Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Tech & Computers

Tech & Computers For the tech guy or gal. Find help on your computers and os or other techie stuff.

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-13-2009, 06:35 PM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default laptops

hello sume org...

i desprately need help la...

im keen to change my old lappie with a new one but cldnt decide wat i shld get.

dlm list is macbook white tapi im soooo used to use normal laptops so takut tak biasa ngan software baru tu nanti. plsu dah tanyer ramai org they say da maintenance quite high... beli mmg mampu tapi nak maintain merisau kan.. so 2nd option is toshiba tapi tak tau la is good sbb i mmg tak pernah pakai toshiba from da reviews sume nampak elok. another in mind is dell.. of coz la mmg elok kan tapi masalahnyer design dia plak. another in mind yg baru tadi discover is msi brand(a malaysia branding???) again tak pernah pakai but i read da reviews nampak ok...

i need help...

specs yg i nak is:

1) WHITE!
2) light
3) laju
4) worth da money

im a heavy user on internet meaning i surf alot, i do some basic photo editing at da moment still learning photoshop. i banyak pakai word n excel. kalau boleh tak nak yg mahal2 sbb i rasa tak perlu since my usage tak la mcm teknikal sgt and kurang menggunakan heavy software.

pls advise..
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #2  
Old 10-13-2009, 07:24 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default aptops

beli dell.akak ada nampak promo laptop dell kat low yatt 2 hari lalu. rega pun tak mahal sgt.dlm RM3299 keatas.worth our money tau laptop tu.klu tak ingat duit yg takde,rasa nak zap yg kredit kad.sebab my laptop skrg ni Hewlett Packard too sensitve.benci betul. tp bagusnya laptop akak ni hybrid laptop aka PDA siap ada pen. tp mcm mana pun tengah azam nak kumpul duit beli laptop baru.

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
hello sume org...

i desprately need help la...

im keen to change my old lappie with a new one but cldnt decide wat i shld get.

dlm list is macbook white tapi im soooo used to use normal laptops so takut tak biasa ngan software baru tu nanti. plsu dah tanyer ramai org they say da maintenance quite high... beli mmg mampu tapi nak maintain merisau kan.. so 2nd option is toshiba tapi tak tau la is good sbb i mmg tak pernah pakai toshiba from da reviews sume nampak elok. another in mind is dell.. of coz la mmg elok kan tapi masalahnyer design dia plak. another in mind yg baru tadi discover is msi brand(a malaysia branding???) again tak pernah pakai but i read da reviews nampak ok...

i need help...

specs yg i nak is:

1) WHITE!
2) light
3) laju
4) worth da money

im a heavy user on internet meaning i surf alot, i do some basic photo editing at da moment still learning photoshop. i banyak pakai word n excel. kalau boleh tak nak yg mahal2 sbb i rasa tak perlu since my usage tak la mcm teknikal sgt and kurang menggunakan heavy software.

pls advise..
Reply With Quote
  #3  
Old 10-13-2009, 07:28 PM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

ooowww, kak june pakai HP ek??? sensitif??? ha kalau mcm tu out of da list la sbb ader ingat nak tgk HP pavillion tuh.

ok nanti sue try surf lagi model dell. and yes my budge is around dat also, no need too expensive la endup sue tak pakai sepenuhnyer and membazir sbb sue dah ader pengalaman beli laptop fujitsu dulu sampai 8k tapi pakai sikit jerk sbb sue student masa tu. bukan aper masa tu laptop mmg baru n mahal and mak sponser kan ehehehe... skang sdn bhd so kena pilih bebetul huhuhuhhu...
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #4  
Old 10-13-2009, 07:34 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
hello sume org...

i desprately need help la...

im keen to change my old lappie with a new one but cldnt decide wat i shld get.

dlm list is macbook white tapi im soooo used to use normal laptops so takut tak biasa ngan software baru tu nanti. plsu dah tanyer ramai org they say da maintenance quite high... beli mmg mampu tapi nak maintain merisau kan.. so 2nd option is toshiba tapi tak tau la is good sbb i mmg tak pernah pakai toshiba from da reviews sume nampak elok. another in mind is dell.. of coz la mmg elok kan tapi masalahnyer design dia plak. another in mind yg baru tadi discover is msi brand(a malaysia branding???) again tak pernah pakai but i read da reviews nampak ok...

