Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Tech & Computers

Tech & Computers For the tech guy or gal. Find help on your computers and os or other techie stuff.

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 10-14-2009, 12:55 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 10
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Laju ekk sbb saya tengok makin kecik lappy..ada catch dier...dier letak Intel atom yang mana u bukak 5 windows da jammed... tapi back to the purpose...lappy kecik2 saiz poket hanya untuk mobile punyer... nak lagi laju..buang segala bits and thingy clingin kat u all punya desktop...ngan bar sebelah tarikh ..banyak prog kat situ...al lembab lah... ( dah tak ingat dah..dah lama tak guna)... g satu ..avoid norton..norton selalu makan memory banyak...

My sis mati2 tak bagi i reformat comp dia sbb dia beli dahulu kala... and run Windows Vista atas 1 gig RAM..yang mana i dah offer diri nak upgrade memory dia.. bising kat dia Vista tak leh run atas 1 gig...al siput babi jadiknyer... tapi dia tak nak..dia kata biarlah aku je leh sabar ngan laptop aku... jadi berkurunlah nak loading... kiter sini dah leh menaip bermuka surat..dia baru nak dengar lagu windows...

Masa study dulu berkecimpung dunia Windows... setiap 3 hari sekali..g cc ambik updater antivirus... berlambak virus dulu sbb main2 tukar pendrive.. saya cukup pantang kalau ada additional spyware/virus masa study dulu..kalau lekat satu virus... i akan korek carik camna nak buang manually sampai puas hati... tue yang tahu gaklah sket2.. dulu takper tak buat internet banking semua... sekarang..internet banking semua go through Snow Leopard nieh yang takder pun antivirus..( buang sebb melembab kan dan tak der kegunaan..) siap leh tunjuk kat owner pendrive... tueh ha pendrive u ada virus ( seketoi nampak foreign program additional kat file2 lain)

nway, besh jugak baca balik pasal Windows... dah lama tinggal... rasa bersarang labah2 dah knowledge pasal Windows..
toolbars and start up program.jgn create icon,icon mkn space juga
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #22  
Old 10-14-2009, 12:59 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
toolbars and start up program.jgn create icon,icon mkn space juga
Betul betul... saya tengok my other half punyer lab... semua comp takder wallpaper...takder icon..takder anything..blanko semua... siap IE takder histry or even the homepage... dia kata tak leh terima kalau computer advancement da sampai tahap tak perlu hang dan tak perlu lembab... whatever dat he means... kalau lepak sana rasa kecik jer diri ini... cam tak tahu aper..

tapi perasan jugak... lappy berubah banyak...dulu RM1000 jangan mimpi nak dapat lappy..recond leh lah...sekarang RM1500 leh dapat yang best da... how's the world evolved.. even external hard disk dah lebih dari 1 terabyte... pendrive sekarang dah berpuluh2 gig... what a world...huhuhu
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #23  
Old 10-14-2009, 01:05 AM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

syikin: maklumat yg sgt bernas! tq!!! compaq is a very good brand also from my frens punyer view. sue akan petimbang kan compaq jugak

so far sue punyer twin head ni la paling memuaskan but da model is too old laready sampai nak bei batt dia pun usha nak carik sbb dah lama sgt. masa nak upgrade ram pun leceh n mahal sbb model lama. tu pasla nak tuka nih and nak pilih bebetul.
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #24  
Old 10-14-2009, 01:12 AM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

ha, skang mmg makin kecik la laptop n murah jugak tapi tu la lebih tuk surfing jerk if mcm sue nih bayak masa kat rumah jadik better beli screen besar sikit, kang juling plak mata tu ahahahah... tetambah plak skang da melekat ngan forum nih haihhh... better get a bigger screen la. kalau ader rezeki lebih lain kali boleh la beli yg kecik tu tuk mobile plak bila diya dah start sekolah ke nanti sue akan banyak keluar so boleh beli yg kecik tu masuk handbag eheheheh....
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #25  
Old 10-14-2009, 01:13 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 10
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
syikin: maklumat yg sgt bernas! tq!!! compaq is a very good brand also from my frens punyer view. sue akan petimbang kan compaq jugak

