Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-19-2011, 06:52 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 7
hanissyazwan is on a distinguished road
Default certificate CFA. tukar nama owner, how?? please help.

salam dan selamat sejahtera to all..
sy baru berjinak2 memelihara kucing parsi dan 2minggu lps ada beli kucing parsian jantan rm3.5k dari seorang penjual di putrajaya. mahal tak mahal., ni lah harga sy byr dan dia ckp ni dah murah.huhuhu..
sy pula berada di kb kelantan.


dan kucing tu ada certificate cfa atas nama dia.(owner asal dekat putrajaya)

jadi sy nak tahu mcm mana nak tukar nama kerana owner asal beritahu dia tak tahu tukar nama.


iyalah sudah sy beli dan byr duit,kalau sy tanya2 lg urusan kucing marahlah dia.dia ckp selepas urusan jual beli,masalah kucing adalah masalah sy.kalau kucing bermasalah ke.,bwa tanya verterinar klinik haiwan.


sedih sy asyik dimarah kalau tanya pasal kucing kpd owner yg jual kt sy. iyalah sy bru nk bela kucing.sy pun beli dgn dia,bkn org lain..tapi dia kata kalau breeder lain confirm takkan lyn sy dah lepas urusan jual beli.
ni dia baik jg layan. padahal hari sy tanya tu baru selepas dua hari sy beli kucing dari dia... huhuhu

kalau ada di sini yg boleh tunjuk ajar bgaimana nak tukar nama (certificate ada dgn sy.. ) dan bgaimana pula nk byr ke cfa. paypal boleh ke???

kalau kalau ada breeder yg sudi tolong sy tukarkan nama owner dlm certificate cfa kucing sy.boleh lah pm sy atau reply thread ini,,, tk
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!

Last edited by hanissyazwan; 06-19-2011 at 10:53 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-19-2011, 10:39 AM
hidyrabdullah hidyrabdullah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 53
Rep Power: 8
hidyrabdullah is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

hye...syok dpt kucing persian...
apa yg sy tahu..harga rm3.5k tu just nice la tuk persian with cert..tp ada 2 qualiti..1 pet qualiti..1 show qualiti...kalau show qualiti...agak mahal sket la berbanding pet..

pasal cert tu kan..mustahil dia xbleh tolong nak tukar nama..bukan ke dia yg jual..patutnya dia setel semuanya dulu then baru bleh bg kucing tu kat awk..

dia breeder ke ek?

awk ada minta pendapat dr kwn2 awk yg pakar dlm jual beli kucing x b4 awk beli dr owner ni?

sepatutnya..awk ada hak la nak tanya semua tu...sbb awk byr...n rm3.5k tu bukan murah kot kan....tp xpe..tunggu..nnti mesti ada yg jawab soalan awk ni..kalau bleh..bleh x tunjuk gamba kucing awk tu?
Reply With Quote
  #3  
Old 06-19-2011, 01:41 PM
kiwiCiku Graphy kiwiCiku Graphy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 20
Rep Power: 0
kiwiCiku Graphy is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

maybe i boleh bagi tips macam mana nak tukar name owner on cert.

dekat blakang CFA cert tu . ad ruangan signature owner. so owner sblm u kene sign kat ruang blakang cert tu.

then ad ruang effective date of transfer. Once last owner da sign, u can put the date,

lepas tu ad ruangan new owner.so u isi dengan details u.

for me ad dua cara untuk buat. sama ada manual or dgn email

1. manual

- lepas sumer details diisi blakang cert tu, u photostat cert tu and u kene buat bank draf atas nama CFA. post skali bank draf and original cert ke alamat yang disediakan.

2. email.

u boleh email ke <registration2@cfa.org> ckp u nak tukar ownership of cat, tapi u kene scan dulu cert yg complete diisi details depan blakang.

nanti de akan bg tau berapa kene and dorang akan mntak crdit card details for payment.

xsusah mane pun..insyallh boleh
Reply With Quote
  #4  
Old 06-19-2011, 02:52 PM
irwan irwan is offline
Banned
 
Join Date: May 2011
Location: Seberang Jaya
Posts: 32
Rep Power: 0
irwan is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Owh macam tue caranya... Thank you for the info...

Saya nie pun baru beli 2 ekor persian daripada breeder tp CFA cert yang dijanjikan masih belum dapat lagi. Maybe breeder tuh tengah sibuk agaknya...