i need help...

specs yg i nak is:

1) WHITE!
2) light
3) laju
4) worth da money

im a heavy user on internet meaning i surf alot, i do some basic photo editing at da moment still learning photoshop. i banyak pakai word n excel. kalau boleh tak nak yg mahal2 sbb i rasa tak perlu since my usage tak la mcm teknikal sgt and kurang menggunakan heavy software.

pls advise..
As you know, my baby is Macbook White.. I bayar nearly RM5k for this baby and I still belive..it's worth it. Tak biasa ngan sofware?.. Apple dah agak dah..s diorang bagi kelas free after dat...same goes to Iphone 3g yang mana i tak pernah pergi..belajar sendirik jer... ala senang jerk... Maintenance?.. asanya tak yah bagi makan ot.. and i think you miss this... Apple Macintosh seldom clashes..yang mana i dah pakai setahun lebey..langsung takder hang, tak yah antivirus pun ( u leh masukkan nortan if you want).. yang mana bad experience ngan Windows dah leh settle...

Internet?..u leh pakai either safari atau firefox..leh installl jerk..ada MAC base... word and excel..we do have microsoft office excel, word and powerpoint for MACintosh and I am using one... One thing a MAC can do tapi windows tak leh buat...

MACintosh leh support both MACINTOSH and WINDOWS at the same time... Meaning dia leh run side by side dalam satu Macbook... Atau u guna Parellel software yang dibuat oleh macintosh... pastue leh run program Windows and mac at the same time...

Apart from the software, rasanya diornag bagi training free... just go to teh showroom and play with it... Jangan tengok yang white dah la..sekarang yang baru even lighter... Jealous.. boleh bercahaya bersinar2... my other half is doing advanced networking yang banyak run atas Windows... as he gets his MAcbook air..dia dah buang ACER dia.. biar camtue ja... sbb dia kata Air can carry both..y do i need a single OS punyer lappy..

I go ahead ngan Apple sbb I suka challenges and learn sumthing new... I terus sayang MACintosh... N now, I even pairkan my Macky ngan Iphone.. which.. give me lots lots of convenience...

kalau bab spare part tueh... jaga lah barang Apple... jarang rosak sbb dia pun line in electrical cord dia pun kalau orang langgar..cord je yang jatuh sbb dia pakai magnet tepi tue..takderlah jatuh gedabak laptop... pastue graphic... I will never turn back...semenjak pakai Leopard nieh.. siap doc tak yah view bukak satu2... view sekali imbas..siap video clip leh direct play lagik..tak yah tunggu dia load bukak...

Macbook ada casing cam casing hp..crystal casing... so memang masih lagi cantik di hadapannya...

G lah kedai Apple and experience it your self... Ari tue masa saya nak beli i compare ngan VIO... tapi MACintosh win ...

Kalau dari segi penggunaan, macam saya cakap diornag bagi training yang mana maybe u tak yah masuk pun... pastue orang lain takkan sentuh MAC you sbb ada perception cam u gak susah... tapi bila i ajar my sis yang 13 years old...within 2 min...dia da ada convenient access my lappy...i takder jerk dia serbu yang nieh.. sbb ornag lain tak berani guna.. pastue yang suka bila i tekan satu butang semua window masuk dalam satu screen pastu kita click mana stau kita nak.. pastue kalau nak tengok kat desktop, just tolak cursor ke tepi..taraaaaa hilang semua window.. tak yah payah2 nak minimize, maximise satu2..

ishkk letihd ah..g lah Apple wswitch ...g main2...diorang bantu punyer..

http://www.switch.com.my/
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screen shot 2009-10-13 at 7.22.09 PM.jpg
Views:	142
Size:	36.6 KB
ID:	7484  
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 10-13-2009, 07:38 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default laptops

akak pakai HP pavillion.mmg glamer dan features byk tp sensitive gaban.bosanlah HP ni.pastu maintenance tinggilah.bagus lg pakai fujitsu.hmmm!! fening ni,akak pun nak cari laptop baru.

