Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Closed Thread
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-06-2010, 11:46 AM
ahnhan ahnhan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
ahnhan is on a distinguished road
Talking HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Hi PF forumer...Mintak tolong how to train our beloved cat using our toilet?? Tak larat la nak beli pasir kucing aku bukannyer sekor...tapi dah jadi 4 skrg..

Thnx !!!
  #2  
Old 07-06-2010, 11:52 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 14
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by ahnhan View Post
Hi PF forumer...Mintak tolong how to train our beloved cat using our toilet?? Tak larat la nak beli pasir kucing aku bukannyer sekor...tapi dah jadi 4 skrg..

Thnx !!!
Here is a link on how to train your cat to use the toilet.

http://www.karawynn.net/mishacat/toilet.html

Not an easy job though Good luck.
Btw... why don't you buy a big bag of litter (25kg) that only costs RM50.00 or RM60.00 per bag.
I have 17 cats and I am using one bag for one month
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
  #3  
Old 07-06-2010, 12:12 PM
ahnhan ahnhan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
ahnhan is on a distinguished road
Cool Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Here is a link on how to train your cat to use the toilet.

http://www.karawynn.net/mishacat/toilet.html

Not an easy job though Good luck.
Btw... why don't you buy a big bag of litter (25kg) that only costs RM50.00 or RM60.00 per bag.
I have 17 cats and I am using one bag for one month
Thx Felix RM50~60 is still a cost... I'm in running cost reduction project
  #4  
Old 07-06-2010, 12:23 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 14
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by ahnhan View Post
Thx Felix RM50~60 is still a cost... I'm in running cost reduction project
Amboi... kedekutnya...
Kalo nak jimat sangat..... just pakai shredded newspaper la... or just pakai tanah kat luar rumah tu... Free lagi tu
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
  #5  
Old 07-06-2010, 01:26 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 9
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Holla! wawa pon gune cat litter untuk GP wawa..huhuhu..tapi tak bagus itu brand..wahahahah..sebab tak pernah beli any of cat litter before this..so main tikam je amik carrefour punye aritu..
  #6  
Old 07-06-2010, 01:39 PM
Kyzoor Kyzoor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2010
Posts: 337
Rep Power: 9
Kyzoor is on a distinguished road
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

salam,

Nak train guna KITA punya toilet? hurm kurungkan je lam toilet bila nampak diaorg tertonggeng.... but kalau u dah bela sampai 4 ekor its not a big deal untuk save kan liter box punya pasir...... come on ok.... u mampu bela sampai 4 ekor tapi takkan pasir paling murah kat tesco n carrefour pun tak dapat nak beli...... bis tue takkan u bagi cat u makan nasi kosong je? bila kita bela 1 kitten or cat means kita bersedia untuk bertanggungjawab walau berkorban sedikit........ kalau tak nak jugak just biar kucing u kuar masuk rumah n tak perlu jadi indoor cat........ rasa2 ada jugak pasir paling murah 10 liter tak sampai rm6 kat tesco if im not mistaken...... and cara u handle untuk pasir tue penting n kena rajin sikit....... lain le kalau u dah nak cut budget terus n macam yang wan kata tadi biar kan kucing u kuar masuk rumah then diaorg poo poo pun kat luar rumah namun risiko kucing tue untuk tak menjadi pets kita amat besar kalau berkorban sedikit pun rasa terlalu berat namun bela sampai 4 ekor boleh...... for ur info wan ada over than 20 cats n kittens at home tapi sebulan just spend rm115-RM140 untuk fussie cat pasir bersamaan 4-6 bag sebulan........ semua nie wan belajar dari thread2 kat PF nie..... selamat mencuba