Dah email dah tanya pasai cert CFA tuh tapi belum di reply... huh!

Takper laa kita sabar dulu seminggu... Kalau dia tak layan juga time saya minta kali kedua siap laaa!!

*singsing lengan baju

Reply With Quote
  #5  
Old 06-19-2011, 04:13 PM
kiwiCiku Graphy kiwiCiku Graphy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 20
Rep Power: 0
kiwiCiku Graphy is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

senang je caranye..u beli dari cattery mane?
Reply With Quote
  #6  
Old 06-19-2011, 04:47 PM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 7
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Quote:
Originally Posted by kiwiCiku Graphy View Post
senang je caranye..u beli dari cattery mane?
cattery tu kt putrajaya.melayu.
mungkin jg salah sy. dia kata.selepas bayar..tanggungjawab kucing dah tak leh tanya dia.. kucing sakit ke kena tanya dokter..sy tanya kucing sy selsema,bagaimana nk ubatkan pun dia sumpah sy dlm fon.. dia ckp jgn tnya dia lg pasal kucing.walhal sy beli dari dia.bkn dari org lain.mesti dia tahu pasal kucing2 dia. mkn apa.guna sand litter apa.. sy tak pernah main kucing mahal2 ni...huhu. itulah,
terasa nk nangis sy..huhu

sy beli sepasang.jantan betina.
jantan 3.5k dan betina 2.8k.

back to the issue..
jadi kalau takde card credit mcm mana ye?? soal pembayaran tu??
untuk bayar cfa tukar nama owner tu??

boleh tak sy inform kt penjual tu bahawa sy nk buat /tiru tanda tangan dia dan sign sendiri kt bahagian penjual tu?? sbb rumah dia dan sy amat2 jauh. masa sy beli tu dia ckp tak reti tukar nama. tkpelah.kalau dia tak reti..sy reti nanti.saya pula ajar dia..

jadi kalau kita sign tandatangan org lain..cfa tahu tak?? dan mcm mana nak bayar dgn kad kredit.. debit card sy ada lah... debit card eon bank. kena isi duit dulu dlm bank.. debit card boleh ke?
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!

Last edited by hanissyazwan; 06-21-2011 at 04:27 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-19-2011, 05:15 PM
irwan irwan is offline
Banned
 
Join Date: May 2011
Location: Seberang Jaya
Posts: 32
Rep Power: 0
irwan is on a distinguished road
Angry Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Tuh laaa... cattery pun ada macam2 jenis owner... Takut yg jual tuh bukan owner cattery tp orang tgh jer... tak tahu apa duk pakai jual jer...

Example :
Semalam terjumpa sorang makcik dr kelantan yg jual pedigree persian di dalam laman Facebook. Jual mahal harga dalam Rm2.8k untuk kucing yg Ermmm tahap pet quality jer. Dah tu bila tanya cert CFA mana... jawabnya takder sebab dia pun beli daripada orang lain di Terengganu...

Di tanya pasal jenis or Kualiti kucing pun tak tahu... Dia kata dia jual mahal sebab dah beli pun harga RM2k++...

Pastue saya nasihat dia jumpa balik dgn orang yg dia beli kucing tu untuk dapatkan cert CFA tp dia bg alasan katanya orang yg jual pada dia kata perlu bayar lagi RM1000 utk buat cert!!!

Nak buka cattery tp tak tau apa apa pasal kucing. Semata2 nak dapat duit jer! Mangsanyer meow jugak!!!

Mode : Geram!
Reply With Quote
  #8  
Old 06-19-2011, 05:31 PM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 7
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Quote:
Originally Posted by hidyrabdullah View Post
hye...syok dpt kucing persian...
apa yg sy tahu..harga rm3.5k tu just nice la tuk persian with cert..tp ada 2 qualiti..1 pet qualiti..1 show qualiti...kalau show qualiti...agak mahal sket la berbanding pet..

pasal cert tu kan..mustahil dia xbleh tolong nak tukar nama..bukan ke dia yg jual..patutnya dia setel semuanya dulu then baru bleh bg kucing tu kat awk..

dia breeder ke ek?

awk ada minta pendapat dr kwn2 awk yg pakar dlm jual beli kucing x b4 awk beli dr owner ni?

sepatutnya..awk ada hak la nak tanya semua tu...sbb awk byr...n rm3.5k tu bukan murah kot kan....tp xpe..tunggu..nnti mesti ada yg jawab soalan awk ni..kalau bleh..bleh x tunjuk gamba kucing awk tu?