so far sue punyer twin head ni la paling memuaskan but da model is too old laready sampai nak bei batt dia pun usha nak carik sbb dah lama sgt. masa nak upgrade ram pun leceh n mahal sbb model lama. tu pasla nak tuka nih and nak pilih bebetul.
u r welcome, ya good brand,kalu nak survey lagik,cari brand yg mmg dah bertapak lama dlm komputer nih..sony tuh tolak tepi lah..mmg lawa,tapi.... compaq dia dah rebranding..hp dah take over.lagik satu bare in mind,kalu mahal2 nih spare part pon mahal.i.e battery,cable,light-scribe disc etc.

__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #26  
Old 10-14-2009, 01:17 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
u r welcome, ya good brand,kalu nak survey lagik,cari brand yg mmg dah bertapak lama dlm komputer nih..sony tuh tolak tepi lah..mmg lawa,tapi.... compaq dia dah rebranding..hp dah take over.lagik satu bare in mind,kalu mahal2 nih spare part pon mahal.i.e battery,cable,light-scribe disc etc.

Kilang HP kat Penang pun dah nama lain dah.. Agilent... wondering what happen to HP anyway... my bro using HP..so far he's happy with it...saiz A4.. tak derngar dia bising pun..

Nway, VIO...ada satu series...tk ingat series aper... diorang compare ngan MACbook pro..dengar kata setanding...harga lebey kurang je... i forgot da.. dulu2 nun buat survey... Macam ornag compare VIOS ngan City lah..lebey kurang..sama kuat..lain brand.. herga lebey kurang jugak... Iklan dia , ada lelaki macho... bukan colourful2 lah... nieh target young exec... Hishhd ah malam2 nieh ingat2 lupa da...ehehehe

hah dapat dah..google jugak... VIO memang jual style tapi each brand mesti dia ada buat satu real lappy..which I come across this one... yang nerd selalu highlight...

http://www.geekwithlaptop.com/compar...inch-2774_2252

This one just for the info lah...herga memang mahel... hehehe
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne

Last edited by nurkasih; 10-14-2009 at 01:29 AM.
Reply With Quote
  #27  
Old 10-14-2009, 01:34 AM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

wa.... bagus betul info nih... tak pernah plak terpk nak compare mac ngan vaio tu. tapi mmg harga lebih kurang kan??? kawan sue pakai vaio dia kata susha sikit la sbb wireless dia tak boleh adapt sembarang router, and dia punyer bateri mak ai mahal nyer boleh beli laptop kecik baru satu eheheheh...
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #28  
Old 10-14-2009, 08:12 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: laptops

waaaa...nur & shikin
berputar putar kepala makcik baca info korang pasal lappie
dah tak leh terima otak makcik dah berkaratz daaa

kak zai guna compaq presario gak...dah masuk tahun ke 3 guna
so far takde banyak problem. Guna XP jek
kalau bukak windows banyak2 mmg dia slow sikit laaa
ingatkan itu problem maxis BERUKBAND nih

lagi satu kan...nak tanya....
praktical tak kalau beli mini notebook yg 10v tu untuk anak dara akak
dia next year form 5, pastu insyaallah masuk IPTA, IPTS ikut result dia SPM nanti mcm mana. Tu la ingat one day mmg kene beli jugak kat dia
dell inspiron ada model tu macam2 warna....cuteee..
harga dalam RM1500 kat digital mall , sec 14, PJ da rekki aritu

hmmm.....tapi kalau mama dia beli yg baru,
yg compaq ni kasi anak dara OK gaks kan
sue.....berkenan gak tengok lappie warna puteh
Reply With Quote
  #29  
Old 10-14-2009, 10:02 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 10
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
waaaa...nur & shikin
berputar putar kepala makcik baca info korang pasal lappie
dah tak leh terima otak makcik dah berkaratz daaa

kak zai guna compaq presario gak...dah masuk tahun ke 3 guna
so far takde banyak problem. Guna XP jek
kalau bukak windows banyak2 mmg dia slow sikit laaa
ingatkan itu problem maxis BERUKBAND nih

