Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Food & Recipes > Recipes

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 08-22-2009, 02:10 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
Carilah oleh mu LAILATULQADAR di sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan danjanganlah kamu mrncari LAILA NASI KANDAR di siang hari sepanjang bulan Ramadhan. Selamat Berpuasa.
!!!!
Reply With Quote
  #42  
Old 08-24-2009, 08:36 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 10
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Puasa pertama lin p baram kat taman melawati(singkatan baram:bzar ramadhan)hehehe.Masyaallah punye la ramai.ramai dah satu hal.gerai-gerai erlalu banyak sampai laluan pejalan kaki tak sampai beberapa jengkal..
Pening kepala den.orang berasak asak berhimpit himpit.Nak tengok juadah pun payah.last last lin beli tauhu, ngan rendang je.Nsi masak kat rumah.
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #43  
Old 08-24-2009, 09:26 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Juadah Berbuka

akak 1st day posa baram kat KK ni mmg best.makanan durang jual takde kat KL.hehehhe!! 1st day posa beli kuih ko chung,hancipiang.mak akak masa lauk dan sayur.2nd day posa beli kuih panjeram & kuih yg lembut ada kacang dlmmnya.lupa pula apa nama kuih tu. kuih2 ni susah nak dpt kat KL sebab rata2 org cina yg jual.tp kat KK org muslim yg jual jd boleh belasah puas ada gak sayap ayam digrill.yg ni mmg confirm takde jual kat KL.ini resipi orang Sabah

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
Puasa pertama lin p baram kat taman melawati(singkatan baram:bzar ramadhan)hehehe.Masyaallah punye la ramai.ramai dah satu hal.gerai-gerai erlalu banyak sampai laluan pejalan kaki tak sampai beberapa jengkal..
Pening kepala den.orang berasak asak berhimpit himpit.Nak tengok juadah pun payah.last last lin beli tauhu, ngan rendang je.Nsi masak kat rumah.
Reply With Quote
  #44  
Old 08-24-2009, 09:30 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 11
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Juadah Berbuka

memang pon lin..
kat putrajaya pon ramai giler orang..
sikit punyer panjang bazar nyer...
pusing dah 4 kali..tapie tetap tak tau nak belie aper..

last2 belie ikan caru bakar (air asam sedap giler), rebung ngam ayam masak cili padi, ikan bawal masak sambal, kuih bakar n kuih gula hangus minum air laici.
nyum...kebentak perot sampai nak bangun pon tak leh..

petang nie nak carik asam pedas melaka plak..
gerai tue jual semuer asam pedas..
tapie ikan berlainan, ada ikan kembung, terubuk, jenahak tappie semuer asam pedas,,,,,,
Reply With Quote
  #45  
Old 08-24-2009, 09:57 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 10
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

wah kak june kuih ho...chipiang tu ape kebenda nyer?hehehehe.rupanya macam mana?bayangkan lin p kul 4.30 tapi kereta sampai atas divider jalan pun parking.


Linda roti john tu ade lagi ke?hehehehehe.Cadang cuti panjang weekend ni nak p ziarah baram baram yang menjadi hot spot.
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #46  
Old 08-24-2009, 09:58 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 11
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

puasa pertama berbuka kat hkl ...anak dara ku demam paneh...ready nak masak petang sabtu tu..leps tu dia ngadu tak leh napeh...(day before went to private clinic due to high fever and coughing )...eh tak leh jadik...tutup api dapor..teros vroom g hkl..so bebuka lah kami dgn pau seketol ngan air botol...kat klinik pesakit luar... (syukor Tasha dah kebah..bukan HINI..fuh)..balik dari hkl singgah rumah mak ..baru la pulun nasik mcm tak hengat...

yesterday alhamdulillah...rezki ramadhan...adik ipar balik shooting dari banting..dia bwk fresh prawn and ikan tenggiri..so just masak sambal kari for both and sayur goreng campur...dan paaaling best..sambal goreng jawa dari banting..fuhh...

moral of the stori..setakat ni belum sempat ke param (pasar ramdhan) ...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #47  
Old 08-24-2009, 10:15 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 10
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

baram la param la.hhehehehe.apela kak kucing ni.nasib bek anak akak tak ade ape.biasala la ni demam tak leh amik mudah.


Ni petang ni nak p cari ayam percik lak,hehehehe.ok la ayam percik ngan kuih 2 jnis.buke pose bukan makan banyak sangat.asal ade kuih manis ngan nasi lin dah on dah.

Kak june tak balik raya kan?nak p raya umah kak june la.ngan sesapa yang tak balik.lin tak dapt balik kampung raya ni. raya haji baru balik.
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #48  
Old 08-24-2009, 11:23 AM
habidaiya's Avatar
habidaiya habidaiya is offline
saanggaaatt suke MeOwww!
 