Kyzoor
  #7  
Old 07-06-2010, 01:45 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 14
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by nur azua View Post
Holla! wawa pon gune cat litter untuk GP wawa..huhuhu..tapi tak bagus itu brand..wahahahah..sebab tak pernah beli any of cat litter before this..so main tikam je amik carrefour punye aritu..
Wawa... kalo litter untuk GP bukan guna breeders select ke? Pandai ke GP guna litter clay tu? Maklum la sakai tak pernah dengar GP guna tu
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
  #8  
Old 07-06-2010, 01:58 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 9
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Wawa... kalo litter untuk GP bukan guna breeders select ke? Pandai ke GP guna litter clay tu? Maklum la sakai tak pernah dengar GP guna tu
hehe..dia takde kais3 litter clay tu..just guna untuk mengurangkan bau..sebab GP poo & pee sgt banyak..mujur la GP wawa tu sume toilet train..kihkih..litter tu letak dlm toilet dia yg ade alas besi kt atas..tapi yang tak best litter clay tu tak serap pee dorang..abeh je litter yang sekarang ni wawa nak tukar yang brand yang elok sikit..attached pic Suha tengak poo..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	27052010673.jpg
Views:	976
Size:	123.5 KB
ID:	9608  
  #9  
Old 07-06-2010, 02:00 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 14
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by nur azua View Post
hehe..dia takde kais3 litter clay tu..just guna untuk mengurangkan bau..sebab GP poo & pee sgt banyak..mujur la GP wawa tu sume toilet train..kihkih..litter tu letak dlm toilet dia yg ade alas besi kt atas..tapi yang tak best litter clay tu tak serap pee dorang..abeh je litter yang sekarang ni wawa nak tukar yang brand yang elok sikit..attached pic Suha tengak poo..
Sorry tuan rumah.... off topic jap....
Comel dan pandai sungguh!
Susah ke nak train GP pakai toilet Wawa?
Kalo litter clay memang tak elok untuk serap Wawa.
Kalo nak yang serap 'Breeders Select' atau Okoplus.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
  #10  
Old 07-06-2010, 02:08 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 9
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Sorry tuan rumah.... off topic jap....
Comel dan pandai sungguh!
Susah ke nak train GP pakai toilet Wawa?
Kalo litter clay memang tak elok untuk serap Wawa.
Kalo nak yang serap 'Breeders Select' atau Okoplus.
tuan rumah, maaf yer salah topic..
tak susah kak..GP ni animal yang mudah belajar..
letak je poo dia dalam tu, nanti dia terus poo n pee kat situ..
wawa rasa cara untuk ajar kucing toilet train pon boleh guna cara yang sama..sebab dorang kenal bau..
oh..thanks for the info yer.. i'll take note on that..
*GP ada 3 ekor, everytime cuci toilet, mesti sekor3 menanda sudut yang dia gemar*
  #11  
Old 07-06-2010, 02:12 PM
BabyZee's Avatar
BabyZee BabyZee is offline
.:: Baby, I dig you! ::.
 
Join Date: Jul 2008
Location: Subang Jaya, Selangor, Malaysia, World of Animal Lurve...
Posts: 1,868
Rep Power: 12
BabyZee is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to BabyZee
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????



First time tengok gp guna potty...
chumelnyeee....
__________________
" Bad things happen. Trust that good things happen, too.
Sometimes you’ve just got to close your eyes, hold on tight and believe. "
  #12  
Old 07-06-2010, 02:16 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 9
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

hehe..tu pic masa mula3 ajar dia guna toilet..tak beli lagi litter..bila perasan yang pee sangat banyak, try guna cat litter..=)
  #13  
Old 07-06-2010, 02:20 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 9
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by ahnhan View Post
Hi PF forumer...Mintak tolong how to train our beloved cat using our toilet?? Tak larat la nak beli pasir kucing aku bukannyer sekor...tapi dah jadi 4 skrg..

