Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Food & Recipes > Recipes

Reply
 
Thread Tools
  #81  
Old 08-25-2009, 06:23 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 11
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
kome jgn sebot le yeop...teman udah tingat sarbat opah teman..tepek pisang tempat bakornye spesel..ateh tutup poyok.. (ini brape kali aku buatnye di kl..ijak same ghasenye) ..krabu kerang, toge (tauge) + nyior paghut (kasik banyak..maklom ler anak cucu ghamei..nak nyukopkan semua merase)..ayor tangan tuhh ayor tangann...last but not least ikan keli masak empei2...tapi dia buatnye dua bahgian..sape tak makan keli ..ikan kembong gheboih digunenye...alahaiii...kecooooor keme..!
kecooorrrr
Reply With Quote
  #82  
Old 08-26-2009, 09:03 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Suke la thread buke ni..macam macam menu buke ade...dari masakan opah sampaila masakan sendiri...hehehehehehe...



Ade tak kengkawan yang terpaksa bekerja sampai terpaksa minum ayo sejuk je time buke.....sedihnya....?


Time lin belajo dulu adela...buat kerja kat lab ...aleh aleh bila p cafe semua makanan dah habis.......sayu jer rasa....nasib bek maggi ade..
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #83  
Old 08-26-2009, 09:33 AM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 12
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: Juadah Berbuka

adesss...kecur weiii....

aku sungguh kagum dgn tahap keupayaan diri ku masak smlm...sempat wat puteri mandi (ye ke nama kuih ni)...wakakkaa...aku hantam jek nama dia...dia adik badik badak berendam le....dari opes udah teringat2 kueh tu....nak beli...takut tak sedap....balik umah...tgk ada tepung semua...maka beroperasi le aku kat dapur umpama chef...kekekeke....akhirnye....tak sia2 aku wat...sebab anak2 aku kata sedap...ececeecehhh...bangga kejap....

kuih hat laki aku beli...sapa tak sentuh...sebb semua tawar....
__________________
Reply With Quote
  #84  
Old 08-26-2009, 09:48 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

hehehehe,tula bila beli kekdang kita tengok ghupanye je..asal color terang itulah yang dibeli.samela nasibnya ngan lin.....


beli agar agar..ciputjer saiznya..ghupa cantik ..3 singgit...balik umah bile buke pose aduhai tawar hebeng....
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #85  
Old 08-26-2009, 10:33 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 12
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

paling best berbuka mkn kueh lopes....kaler hjau ngan kelapa parut..then mandikan kueh tu ngan air gula melaka (kot)...pehhh..sdap btol la...
__________________
Reply With Quote
  #86  
Old 08-26-2009, 11:04 AM
Simistri's Avatar
Simistri Simistri is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 54
Rep Power: 11
Simistri is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

dasyat-dasyat makanan nkorang ....

depan rumah, mereka anjurkan jualan makanan sepanjang 30 hari nie ... menariknya ialah sebuah gerai menjual nasi beriyani ayam (RM8.90), daging (RM9.90), kambing (RM10.90). Gerai lain plak --> nasi tomato yang ayamnya besar kotak mancis (RM6.00). Ada gerai jual nasi ayam RM4.50, gerai sebelahnya jual roti john yang sebiji telur leh buat 2 keping roti john.

Oleh kerana aku tinggal dikawasan penempatan yang mewah di ibu negera, yang penduduknya terdiri daripada golongan berpendapatan tinggi, maka peniaga-peniaga pun mestilah letakkan harga yang mahal sikit, sesuai dengan prestij pemilik kediaman mewah program rakyat termiskin bdr tsk selatan.
Reply With Quote
  #87  
Old 08-26-2009, 11:15 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 12
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by Simistri View Post
dasyat-dasyat makanan nkorang ....

depan rumah, mereka anjurkan jualan makanan sepanjang 30 hari nie ... menariknya ialah sebuah gerai menjual nasi beriyani ayam (RM8.90), daging (RM9.90), kambing (RM10.90). Gerai lain plak --> nasi tomato yang ayamnya besar kotak mancis (RM6.00). Ada gerai jual nasi ayam RM4.50, gerai sebelahnya jual roti john yang sebiji telur leh buat 2 keping roti john.

