Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 08-17-2009, 10:51 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post
hhehhe..pinggang kerengga cam saloma..
saper yang idamkan tue kak?
anak bulus ker kak zai...
mestie comel kan .
mama adam la..hehe
Reply With Quote
  #22  
Old 08-17-2009, 11:10 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Tengah cuba bayangkan Yala dlam mini kebaya (top ajer ...) , Adam pakai sampin songket ... ... mama meka tak usah cakap .....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #23  
Old 08-17-2009, 11:50 AM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 10
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Yong kami nak sentuh mengenai masalah sebenar, bukan the cosmetic part. Tahu la trim bulu, tahu la bukan sampai botak ... tapi kalau masalah sebenar tidak diberi perhatian, bulu tempat lain (bukan kat bontot sahaja) pun boleh terkena silap haribulan nanti .... selamat potong bulu ..... kekekkekekeeee!!!!!
keh keh kehh.. sekali kat badan pon kena, kita terus trim 1 badan. bia lion shaved. comel jepp. klu kat kepala pon nak lekat..
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #24  
Old 08-17-2009, 01:44 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

hahahahah!! suami aku ler yg bg nama Dragon.dia kata muka kitten tu ada bintik2 kat mulut dia serupa Dragon boleh,boleh.pasalnya kita tak kenal lg masa tu eh?? klu tak confirm jd milik ko

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
kucing longhair june kasi nama dragon ?
pastu kasi kat orang pulak ?
kalau taim tu kita dah kenal mesti ko kasi kat aku kan june kan...
Reply With Quote
  #25  
Old 08-17-2009, 02:14 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Alaaaa, no problemo .... buat mcm Star Trek dan cerita wayang lain .... turn back the time .... and change things ..... hahahhahahaaaaa!!!! Dari "Dragon" jadi "Flower Horn" .....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #26  
Old 08-17-2009, 04:14 PM
shell shell is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
Rep Power: 0
shell is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
My cats are persians..dulu masa dia kecik adalah masalah tueh..Masa tue i tak reti lagi..sekrang baru tahu..bila i antar g grooming diorang trim bulu kat punggung... Every week i bawak g trim sbb bulu tue akan panjang..bagilah masa untuk dia..lambat sket tueh... I dulu even worst bila dia ceret.. tapi bila dah besau dah pandai... lau tak nak busuk, gunalah sabun...

Btw, nak bela kucing itulah salah satu cabarannya... Selamat membela anak bulus..
every week u bawa g trim ye,so boleh tak u letak gambar kucing u tu lepas diorg trim tu?
nak tengoklah macam mana rupa dia lepas tu..
boleh i cuba buat di rumah dulu,mana tahu menjadi pulak hasil keje i nnti...
Reply With Quote
  #27  
Old 08-17-2009, 04:57 PM
nastygurlz's Avatar
nastygurlz nastygurlz is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: damansara
Posts: 544
Rep Power: 10
nastygurlz is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

hye shell
same prob happen mase mula2 sy adopt berk..mase tu umo die around 2months..
mase mula2 adopt tu die kena cirit birit..mybe sbb stress bile duk kt umh bru kot..
berk tu plak bile pas poo poo jer msti dtg kt kite suh tlg cuci kn montot die tu
mmg penat sgt melayan kerenah die tu..tiap2 pg n ptg kena check montot die..pastu kena g cuci..
sy penah tnye pndapat adamyala aka kak zai psl bnde ni..n kak zai advise me tu trim die pnye bulu kt montot tu..
terkejut gak dgr ayat 'trim' tu sbb that was my 1st time bela DLH cat..
so tkde pngalaman psl bnde2 cmtu..
so the things that sy wt ialah g hntr blik die kt petshop yg sy adopt die tu pastu suh dorang trim..
n sy tgk cara2 dorang trim bulu die tu..after that sy dh leh wt sndiri kt umh..
tp skang ni sy dh tk trim pun sbb berk dh pndai kot bile poo poo
sbb sy slalu check montot die dh tk kotor
__________________
Reply With Quote
  #28  
Old 08-17-2009, 05:15 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by shell View Post
every week u bawa g trim ye,so boleh tak u letak gambar kucing u tu lepas diorg trim tu?
nak tengoklah macam mana rupa dia lepas tu..
boleh i cuba buat di rumah dulu,mana tahu menjadi pulak hasil keje i nnti...
Heheheh..t ari jumaat nieh I g antar... T i tunjuk kat u..kena tangkap gambar montot kucen...kehkeh..gambar 18sx tueh...

