Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-16-2009, 01:03 PM
shell shell is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
Rep Power: 0
shell is on a distinguished road
Default poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

hai..
saya nak bertanya kawan2 di sini,macam mana nak train kucing kita,supaya dia poo poo dengan baik?
saya ada seekor kucing yang berbulu panjang ni,umo dlm 5bulan,tapi masih tidak pandai menguruskan diri...
selalunya lepas dia poo poo,mesti ada sedikit terlekat di bulu2 di bahagian punggung,lepas tu,saya terpaksa lap dgn kain.kalu dh berulang kali dlm sehari dia poo poo..mestilah lembap bahagian punggung dia kan,lepas tu berbau,sebab asik terkena je,macam mana nak buat..?
poo poo di pasir...
Reply With Quote
  #2  
Old 08-16-2009, 01:36 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 9
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by shell View Post
hai..
saya nak bertanya kawan2 di sini,macam mana nak train kucing kita,supaya dia poo poo dengan baik?
saya ada seekor kucing yang berbulu panjang ni,umo dlm 5bulan,tapi masih tidak pandai menguruskan diri...
selalunya lepas dia poo poo,mesti ada sedikit terlekat di bulu2 di bahagian punggung,lepas tu,saya terpaksa lap dgn kain.kalu dh berulang kali dlm sehari dia poo poo..mestilah lembap bahagian punggung dia kan,lepas tu berbau,sebab asik terkena je,macam mana nak buat..?
poo poo di pasir...
hello ! ur cat da besar pon tak reti uruskan diri lagi
susah la mcm ni. jantan ke betina? my baby baru 2 months tapi tadek masalah mcm ur cat. dulu my auntie ada gak masalah mcm ni sebab persian dy mmg bulu lebat tahap gaban n super duper panjang. masa yong teman auntie bawak tengku (nama kucing tu) pegi vet utk dewormed, auntie bgtaw problem tengku n poo yang melekat tu kat vet. vet potong sket bulu kat blakang tu. n vet ckp kekadang mmg cats ada prob nih. mmg nampak cam lawak sket tetiba kat punggung dy bulu tak sama panjang dgn bulu kat badan tapi since that day tengku da tadek masalah mcm tu dah. everything were fine gud luck with ur anak bulus okehh
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 08-16-2009, 02:18 PM
shell shell is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
Rep Power: 0
shell is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

ooo...begitu rupanya.
kucing saya betina..yang sekor lagi,tak ada masalah.sangat bersih dan pandai jaga kebersihan.yang sekor ni je yang pengotor sikit.
kadang2 saya geram,tak kt punggung,mesti kt ekor..
Reply With Quote
  #4  
Old 08-16-2009, 05:30 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 10
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by Yong Katana Ashica View Post
hello ! ur cat da besar pon tak reti uruskan diri lagi
susah la mcm ni. jantan ke betina? my baby baru 2 months tapi tadek masalah mcm ur cat. dulu my auntie ada gak masalah mcm ni sebab persian dy mmg bulu lebat tahap gaban n super duper panjang. masa yong teman auntie bawak tengku (nama kucing tu) pegi vet utk dewormed, auntie bgtaw problem tengku n poo yang melekat tu kat vet. vet potong sket bulu kat blakang tu. n vet ckp kekadang mmg cats ada prob nih. mmg nampak cam lawak sket tetiba kat punggung dy bulu tak sama panjang dgn bulu kat badan tapi since that day tengku da tadek masalah mcm tu dah. everything were fine gud luck with ur anak bulus okehh
My cats are persians..dulu masa dia kecik adalah masalah tueh..Masa tue i tak reti lagi..sekrang baru tahu..bila i antar g grooming diorang trim bulu kat punggung... Every week i bawak g trim sbb bulu tue akan panjang..bagilah masa untuk dia..lambat sket tueh... I dulu even worst bila dia ceret.. tapi bila dah besau dah pandai... lau tak nak busuk, gunalah sabun...

Btw, nak bela kucing itulah salah satu cabarannya... Selamat membela anak bulus..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 08-16-2009, 05:59 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

memang kene trim bulu kat punggung kalau ada masalah mcm ni ?

but....why is your cat's poo not solid ? you kasi dia makan apa ?
mungkin dia suka makan banyak kot..kucing yg ter-over makan selalu poo dia soft dan tak solid.

kalau poo dia solid mcm buah kana , mesti tak melekat
mcm june & nurul felix ckp, bila kucing mkn BW,
poo mcm buah kana
Reply With Quote
  #6  
Old 08-16-2009, 06:06 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 9
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
memang kene trim bulu kat punggung kalau ada masalah mcm ni ?

but....why is your cat's poo not solid ? you kasi dia makan apa ?
mungkin dia suka makan banyak kot..kucing yg ter-over makan selalu poo dia soft dan tak solid.

