Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-03-2010, 11:43 AM
kyoko_kiddo's Avatar
kyoko_kiddo kyoko_kiddo is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 66
Rep Power: 9
kyoko_kiddo is on a distinguished road
Default daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

hai semua..nak tanya berapa kerap kita nak bagi kucing-kucing makan daging mentah.dada ayam rebus dan ikan rebus.yang mana perlu bagi dalam kuantiti yang sedikit dan yang mana boleh bagi hari-hari?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-03-2010, 12:13 PM
Kyzoor Kyzoor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2010
Posts: 337
Rep Power: 9
Kyzoor is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Quote:
Originally Posted by kyoko_kiddo View Post
hai semua..nak tanya berapa kerap kita nak bagi kucing-kucing makan daging mentah.dada ayam rebus dan ikan rebus.yang mana perlu bagi dalam kuantiti yang sedikit dan yang mana boleh bagi hari-hari?
Salam ejay.....,

Kalau Wan punya jadual 2 kali se bulan tapi dada ayam separuh rebus.... minggu ke2 and minggu ke4 tue memang jadual bulus2 wan makan dada ayam separuh rebus........ ikan memang wan tak pernah bagi pasal wan tak suka bau badan diaorang bau mulut diaorang lepas tue...huhhuuu maklum lah dah biasa ngan kucing strays kat kdai makan, daging mentah pulak yang fresh selalu kat pasar malam, pasar tani or pasar basah..... tue pun sekali 2/3 bulan......... nak bagi mamam diaorang makanan camni jangan sekali ketinggalan waktu deworm diaorang...... wan deworm kan diaorang 3 bulan sekali.......... but semua yang wan cakap kat atas nie adalah berdasarkan jadual penjagaan wan serta nasihat dari orang2 lama.......... ejay boleh tentukan jadual sendiri untuk anak2 bulus ejay........ diharap dapat membantu.....

Kyzoor
Reply With Quote
  #3  
Old 07-03-2010, 02:48 PM
RyokoDeIcchi RyokoDeIcchi is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 50
Rep Power: 9
RyokoDeIcchi is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Sorry nak mencelah jap..bhehehe..
Wan,ejam baru bagi dorang makan dada ayam rebus pagi nie..wiwiwi.
Nak tanya la wan,kalau kita lembutkan dry food dorang tuh takde pape kesan ker?
Sebab Zuko (yang gray masa kitorang bawak pergi umah wan tu),dia tak boleh nk kunyah sangat kibbls tu..kan hari tu wan tengok gigi dia masih tak keluar abes lagi..uhuhuhu..
Boleh ke buat macam tuh?
Reply With Quote
  #4  
Old 07-04-2010, 01:21 AM
MiaMelissa's Avatar
MiaMelissa MiaMelissa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 37
Rep Power: 0
MiaMelissa is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Hi Ejam..

i nk bg pendapat i..
melembutkan dry food takde apa2 masalah...itu dh kire kerajinan tu.ehehe. ada dlm waktu2 tertentu kita kena melembutkan dry food. sebagai contohnya, utk kitten yg baru blajar nak makan. mmg pada masa tu, kite kena lembutkan dry food or kibbles tu. satu lagi ialah dlm keadaan kucing sakit or baru lepas operate or neuter@spay..masa tu, diorang tak boleh makan kibbles keras sebab berkaitan dengan sistem pencernaan dan kencing@berak diorang. lagi pun, Zuko masih kecik kan? even dia dah adult pon, sebenarnya takde masalah untuk awak lembutkan dry food tersebut.

To ejay,

nak kasi makanan tambahan untuk muscle up badan kucing is good. daging ayam dan daging mentah adalah paling sesuai. tapi, u kena aware sendiri lah. kadang2, kucing kita ada yang suka makan daging, ada yang tidak. tapi, bak kata Kyzoor@wan, deworm kena jaga if kerap bagi makan daging, terutamanya daging mentah. FK pon ada cakap, better beli daging ayam yang lebih murah berbanding wetfood dlm tin yang agak mahal harganya.

i bagi 3 kali seminggu daging ayam to my cats. daging mentah i tak pernah bagi. pada sesiapa yang ada maine coon or bengal, daging mentah is preferable berbanding daging ayam. itu my friend yang jadi breeder maine coon cakap. ehehee..hope dapat membantu sedikit sebanyak.

Thanks.

