Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-05-2011, 11:30 PM
effies's Avatar
effies effies is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 14
Rep Power: 0
effies is on a distinguished road
Default tolong... kucing betina saya garang....

kucing saya dh mengatai tapi bila hantar untuk mating, dia jadi terlalu garang...
kalau dua tiga hari tak pe la... ini sampai dua tiga minggu masih lagi garang...
minta tunjuk ajar dari yg banyak pengalaman, macam mana nak atasi masalah ini??

saya ada 3 ekor kucing parsi tapi semua betina...
Reply With Quote
  #2  
Old 05-06-2011, 10:46 AM
effies's Avatar
effies effies is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 14
Rep Power: 0
effies is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

tolong la saya,,,,,
Reply With Quote
  #3  
Old 05-06-2011, 11:13 AM
hidyrabdullah hidyrabdullah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 53
Rep Power: 9
hidyrabdullah is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

hye..

bleh sy tahu umur kucing awk tu?

sbb sy pun pernah alami masalah yg sama

kucing sy tiba2 garang..sbb dia on heat


so cr jantan tuk dia..tp xberhasil..sbb dia sngt2 garang ngan jantan tu..

smpai jantan tu pun takut...

so decide..to keep her je la kan dlm sngkar..sbb kalau lepas..dia lari..

tp mmg garang dat time..baru tau..dia xbrapa nak cukup umur lg time tu

so dah byk kali on heat..biar je dia..

pastu dah setahun lebih..dia on heat lg..so kali ni cr jantan tuk dia..

still garang jgk..tp xsegarang dulu la..tp...last2 menjadi jgk..dia cool down balik


sy rasa sbb..dia rasa xselamat kot ngan kucing lain...

selalu kat umah ngan kucing lain..bila kita hantar p mating tempat lain..dia nak biasakan diri tu yg dia jadi mcm garang tu..

dia amik masa almost 2 week jgk la dia nak ok...

tu pun dulu..masa 1st hantar mating..dia balik..dia jadi stress n garang sngt..

tp skang dah ok..n baru branak je aritu..sekor..hehehe..

kucing awk tu myb x biasa ngan kucing jantan kot..sbb mcm sy..sy ada 2 female kat umah...

ngan kucing tu je dia ok..ngan kucing lain mak aih..garang...huhu..nnti ok la tu..try la plan2...tp perlukan masa dia nak sesuaikan diri je kott
Reply With Quote
  #4  
Old 05-06-2011, 11:33 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 14
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

Quote:
Originally Posted by effies View Post
kucing saya dh mengatai tapi bila hantar untuk mating, dia jadi terlalu garang...
kalau dua tiga hari tak pe la... ini sampai dua tiga minggu masih lagi garang...
minta tunjuk ajar dari yg banyak pengalaman, macam mana nak atasi masalah ini??

saya ada 3 ekor kucing parsi tapi semua betina...
Salam Effies,

Senang je kalo nak mengatasi masalah garang nie.
G la hantar kucing Effies tu untuk SPAY.
Guarantee dia akan jadi LEBIH MANJA!
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 05-06-2011, 11:39 AM
effies's Avatar
effies effies is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 14
Rep Power: 0
effies is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

Quote:
Originally Posted by hidyrabdullah View Post
hye..

bleh sy tahu umur kucing awk tu?

sbb sy pun pernah alami masalah yg sama

kucing sy tiba2 garang..sbb dia on heat


so cr jantan tuk dia..tp xberhasil..sbb dia sngt2 garang ngan jantan tu..

smpai jantan tu pun takut...

so decide..to keep her je la kan dlm sngkar..sbb kalau lepas..dia lari..

tp mmg garang dat time..baru tau..dia xbrapa nak cukup umur lg time tu

so dah byk kali on heat..biar je dia..

pastu dah setahun lebih..dia on heat lg..so kali ni cr jantan tuk dia..

still garang jgk..tp xsegarang dulu la..tp...last2 menjadi jgk..dia cool down balik


sy rasa sbb..dia rasa xselamat kot ngan kucing lain...

selalu kat umah ngan kucing lain..bila kita hantar p mating tempat lain..dia nak biasakan diri tu yg dia jadi mcm garang tu..

dia amik masa almost 2 week jgk la dia nak ok...

tu pun dulu..masa 1st hantar mating..dia balik..dia jadi stress n garang sngt..

tp skang dah ok..n baru branak je aritu..sekor..hehehe..

kucing awk tu myb x biasa ngan kucing jantan kot..sbb mcm sy..sy ada 2 female kat umah...

ngan kucing tu je dia ok..ngan kucing lain mak aih..garang...huhu..nnti ok la tu..try la plan2...tp perlukan masa dia nak sesuaikan diri je kott
oh thx... umur kucing baru 11 bulan..
ooo... patut la dia garang rupanya nak enjoy tak puas lain...
Reply With Quote
  #6  
Old 05-06-2011, 11:44 AM
effies's Avatar
effies effies is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 14
Rep Power: 0
effies is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Salam Effies,

Senang je kalo nak mengatasi masalah garang nie.
G la hantar kucing Effies tu untuk SPAY.
Guarantee dia akan jadi LEBIH MANJA!
thx akak... kalau masuk umur 1.5 tahun tak berubah...
saya akan ikut nasihat akak...
Reply With Quote
  #7  
Old 05-06-2011, 06:09 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 9
anizarina is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

hurm..
rina dulu pernah nk cube mate kan bubuye. Before mate, ada lah tanya vet. Vet pernah cakap, klo boleh, matekan di rumah dia sendiri sbb tak nak dia shock. Sbb klau tetiba kene pergi ke rumah org lain, kucing kita takkan selesa. yang penting kucing kita (yg betina) bebetul on heat. After that, rina mmg dh nekad, if tak menjadi, nak spay kan bubuye. So, after 2 x tak menjadi, Bubuye di spay. Kini we already adopted one kitten. We plan to neuter kan dia once dah capai umur yang sesuai.
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 05-06-2011, 09:27 PM
hafiz90's Avatar
hafiz90 hafiz90 is offline
hafiz90
 
