worked. Kalau kitty u tak faham cara ni may be u kena tanye care lain kat forumers lagi. Good luck!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
World's Best Cat Litter - Where to buy? lynielime Pet Products 66 05-24-2013 01:59 AM
macam mane nak kurangkan hyperactif kucing? Bond_mie Training & Behavioral Issues 97 05-14-2010 05:01 PM
Macam mana nak bg meow gemok?? booboo Cats & Kittens 84 03-08-2010 05:05 PM
Litter Box For Sale June Pet Products 59 12-17-2008 05:36 PM
Cat Litter and Cat Boxes lynielime Cats & Kittens 9 11-18-2008 05:23 PM


All times are GMT +8. The time now is 12:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.