Oleh kerana aku tinggal dikawasan penempatan yang mewah di ibu negera, yang penduduknya terdiri daripada golongan berpendapatan tinggi, maka peniaga-peniaga pun mestilah letakkan harga yang mahal sikit, sesuai dengan prestij pemilik kediaman mewah program rakyat termiskin bdr tsk selatan.
bwakakakkakaaa...sila betabahh....same la dipenempatan aku yg paling high class nih...sekor sotong yg aku rase digolek kunyit garam yg tak brape nak ikhlas tuh 12 hengget..makanye penduduk2 yg memang sedia berpoket tebal lagik tak mengalah terus taksob rakus membeli walopon hati bekodi2 menyumpah sambel memandang situkang jual yg memang muke tak berperi ramadhan langsung...alasan ala dah beposa sehari...nak wat camne....rakyat diotamakan!!!
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #88  
Old 08-26-2009, 11:27 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

heheheeh...sabo-sabo....memang semuanya harga melonja-lonjak naik..


yang tak bestnya jual kuih pastu watbalik umah basi.....kelapa kan mudah rosak..so kuih jadik masam..sedih je...aduhai onde-onde
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #89  
Old 08-26-2009, 12:18 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 12
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: Juadah Berbuka

penempatan tak bape high class mcm tmpt akak ni pun harga melinjak naik..ini kan plak area high class...mmg dorang wat duit time ni....

jiran sebelah umah dok komplen...dia beli bubur kacang 1bekas kecik tu...rm3.50 wooo!!!....udah mcm harga nasi goreng aku rasa....kalau beli kacang + santan + gula sikit tak abis rm5 kot...seperiuk dpt....puas makan....

tp ye lah....org bekerja ni....susah sikit le....
__________________
Reply With Quote
  #90  
Old 08-26-2009, 12:34 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

kak imann pun kerja gakkan?uhuhu

tula biasal bulanpose ni org nak kaut keuntungan lebih....jadiknya beli la jugak walaupun dalam hati kita menyumpah mahal kan?
tu pun tak confirm sedap ke tak.....
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #91  
Old 08-26-2009, 01:07 PM
ZuHRaH's Avatar
ZuHRaH ZuHRaH is offline
Cat Lover
 
Join Date: Mar 2009
Location: Kuala Terengganu
Posts: 135
Rep Power: 10
ZuHRaH is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ZuHRaH
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
heheheeh...sabo-sabo....memang semuanya harga melonja-lonjak naik..


yang tak bestnya jual kuih pastu watbalik umah basi.....kelapa kan mudah rosak..so kuih jadik masam..sedih je...aduhai onde-onde
hmmm nak beli kuih pun kena berjaga2 gak kan? nampaknya kuih2 yg dah bercampur dengan kelapa terpaksa dikeluarkan dari list utk membeli di param
Reply With Quote
  #92  
Old 08-26-2009, 01:25 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

ye begitulah hendaknya zuhrah..kenala jejaga....sebenarnya kelapa sensitif.kena simplan dalm peti kalu tak guna.dibiarlelama kat luar masam la jawabnya....



rindu plak nak makan lompat tikam..one of my nenek's specialty
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #93  
Old 08-26-2009, 03:32 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 12
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by imann View Post
penempatan tak bape high class mcm tmpt akak ni pun harga melinjak naik..ini kan plak area high class...mmg dorang wat duit time ni....

jiran sebelah umah dok komplen...dia beli bubur kacang 1bekas kecik tu...rm3.50 wooo!!!....udah mcm harga nasi goreng aku rasa....kalau beli kacang + santan + gula sikit tak abis rm5 kot...seperiuk dpt....puas makan....

tp ye lah....org bekerja ni....susah sikit le....
pssttt imann...kaminye penempatan highclass = ala2 penempatan klompok marhein pprt jaa...ala2 haiklas nan ado..wakakka..

itu yg tesebak hati tuh...oang2 meniaga seme nak untung jek lebey..bukan kighe nak buat amalan meniaga ikheless...eh hari tu ade sape ke kasik talian kdhnp tuh? moh kita mengadu kat datuk sabri semaill....
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #94  
Old 08-26-2009, 05:31 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 11
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

lebih baik makan kat mc d ke kfc ke pizza hut ke kedai mamak ke...kompem harga standard....
Reply With Quote
  #95  
Old 08-27-2009, 08:15 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Cikgu Zarul kalu makan kfc ,pizza, mc d..harga memang confirm standard tapi cukup seminggu......memnag confirm chances to the cronic heart attack, liver failure,high blood preasure naik 50%.....