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
ooowww, kak june pakai HP ek??? sensitif??? ha kalau mcm tu out of da list la sbb ader ingat nak tgk HP pavillion tuh.

ok nanti sue try surf lagi model dell. and yes my budge is around dat also, no need too expensive la endup sue tak pakai sepenuhnyer and membazir sbb sue dah ader pengalaman beli laptop fujitsu dulu sampai 8k tapi pakai sikit jerk sbb sue student masa tu. bukan aper masa tu laptop mmg baru n mahal and mak sponser kan ehehehe... skang sdn bhd so kena pilih bebetul huhuhuhhu...
Reply With Quote
  #6  
Old 10-13-2009, 08:10 PM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

oittt... meanrik betul explanation pasla mac book nih!!! haih... masuk balik my list la. ehehehe... tq tq tq for da info. bila pk balik mmg la yg pakai mac tak complain kan? sume terus je maju kedepan. sue ader tgk macbook white 13 inch tu rm3.6k tu yg dok pk tu sbb harga lebih kurang jer toshiba n dell.
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #7  
Old 10-13-2009, 08:13 PM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by June View Post
akak pakai HP pavillion.mmg glamer dan features byk tp sensitive gaban.bosanlah HP ni.pastu maintenance tinggilah.bagus lg pakai fujitsu.hmmm!! fening ni,akak pun nak cari laptop baru.
maintenance tinggi?? haihhh... sue dulu dah pakai fujitsu and my twinhead ni lagi tahan ama, pecah record; 4 tahun dah ngan sue n tak mengecewakan. fujitsu dlm 2 tahun then screen dia pecah(dia ader line satu panjang kat tengah) sue nak tuka screen baru org tu gelak dia kata akak boleh beli satu laptop baru kalau tuka screen ni sajer... so sue amik la twinhead nih.

nur dok promo macbook tuh ni yg dok terpk balik nih ehehehe...
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #8  
Old 10-13-2009, 08:33 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Rlaptops

sebenarnya ikut kata adik akak yg juga doctor computer. (dia ada PhD Science Computer dari University Lancaster.skrg pensyarah kat UPM) laptop atau PC yg kita nak ni,bergantung usage kita sendiri.klu beli canggih2 pun tp usage minimal no point gak.mcm akak ni lah,beli canggih,tp tak reti pakai.heheheheh!! byk sgt features.tak terpakai suma pun. adik akak kata lg,depend apa yg kita guna paling byk so cari laptop/PC yg cenderung kepada usage kita.mmg betul gak cakap dia tu.

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
maintenance tinggi?? haihhh... sue dulu dah pakai fujitsu and my twinhead ni lagi tahan ama, pecah record; 4 tahun dah ngan sue n tak mengecewakan. fujitsu dlm 2 tahun then screen dia pecah(dia ader line satu panjang kat tengah) sue nak tuka screen baru org tu gelak dia kata akak boleh beli satu laptop baru kalau tuka screen ni sajer... so sue amik la twinhead nih.

nur dok promo macbook tuh ni yg dok terpk balik nih ehehehe...
Reply With Quote
  #9  
Old 10-13-2009, 08:47 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
maintenance tinggi?? haihhh... sue dulu dah pakai fujitsu and my twinhead ni lagi tahan ama, pecah record; 4 tahun dah ngan sue n tak mengecewakan. fujitsu dlm 2 tahun then screen dia pecah(dia ader line satu panjang kat tengah) sue nak tuka screen baru org tu gelak dia kata akak boleh beli satu laptop baru kalau tuka screen ni sajer... so sue amik la twinhead nih.

nur dok promo macbook tuh ni yg dok terpk balik nih ehehehe...
G round2 main2 dulu... diornag tak marah punyer... kalau nak beli atas paper memang sampai bila tak beli... I dulu masa nak beli memang dah turun ke MAC atau VIO jer... sbb macam u gak..kali nieh beli ngan duit sendiri... so memang habis habisanlah... tapi laptop sekarang murah..kalau kat sini orang tanya sayer ( and ramai gak yang berminat ngan MAC) kalau i tengok ornag tueh jenis yang biasa2 jer.. yang internet pun tak berapa nak guna pastue dalam Settings windows pun dia tak tahu apa ke bala...pastue dia nak install programme, pastue clear hard disk atau defrag hard disk yang untuk windows pun dia tak tahu apa ke bala... I tak encouragelah.. cakap... beli jerk ...laptop sekarang murah...pakai Intel Atom pun leh jalan punyer... just jangan main game heavy and bukak windows banyak2 dah lah... itu jerlah... basically...kalau antivirus updated pun dah habis bagus... ini tidak.... setengah ornag ada perception, takder internet, windows dia selamat... pastue bila driver out dated..semua salah virus... itu jer tahu... tak yah lah...