Join Date: Apr 2009
Location: near to dewan bahasa & pustaka KL
Posts: 268
Rep Power: 10
habidaiya is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to habidaiya Send a message via Skype™ to habidaiya
Default Re: Juadah Berbuka

berbuke hari pertama menu :

nasi puteh
ikan caru sumbat cicah air asam
sayur campur
rendang daging
jus tembikai.. (blend sendiri..)


berbuke hari kedue menu :

nasi goreng ulam
nuget ayam
daging masak merah
kueh kaswi n cucur bawang
jus tembikai..


arini xtau nk masak pe lg..
Reply With Quote
  #49  
Old 08-24-2009, 12:20 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 10
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

banyaknya menu.hehehe.baguihla masak sendiri habidaiya.i plak dok sorang.nak masak pun adehla pikir banyak kali.hehehehehe.


hari ini nak p carik ayam percik.hehehe
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #50  
Old 08-24-2009, 02:10 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 11
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Juadah Berbuka

roti john?
masih ada lagie lin..
lin tengok maner barisan paling panjang..
tuelah ROTI JOHN PUTRAJAYA.
Reply With Quote
  #51  
Old 08-24-2009, 03:03 PM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 10
fia86 is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

huhu fia juz buka pose first day

fia masak
1) sayur cmpoq
2) ikan goreng
3) ikan pekasam

pastu beli kuih kat bazar sri serdang.. ya ampuuunnnn penuh.. nak jalan pun susah fia juz beli
1) kuih talam singgit
2) ngan air abc singgit


Second buke pose plak, fia xmasak. xsempat huhu balik keje kul 6, so pi bazar je la. tu pun beli
1) kueh tiaw goreng
2) kuih puding kastard jagung

tu jek.. ari ni fia nak masak jek.. huhu
Reply With Quote
  #52  
Old 08-24-2009, 03:17 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 10
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

fia buleh ke berbuke ngan kuew teow je?aiyo lin tak leh la....sahur makan nasik tak?lin dah la berbadan dua..nasik tu macam satu kemestian..kalu tak tak buleh menghadapi pose..huhuhuhuhu.....
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #53  
Old 08-24-2009, 03:31 PM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 10
fia86 is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
fia buleh ke berbuke ngan kuew teow je?aiyo lin tak leh la....sahur makan nasik tak?lin dah la berbadan dua..nasik tu macam satu kemestian..kalu tak tak buleh menghadapi pose..huhuhuhuhu.....

hehe. sahur fia masak nasi ngan sardin jek...

semalam xtau nak beli pe.. beli je la kueh tiaw.. tu pun payah amat nak jalan. penuh ngan org... huhu
Reply With Quote
  #54  
Old 08-24-2009, 03:35 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 10
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

heheh rajinnya masak sahur.lin dahla mata separuh je bukak, confrim malas nak masak.setakat panaskan ok lagi...hheheeh.tulabeli untuk sahur sekali.


Tapi sayang kekadang lauk tak smpai malam dah basi tak leh makan.....
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #55  
Old 08-24-2009, 04:00 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

kak zai hari2 masak,
sebab malas nak 'bersentuhan' kat baram
hari ni nak gi beli roti john dgn air soya, itu pun sbb anak bujang akak si alif ni yang request. kalau tak malasnya nak gi harungi bazar ramadan
today's menu ikan bawal hitam sweet sour, ayam goreng salut tepung ayamas, sayur campur, kerabu taugeh, sup ayam *untuk fifi yang tak boleh makan kalau takde sup ayam dia*, sambal udang
pemanis mulut kak zai buat cream caramel.

sahur biasa aje. Makan apa yang ada. Panas2kan aje.
Telur goreng pun jadi le..yg penting niat puasa jgn lupa
Reply With Quote
  #56  
Old 08-24-2009, 04:03 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 10
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

mak oii...sambal udang?memang syok sangat...meleleh air liur...Memang kak zai kalu p baram asyik bersentuh je.nak wat cam mane ..laluan ciput beno......
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #57  
Old 08-24-2009, 04:04 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 11
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by June View Post
akak 1st day posa baram kat KK ni mmg best.makanan durang jual takde kat KL.hehehhe!! 1st day posa beli kuih ko chung,hancipiang.mak akak masa lauk dan sayur.2nd day posa beli kuih panjeram & kuih yg lembut ada kacang dlmmnya.lupa pula apa nama kuih tu. kuih2 ni susah nak dpt kat KL sebab rata2 org cina yg jual.tp kat KK org muslim yg jual jd boleh belasah puas ada gak sayap ayam digrill.yg ni mmg confirm takde jual kat KL.ini resipi orang Sabah
ala rindu la pulak kat sayap ayam sabah ni...
Reply With Quote
  #58  
Old 08-24-2009, 04:06 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 10
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

kena tanya kak june la zarul.hehehehehe
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #59  
Old 08-24-2009, 04:07 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 11
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
kak zai hari2 masak,
sebab malas nak 'bersentuhan' kat baram
hari ni nak gi beli roti john dgn air soya, itu pun sbb anak bujang akak si alif ni yang request. kalau tak malasnya nak gi harungi bazar ramadan
today's menu ikan bawal hitam sweet sour, ayam goreng salut tepung ayamas, sayur campur, kerabu taugeh, sup ayam *untuk fifi yang tak boleh makan kalau takde sup ayam dia*, sambal udang
pemanis mulut kak zai buat cream caramel.

sahur biasa aje. Makan apa yang ada. Panas2kan aje.
Telur goreng pun jadi le..yg penting niat puasa jgn lupa
nasib baik la permulaan puasa tahun ni waktu cuti sekolah . leh puasa kat kg. mak masak macam-macam. pagi tadi mak kata nak buat jeruk petai...yumyum
Reply With Quote
  #60  
Old 08-24-2009, 04:10 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 11
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
kena tanya kak june la zarul.hehehehehe
dulu waktu kat kk selalu gak malam-malam makan sayap ayam grill tu kat tanjung lipat.....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Apa juadah yang di makan... Penghulu Food & Recipes 276 09-26-2008 05:11 PM


All times are GMT +8. The time now is 03:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.