Sekarang montot dia cam hutan rimba dah sbb dia duduk umah auntie 3 minggu da..tapi sekarang dia da 1 tahun lebey.. dah pandai dah la..kalau tak pandai g memang kena sekeh nieh... Macam nastygurls jugak... dulu masalah masa mula adopt dulu...dia 4 bulan..terkejut tukar tempat 3 sib baik 3 ari jerk..dah lah bulu putih lak tueh
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #29  
Old 08-22-2009, 10:24 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 10
rock is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

belum ada gambar lg ke?hehehe
Reply With Quote
  #30  
Old 08-26-2009, 02:49 PM
shell shell is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
Rep Power: 0
shell is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Heheheh..t ari jumaat nieh I g antar... T i tunjuk kat u..kena tangkap gambar montot kucen...kehkeh..gambar 18sx tueh...

Sekarang montot dia cam hutan rimba dah sbb dia duduk umah auntie 3 minggu da..tapi sekarang dia da 1 tahun lebey.. dah pandai dah la..kalau tak pandai g memang kena sekeh nieh... Macam nastygurls jugak... dulu masalah masa mula adopt dulu...dia 4 bulan..terkejut tukar tempat 3 sib baik 3 ari jerk..dah lah bulu putih lak tueh
masih tertunggu2 gambar dari u?buat2 lupa ke?
Reply With Quote
  #31  
Old 08-26-2009, 03:24 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by shell View Post
masih tertunggu2 gambar dari u?buat2 lupa ke?
Lambat sket antar diorang..Ari nieh baru antar...Sbb si Boy tueh sakit ari tueh. T dalam tengah malam i post.. I antar ketiga-tiga sekali.. So sekarang nieh pun tengah tunggu nak g ambik balik.. See ya tonite..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #32  
Old 08-27-2009, 03:06 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Lambat sket antar diorang..Ari nieh baru antar...Sbb si Boy tueh sakit ari tueh. T dalam tengah malam i post.. I antar ketiga-tiga sekali.. So sekarang nieh pun tengah tunggu nak g ambik balik.. See ya tonite..
This is the best pic of Tembun's bontot yang dah dishave oleh groomer.. Try nak tangkap gambar lagi, dia dah marah... tak bagi... heheheh Sorry tak pusing gambar.. agak malas sket...ehehehe


__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #33  
Old 08-27-2009, 08:55 PM
monyok monyok is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 42
Rep Power: 0
monyok is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

dulu masa bela monyok, sy ada problem dia usung poo dia merata. bulu dia putih melepak, tetiba di buntut ada sebiji buah kana. maka bermula la aksi kejar mengejar utk mengelakkan dia landing atas sofa dgn buah kananya. . masa tu naif lg dlm bab bela kucen. tp sy beranikan diri gunting bulu kat area buntut dia. my hubby marah sbb dia kata sy menganiaya monyok.

bila hantar bulat ke vet baru, baru sy tau mmg kene cukur skit kalo kita bela kucen bulu panjang utk mengelakkan insiden buah kata ada di buntut mereka.

psl berak cair, pengalaman sy dgn kak pen. dia dah 4 bulan berak cair. memcm benda dh buat. usaha akhir vet sy, dia bagi kak pen makan pil probiotik. alhamdulillah settle. tp jgn memandai bg sendiri ye. cari vet dulu utk mintak advice.
Reply With Quote
  #34  
Old 08-27-2009, 09:29 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 10
rock is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

sikit je kena cukur,ingatkan banyak..saya gunting je.setakat ni,oklah.
Reply With Quote
  #35  
Old 08-27-2009, 10:49 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by monyok View Post
dulu masa bela monyok, sy ada problem dia usung poo dia merata. bulu dia putih melepak, tetiba di buntut ada sebiji buah kana. maka bermula la aksi kejar mengejar utk mengelakkan dia landing atas sofa dgn buah kananya. . masa tu naif lg dlm bab bela kucen. tp sy beranikan diri gunting bulu kat area buntut dia. my hubby marah sbb dia kata sy menganiaya monyok.

bila hantar bulat ke vet baru, baru sy tau mmg kene cukur skit kalo kita bela kucen bulu panjang utk mengelakkan insiden buah kata ada di buntut mereka.

psl berak cair, pengalaman sy dgn kak pen. dia dah 4 bulan berak cair. memcm benda dh buat. usaha akhir vet sy, dia bagi kak pen makan pil probiotik. alhamdulillah settle. tp jgn memandai bg sendiri ye. cari vet dulu utk mintak advice.
So far kucen2 sayer takder masalah poo... masa kecik2 dulu banyaklah..sekarang semua dah besar... Cukur bontot tueh pun memang selalu groomer diorang buat.. I dah antar hampir setahun pada groomer yang samer... 1x sebulan ( kalau diorang duduk ngan I ).. pasal berak cair, groomer takleh buat aper..