beli apa yang nak pakailah.. tapi i discourage yang leh pusing screenlah, buat tablet pc lah.. yang assesories lebey tueh... tak tahan lama... leh terkepak pun... even MAC dia tak leh kepak sampai 180 degree tau... memang housing dia cipan sbb tue dia ada plastic housing...

kat sekolah ada 2 ornag termasuk saya yang pakai MAC... yag sornag lagi pakai sbb dia suka buat video editing..dia pakai MACBOOK PRO... tu mahal lagilah..mine is the entry one... pakai sampai tak leh pakai lah kot..baru nak beli lain..eegegege

lagi satu lupa nak cakap..normal usage lappy i tahan lebih kurang 8 jam baru habis battery...

kak June, MAC tak canggih...cuma lain sket je dari Windows sbb tue dia ada 3, Macbook, Macbook Pro and MacAir... start paling murah RM3500k ke RM10k ke atas . So , yang biasa2 pakai bawah je...sbb yang Pro ngan Air maybe tak guna pun... Linux pun kalau tengok macam canggih dari Windows sbb kita biasa tengok Windows...hehehe but these 2..are new for those who love challenges and nak lari dari norm...dan sanggup belajar... sbb ada setengah orang selesa ngan satu keadaan dia nak stick ke satu jer... lain ornag lain stylelah..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne

Last edited by nurkasih; 10-13-2009 at 09:06 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-13-2009, 09:05 PM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

kak jun: agree, sbb tu sue dok carik yg mengikut usage sue jerk. sue heavy internet surfer yg accessories lain tak pakai sgt so kalau beli mahal2 n canggih ngan thumb pring la segala bagai endup sue tak guna n akan rasa melecehkan nanti sue cepat fedup. betul2 kena tgk aper yg kita nak.

nur: tu la sue dok tgk macbook white tu sbb basic jer and harga lebih kurang normal laptop pun. cuma sue banyak risau mcm kalau aper2 kan tak tau nak refer saper since all my frens r windows users. kalau mintak advise sume pro ke windows la. i dont need soooooo canggih ones so kalau macbook biasa tu boleh di pertimbangkan lagi la kan??? ehehehe... excited plak.
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #11  
Old 10-13-2009, 09:12 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
kak jun: agree, sbb tu sue dok carik yg mengikut usage sue jerk. sue heavy internet surfer yg accessories lain tak pakai sgt so kalau beli mahal2 n canggih ngan thumb pring la segala bagai endup sue tak guna n akan rasa melecehkan nanti sue cepat fedup. betul2 kena tgk aper yg kita nak.

nur: tu la sue dok tgk macbook white tu sbb basic jer and harga lebih kurang normal laptop pun. cuma sue banyak risau mcm kalau aper2 kan tak tau nak refer saper since all my frens r windows users. kalau mintak advise sume pro ke windows la. i dont need soooooo canggih ones so kalau macbook biasa tu boleh di pertimbangkan lagi la kan??? ehehehe... excited plak.
Rajin explorelah... seriusly i bagitau... I took a week 2 figure out how to guna Yahoo Messenger for MAC.. memang lain... kena relearn... u willing to relearn oklah..

nway, betullah//i berani pakai MAC sbb my other half lebey kurang researcher...so half of dier punyer lab doring research on Windows, ada yang buat research on Linux and tak kurang gak MAC...ada 3/4 orang die hard Apple... I kurang aper semua tanya diorang.. even Iphone pun i tak berani kacau settings... problem ke..blocking ke ( iphone memang rajin block kalau silap tekan sbb dia pentingkan uduit..kan kat sana bayar satu dapat satu...hehehe ).. semua i belajar dari diorang..diorang buatkan... my wireless network pun... diornag yang set kanlah... butits all teh matter of different terms je... recycle bin jadik thrash..ehehe My computer jadik Finder..Settings jadik system preferences...

