Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 03-21-2010, 05:38 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 9
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by Adila View Post
Laa tak bahaye pun. Jgn le masukkan cotton bud kat dlm bottom kitty u. Just sapu-sapu, cukup nak bagi dia bau and letak kat dlm litter box. I buat mcm tu kat all my kittens, it worked. Kalau kitty u tak faham cara ni may be u kena tanye care lain kat forumers lagi. Good luck!
she peed in the litterbox! heheheheh! thnks! i buat mcm you ckp tu la:) tp poo belum lagi. but if dia poo dalam tu, mmg dia pandai! hehehehe. and thanks alot adila!:))
Reply With Quote
  #62  
Old 03-21-2010, 06:52 PM
Adila's Avatar
Adila Adila is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
Adila is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
she peed in the litterbox! heheheheh! thnks! i buat mcm you ckp tu la:) tp poo belum lagi. but if dia poo dalam tu, mmg dia pandai! hehehehe. and thanks alot adila!:))
Wow congrats! Dia memang pandai. I rasa kitty u bau pee & poo cats u yg lain, sebab tu dia tak nak guna litter box tu. So now dah ade bau dia jugak then it will share the litter box too. Its a good progress .

No problem, I tolong mane yang I tau je
Reply With Quote
  #63  
Old 03-21-2010, 08:05 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 9
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by Adila View Post
Wow congrats! Dia memang pandai. I rasa kitty u bau pee & poo cats u yg lain, sebab tu dia tak nak guna litter box tu. So now dah ade bau dia jugak then it will share the litter box too. Its a good progress .

No problem, I tolong mane yang I tau je
She poo in her litter box too! Hehehehe. Thanks adila! Dia dah pandai;) I'm so proud of her. Sbb dia mmg dah dua hari poo dkt atas lantai. Tp pelik, dia suka sgt ddk dlm litterbox dia. Haaaish
Reply With Quote
  #64  
Old 03-22-2010, 01:14 AM
Adila's Avatar
Adila Adila is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
Adila is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
She poo in her litter box too! Hehehehe. Thanks adila! Dia dah pandai;) I'm so proud of her. Sbb dia mmg dah dua hari poo dkt atas lantai. Tp pelik, dia suka sgt ddk dlm litterbox dia. Haaaish
Yay smart girl! Thank God it works . Umm...she likes it inside the litter box . That means you should keep it clean all the time. My cats were like that too, dunno why? Eventually they left the habit. I am super happy & proud of your kitty. God job
Reply With Quote
  #65  
Old 03-22-2010, 02:07 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 9
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by Adila View Post
Yay smart girl! Thank God it works . Umm...she likes it inside the litter box . That means you should keep it clean all the time. My cats were like that too, dunno why? Eventually they left the habit. I am super happy & proud of your kitty. God job


thanks alot adila:) now shes learning how to cover it. seems like, she only poo in her litter box. she dont share with the other kittens. so mengada:D haha. hope she leave the habit, because last night, i caged her . and she sleep inside the litterbox. macam memberontak pun ada jugak. haha
Reply With Quote
  #66  
Old 03-22-2010, 09:19 PM
Adila's Avatar
Adila Adila is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
Adila is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
thanks alot adila:) now shes learning how to cover it. seems like, she only poo in her litter box. she dont share with the other kittens. so mengada:D haha. hope she leave the habit, because last night, i caged her . and she sleep inside the litterbox. macam memberontak pun ada jugak. haha
Cute laa perangai kucing u haha .
Reply With Quote
  #67  
Old 04-29-2010, 12:19 PM
Fiffy Cullen's Avatar
Fiffy Cullen Fiffy Cullen is offline
Chimey, Gabby & Casey :)
 
Join Date: Apr 2010
Location: Putrajaya
Posts: 17
Rep Power: 0
Fiffy Cullen is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Fiffy Cullen Send a message via Skype™ to Fiffy Cullen
Default Re: macam mane nak train cat litter...