lagi satu kan...nak tanya....
praktical tak kalau beli mini notebook yg 10v tu untuk anak dara akak
dia next year form 5, pastu insyaallah masuk IPTA, IPTS ikut result dia SPM nanti mcm mana. Tu la ingat one day mmg kene beli jugak kat dia
dell inspiron ada model tu macam2 warna....cuteee..
harga dalam RM1500 kat digital mall , sec 14, PJ da rekki aritu

hmmm.....tapi kalau mama dia beli yg baru,
yg compaq ni kasi anak dara OK gaks kan
sue.....berkenan gak tengok lappie warna puteh
berputar ek pale kak zaiala kak zai kita nih bukan mandai mane pon bab komputer nih.nih pon blajar ngan adik ngan bf. diaorg lah our geek.tuh blom dia dok semeja ngan bf saya.ntah amende lingo diaorg pakai saya pon tak faham.saya kalu tanye resepi kek ke,camne nak wat mousse kek ke,bon apetit ke,mis en place ke,dapur punye lingo reti lah

kak utk anak akak tuh kan,rasenye hold dulu lah..bukan ape,biar dia masuk U dulu then baru akak cari.yerlah..kita tak tau dia amek course ape kan.nanti kalu beli awal2, buatnye dia amek multimedia ker..dah mcm lembab smcm laptop tuh..tapi kalu org2 yg amek komputer nih kan,saya syorkan baik amek pc.bnyk program mereka pkai.tapi disadvantage dia tuh la..gedabak besar! kalu multimedia go for MAC.e2 yg biasa kwn2 saya budak art n design lah pkai..tapi kalu course biasa nih,yg biasa2 dah ok.bukan asignmnt hari2 pun. kalu rase course dia tak memerlukan lappy canggih2 akak bagik jer lappy akak,akak beli baru
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #30  
Old 10-14-2009, 01:12 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 10
rock is on a distinguished road
Default Re: laptops

betul kata2 cookies dgn kak june...
setakat pakai biasa2 ni beli yg murah dan berkualiti je..
cam saya pn,pakai compaq presario je,tapi core 2 duo & satu lagi acer travelmart ( tul ke eja ni ) ok je..harga pn tak mahal sangat kan.
acer tu dh pakai dh lama dlm 2tahun,tapi masih ok...walaupun macam2 benda ada dgn berlambak2 gambar dlm tu,hanya 1G sahaja ram dia...

macam kwn saya,yg pro pasal komputer,dia pakai lap top biasa je...tapi bila dia buat bisness gambar,baru dia pakai mac..sebab senang edit2 gambar,virus tak masuk.gambar pn tak ilang.tu je sebab dia pakai mac.
Reply With Quote
  #31  
Old 10-14-2009, 01:12 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default laptops

kikikikikik!! berukband zai?? alah,celcom pun berukband gak.mcm celaka.hot betul aku.bila balik rmh kena tukar setting gi GPRS coz 3G takde signal.Tmn Shamelin signal very slow.kdg2 ada,kdg2 takde.GPRS tu pun ikut mood.kdg2 timbul,kdg2 tenggelam. tp kat office aku signal mmg kaw2.pasal tu klu aku nak upload gambar kena tunggu pigi opis sebab klu upload dirmh,tetiba line off. mana aku tak hot satu badan.ni dah 2 bulan aku refused to pay celcom broadband coz tak puas ati.aku gi serang celcom HQ. panas ati betul.

ttg laptop ni,aku rasa rata2 suma ok kecuali ACER sebab ACER cepat panas.huhuhu!! blh masak telur. mcm aku ni kegunaan carbon copy PC office so beli laptop kena tgk apa yg keperluan dari office.aku sometimes office bergerak.klu gi mana2 kena bawa laptop utk buat kerja.nasib baik laptop yg skrg aku pakai kecik dan tak berat.klu berat mau patah bahu jinjing laptop


Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
waaaa...nur & shikin
berputar putar kepala makcik baca info korang pasal lappie
dah tak leh terima otak makcik dah berkaratz daaa

kak zai guna compaq presario gak...dah masuk tahun ke 3 guna
so far takde banyak problem. Guna XP jek
kalau bukak windows banyak2 mmg dia slow sikit laaa
ingatkan itu problem maxis BERUKBAND nih

lagi satu kan...nak tanya....
praktical tak kalau beli mini notebook yg 10v tu untuk anak dara akak
dia next year form 5, pastu insyaallah masuk IPTA, IPTS ikut result dia SPM nanti mcm mana. Tu la ingat one day mmg kene beli jugak kat dia
dell inspiron ada model tu macam2 warna....cuteee..
harga dalam RM1500 kat digital mall , sec 14, PJ da rekki aritu

hmmm.....tapi kalau mama dia beli yg baru,
yg compaq ni kasi anak dara OK gaks kan
sue.....berkenan gak tengok lappie warna puteh
Reply With Quote
  #32  
Old 10-14-2009, 01:32 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 10
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by June View Post
kikikikikik!! berukband zai?? alah,celcom pun berukband gak.mcm celaka.hot betul aku.bila balik rmh kena tukar setting gi GPRS coz 3G takde signal.Tmn Shamelin signal very slow.kdg2 ada,kdg2 takde.GPRS tu pun ikut mood.kdg2 timbul,kdg2 tenggelam. tp kat office aku signal mmg kaw2.pasal tu klu aku nak upload gambar kena tunggu pigi opis sebab klu upload dirmh,tetiba line off. mana aku tak hot satu badan.ni dah 2 bulan aku refused to pay celcom broadband coz tak puas ati.aku gi serang celcom HQ. panas ati betul.

ttg laptop ni,aku rasa rata2 suma ok kecuali ACER sebab ACER cepat panas.huhuhu!! blh masak telur. mcm aku ni kegunaan carbon copy PC office so beli laptop kena tgk apa yg keperluan dari office.aku sometimes office bergerak.klu gi mana2 kena bawa laptop utk buat kerja.nasib baik laptop yg skrg aku pakai kecik dan tak berat.klu berat mau patah bahu jinjing laptop

berukband..hahahahaha!!tersembur2 biskut raya baca berukband!hahahahaha!!nasib baik saya pkai streamyx.kitaorg nih heavy user.pc tak penah off.download movies laa game la..so kitaorg pkai streamyx.pastu biar je on 24 hours..yerlaa dah bayar bill so memaximisekan laa usage internet nih..rugilah amek unlimited kalu tak guna spnuhnye kan?
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #33  
Old 10-14-2009, 01:36 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 10
rock is on a distinguished road
Default Re: laptops

acer mmg panas..sesuai pakai kat dalam aircond je kot...masalah acer ni,ialah cepat panas..

samalah kita kak june,kat sini pn celcom broadband macam siput sedut...
sebab tu jarang masuk petfinder skrg ni,kejap2 server ilang...nk loading pn slow..
dekat kampung saya,yg tak berapa maju bab2 server ni,
bukan main laju lagi server dia berbanding kat sini ...
Reply With Quote
  #34  
Old 10-14-2009, 01:42 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default laptops

samalah.kat KK tu lbh laju lg broadband dari KL.KL yg lebih urban pula line slow.

Quote:
Originally Posted by rock View Post
acer mmg panas..sesuai pakai kat dalam aircond je kot...masalah acer ni,ialah cepat panas..

samalah kita kak june,kat sini pn celcom broadband macam siput sedut...
sebab tu jarang masuk petfinder skrg ni,kejap2 server ilang...nk loading pn slow..
dekat kampung saya,yg tak berapa maju bab2 server ni,
bukan main laju lagi server dia berbanding kat sini ...
Reply With Quote
  #35  
Old 10-14-2009, 01:52 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 10
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by June View Post
samalah.kat KK tu lbh laju lg broadband dari KL.KL yg lebih urban pula line slow.
penguna ramai kot kak june,e2 yg cam siput tuh..cam adik saya kat segamat(dok dlm utan sblah jerad cina) dia pkai maxis broadband..laju je..download movie setengah jam,1 jam dah siap.kalu bwk balik KL, 2 hari pon blom tentu dah abes download.