Yang afdalnya masak sendiri..tapi atas kesibukkan bekerja dan yang tinggal sorang je kat rumah...beli la alternatif terbaik.


Tpi kekadang peniaga ni nak kaut untung...asal tempat high class semua rega naik.tapi kuantiti ciput.kalu kaya, duit tak dak hal...yang kayap?AIYO menyumpah la dalam hati.sedap takpe keluar duit lebih pun.yang tawar hebeng ni la tak buleh diterima pakai....
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #96  
Old 08-27-2009, 10:27 AM
Simistri's Avatar
Simistri Simistri is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 54
Rep Power: 11
Simistri is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
lebih baik makan kat mc d ke kfc ke pizza hut ke kedai mamak ke...kompem harga standard....
Yang nie aku setuju ....

setelah hari Sabtu & Ahad terkena, ingat kat bazar ramadan tu harga murah ker, sama jer cam harga kat kedai makan, padahal peniaga kat bazar ramadan tu bukannya kena bayar bil elektrik pun, bukannya kena ambil staf bebudak tunggu result SPM pun, bukannya kena bayar itu bayar ini cuma bayar lesen kat PBT jerrr, duit sabun nak basuh pinggan pun tak yah keluar modal .....

Isnin dan Selasa lepas, aku cuti, dari tingkap rumah aku nampak ada satu gerai tu jual lauk nasi campur dekat 40 jenis lauk, pukul 2.30 dah tersusun cantik segala lauknya ...jadi mrk yang beli dan nak bismillah pada 7.23 petang silap-silap dah dapat lauk basi (ntah-ntah lauk tu pagi lagik dah dimasak), tu belum lagi lauk semalam kelmarin yang tak laku dipanaskan dan dijual semula.

Isnin aku berbuka kat
http://www.sunway.com.my/pyramid/ten...3185518628.asp

Selasa aku berbuka kat
http://www.geocities.com/bbqland2003/

Rabu aku berbuka kat
http://www.flamingsteamboat.com/


Semua buffet tu dalam RM20 lebih sorang, aku kira-kira, kalau aku gi bazar ramadan pun, byk tu jugak aku habis, baik aku gi makan kat tempat mcm tu ...
Reply With Quote
  #97  
Old 08-27-2009, 10:38 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

tak mampu...cume bajet 10 ringgit je..everyday...rasanya kenyang sampai sahur. :)
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #98  
Old 08-27-2009, 10:42 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Juadah Berbuka

itu pasal bulan posa tetiba aku jd rajin & isteri mithali.tiap hari masak.klu tak pun ujung minggu gi berbuka kat rmh mentua.brg2 kat baram/param melambung2 mcm gila.org yg jual tu nak untung maksimum.takde bisnes minded punya kepala. tulah perangai org kita ni.nak jd cepat kaya. klu jual kuih dgn harga berpatutan & sedap sudah tentu ada followers the following years. ini klu harga merepek & mkn tak sedap,it is going to be the lastlah aku gi kedai tu. aku gi param/baram tu pun beli kuih 1 atau 2 jenis je.lauk pauk masak sendiri. klu dpt free invitation buka posa kat hotel,itu lain cite
Reply With Quote
  #99  
Old 08-27-2009, 10:44 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 11
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Juadah Berbuka

kalu free invitation kak june sape nak tolak...hehehehe..company selalu support rm 80 sekepala..ish ish..rugi tak pergi..kalu p sendiri tak mampu......
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #100  
Old 08-27-2009, 12:38 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 11
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Juadah Berbuka

wahh...sedap2nya semuer masak..
pandainya kak iman wat kuih..

akak liinda kat kampung wat kuih pelita berniaga..
tapie sedap..kat sinie carik kuih pelita..tak jumper lage..
petang nie cam nak carik kuih lopez lah....
sedapnyaaaaaaaaa.....

linda hari2 pon belie..
duk bujang ngan member..
berdua jerk satu umah..malas nak masak..
balik pon dah lewat...
alamat g bazarr jerk la..
tapie bajet memang tak larie sorang rm5-rm10..
macam2 ada..
sedap ngan tak sedap jerk..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Apa juadah yang di makan... Penghulu Food & Recipes 276 09-26-2008 05:11 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.