i train kucing poo n pee dalam toilet..then dorang ikut la arahan..
lepas tu my bf gatal beli sand wangi bau fruity..
and then automaticly my anak bulus pegi kat sand tu and poo pee..hehehe..
tp alhamdullilah anak bulus i xpernah kencing merata..
even bwk dorang jln2 naik kereta berjam-jam pun dorang tahan poo n pee..
bila sampai rumah je, haaa...kelam kabut cari pasir n berebut2 nak poo n pee..hehehe..
Reply With Quote
  #68  
Old 04-30-2010, 10:55 AM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 9
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Salam & Hi...

last nite i bought 2 new litter box... ni yg fully covered type, minus the "pintu cowboy"... dgn harapan tak berterabur pasir dan "isi" mcm sekarang ni...

Tukar jer litter box ni as usual lah, my Romoew will definately be the 1st yg explore... then followed by Rain... cantik.

TAPI, pagi tadi.. tu dia, selonggok depan "pintu" litter box ni atas lantai jer... nasib baik yg lain tak pijak... kalau tak sure berbau la 1 rumah.

I bought this new litter box at reasonable price gak, RM100 for 2.... so sekarang saya letak cover utk 1 shj, yg lagi 1 bukak cover dia dulu... nak compare yg mana lebih popular.....

Yg selonggok atas lantai tu... saya rasa dia masuk dlm box tu, tapi punggung terjulur kat luar....
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #69  
Old 04-30-2010, 11:08 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default macam mane nak train cat litter...

muahahahahah!! abang patut tgk Peterpan saya membuang dgn penuh bergaya klu dia pakai cover liter box minus pintu cowboy.

Peterpan membuang dgn 2 kaki di luar dan 2 kaki di dalam sedangkan kuicng yg lain suma buat bisnes dgn full kaki dan tangan didalam

ada setengah kucing yg phobia membuang dlm cover litter box coz durang rasa terperangkap terutamanya klu kena sergah oleh kucing lain.luckily my cats all adapt to any kind of litter box I kasih. asalkan ada pasir.

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Salam & Hi...

last nite i bought 2 new litter box... ni yg fully covered type, minus the "pintu cowboy"... dgn harapan tak berterabur pasir dan "isi" mcm sekarang ni...

Tukar jer litter box ni as usual lah, my Romoew will definately be the 1st yg explore... then followed by Rain... cantik.

TAPI, pagi tadi.. tu dia, selonggok depan "pintu" litter box ni atas lantai jer... nasib baik yg lain tak pijak... kalau tak sure berbau la 1 rumah.

I bought this new litter box at reasonable price gak, RM100 for 2.... so sekarang saya letak cover utk 1 shj, yg lagi 1 bukak cover dia dulu... nak compare yg mana lebih popular.....

Yg selonggok atas lantai tu... [B]saya rasa dia masuk dlm box tu, tapi punggung [/B]terjulur kat luar....
Reply With Quote
  #70  
Old 04-30-2010, 12:01 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 9
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by June View Post
muahahahahah!! abang patut tgk Peterpan saya membuang dgn penuh bergaya klu dia pakai cover liter box minus pintu cowboy.

Peterpan membuang dgn 2 kaki di luar dan 2 kaki di dalam sedangkan kuicng yg lain suma buat bisnes dgn full kaki dan tangan didalam

ada setengah kucing yg phobia membuang dlm cover litter box coz durang rasa terperangkap terutamanya klu kena sergah oleh kucing lain.luckily my cats all adapt to any kind of litter box I kasih. asalkan ada pasir.
Tu la pasal June...semalam sebelum beli my mrs dah tegur dah.. berapa byk lagi nak beli litter box ni... dah ada 7 dah skarang... Ingatkan dah ada box type ni tak payah nak adjust punggung, sebab kekadang tu ada yg tercampak melekat kat dinding... dan biasanya pagi... mana nak siap pegi keja, mana nak siap dan bersihkan tempat dorang ni...