Thnx !!!
wawa rasa untuk permulaan, boleh beli litter yg biasa3 je dulu kalau untuk ajar mereka guna toilet.. tak silap wawa kt carrefour, tak sampai RM10/bag..murah dah tu..hehe..kalau awak duduk umah teres, ajar dorang membuang kat luar rumah la paling senang..
  #14  
Old 07-06-2010, 02:39 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by ahnhan View Post
Thx Felix RM50~60 is still a cost... I'm in running cost reduction project
Kos saya RM0.00 sebab saya guna "shredded paper" dan alas tebal dengan suratkhabar lama. Healthier sebab dust-free dan bagi menghilangkan bau, saya menggunakan cuka enzyme (garbage enzyme) yg amat berkesan. Sebab tiada ketinggalan apa-apa pee dan poo lama yg melekat kat dalam kotak selepas pembersihan, tiada bau langsung, tak macam bila guna pasir. Dah guna bertahun-tahun, I will never ever use pasir/clay again ... malas nak buang masa berus/bilas, benci bau yg ketinggalan setiap hari dan amat jimat duit yg disalulrkan utk makanan terbaik bagi mereka.

Bila bersih, semua nak tidur kat dalam ...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B67BRN06.jpg
Views:	101
Size:	38.2 KB
ID:	9609   Click image for larger version

Name:	B67POO01.jpg
Views:	95
Size:	35.8 KB
ID:	9610   Click image for larger version

Name:	B24POOBX07.jpg
Views:	92
Size:	38.9 KB
ID:	9611   Click image for larger version

Name:	B60BLL01.jpg
Views:	121
Size:	38.7 KB
ID:	9612  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
  #15  
Old 07-06-2010, 02:48 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 14
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kos saya RM0.00 sebab saya guna "shredded paper" dan alas tebal dengan suratkhabar lama. Healthier sebab dust-free dan bagi menghilangkan bau, saya menggunakan cuka enzyme (garbage enzyme) yg amat berkesan. Sebab tiada ketinggalan apa-apa pee dan poo lama yg melekat kat dalam kotak selepas pembersihan, tiada bau langsung, tak macam bila guna pasir. Dah guna bertahun-tahun, I will never ever use pasir/clay again ... malas nak buang masa berus/bilas, benci bau yg ketinggalan setiap hari dan amat jimat duit yg disalulrkan utk makanan terbaik bagi mereka.

Bila bersih, semua nak tidur kat dalam ...
Soalan kecup emas
How to throw away the poo poo?
Pakai scoop juga ke or just throw the whole thing away?
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
  #16  
Old 07-06-2010, 02:48 PM
ahnhan ahnhan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
ahnhan is on a distinguished road
Cool Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Hallo Geng...balik ke topik asal k !!grrrrr....

One of the one reason i heard litter abrasive tu bole mudaratkan kucing? boleh kompemkan tak this statement? Last week de pegi Pets Fair kat Midvalley de tgk gak de org jual pakai mcm habuk kayu tu...tp quite expensive la.. kdg pikir kalu pakai mcm bela iguana la pulak

Toilet train je kan senang balik keje kang flush je jamban tu buat ape nak bazir kalu alternative lain ada

Malasnyer nak salin pasir..kekadang pasir lekat kat kaki cat abis 1 rumah die bwk pasir tu Kdg2 tilam akupn de pasir gak Nasib baik die ensem like his ownerheeeeee..jgn maree...
  #17  
Old 07-06-2010, 02:57 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Soalan kecup emas
How to throw away the poo poo?
Pakai scoop juga ke or just throw the whole thing away?
Hehhee!! Phyllis, no sekooop-sekooop ... throw the whole thing into a plastic bag, ikat dan buat tong sampah terus. Kalau alas tebal-tebal baik dengan suratkhabar lama, the poo box is completely clean, tak kena at all and that is the good thing, tak payah cuci langsung. Cuma once in a while bila dia (especially the boboys) tembak silap, terkena tepi sikit, lap ajer dengan newspaper dan spray diluted garbage enzyme (tadi beli dari wet market RM2.00 satu botol 500mls - tahan lebih 3 minggu!) dan bau hilang kena neutralise. Very, very good la!

p.s. Satu lagi, Phyllis, your Alam Flora man will not maki yg dia kena angkut bata .... dia tak tau pun yg dia angkut harta karun kucing ... dia ingat sampah kitchen dan tak komplen langsung ... ringan maa ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
  #18  
Old 07-06-2010, 04:19 PM
Kyzoor Kyzoor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2010
Posts: 337
Rep Power: 9
Kyzoor is on a distinguished road
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by ahnhan View Post
Hallo Geng...balik ke topik asal k !!grrrrr....