Last edited by June; 07-05-2010 at 10:25 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-04-2010, 11:56 AM
kyoko_kiddo's Avatar
kyoko_kiddo kyoko_kiddo is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 66
Rep Power: 9
kyoko_kiddo is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

ejam:jaga zuko dengan baik tau.bagi de gemok2

mia: thx alot...yup sumer pasal timetable dorang da disediakan..time vaccin.deworm.bg supplment.hehehe da macam keje setiausaha plak..
Reply With Quote
  #6  
Old 07-04-2010, 03:25 PM
RyokoDeIcchi RyokoDeIcchi is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 50
Rep Power: 9
RyokoDeIcchi is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

ok2..thanx mia..
ejay-mesti gemuk punye!
Reply With Quote
  #7  
Old 07-05-2010, 08:17 AM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 9
comot82 is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

macam kucing saya kan yg 2 ekor tu si tabby & si mimiy....saya pernah rebus ayam, rebus ikan....kononnya saje ler nak tukar2 selera depa....lepas tu saya bg lah depa makan...haha...depa hanya duk kelip2 mata...langsung takde nafsu nak makan...!! hanya dok hidu pastu blah......!!! depa lebih suka makan kitten food cap iams....hehe.....itulah menu depa setiap masa.....

Last edited by June; 07-05-2010 at 10:24 AM.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-05-2010, 10:01 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 11
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

lin selalu bagi ayam rebus bahagian dada separuh masak
seminggu sekalie.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-05-2010, 11:01 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 14
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Salam....

Peringatan bagi kawan kawan... kalo nak bagi makan daging mentah, pastikan kucing akan di deworm sebulan sekali.

Nurul bagi makan ayam rebus seminggu sekali atau pun wet food dalam tin sekali seminggu sebagai treat tapi bagi ibu yang tengah menyusu, Nurul bagi makan wet food setiap hari sebab nak pastikan dia dapat banyak protein.

Dulu bagi makan ikan salmon mentah tapi stock tak tentu dah so tak bagi lagi.
Masa bagi ikan salmon mentah tu memang boleh nampak perubahan pada bulu kucing selepas dua minggu. Bulu akan jadi lembut dan bersinar
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #10  
Old 07-05-2010, 11:26 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 9
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Hai semua..

Untuk anak2 bulus kesayangan, saya kasi dada ayam rebus dan hati rebus setiap weekend.. sabtu dan ahad tengahari, Aden dan Baby akan menjerit kt dapur bila bau ayam dan hati rebus..

setakat ni belum pernah kasi ayam mentah dan ikan..

nak kongsi link ni http://www.healthyrecipesforpets.com...d_recipes.html
saya jumpe macam2 resepi untuk anak2 bulus kat sini..

Last edited by blackie007; 07-19-2010 at 04:23 PM. Reason: inappropriate language use (short form)
Reply With Quote
  #11  
Old 07-05-2010, 11:31 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 14
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Hai semua..

Untuk anak2 bulus kesayangan, saya kasi dada ayam rebus dan hati rebus setiap weekend.. sabtu dan ahad tengahari, Aden dan Baby akan menjerit kt dapur bila bau ayam dan hati rebus..

setakat ni belum pernah kasi ayam mentah dan ikan..

nak kongsi link ni http://www.healthyrecipesforpets.com...d_recipes.html
saya jumpe macam2 resepi ntk anak2 bulus kt sini..
Hu...hu.... anak bulus nurul tak suka makan hati pun. Tu hari beli hati dan masak untuk mereka. Mereka jus hidu hidu dan blah.... Sayang je....
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12  
Old 07-05-2010, 11:34 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 9
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Hu...hu.... anak bulus nurul tak suka makan hati pun. Tu hari beli hati dan masak untuk mereka. Mereka jus hidu hidu dan blah.... Sayang je....

Kak Nurul,
Anak2 bulus Yana semua diorg sebat..
tapi jarang jugak saya beli hati sebab saya sendiri tak makan dan tak tahan bau hati ayam rebus nie..
Reply With Quote
  #13  
Old 07-06-2010, 09:03 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
.... Peringatan bagi kawan kawan... kalo nak bagi makan daging mentah, pastikan kucing akan di deworm sebulan sekali.
Adakah kebaikan memberi makanan mentah yg mempunyai risiko tinggi mengandungi cacing dan parasit (yg dapat dibunuh melalui proses memasak dengan sempurna) yg boleh menjangkiti kucing menyebabkan pelbagai penyakit ... jauh mana kah kebaikan ini berbanding dengan tindakan menyuapkan racun (ya, ubat cacing adalah racun juga yg ada mempunyai kesan terhadap buah pinggang dan liver kucing) setiap bulan ini.