Nak kata phobia tak jugak sebab masa balik bukak pasang box tu, berkejar-2 lari menyorok dlm tu... dan pantang pun nampak kotak, sure dorang main hide and seek punyalah.. tapi time membuang buat perangai la pulakk.....

Tension weii mcm ni....
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #71  
Old 05-02-2010, 11:21 PM
arviena arviena is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 14
Rep Power: 0
arviena is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

yg kucing baru kita plak...
dia tak reti poopoo dgn senonoh
mesti kena bulu peha la...apa la...
td siap dia patah balik pijak poop dia!
br tghri smlm bwk balik umah dh 3 kali kna kasik mandi
ksian dia
tp if tak mandikan takkan nak biar kan?
tp mandikan pakai air suamla,takut dia selsema plak...

ada idea tak camne nak ajar dia poopoo elok2 sket?
Reply With Quote
  #72  
Old 05-03-2010, 01:05 AM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 9
luvnett is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by arviena View Post
yg kucing baru kita plak...
dia tak reti poopoo dgn senonoh
mesti kena bulu peha la...apa la...
td siap dia patah balik pijak poop dia!
br tghri smlm bwk balik umah dh 3 kali kna kasik mandi
ksian dia
tp if tak mandikan takkan nak biar kan?
tp mandikan pakai air suamla,takut dia selsema plak...

ada idea tak camne nak ajar dia poopoo elok2 sket?
berapa umur kucing you? poo dia lembik ke?
Reply With Quote
  #73  
Old 05-03-2010, 11:36 AM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 9
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Salam and Hi...

at last, dah ok dah... nasib baik la itu jer sekali incident 'barang" depan pintu litter box tu... since then, dah takde lagi. Mungkin tak biasa kot masa 1st time nak guna litter box covered ni. So, sekarang ni tak teruk la sangat nak menyapu pasir...
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #74  
Old 05-03-2010, 01:52 PM
arviena arviena is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 14
Rep Power: 0
arviena is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
berapa umur kucing you? poo dia lembik ke?
owner lama tu kata dua bulan lebeh
aah, poop dia lembek...
tak normal ke kalau lembek?
tu yg asek kena je tu
nak nak plak kalau tetiba dia pusing n g pijak balik....
Reply With Quote
  #75  
Old 05-03-2010, 01:59 PM
arviena arviena is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 14
Rep Power: 0
arviena is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
berapa umur kucing you? poo dia lembik ke?
owner lama tu kata dua bulan lebeh
aah, poop dia lembek...
tak normal ke kalau lembek?
tu yg asek kena je tu
nak nak plak kalau tetiba dia pusing n g pijak balik....
Reply With Quote
  #76  
Old 10-24-2010, 02:22 PM
azremy azremy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 3
Rep Power: 0
azremy is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

senang jew.slalu perhatikan dia.bole tau isyarat dia nk membuang.pastu sebelum dia nk membuang angkat cpt cpt letak dlm tilet..letak dkt ngan lubang ait kuar.senang nak jirus
Reply With Quote
  #77  
Old 06-23-2011, 05:52 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 8
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
lom pernah lagi sempat amik gambar. Kengkdg akak tgh masak...kengkadang tu akak takde umah. Tapi yg selalunya dia wat bisnes tgh malam masa kami ngah tido. Sok pagi tengok ada..flush je la...adam pun tahu malu tau...
wah..sy pun nak!!! kalau toilet yg mencangkung tu boleh tak.?? so far kucing sy berak dlm jamban.. tapi kadang kat dlm lubang.kalau ada pasir.. tp mostly merata dlm jamban,, huhuhu...
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #78  
Old 08-12-2011, 10:09 AM
rihazmuhammad's Avatar
rihazmuhammad rihazmuhammad is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 30
Rep Power: 0
rihazmuhammad is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by finazfaiz View Post
sy bru beli cat...ingtkn die toilet train...tp rupenya x...
habis die kencing atas tilam sy...n x poo atas pasir die...
mcm mne sy nk bg die faham yg apa yg die buat 2 slah...n nk tunjukkan die kt mne tmpt yang sepatutnya...tlgla.....
Klu nak toilet training boleh tengok kat you tube "how to train your cat...." kat situ ada 4 step. tapi untuk anak kucing kena tambah satu step atau dua step lagi pada awalnya. 1st step kurung kucing dalam tandas di bersama pasir. (jika dia buang pada pasir, maka tiadalah step kedua teruskan dengan step ketiga apabila masa/umur kucing sesuai nanti)
jika kucing buang atas lantai tandas, Ambil Najis kucing tersebut letak dalam pasir, jangan timbus seluruhnya (kasi bau sikit) Bersihkan tempat dia buang (asalnya tadi) kasi hilang bau. kurung lagi kucing hingga dia buang pada pasir.