Join Date: Mar 2011
Location: seri iskandar, perak
Posts: 120
Rep Power: 8
hafiz90 is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

Quote:
Originally Posted by effies View Post
thx akak... kalau masuk umur 1.5 tahun tak berubah...
saya akan ikut nasihat akak...
salam lama saya tak masuk sini sebab skrg tgh exam week
kes kucing betina garang
kiki saya dah selamat bersalin
4 anak tapi 2 dah mati tggl 2
ari tu kiki on heat sama jugak kes nye die muda lagi mase tu
for the first time die bsing saya bia je tapi kali kedua saya ade bagi mate ngan kucing orang die jadi garang gle smpai kucing jantan tu pun takut
kiki pn x brnk lagi la nampaknye tapi da stat diam balik.
tapi kali ke 3 saya ade jumpe sorg akak ni die kate cube bagi ngan kucing yang tua sikit so kucing jantan tu pandai sikit katenye
mula2 nak tgelak gak dengar kata kak tu
kak tu bagi pnjam seko kucing jantan die dalam 3-4 taun x silap
lepas tu bia seminggu dalam sangkar berdua tggu dalam beberapa minggu da nampak perut die kembang sikit
skrg da lahir dahhh.....

cuba la cari kucing yang tua sikit..... mane tau menjadi....
Reply With Quote
  #9  
Old 05-07-2011, 03:18 AM
effies's Avatar
effies effies is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 14
Rep Power: 0
effies is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

Quote:
Originally Posted by hafiz90 View Post
salam lama saya tak masuk sini sebab skrg tgh exam week
kes kucing betina garang
kiki saya dah selamat bersalin
4 anak tapi 2 dah mati tggl 2
ari tu kiki on heat sama jugak kes nye die muda lagi mase tu
for the first time die bsing saya bia je tapi kali kedua saya ade bagi mate ngan kucing orang die jadi garang gle smpai kucing jantan tu pun takut
kiki pn x brnk lagi la nampaknye tapi da stat diam balik.
tapi kali ke 3 saya ade jumpe sorg akak ni die kate cube bagi ngan kucing yang tua sikit so kucing jantan tu pandai sikit katenye
mula2 nak tgelak gak dengar kata kak tu
kak tu bagi pnjam seko kucing jantan die dalam 3-4 taun x silap
lepas tu bia seminggu dalam sangkar berdua tggu dalam beberapa minggu da nampak perut die kembang sikit
skrg da lahir dahhh.....

cuba la cari kucing yang tua sikit..... mane tau menjadi....
thx... kerana membantu.... good info...
Reply With Quote
  #10  
Old 05-11-2011, 05:41 PM
wann12 wann12 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 6
Rep Power: 0
wann12 is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

kucing sy pun garang jugak..yg AMAT! pantang tgk kucing lain tros bising..smpai tgn sy pun penah kne gigit sbb ada bau kucing lain..masalahnya dah spay..tp still garan..any tips?
Reply With Quote
  #11  
Old 05-12-2011, 01:20 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 9
anizarina is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

Quote:
Originally Posted by wann12 View Post
kucing sy pun garang jugak..yg AMAT! pantang tgk kucing lain tros bising..smpai tgn sy pun penah kne gigit sbb ada bau kucing lain..masalahnya dah spay..tp still garan..any tips?
anak bulus tunggal ke nie? Bubuye dulu mmg macam nie...
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12  
Old 06-06-2011, 11:36 PM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 8
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

Quote:
Originally Posted by effies View Post
kucing saya dh mengatai tapi bila hantar untuk mating, dia jadi terlalu garang...
kalau dua tiga hari tak pe la... ini sampai dua tiga minggu masih lagi garang...
minta tunjuk ajar dari yg banyak pengalaman, macam mana nak atasi masalah ini??

saya ada 3 ekor kucing parsi tapi semua betina...
setiap kali dia garang awak pukul dia dengan lidi.ambil seikat lidi dan pukul dia... jgn bimbang dia sakit sikit je... bila dia dah takut kpd awak...
awak try beri dia makan... dgn tangan awk... 2minggu jadi baik lah dia.....
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #13  
Old 12-28-2017, 01:31 PM
Btyizzny Btyizzny is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 1
Rep Power: 0
Btyizzny is on a distinguished road
Default Re: tolong... kucing betina saya garang....

Kucing betina saya pun garang. Umur dia dah 2 tahun. But, still garang. Saya bawak dia g mating tapi tak menjadi. Sebab dia terlalu garang dengan jantan tu. Apa perlu saya buat? Tolong!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu comot82 Cats & Kittens 18 11-22-2010 09:40 AM
Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan? sarebloom Cats & Kittens 27 10-28-2010 10:49 AM
tolong...siapa yang nak jadi keluarga angkat kucing saya nazamohd Rescuers & Fosterers 2 10-04-2010 11:12 AM
tolong saya,saya dh buntu.. rock Health, Disease & Diet 52 12-13-2009 04:27 PM
tolong saya,saya dh buntu.. rock Vets & Docs Reviews 10 08-16-2009 12:05 AM


All times are GMT +8. The time now is 06:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.