kalau poo dia solid mcm buah kana , mesti tak melekat
mcm june & nurul felix ckp, bila kucing mkn BW,
poo mcm buah kana
kak zai, tu la solution yang vet auntie yong tu wat. fyi vet tu kat kuantan. mende ntah nama vet tu. hehehe. i ni orang kl so kurang sket dgn kuantan ni (chewaahhh)

memang!! ahaha. tak susah hati and memang tak pernah lekat pon poo caspian kat bulu dy
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 08-16-2009, 06:09 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 9
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
My cats are persians..dulu masa dia kecik adalah masalah tueh..Masa tue i tak reti lagi..sekrang baru tahu..bila i antar g grooming diorang trim bulu kat punggung... Every week i bawak g trim sbb bulu tue akan panjang..bagilah masa untuk dia..lambat sket tueh... I dulu even worst bila dia ceret.. tapi bila dah besau dah pandai... lau tak nak busuk, gunalah sabun...

Btw, nak bela kucing itulah salah satu cabarannya... Selamat membela anak bulus..
betul tu kak kasih!
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 08-16-2009, 06:10 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 9
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by shell View Post
ooo...begitu rupanya.
kucing saya betina..yang sekor lagi,tak ada masalah.sangat bersih dan pandai jaga kebersihan.yang sekor ni je yang pengotor sikit.
kadang2 saya geram,tak kt punggung,mesti kt ekor..
dy tak terpikir nak ngorat² lagi kot sebab tu dy malas nak jaga sangat. nnt klu dah pandai nk ngorat² maybe baru dy tak jadik camtu kot? boleh ke camtu?
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 08-16-2009, 08:12 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

kisahnya dulu aku pernah ada kucin bulu panjang yg aku bg nama Dragon.bila umur dia 5 bln aku bg kat org coz tak tahan bersin sepanjang hari.aku alergik dgn long hair cat.tp si Dragon ni elok je bila poo poo.takde pula lekat taik sana sini hmm!! kenapa poo dia cair?? musykil gak.

betul,najis kucing yg mkn BW mcm buah kana.

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
memang kene trim bulu kat punggung kalau ada masalah mcm ni ?

but....why is your cat's poo not solid ? you kasi dia makan apa ?
mungkin dia suka makan banyak kot..kucing yg ter-over makan selalu poo dia soft dan tak solid.

kalau poo dia solid mcm buah kana , mesti tak melekat
mcm june & nurul felix ckp, bila kucing mkn BW,
poo mcm buah kana
Reply With Quote
  #10  
Old 08-16-2009, 10:53 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 402
Rep Power: 9
thini is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

My vet pun kata kena trim bulu kat belakang tuh... tapi my cats semua DSH, so no problem.. my sister's cat dulu macam tu gak, tapi dah besar pandai lak
Reply With Quote
  #11  
Old 08-16-2009, 10:57 PM
shell shell is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
Rep Power: 0
shell is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

sebelum ni,kucing saya tak ada masalah.yang ini je lain macam kerenah dia.memang kuat makan.makanan kucing friskies,yang saya belikan untuk kucing2 liar,jiran2,yang melepak di belakang dapur saya,dia pn makan juga..
sungguh lapar betul..buat2 lapar.
bangun tido makan,lepas tu tido balik.sampai nak berjalan pn terhuyang hayang sebab keje dia makan tido sahaja..
Reply With Quote
  #12  
Old 08-16-2009, 11:09 PM
shell shell is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
Rep Power: 0
shell is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

tadi saya dh cuba gunting sikit.nak cukur,tak berapa pandai.
tak apalh,tengok dulu macam mana keadaan lepas ni.nampak dh ok sikit,dh tak berbau langsung dh ni...
Reply With Quote
  #13  
Old 08-16-2009, 11:20 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

cuba disiplinkan dia. Jgn kasi makan banyak sgt. Kalau dah adult, more than 12 months old, sukat makanan dia dan kasi makan ikut time. I made the same mistake dulu, kasi makan my cats free flow kibbles round the clock. Skrg my cats dah obese, they are so lazy and fat. Cuma poo poo durang okay pulak. Solid jer ...

trimming the rear is only a temporary solution. Must make sure their poo is solid,
if not so, try to find out why ....okay..
Reply With Quote
  #14  
Old 08-17-2009, 08:42 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 12
FurKids is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by Yong Katana Ashica View Post
kak zai, tu la solution yang vet auntie yong tu wat. fyi vet tu kat kuantan. mende ntah nama vet tu. hehehe. i ni orang kl so kurang sket dgn kuantan ni (chewaahhh)

memang!! ahaha. tak susah hati and memang tak pernah lekat pon poo caspian kat bulu dy
Bukan semua vet betul dalam diagnosis dan tindakan sebab bukan semua cekap (ini realiti), jadi kita jangan terlalu konfiden masalah akan selesai semata-mata sebab orang yg kasi nasihat tu adalah seorang vet. Mungkin dia betul, dan adakala juga dia tak betul langsung. Kita sebagai cat owner mesti selalu fikir dan buat penganalisaan sendiri juga sebab kucing tu kucing kesayangan kita, dan $$ belanja pun dari poket kita juga, kalau tak selesai masalah, kita kunjung klinik lagi, $$ masih masuk mesin dia "kling-kling-kling".