Sebab kalau setakat hendakkan bulu cantik bersinar, ada cara yg lebih selamat tanpa perlunya menyuapkan ubat cacing setiap bulan, kawan-kawan kay?

Kucing outdoors saya makan ubat cacing 6 bulan sekali, ataupun apabila perlu sahaja. Otherwise saya tak kasi langsung ... okay ajer .... comei, tak gemuk dan tak kurus, ngam-ngam. Kalau indoors, selepas deworm sekali semasa masuk rumah, lepas tu tak kasi lagi sampai sekarang. Okay bah .....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #14  
Old 07-06-2010, 09:12 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Hai semua..

Untuk anak2 bulus kesayangan, saya kasi dada ayam rebus dan hati rebus setiap weekend.. sabtu dan ahad tengahari, Aden dan Baby akan menjerit kt dapur bila bau ayam dan hati rebus..

setakat ni belum pernah kasi ayam mentah dan ikan..

nak kongsi link ni http://www.healthyrecipesforpets.com...d_recipes.html
saya jumpe macam2 resepi ntk anak2 bulus kt sini..
Yana, jangan bagi hati ayam, daging masak tak aper. Sebabnya adalah hati ayam (liver) itu merupakan organ yg membuang racun dalam badan.

Pada zaman sekarang, penternak bantai banyak sangat antibiotik, hormone cepat besar, steroid dan macam-macam lagi ubat dan kimia kepada binatang ternakan mereka bagi menjamin keuntungan bisnes mereka.

Oleh yg demikian, hati ayam mempunyai koncentrasi racun dan kimia tinggi. Pada zaman sekarang wanita hamil dan semua anak dara tidak lagi digalakkan makan hati (liver) langsung (takut kesan kepada bayi), tak seperti dulu kala.

Ramai orang sekarang allergy kepada daging ayam pun. Lain kalo dapat ayam yg organik. Telur pun ada yg kena label sebagai anti-biotik dan hormone free.

Dulu masa nenek moyang lain, sekarang lain. Dulu tak ada injek ubat dan hormone. Semua baik dan selamat utk ditelan ... sekarang dah lain. Dulu nenek makan telur mentah pun, sekarang telur dah penuh dengan selmonella kena masak betul-betul. Tapi antibiotik, hormone dan kimia lain tu tetap kekal walaupun kita masak dia.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #15  
Old 07-06-2010, 10:50 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 9
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Yana, jangan bagi hati ayam, daging masak tak aper. Sebabnya adalah hati ayam (liver) itu merupakan organ yg membuang racun dalam badan.

Pada zaman sekarang, penternak bantai banyak sangat antibiotik, hormone cepat besar, steroid dan macam-macam lagi ubat dan kimia kepada binatang ternakan mereka bagi menjamin keuntungan bisnes mereka.

Oleh yg demikian, hati ayam mempunyai koncentrasi racun dan kimia tinggi. Pada zaman sekarang wanita hamil dan semua anak dara tidak lagi digalakkan makan hati (liver) langsung (takut kesan kepada bayi), tak seperti dulu kala.

Ramai orang sekarang allergy kepada daging ayam pun. Lain kalo dapat ayam yg organik. Telur pun ada yg kena label sebagai anti-biotik dan hormone free.

Dulu masa nenek moyang lain, sekarang lain. Dulu tak ada injek ubat dan hormone. Semua baik dan selamat utk ditelan ... sekarang dah lain. Dulu nenek makan telur mentah pun, sekarang telur dah penuh dengan selmonella kena masak betul-betul. Tapi antibiotik, hormone dan kimia lain tu tetap kekal walaupun kita masak dia.
Thanks for the info FK..
Yana ada pernah dengar pasal wanita tak digalakkan makan hati ayam..
Yana bagi kt anak2 bulus atas saranan Dr Vet..
setakat 4 bulan menjaga Aden dan Baby baru 2 kali kasi hati rebus..

Kalau dpt yg betul2 organik baru boleh bagi kot..
Ayam sekarang memang banyak injek.. Yana sendiri allergy dengan ayam..