You got point also... tapi kan asanya u bawak lappy tue ke kedai dier... sure leh wat... dia punya after service asanya ada setahun lebey sebelum dia charge...by the time setahun lebey..u pun dah pandai kot..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne

Last edited by nurkasih; 10-13-2009 at 09:18 PM.
Reply With Quote
  #12  
Old 10-13-2009, 09:34 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: laptops

Sue...

Lupa nak cakap... DELL punyer servis after sales...5 stars... i got a friend masa study dulu..beli direct memang 100% dell authentic dari dell distributor... program word clashes jer (sbb dia tak habis install)..dia call...taraaa technician da ada kat bawah hostel kitaorang.. itu memang tak dapat disangkal... depan mata i.... sbb tue pernah terpikir nak beli DELL yang kecik bangat tue..yang iklan masuk poket tueh... sb comel jer.. my skol teachers ramai pakei tue... merata duduk bersila main tenet ( memang burok nampak) pastue jalan2 sambil taip kertas soklan.. ngarot tuel diornag nieh.... hahahaha


so far no complainlah dari dell users... even tengok ari tueh ( tak ingat DELL ke VIO) yang cover dia cam kulit iguana tueh... kaler copper/brownish.. mahel...RM6k sumthing kot... Ini tak cakap pasal spec lah..cakap pasal design luar... ala2 iklan ~~Lollipoop~~Lollipop~~~~
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #13  
Old 10-13-2009, 09:53 PM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

wa... lucky u la ader org sentiasa nak refer pasla computers especially MAC!!!! ha my sis pakai Iphone wow mcm best jer sbb tu dia rancak melayan forum sbb senang access thru fone dia tuh ehehehe...

ha DELL tu dlm my list jugak n yes mmg my frens ader rekomen kan dell sbb they say da after sale service mmg best. antything just call n dah sampai. ader jugak sue dok tgk2 DELL ni ha skang hari2 dok google pasal laptop sbb nak tgk maner yg elok nak beli. mementang la duit sendiri ahaks... kalau sponser tu haihhh... tak banyak soal mintak yg mahal jerk eheheheh...
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #14  
Old 10-13-2009, 10:51 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
wa... lucky u la ader org sentiasa nak refer pasla computers especially MAC!!!! ha my sis pakai Iphone wow mcm best jer sbb tu dia rancak melayan forum sbb senang access thru fone dia tuh ehehehe...

ha DELL tu dlm my list jugak n yes mmg my frens ader rekomen kan dell sbb they say da after sale service mmg best. antything just call n dah sampai. ader jugak sue dok tgk2 DELL ni ha skang hari2 dok google pasal laptop sbb nak tgk maner yg elok nak beli. mementang la duit sendiri ahaks... kalau sponser tu haihhh... tak banyak soal mintak yg mahal jerk eheheheh...
Sedap ke menaip? Kalau typo banyak tak lain tak bukan pakei phonelah. Ptg tadi mesy sampai kul 330 dr kul 2. Bosan. Saya berpetfinder sambil meeting. Kena sekeh ngan senior, diorang jealous, pastue diorang msg2 kacau. Padahal sebelah meyebelah je. Gosip masa meeting. Adoiiiii hehehehe
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #15  
Old 10-14-2009, 12:06 AM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

hahahah... boleh ek layan petfinder sambil meeting ehehehe.... ha sue pun dah sooo addicted kat petfinder ni ha... sampai satu hari la melayan petfinder hari nih...

ps: patut la nur pun rancak jerk reply eheheeh...
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #16  
Old 10-14-2009, 12:08 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
hahahah... boleh ek layan petfinder sambil meeting ehehehe.... ha sue pun dah sooo addicted kat petfinder ni ha... sampai satu hari la melayan petfinder hari nih...