I kena antar groomer sbb my cats makin lebat bulu.. I takder equipment proper nak keringkan bulu dier... Dulu i bagi mandi, kerja kemik jer bulu dier... Tak kembang...Lagipun, I risau trigger I punyer gatal hidung ( It seems dat asthmatic runs in the family).. Not wanting to lose my babies sbb tue, so I avoid mandikan diorang... Main2 ok lagik.. Berus bulu pun kena pakai cover idung dah sekarang..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne

Last edited by nurkasih; 08-27-2009 at 10:55 PM.
Reply With Quote
  #36  
Old 12-19-2010, 02:19 PM
PusaChomel's Avatar
PusaChomel PusaChomel is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: puChonG
Posts: 44
Rep Power: 0
PusaChomel is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

NK... groomer NK kat area mana? rase nak cukur bulu anak2 i.... sbb masa amik dulu dah ada telur2 kutu.... mcm susah nak ilang jer... dah sikat dgn sikat kutu pun msih ada... utk cukuran 1 badan agak2 berapa kosnye yer... sy stay area puchong...... lagi pun kalau cukur, bulu baru tumbuh tuh nice kan... betul ke?
Reply With Quote
  #37  
Old 12-30-2010, 01:44 PM
mummyfateeha mummyfateeha is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2010
Posts: 2
Rep Power: 0
mummyfateeha is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Quote:
Originally Posted by PusaChomel View Post
NK... groomer NK kat area mana? rase nak cukur bulu anak2 i.... sbb masa amik dulu dah ada telur2 kutu.... mcm susah nak ilang jer... dah sikat dgn sikat kutu pun msih ada... utk cukuran 1 badan agak2 berapa kosnye yer... sy stay area puchong...... lagi pun kalau cukur, bulu baru tumbuh tuh nice kan... betul ke?
Cik Pusa,

Cuba pegi kat wonder pet tu...mummy bawa my Chikaro ke sana. ok gak dia buat. Price pun reasonable...
Reply With Quote
  #38  
Old 01-06-2011, 10:18 AM
mohdalifr mohdalifr is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
mohdalifr is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

Dulu..ade jugak mengalami masalah ni..tapi..rasenye..mase tu dia poo-poo cair..heheh...so..lepas bagi makanan yg betul...ok dah...kadang2..pasir pun boleh jadik sebab..aritu...beli yg clumping premium punye...(murah)..heheh..mungkin my kitty terperanjat sebab poo-poo nye tak clumping..pelik dia sentuh2 la..hehehe...tapi ok dah skrg...ade gak nak buat grooming kat kawasan bahaya tu...tapi nantila..nak remind kat tukang grooming nye nantik...hehe
Reply With Quote
  #39  
Old 06-07-2011, 02:50 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 8
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

potong je bulu kat punggung tu awak...tu la org pangil gromming.. persian ni mmg kena gromming kat punggung dan kat paw dia... supaya elok dan sihat..
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #40  
Old 12-16-2012, 01:00 PM
samazanni samazanni is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 5
Rep Power: 0
samazanni is on a distinguished road
Cool Re: poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing

salam 1 mlysia...
hye sy ada problem dgn kucg parsi sy,umo 3buln..
1st sy amik kucg ni tahi dia ok,tp slepas ktaorg bg deworme n bg mkn aym rebus tahi dia da xkeras mcm buah kna n sllu lekat kt buntut dia
smggu sy tpksa sllu mndikn dia bila dia berbau sbab njis yg lkt kt bntut dia tu.. ksia jga tnuk dia sllu mndi
my cat mkn BW,kuat mkn n kuat mnum air...
ada ka mkn dia kna ikut tyme?
siapa2 bole tlong tak mslh sy ni,
sy tatau da nk wat apa...this is my 1st tyme have a parsi cat...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM


All times are GMT +8. The time now is 05:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.