Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Food & Recipes > Recipes

Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 08-24-2009, 04:13 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
nasib baik la permulaan puasa tahun ni waktu cuti sekolah . leh puasa kat kg. mak masak macam-macam. pagi tadi mak kata nak buat jeruk petai...yumyum
memang seronok kalau dapat berpuasa di kampong. Dapat makan masakan mak yang kalau cuba masak sendiri pun tak berapa nak menjadi. Air tangan mak jugak yang sedap

selamat berbuka posa cikgu ...
Reply With Quote
  #62  
Old 08-24-2009, 04:17 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

ler zarul cikgu ke?hohoho.patutla seronok cuti sekolah....

cakap pasal masakan mak teringin nasi goreng nenek lin .hehehehe.walupun simple tapi entahla...memang syiok...
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #63  
Old 08-24-2009, 04:27 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 11
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
ler zarul cikgu ke?hohoho.patutla seronok cuti sekolah....

cakap pasal masakan mak teringin nasi goreng nenek lin .hehehehe.walupun simple tapi entahla...memang syiok...
ye cikgu... tu la kadang2 teringat jugak kuih muih yg opah selalu buat waktu bulan posa dulu dulu....
Reply With Quote
  #64  
Old 08-24-2009, 06:49 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 11
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

just got back from baram kat seri iskandar. beli bahulu kemboja, lemang dengan rendang tok...
Reply With Quote
  #65  
Old 08-25-2009, 05:59 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
ye cikgu... tu la kadang2 teringat jugak kuih muih yg opah selalu buat waktu bulan posa dulu dulu....
arwah opah saya mesti buat cucur udang yang makan dengan kuah kacang.
Reply With Quote
  #66  
Old 08-25-2009, 08:01 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

hmm...bestkan masakan org lama.confirm lain.semalam p beli ayam percik .tak sama ngan nenek lin buat.my nenek org kelantan so kalu sebut ayam percik dia memang pro.....time makan tu mula la nak berair mata kan...laki dok jauh , buke pose sorang-sorang je...Itulah nasib anak rantau.
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #67  
Old 08-25-2009, 10:22 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Juadah Berbuka

hahahahha!! mmg sayap ayam paling popular kat Sabah.takde jual kat semenanjung.huhuhu!! meleleh air liur akak.

Cikgu,skrg tiket pergi Sabah murah,senang senang pergilah jenguk kampung lama

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
kena tanya kak june la zarul.hehehehehe
Reply With Quote
  #68  
Old 08-25-2009, 10:29 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Juadah Berbuka

adoi!! Lin.klu ko gi rmh akak time raya nanti mkn biskut tart inti Blackwood akak raya kat rmh mentua,jd rmh akak takde apa2 pun.kita org suma masak2 kat rmh mentua.klu nak join,blh lah join akak kat rmh mentua.rmh mentua akak dekat Jalan Semarak depan PULAPOL tu.kuarters DBKL.

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
baram la param la.hhehehehe.apela kak kucing ni.nasib bek anak akak tak ade ape.biasala la ni demam tak leh amik mudah.


Ni petang ni nak p cari ayam percik lak,hehehehe.ok la ayam percik ngan kuih 2 jnis.buke pose bukan makan banyak sangat.asal ade kuih manis ngan nasi lin dah on dah.

Kak june tak balik raya kan?nak p raya umah kak june la.ngan sesapa yang tak balik.lin tak dapt balik kampung raya ni. raya haji baru balik.
Reply With Quote
  #69  
Old 08-25-2009, 10:30 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 11
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Aku pun mcm Zai....malas nak bersesak2 kat baram. Hari2 masak jer....lagipun tgh cuti nih, bolehlaa mempelbagaikan menu.
Menu berbuka puasa hari pertama :
Kutiau kerang
Bubur jagung
Nasi putih
Pajeri nanas
Sambal ikan keli
Telur masin
Semua ni masak sendiri.....hb pergi baram utk beli cendul & watermelon jer.

Menu berbuka puasa hari kedua :
Hari ni simple jer sebab anak teruna dah nak balik ke ASWARA, so kelam-kabut memasak cos train dia pukul 1pm.
Nasi Ayam
Kuih samosa goreng
Kek pisang
Air sarsi

Menu berbuka puasa hari ketiga :
Hb balik dari kejer bawak ikan tilapia merah fresh (baru sauk dari kolam) yg panjang & lebarnya sebesar 2 tapak tangan.
Ikan tilapia merah goreng tepung & sos sweet n sour. Serve bersama daun salad, tomato, daun sup + daun bawang dengan perahan limau....nyum nyum
Sayur tauge + kucai + tauhu
Telur bungkus
Nasi goreng ayam + udang
Nasi putih pun ada
Air cincau
Hb pergi baram beli kuih pau goreng & lepat pisang.