ps: patut la nur pun rancak jerk reply eheheeh...
boleylah... ingat nak g cancellah broadband...sbb ada wireless sekolah, balik umah wireless umah punyer..cam rugi jer bayar RM68 kat celcom tetiap bulan.. line pun hampes...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #17  
Old 10-14-2009, 12:23 AM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

wa.... sekolah skang pun ader wireless??? mak ai canggihnyer ehehehe... ya la kalau kurang pakai then better cancel. sue pakai bb yg rm68 gak. tapi tuk kat luar la. kat rumah pakai streamyx.
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #18  
Old 10-14-2009, 12:35 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
wa.... sekolah skang pun ader wireless??? mak ai canggihnyer ehehehe... ya la kalau kurang pakai then better cancel. sue pakai bb yg rm68 gak. tapi tuk kat luar la. kat rumah pakai streamyx.
Ader... point banyak jugak sekolah2 sekarang.... selalu kalau nampak sayer online masa sekolah maksudnyer saya tengah lepak kat dalam bilik buku teks (meja sayer) atau bilik makan... tapi censored merata lah...but then laju lagi dari RM68 punyer.. umah nieh pun streamyx tapi dah diwirelesskan...satu umah... so keluar tunggu bulus2 main pun sayer ada line tenet...tersimbah ke luar umah sket... yer lah kena cancel tapi kena ambik sim takder 3g / gprs kalau tak iphone bagi bil beratus2 lemon...sbb iphone suka auto update..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #19  
Old 10-14-2009, 12:36 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 10
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
hello sume org...

i desprately need help la...

im keen to change my old lappie with a new one but cldnt decide wat i shld get.

dlm list is macbook white tapi im soooo used to use normal laptops so takut tak biasa ngan software baru tu nanti. plsu dah tanyer ramai org they say da maintenance quite high... beli mmg mampu tapi nak maintain merisau kan.. so 2nd option is toshiba tapi tak tau la is good sbb i mmg tak pernah pakai toshiba from da reviews sume nampak elok. another in mind is dell.. of coz la mmg elok kan tapi masalahnyer design dia plak. another in mind yg baru tadi discover is msi brand(a malaysia branding???) again tak pernah pakai but i read da reviews nampak ok...

i need help...

specs yg i nak is:

1) WHITE!
2) light
3) laju
4) worth da money

im a heavy user on internet meaning i surf alot, i do some basic photo editing at da moment still learning photoshop. i banyak pakai word n excel. kalau boleh tak nak yg mahal2 sbb i rasa tak perlu since my usage tak la mcm teknikal sgt and kurang menggunakan heavy software.

pls advise..
from my point of view lah kan, laptop skrg sume dah lightweight dah..and sume laju.yg jadik tak laju tuh bila bnyk mende bersarang dlm laptop tuh tnpa disedari.tuh yg jadik slow.antivirus tak up 2 date.bila kita online,every second ade trojan @ worm akan attack.kita sedar ngan tak sedar je.tak defragment,tak run virus scan..etc..etc.. like myself, saya guna compaq presario.beli time blajar 2thn lepas.window vista basic.(dual core processor,1gb ram,80gb hard disk)so far alhamdulilah ok je. lightweight also.tapi kaler itam lah..(tak suka kaler lain comot @ calar nanti nampak) kalu sue nak laju kena lah cari ram yg 2gb or xtend 2gb + 2gb(ram can be extend ada slot dia),n memory besar.so takde lah dia slow n sangkut2.i beli rm1499 je..beli kat depan kedai harvey norman.ade kedai computer. saya pkai photoshop juga. yerla belajar masak pon kitaorg blajar food styling n photography juga.pon alhamdulilah..okey je takde sangkut2..dia hanya sangkut apabila to many program run at 1 time.time wat photoshop nak dgr lagu lah,time tuh jugak lah nak main ym,time tuh lah nak berfbmane tak hang??