Ikut cakap Mama Adam tu, cari punca kenapa poo dia tak solid buah kana (ini tuan kucing yg dapat cari jawapan sebab dia yang hari-hari kasi makanan kepada si comel yg bucuk bum-bum tu), sebab kalau kucing punya digestive system sihat dan makan makanan elok dan proportionate, tak kira Blackwood ke, Whitewood ke, Royal Canin ke, Tak Royal Canin ke, Science Plan ke, Mathematics Plan ke, IAMs ke UAMs ke, Ayam Rebus ke (nie jadi buah kana kecik mcm tahi cicak ) .... poo-poo dia mesti buah kana dan tidak melekat kat bulu atau bum-bum ... bum-bum bersih tak payah dia jilat pun, locat keluar ajer terus pergi main ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #15  
Old 08-17-2009, 08:49 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 12
FurKids is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Mama Adam kena kasi all your fatties makan RC Obesity Management for several months, unadulterated. Kalau tidak very de susah nak dapatkan pinggang Saloma (masa muda la) dia balik ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #16  
Old 08-17-2009, 08:55 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Mama Adam kena kasi all your fatties makan RC Obesity Management for several months, unadulterated. Kalau tidak very de susah nak dapatkan pinggang Saloma (masa muda la) dia balik ....
pinggang saloma itu penting sangat tuuu
hariraya boleh pakai kebaya maaa...

RC obesity management ya...
OK.... yaya & adam kene diet la nampaknya
mama dia sekali ...hehehe

Thanks bro
Reply With Quote
  #17  
Old 08-17-2009, 09:54 AM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 9
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Bukan semua vet betul dalam diagnosis dan tindakan sebab bukan semua cekap (ini realiti), jadi kita jangan terlalu konfiden masalah akan selesai semata-mata sebab orang yg kasi nasihat tu adalah seorang vet. Mungkin dia betul, dan adakala juga dia tak betul langsung. Kita sebagai cat owner mesti selalu fikir dan buat penganalisaan sendiri juga sebab kucing tu kucing kesayangan kita, dan $$ belanja pun dari poket kita juga, kalau tak selesai masalah, kita kunjung klinik lagi, $$ masih masuk mesin dia "kling-kling-kling".

Ikut cakap Mama Adam tu, cari punca kenapa poo dia tak solid buah kana (ini tuan kucing yg dapat cari jawapan sebab dia yang hari-hari kasi makanan kepada si comel yg bucuk bum-bum tu), sebab kalau kucing punya digestive system sihat dan makan makanan elok dan proportionate, tak kira Blackwood ke, Whitewood ke, Royal Canin ke, Tak Royal Canin ke, Science Plan ke, Mathematics Plan ke, IAMs ke UAMs ke, Ayam Rebus ke (nie jadi buah kana kecik mcm tahi cicak ) .... poo-poo dia mesti buah kana dan tidak melekat kat bulu atau bum-bum ... bum-bum bersih tak payah dia jilat pun, locat keluar ajer terus pergi main ....
alahh. memang la. tapi i bukan wat statement tentang health ke ape. im just sharing my experience that i had for shell's cat. and i believe, mostly vet will do that. trim bulu sikit. bukannya bagi botak.
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #18  
Old 08-17-2009, 10:05 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 12
FurKids is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by Yong Katana Ashica View Post
alahh. memang la. tapi i bukan wat statement tentang health ke ape. im just sharing my experience that i had for shell's cat. and i believe, mostly vet will do that. trim bulu sikit. bukannya bagi botak.
Yong kami nak sentuh mengenai masalah sebenar, bukan the cosmetic part. Tahu la trim bulu, tahu la bukan sampai botak ... tapi kalau masalah sebenar tidak diberi perhatian, bulu tempat lain (bukan kat bontot sahaja) pun boleh terkena silap haribulan nanti .... selamat potong bulu ..... kekekkekekeeee!!!!!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #19  
Old 08-17-2009, 10:20 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by June View Post
kisahnya dulu aku pernah ada kucin bulu panjang yg aku bg nama Dragon.bila umur dia 5 bln aku bg kat org coz tak tahan bersin sepanjang hari.aku alergik dgn long hair cat.tp si Dragon ni elok je bila poo poo.takde pula lekat taik sana sini hmm!! kenapa poo dia cair?? musykil gak.

betul,najis kucing yg mkn BW mcm buah kana.
kucing longhair june kasi nama dragon ?
pastu kasi kat orang pulak ?
kalau taim tu kita dah kenal mesti ko kasi kat aku kan june kan...
Reply With Quote
  #20  
Old 08-17-2009, 10:34 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 10
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

hhehhe..pinggang kerengga cam saloma..
saper yang idamkan tue kak?
anak bulus ker kak zai...
mestie comel kan .
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.