Hari ni belum tau lagi nak masak apa
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #70  
Old 08-25-2009, 10:34 AM
habidaiya's Avatar
habidaiya habidaiya is offline
saanggaaatt suke MeOwww!
 
Join Date: Apr 2009
Location: near to dewan bahasa & pustaka KL
Posts: 268
Rep Power: 10
habidaiya is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to habidaiya Send a message via Skype™ to habidaiya
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Aku pun mcm Zai....malas nak bersesak2 kat baram. Hari2 masak jer....lagipun tgh cuti nih, bolehlaa mempelbagaikan menu.
Menu berbuka puasa hari pertama :
Kutiau kerang
Bubur jagung
Nasi putih
Pajeri nanas
Sambal ikan keli
Telur masin
Semua ni masak sendiri.....hb pergi baram utk beli cendul & watermelon jer.

Menu berbuka puasa hari kedua :
Hari ni simple jer sebab anak teruna dah nak balik ke ASWARA, so kelam-kabut memasak cos train dia pukul 1pm.
Nasi Ayam
Kuih samosa goreng
Kek pisang
Air sarsi

Menu berbuka puasa hari ketiga :
Hb balik dari kejer bawak ikan tilapia merah fresh (baru sauk dari kolam) yg panjang & lebarnya sebesar 2 tapak tangan.
Ikan tilapia merah goreng tepung & sos sweet n sour. Serve bersama daun salad, tomato, daun sup + daun bawang dengan perahan limau....nyum nyum
Sayur tauge + kucai + tauhu
Telur bungkus
Nasi goreng ayam + udang
Nasi putih pun ada
Air cincau
Hb pergi baram beli kuih pau goreng & lepat pisang.

Hari ni belum tau lagi nak masak apa

perghhh...mantap menu hari-hari..nk tumpang bebuke kt umah akak muleh ker...hihihi
Reply With Quote
  #71  
Old 08-25-2009, 10:46 AM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 11
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
arwah opah saya mesti buat cucur udang yang makan dengan kuah kacang.
sedapnye
Reply With Quote
  #72  
Old 08-25-2009, 10:48 AM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 11
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Aku pun mcm Zai....malas nak bersesak2 kat baram. Hari2 masak jer....lagipun tgh cuti nih, bolehlaa mempelbagaikan menu.
Menu berbuka puasa hari pertama :
Kutiau kerang
Bubur jagung
Nasi putih
Pajeri nanas
Sambal ikan keli
Telur masin
Semua ni masak sendiri.....hb pergi baram utk beli cendul & watermelon jer.

Menu berbuka puasa hari kedua :
Hari ni simple jer sebab anak teruna dah nak balik ke ASWARA, so kelam-kabut memasak cos train dia pukul 1pm.
Nasi Ayam
Kuih samosa goreng
Kek pisang
Air sarsi

Menu berbuka puasa hari ketiga :
Hb balik dari kejer bawak ikan tilapia merah fresh (baru sauk dari kolam) yg panjang & lebarnya sebesar 2 tapak tangan.
Ikan tilapia merah goreng tepung & sos sweet n sour. Serve bersama daun salad, tomato, daun sup + daun bawang dengan perahan limau....nyum nyum
Sayur tauge + kucai + tauhu
Telur bungkus
Nasi goreng ayam + udang
Nasi putih pun ada
Air cincau
Hb pergi baram beli kuih pau goreng & lepat pisang.

Hari ni belum tau lagi nak masak apa
wah hebat. macam tukang masak hotel la kak nita ni
Reply With Quote
  #73  
Old 08-25-2009, 10:50 AM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 11
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by June View Post
hahahahha!! mmg sayap ayam paling popular kat Sabah.takde jual kat semenanjung.huhuhu!! meleleh air liur akak.

Cikgu,skrg tiket pergi Sabah murah,senang senang pergilah jenguk kampung lama
kk yg begitu pesat membangun...
Reply With Quote
  #74  
Old 08-25-2009, 11:12 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

hehehehe. tart inti blackwood..?Jalan semarak dekat jer...lin bukannya ape kak june tak confirm lagi buleh balik ke tak.kena bajet ongkos dulu.almaklumlah time raya ni kalu tak beringat confirmla pose 3 bulan.kalu tak balik sayu plak atuk ngan nenek kat kampung.kena wat undi la nanti.....