MSI yes malaysia brand.my pc customize(RM650 jerk,2gb ram,320gb hard disk),my sister buat(dia part time repair komputer n she's is our beloved gadget girl!)so far okay je kitaorg pkai MSI part nih..dah customize 2 pc dah pon..okay saje tapi laptop not sure lah...my sis kasik review ok saje.

mcm kak june ckp,dia tgk pada usage kita sebenarnye..kalu minimal usage,y spend more on terlalu stylish item,sedangkan kita tak tahu guna sume tu?again,it's up to u,check ur budget and preference.tech gadget nih mmg tempting sgt.kalu bleh kita sume nak up to date,again kalu tak reti guna,such a waste kan?

p/s:nk laju lagik wat custom made pc..tapi tak lightweight la
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #20  
Old 10-14-2009, 12:48 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
from my point of view lah kan, laptop skrg sume dah lightweight dah..and sume laju.yg jadik tak laju tuh bila bnyk mende bersarang dlm laptop tuh tnpa disedari.tuh yg jadik slow.antivirus tak up 2 date.bila kita online,every second ade trojan @ worm akan attack.kita sedar ngan tak sedar je.tak defragment,tak run virus scan..etc..etc.. like myself, saya guna compaq presario.beli time blajar 2thn lepas.window vista basic.(dual core processor,1gb ram,80gb hard disk)so far alhamdulilah ok je. lightweight also.tapi kaler itam lah..(tak suka kaler lain comot @ calar nanti nampak) kalu sue nak laju kena lah cari ram yg 2gb or xtend 2gb + 2gb(ram can be extend ada slot dia),n memory besar.so takde lah dia slow n sangkut2.i beli rm1499 je..beli kat depan kedai harvey norman.ade kedai computer. saya pkai photoshop juga. yerla belajar masak pon kitaorg blajar food styling n photography juga.pon alhamdulilah..okey je takde sangkut2..dia hanya sangkut apabila to many program run at 1 time.time wat photoshop nak dgr lagu lah,time tuh jugak lah nak main ym,time tuh lah nak berfbmane tak hang??

MSI yes malaysia brand.my pc customize(RM650 jerk,2gb ram,320gb hard disk),my sister buat(dia part time repair komputer n she's is our beloved gadget girl!)so far okay je kitaorg pkai MSI part nih..dah customize 2 pc dah pon..okay saje tapi laptop not sure lah...my sis kasik review ok saje.

mcm kak june ckp,dia tgk pada usage kita sebenarnye..kalu minimal usage,y spend more on terlalu stylish item,sedangkan kita tak tahu guna sume tu?again,it's up to u,check ur budget and preference.tech gadget nih mmg tempting sgt.kalu bleh kita sume nak up to date,again kalu tak reti guna,such a waste kan?

p/s:nk laju lagik wat custom made pc..tapi tak lightweight la
Laju ekk sbb saya tengok makin kecik lappy..ada catch dier...dier letak Intel atom yang mana u bukak 5 windows da jammed... tapi back to the purpose...lappy kecik2 saiz poket hanya untuk mobile punyer... nak lagi laju..buang segala bits and thingy clingin kat u all punya desktop...ngan bar sebelah tarikh ..banyak prog kat situ...al lembab lah... ( dah tak ingat dah..dah lama tak guna)... g satu ..avoid norton..norton selalu makan memory banyak...

My sis mati2 tak bagi i reformat comp dia sbb dia beli dahulu kala... and run Windows Vista atas 1 gig RAM..yang mana i dah offer diri nak upgrade memory dia.. bising kat dia Vista tak leh run atas 1 gig...al siput babi jadiknyer... tapi dia tak nak..dia kata biarlah aku je leh sabar ngan laptop aku... jadi berkurunlah nak loading... kiter sini dah leh menaip bermuka surat..dia baru nak dengar lagu windows...

Masa study dulu berkecimpung dunia Windows... setiap 3 hari sekali..g cc ambik updater antivirus... berlambak virus dulu sbb main2 tukar pendrive.. saya cukup pantang kalau ada additional spyware/virus masa study dulu..kalau lekat satu virus... i akan korek carik camna nak buang manually sampai puas hati... tue yang tahu gaklah sket2.. dulu takper tak buat internet banking semua... sekarang..internet banking semua go through Snow Leopard nieh yang takder pun antivirus..( buang sebb melembab kan dan tak der kegunaan..) siap leh tunjuk kat owner pendrive... tueh ha pendrive u ada virus ( seketoi nampak foreign program additional kat file2 lain)

nway, besh jugak baca balik pasal Windows... dah lama tinggal... rasa bersarang labah2 dah knowledge pasal Windows..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.