Thanks FK.. Lepas ni Yana kena baca banyak lg..
Banyak info yg tak tahu
Reply With Quote
  #16  
Old 07-06-2010, 02:06 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Thanks for the info FK..
Yana ada pernah dengar pasal wanita tak digalakkan makan hati ayam..
Yana bagi kt anak2 bulus atas saranan Dr Vet..
setakat 4 bulan menjaga Aden dan Baby baru 2 kali kasi hati rebus..

Kalau dpt yg betul2 organik baru boleh bagi kot..
Ayam sekarang memang banyak injek.. Yana sendiri allergy dengan ayam..

Thanks FK.. Lepas ni Yana kena baca banyak lg..
Banyak info yg tak tahu
Hati tu memang nutrituous, banyak zat dan amino acids, memang zaman dulu kalau kita sakit dan muka pucat, memang elok menyihatkan badan dengan makanan seperti hati, kerang, dsbnya ... tetapi sekarang sapa berani makan, terlalu banyak parasit dan racun kimia terkandung. Bila makan, instead of jadi baik lagi teruk jadi badan kita, kan? Kecuali dapat jenis "chemical-free" macam kita dapati dilabel pada telur.

Saya tidak menafikan bahawa memberi daging mentah adalah baik utk kucing, tetapi bagaimana kah kita dapat memastikan parasit bersama telur parasit yg terkandung dalam daging kita dibunuh kecuali dengan cara memasak dengan baik? Kalau dekat negara maju, sering la mereka menggunakan teknologi terkini bagi tujuan ini umpama Jepun yg banyak makan sushi. Di negara kita susah nak cari pembekal utk makanan sebegini dan mereka pun kurang melabur utk tujuan ini sebab demand atau pasaran utk makanan mentah adalah terlalu kecil.

Oleh demikian, bagus atau tidak, daging tu kita kena la masak betul-betul sebelum dimakan baik utk kita sendiri atau anak bulus. Kasi la makanan yg paling premium poket kita sanggup ....

Bukan daging sahaja yg bermasalah ... ikan pun ada masalah racun mercury dan orang ramai dinasihatkan jangan makan ikan yg hidup di air cetek atau kalau di laut dalam, jangan yg "at the top of the food chain" sebab racun mercury tu disebut accumulative dan koncentrasi dalam ikan sebegini adalah tinggi.

... aku cari sardine ajer ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #17  
Old 07-06-2010, 03:16 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 11
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

my maine coon breeder merangkap my sifu dah 16 tahun dlm dunia kucing. Pelbagai jenis kucing dia ada. dia bagi daging mentah dan ayam rebus..Alhamdulillah..kucing dia ade yang masih hidup more than 12 years..tak kisah la apa yang u bagi makan kat diorang. yang penting, maintainkan tahap kesihatan diorang. even kibbles yang kita bagi setiap hari tu pon, kita tak tahu sejauh mana boleh buatkan kucing kita survive..if x mati sebab makanan, maybe mati sebab lain juga nanti. sebab, setiap benda yang hidup akan mati. hehe...masa ajal je tak tau bile. sama-sama menjaga kucing peliharaan kita dengan baik yer. peace..
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #18  
Old 07-06-2010, 03:41 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Quote:
Originally Posted by DJSNAZ83 View Post
my maine coon breeder merangkap my sifu dah 16 tahun dlm dunia kucing. Pelbagai jenis kucing dia ada. dia bagi daging mentah dan ayam rebus..Alhamdulillah..kucing dia ade yang masih hidup more than 12 years..tak kisah la apa yang u bagi makan kat diorang. yang penting, maintainkan tahap kesihatan diorang. even kibbles yang kita bagi setiap hari tu pon, kita tak tahu sejauh mana boleh buatkan kucing kita survive..if x mati sebab makanan, maybe mati sebab lain juga nanti. sebab, setiap benda yang hidup akan mati. hehe...masa ajal je tak tau bile. sama-sama menjaga kucing peliharaan kita dengan baik yer. peace..
Hahahahaaaa!!!! Kalo aku tak faham biology, chemistry, physics dan health science, aku pun terjun ajer mcm you juga hahaha!!! .... tetapi sorry la friend, it is because I understand that I take precautions and am not prepared to take unnecessary risks. Biar mati punca lain tetapi bukan sebab saya secara knowingly fail to give them the safest and healthiest nutrition.

Because I love every one of my cats (now I am not saying you do not love yours, ya friend) which walaupun senang dapat kucing lain, each one is not replaceable (for me ... sampai sekarang pun terkenang dan nangis) and I am committed to do my utmost for each one of them.