Alkisah kak nita yang amboila..syoknya masak kat rumah kalu lauk hari-hari macam tu.lin ni dok sorang.mengadap lauk pun alahai...sadisje.P baram coz lauk ekspress.Dengan keadaan memboyot ni...nak masak pun bila laki ade je....
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #75  
Old 08-25-2009, 11:29 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 11
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by habidaiya View Post
perghhh...mantap menu hari-hari..nk tumpang bebuke kt umah akak muleh ker...hihihi
Boleee.....no prblm.....mai la ke Ipoh ni...

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
wah hebat. macam tukang masak hotel la kak nita ni
Alaa....simple2 jer la cikgu...Mana ada mcm tukang masak hotel...

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
Alkisah kak nita yang amboila..syoknya masak kat rumah kalu lauk hari-hari macam tu.lin ni dok sorang.mengadap lauk pun alahai...sadisje.P baram coz lauk ekspress.Dengan keadaan memboyot ni...nak masak pun bila laki ade je....
Ko kena jaga2 Lin.....maklumlaa tgh memboyot ni, selalu bagi alasan kita makan utk dua org. Kena pulak bila gi baram tu, tgk semua benda pun terliur. Nanti makan tak hengat dunia. Pastu tersandar kekenyangan. Mcm aku pregnant dulu, melantak time berbuka puasa mcm sepuluh tahun tak jumpa makan....kekenyangan sampai susah nak bernafas. Badan pulak naik berkilo2. Jenuh weiii nak turunkan balik lepas bersalin
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #76  
Old 08-25-2009, 11:36 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Juadah Berbuka

kak,aku pun nak tumpang sekaki buka posa kat rmh akak.kikikikikik!!! kat rmh suami aku yg masak hari ni.tak tau apa menu dia.aku tlg potong potong bawang,sayur dll

Si Lin tu membalas dendam agaknya.mkn sepuasanya.jgn marah Lin

klu Lin tak jd balik kampung joinlah kami beraya ke rmh Ina @ hatemetoday,kak Oni Hatamah.

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Boleee.....no prblm.....mai la ke Ipoh ni...


Alaa....simple2 jer la cikgu...Mana ada mcm tukang masak hotel...



Ko kena jaga2 Lin.....maklumlaa tgh memboyot ni, selalu bagi alasan kita makan utk dua org. Kena pulak bila gi baram tu, tgk semua benda pun terliur. Nanti makan tak hengat dunia. Pastu tersandar kekenyangan. Mcm aku pregnant dulu, melantak time berbuka puasa mcm sepuluh tahun tak jumpa makan....kekenyangan sampai susah nak bernafas. Badan pulak naik berkilo2. Jenuh weiii nak turunkan balik lepas bersalin
Reply With Quote
  #77  
Old 08-25-2009, 11:54 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

amboila kak june..rasanya 90% tak balik .nanti bagi alamat tau.so senang nak carik.hehehehe.

Kak nita, yang peliknya time lin buke pose , selera makan kurengla..maybe sorang kot.nasik sepinggan payahnya nak habiskan.tu yang pelik tu.cepat lak kenyangnya.maybe sebab lin uke ose ngan milo 3 in 1 panas kot.so kenyang, bila makan nasi, setengah pinggan je.hehehehehe.

Memang nak jaga jaga berat nih.kalu naik payah lak turunnya..gerun nengok.
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #78  
Old 08-25-2009, 04:06 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 12
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: Juadah Berbuka

adoi...menggoda tol korang punye menu...
so far aku lom terjah lg baram ke..param ke...kuikuikui...
aku masak..(cewahh...kagum aku dgn diri aku sendiri)
so far semua takde komplen...komplen kalu...sendiri bikin..muahahahhaa...
__________________
Reply With Quote
  #79  
Old 08-25-2009, 04:11 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

comel kan perkataan baram ngan param.hehehehehehe.kak imann dah ade family seeloknya masak sendiri.buleh wat banyk.kan?hehehe


kalu lin dah ade family beso pun lin masak.complain kalu...siapla...
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #80  
Old 08-25-2009, 04:46 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 12
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
ye cikgu... tu la kadang2 teringat jugak kuih muih yg opah selalu buat waktu bulan posa dulu dulu....
kome jgn sebot le yeop...teman udah tingat sarbat opah teman..tepek pisang tempat bakornye spesel..ateh tutup poyok.. (ini brape kali aku buatnye di kl..ijak same ghasenye) ..krabu kerang, toge (tauge) + nyior paghut (kasik banyak..maklom ler anak cucu ghamei..nak nyukopkan semua merase)..ayor tangan tuhh ayor tangann...last but not least ikan keli masak empei2...tapi dia buatnye dua bahgian..sape tak makan keli ..ikan kembong gheboih digunenye...alahaiii...kecooooor keme..!
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Apa juadah yang di makan... Penghulu Food & Recipes 276 09-26-2008 05:11 PM


All times are GMT +8. The time now is 01:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.