patotlaa lama tak nampak rock..rupenye berukband wat hal
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #36  
Old 10-14-2009, 01:58 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default laptops

tu yg akak tak puas ati.klu dah tau pengguna byk durang kena anticipate hal ni.bukan hal baru,dari tahun lalu lg.akak complaint ntah berapa byk kat MCMC pastu durang forward ke Celcom.baru jln.tu pun jln sekerat.

skrg ni ko tgk durang promo kaw2 tp ada ke terfikir klu ramai pengguna,tower durang tak blh cope up?? kena anticipatelah.bodoh betul.nak niaga tp tak reti

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
penguna ramai kot kak june,e2 yg cam siput tuh..cam adik saya kat segamat(dok dlm utan sblah jerad cina) dia pkai maxis broadband..laju je..download movie setengah jam,1 jam dah siap.kalu bwk balik KL, 2 hari pon blom tentu dah abes download.

patotlaa lama tak nampak rock..rupenye berukband wat hal
Reply With Quote
  #37  
Old 10-14-2009, 03:42 PM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

wa.... panjang betul nak relpy sume posting nih sampai sue kena bukak dua window sambil baca sambil type reply ahahaha...

syikin: betul ckp syikin, sony sue kena tolak tepi kot sbb dia punyer sparepart mahal sgt. beli computer mmg mampu tapi maintenance susah. sbb sepanjang sue pakai twinhead nih dah tuka dlm 10 bijik mouse sbb diya suka pecahkan mouse sue , dah tu cable selalu prob kat muncung dia tuh dia nampak mcm caj tapi kalau terusik rupanyer not charging.. haihh... dah 4 kali tuka cable nih, batt sue skang baru kong la tapi tahan lama jugak. so just imagine kalau sue pakai sony??? eheheheh...

kak zai: berukband!!!! tak tahan gelak baca, syikin siap tersembur kuih raya ahahahahah!!!

ha, compaq pun ramai rekomen kat sue sume kata bagus! jadik sue dah masukkan dlm list.

pasal anak dara akak tu... eheheheh... pada sue kalau ader rezeki lebih, elok la belikan... awal sikit takper sbb skang maner2 pun dah terdedah ngan IT. bukan mcm zaman kita dulu masuk U baru boleh dapat computer. just get a very basic and affordable laptop tuk dia la. kalau dia blaja masuk u pun masih boleh digunakan tak kira aper la course dia nanti. sbb masa sue study dulu pun takder specific course yg gunakan specific computers or programmes and they always provide computers kat lab nanti. cth bebudak amik IT, lab diorg tentu tak sama ngan lab fakulty lain la sbb diorg blaja programming and such so lab diorg canggih sikit eheheh... jadik no worries bout getting ur anak dara laptop kecik tuh.(haihhh... sure nanti diya dah besar, sue pun akan spoilt dia eheheeh)... tapi kalau kak zai beli baru n kasi dia yg lama tu pun ok jugak ahaks..

asal2 sue nak beli yg kecik tu la tuk sue mobile bila keluar nanti especially bila diya dah start classes ker so i can have my laptop dlm bag while waiting class dia habis ke kan ehehehe sekali laptop yg ni KONG plak... haihhh.... so sue rasa tu yg elok sue beli yg besar je satu ganti yg ni dulu sebelom 'padam' terus


rock: yeah i agree with u.. since sue is very basic user so beli yg ikut penggunaan sue. compaq is already on my list and top of my choice is MACBOOK white (basic) jer, yg pro is too expensive!

june: betul kak june kena ringan!!!! sue ni walaupun dok rumah jer tapi kuat mengangkut laptop, kejat kat bilik, kejap kang kat office room, kejap kang ke bawah plak kejap lagi masuk dapur plak... ha tu baru dlm rumah belom keluar rumah gi jalan2 ahahahaha... jadi LIGHT adalah sgt penting!