It is all right if you think the way you do and live your life your way, but I cannot bring myself to do the same ... tak leh tidor malam laa. Many of us differ in values and ethics.

It is okay, we are just very different in our ways of maintaining kesihatan.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #19  
Old 07-06-2010, 03:49 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 11
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Hahahahaaaa!!!! Kalo aku tak faham biology, chemistry, physics dan health science, aku pun terjun ajer mcm you juga hahaha!!! .... tetapi sorry la friend, it is because I understand that I take precautions and am not prepared to take unnecessary risks.

Because I love every one of my cats (now I am not saying you do not love yours, ya friend) which walaupun senang dapat kucing lain, each one is not replaceable (for me ... sampai sekarang pun terkenang dan nangis) and I am committed to do my utmost for each one of them.

It is all right if you think the way you do and live your life your way, but I cannot bring myself to do the same ... tak leh tidor malam laa. Many of us differ in values and ethics.

It is okay, we are just very different in our ways of maintaining kesihatan.
u love to share..it's a good thing, buddy..
if i baca post u kat atas tadi, u jarang juga deworm your cats erh? if ikot cakap vet, maybe 3 bulan sekali. apa pendapat u tentang nasihat vet untuk deworm 3 bulan sekali tu?
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #20  
Old 07-06-2010, 04:15 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: daging mentah-dada ayam rebus-ikan rebus

Quote:
Originally Posted by DJSNAZ83 View Post
u love to share..it's a good thing, buddy..
if i baca post u kat atas tadi, u jarang juga deworm your cats erh? if ikot cakap vet, maybe 3 bulan sekali. apa pendapat u tentang nasihat vet untuk deworm 3 bulan sekali tu?
Yes, 3 bulan deworm sekali especially for outdoor cats is a standard piece of advice given out by vets or deworming agent manufacturers. Sama la mcm de-fleaing advice. However, these advice even among qualified veterinarians pun berbeza, because macam human health specialists juga, there are at least 2 conflicting groups of specialists - i.e. satu group which throw medication at the patients and another group which believes in throwing as minimal as possible and prefer to strengthen the body system instead to fight of the attacking agent causing the problem. To them the less is better. And if you understand the body system, you can see the logic.

A very good example is western medicine and traditional chinese medicine. One targets the symptoms and focus on fast action, while the other looks deeper to target the root cause and boost the body system to rectify the problem. Both are not completely wrong, depends on the situation. Kalau ada masa, use TCM which acts as a preventive and has a longer working effect. Tapi kalo dah critical baru discover, of course la you go for western medicine ... terus operate and get rid of the tumour or what not.

Back to the deworm poser raised by you, the environment of exposure to cats are different even though we use the word "Outdoor", because you can have a very dirty, real contaminated soil, rotting environment full of lalat and worms or you can have cleaner gardens, so it varies. The 3-month advice is a standard piece of advice, not a holdfast. You must also remember the toll on the cat's detoxification organs like kidneys and liver. Even though some ubat/vitamins may be water soluble and will pass out as urine, you must remember the toll on the kidneys to filter out those substances. It is never toll free. I cannot ever imagine some vets even dishing out advice to deworm some cats EVERY month! Suruh dia makan combantrin sendiri setiap bulan la .... and kalau dia minum, itu dia punya pasal dan tanggung la ... my cats aku yg tanggung .... hahahhahaaa!!!!

So it is when you arm yourself with better knowledge that you are able to make better decisions for yourself and your cats and I think the most important thing is to know when a less competent vet is dishing out the wrong advice or sometimes the vet may be competent but you are able to interprete and know that it is specific to one situation but does not apply to others.

Same rationalisation goes for the indoor cat. Memang betul, some of my cats I deworm 1 tahun sekali pun. And you know, in the beginning I pernah angkut the whole bakul of my cats because like you, I also thought nak deworm 3 bulan sekali ... my vet pada masa tu (very popular and well-known vet, you tahu!) sengeh at me and waived his hand at my healthy anak bulus, dia kata, "tak payah lah ..." and he explained some things to me.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sambal tumis ikan bilis ku.. suliana Food & Recipes 9 07-10-2010 08:35 PM
Ikan Bakar in Melaka sarahseben Restaurants 48 12-24-2009 11:58 PM
waroeng Ayam Penyet, Curve Damansara suliana Food & Recipes 36 12-05-2009 07:50 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.