apabila lulis step ini, bolehlah dilatih untuk buang dalam mangkuk tandas pula ikuti langkah- langkahnya di youtube.

p/s jangan lupa cakap dengan kucing tu disini tempat buang, jangan buang tempat lain. InsyaAllah berjaya
Reply With Quote
  #79  
Old 08-12-2011, 10:13 AM
rihazmuhammad's Avatar
rihazmuhammad rihazmuhammad is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 30
Rep Power: 0
rihazmuhammad is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by finazfaiz View Post
sy bru beli cat...ingtkn die toilet train...tp rupenya x...
habis die kencing atas tilam sy...n x poo atas pasir die...
mcm mne sy nk bg die faham yg apa yg die buat 2 slah...n nk tunjukkan die kt mne tmpt yang sepatutnya...tlgla.....
Klu nak toilet training boleh tengok kat you tube "how to train your cat...." kat situ ada 4 step. tapi untuk anak kucing kena tambah satu step atau dua step lagi pada awalnya. 1st step kurung kucing dalam tandas di bersama pasir. (jika dia buang pada pasir, maka tiadalah step kedua teruskan dengan step ketiga apabila masa/umur kucing sesuai nanti)
jika kucing buang atas lantai tandas, Ambil Najis kucing tersebut letak dalam pasir, jangan timbus seluruhnya (kasi bau sikit) Bersihkan tempat dia buang (asalnya tadi) kasi hilang bau. kurung lagi kucing hingga dia buang pada pasir.

apabila lulis step ini, bolehlah dilatih untuk buang dalam mangkuk tandas pula ikuti langkah- langkahnya di youtube.

p/s jangan lupa cakap dengan kucing tu disini tempat buang, jangan buang tempat lain. InsyaAllah berjaya
Reply With Quote
  #80  
Old 09-24-2011, 12:11 PM
pencerita's Avatar
pencerita pencerita is offline
Aku Suka Kucing
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kajang
Posts: 11
Rep Power: 0
pencerita is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to pencerita
Default Re: macam mane nak train cat litter...

saya punya masalah lain sikit.. breeder dah train Belly poo di kertas surat khabar yang dispreed (dihancur2kan).. Belly memang disiplin poo situ tapi bila i ambik bawak balik umah, i tak pakai paper, i pakai pasir.. tapi 1st day ni, dia poo merata2 dalam rumah kucingnya.. habis sampai kat atas cat tree.. jenuh gak nak mengemas.. camne ek? any idea??
__________________
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
World's Best Cat Litter - Where to buy? lynielime Pet Products 66 05-24-2013 01:59 AM
macam mane nak kurangkan hyperactif kucing? Bond_mie Training & Behavioral Issues 97 05-14-2010 05:01 PM
Macam mana nak bg meow gemok?? booboo Cats & Kittens 84 03-08-2010 05:05 PM
Litter Box For Sale June Pet Products 59 12-17-2008 05:36 PM
Cat Litter and Cat Boxes lynielime Cats & Kittens 9 11-18-2008 05:23 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.