tq people for all da reviews! so skang sue dah ader lebih banyak options sebelom membeli hujung bulan nih; insyaallah..! if ader more info jgn lupa post kat sini.
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #38  
Old 10-14-2009, 04:48 PM
duyung_leo's Avatar
duyung_leo duyung_leo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 540
Rep Power: 11
duyung_leo is on a distinguished road
Default Re: laptops

dari pengalaman cah.. dan beberapa kawan.. kalo yang harga 2.5k hingga 4.5k dell is the best laptop.. lagi pun after sale service dia sgt2 mabeles.. kawan ofis sorang beli dell.. after 1month guna ade prob ngan notebook tu.. dell amek n terus tukar yg baru without any charge.. kalo yg above 4.5k cah advice beli macbook la.. org ramai kata leceh.. tp sebenar nyer mudah je.. siap ade tutorial.. kalo rajin.. explore sendiri pun ok.. lagi pun.. untuk photo or video editing.. complete software dlm macbook byk membantu untuk dptkan picture or video yg lebih bagus.. pandangan cah sendiri.. HP or compact tak brape bagus.. dulu compact mmg bagus.. but now HP da amek alih compact.. so.. compact da tak brape relevan lg utk jd the best notebook.. acer.. hmmmm.. sila la jauhkan.. hehehehe.. bukan ape.. bagus nyer pada iklan dan promosi sahaja.. tp.. service or perfomance notebook tu sendiri.. x brape bagus...

pada cah DELL or MACBOOK is the best la.. dell tahan lasak.. MACBOOK menepati ciri2 org yg suka kan graphic..heheh.. just my 2 cent opinion..
Reply With Quote
  #39  
Old 10-14-2009, 04:55 PM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 10
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by duyung_leo View Post
dari pengalaman cah.. dan beberapa kawan.. kalo yang harga 2.5k hingga 4.5k dell is the best laptop.. lagi pun after sale service dia sgt2 mabeles.. kawan ofis sorang beli dell.. after 1month guna ade prob ngan notebook tu.. dell amek n terus tukar yg baru without any charge.. kalo yg above 4.5k cah advice beli macbook la.. org ramai kata leceh.. tp sebenar nyer mudah je.. siap ade tutorial.. kalo rajin.. explore sendiri pun ok.. lagi pun.. untuk photo or video editing.. complete software dlm macbook byk membantu untuk dptkan picture or video yg lebih bagus.. pandangan cah sendiri.. HP or compact tak brape bagus.. dulu compact mmg bagus.. but now HP da amek alih compact.. so.. compact da tak brape relevan lg utk jd the best notebook.. acer.. hmmmm.. sila la jauhkan.. hehehehe.. bukan ape.. bagus nyer pada iklan dan promosi sahaja.. tp.. service or perfomance notebook tu sendiri.. x brape bagus...

pada cah DELL or MACBOOK is the best la.. dell tahan lasak.. MACBOOK menepati ciri2 org yg suka kan graphic..heheh.. just my 2 cent opinion..

cah sendiri pakai dell ker? ramai ye ckp Dell bagus sue dok google la maner satu model dell yg light and fast and kalau boleh putih. ader specific model cah rekomen??
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #40  
Old 10-14-2009, 05:05 PM
duyung_leo's Avatar
duyung_leo duyung_leo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 540
Rep Power: 11
duyung_leo is on a distinguished road
Default Re: laptops

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
cah sendiri pakai dell ker? ramai ye ckp Dell bagus sue dok google la maner satu model dell yg light and fast and kalau boleh putih. ader specific model cah rekomen??
yup.. cah pakai dell.. tp dalam proses nak menukar ke macbook. hehehe.. tp dell tetap dihati la.. sbb after sale dia sgt2 mabeles.. .. cah pakai dell inspiron.. amek yg inspiron 13 pun da ok.. x besar... dan x kecik sgt.. lagi pun berat dia dlm 1.8-2kg x silap.. kalo nak beli dell.. extend aftersale warranty dia ke 3 thn.. so kita x pening kepala..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 08:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.