One of the one reason i heard litter abrasive tu bole mudaratkan kucing? boleh kompemkan tak this statement? Last week de pegi Pets Fair kat Midvalley de tgk gak de org jual pakai mcm habuk kayu tu...tp quite expensive la.. kdg pikir kalu pakai mcm bela iguana la pulak

Toilet train je kan senang balik keje kang flush je jamban tu buat ape nak bazir kalu alternative lain ada

Malasnyer nak salin pasir..kekadang pasir lekat kat kaki cat abis 1 rumah die bwk pasir tu Kdg2 tilam akupn de pasir gak Nasib baik die ensem like his ownerheeeeee..jgn maree...

Cara mudah kalau semua dah malas jangan bela kucing....... i do believe semua kat sini bekerja and penat balik keja pastu layan anak2 bulus...... nak train kucing tue macam yang kat website Felix the cat bagi memula tadi...... and rajin study kucing2 u punya habit.... tak semua kucing kita satu habit rite? ada yang suka pasir n ada tak jengah toilet... ada yang guna shread newspaper and ada yang guna pasir tue pulak tak semua pasir dia leh sapu..... kita ada kucing maknanya kena buang perkataan malas tue kerana tue tanggungjawab....

Kyzoor
  #19  
Old 07-06-2010, 05:26 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 9
Baby is on a distinguished road
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Quote:
Originally Posted by Kyzoor View Post
Cara mudah kalau semua dah malas jangan bela kucing....... i do believe semua kat sini bekerja and penat balik keja pastu layan anak2 bulus...... nak train kucing tue macam yang kat website Felix the cat bagi memula tadi...... and rajin study kucing2 u punya habit.... tak semua kucing kita satu habit rite? ada yang suka pasir n ada tak jengah toilet... ada yang guna shread newspaper and ada yang guna pasir tue pulak tak semua pasir dia leh sapu..... kita ada kucing maknanya kena buang perkataan malas tue kerana tue tanggungjawab....

Kyzoor
Sokong ckp wan, klu da sume malas n pasir kucing yg paling murah i.e rm10 cm2 xboleh beli n pakai shredder paper yg xda cost pn xbleh.. Baik xpayah bla kucing.. Bby yg blek keje mlm n komitnen byk pun masih boleh ada masa buang poo2 n locate monthly budget utk segala kelengkapan anak2 bulus bby yg 12ekor ni..
Sbb ni adalah tanggungjwb bila dah bela kucing..
  #20  
Old 07-06-2010, 07:21 PM
Kyzoor Kyzoor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2010
Posts: 337
Rep Power: 9
Kyzoor is on a distinguished road
Default Re: HELP: How To Train Cat Using Toilet????

Cara mudah lagi.... tak nak berpasir dalam rumah n kucing u tak paham jugak nak guna toilet or tisu tandas.... u letak je for adoption.... tak lah ada perkataan malas lagi? kalau semua pendapat kat sini macam tak sesuai..... tak membebankan n never cost u money. apa kata u bro???????

Kyzoor
Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What the best time to train your dog? sportycat Training & Behavioral Issues 9 09-30-2014 10:25 PM
.:clever cats poop in toilet bowl:. adamyala Cat TV and Photos 36 05-18-2010 08:59 PM
How to Train Your Dog to Wear Clothes petzboutique Training & Behavioral Issues 2 01-06-2010 05:14 PM
how to train walk on leash kavien Training & Behavioral Issues 3 11-26-2009 10:53 AM


All times are GMT +8. The time now is 07:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.