Ya mmg bkn murah, breeder tu kata alah duit ko +/-6.5k je 2ekor kucing, org lain beli 7ekor tak bising pun,, sy bkn bising.sy cuma bertanya pasal kucing. 2-3hari selepas beli kucing mestilah sy tanya.terlalu excited pasal kucing. .
sy tgk di olx iklan lama dia rm1.5k-rm2.3k je,,utk sekor.jantan betina.tu iklan dia di olx,, sy org baru, tak tau harga,, mungkin tak,mungkin iya diketuk.sy pun tak tahu...
sblum sy g kl dia kata kucing dia show quality,,, selepas sy sampai kl, sy tnya knp hidung turun ke bwh,, dia kata kucing parsi ni org tgk kot tepi bkn dpn, betul kot.
dah dia kata show quality...so xpe lh,,
selepas sy bayar siap,dia bagi cert utk kucing jantan je, atas nama dia,,
kucing betina sy kata tak nak buat cert lg lah, sbb duit dh byk habis,,,
lepas bayar baru lah dia ckp.u got what u pay. kalau nak kucing cantik show quality kena byr rm6k sekor.. import lah... huhuhu, takpelah..

pastu lepas ambil kucing, keesokannya sy fikir balik ,baik buat cert utk kucing betina ni,, sy pun sms dia..dia pun marah2 kata jgn sms la apa la kucing bkn tgunjawab dia dah la, dia kata kucing kalau nk buat cert kena tambah 1k,, huhu pas dia mrh lg dia kata sy jgn asyik tanya2 dia kalau kucing mkn apa ke, kucing kenapa,mcm mna nk register cfa nti anak lahir ke,,itu ini, katanya lg, bukan tgunjawab dia dah lepas urusan jual beli, pastu kata menyesal jual kt sy..
suh pulangkan kucing..
huhu..,sy di klantan,dia di putrajaya,jauh tu..
sepatutnya kalau breeder yg elok.dia kena lah tahu dan beritahu pasal kucing tu,dia kan breeder.walau sy tanya 1tahun lg ke... sy bkn nya tanya nak minta duit dia. sy minta pendapat dan recommend je.bknnya cal satu jam sekali.sy sms,kalau nak cal pun sms dulu tanya boleh ke tak nak call..
lagipun yg call dia duit bil handpone saya.memanglah seminggu dua lepas beli kucing sy excited nak tahu pasal kucing...


lagi breeder tu kata menyesal jual kt sy,
sy kenal pun melalui iklan dia di olx dan iklan kwn dia di mudah.my ..
sy habis kos kucing, perjalanan, makanan kucing, last2 igt kn blh buat kwn ngn breeder, rupanya tak boleh..



lastly. mcm tempat meluahkan perasaan la pula jd nya, uhuk.
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!

Last edited by hanissyazwan; 06-20-2011 at 04:05 AM.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-19-2011, 05:38 PM
irwan irwan is offline
Banned
 
Join Date: May 2011
Location: Seberang Jaya
Posts: 32
Rep Power: 0
irwan is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Rm1k utk register CFA????????

Giler ke apa? Tgk kat CFA website dia tulis USD25 je kan?? kalau convert pun tak sampai RM100. Awak nie kena tipu koowt...

Alaaa share jer cattery and orang tuh!! at least pasnie orang lain tak terkena macam awak dah...

Last edited by irwan; 06-19-2011 at 10:48 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-19-2011, 06:09 PM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 7
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Quote:
Originally Posted by irwan View Post
Rm1k utk register CFA????????

Giler ke apa? Tgk kat CFA website dia tulis USD25 je kan?? kalau convert pun tak sampai RM100. Awak nie kena tipu koowt...

Alaaa share jer cattery and orang tuh!! at least pasnie orang lain tak terkena macam awak dah...
tak tahu lah, kalu nk register cfa dia quote harga tu lah,memang kalau tak register murah jadinya dia ckp.. sy ada mintak kurang kena tambah 1k untuk certificate tu. dia kata paling kurang pun sy kena tambah rm800 lg.sy ada lg simpan sms dia. so xpelah,sy usha lah cari duit utk byr cert..
,kalau dia tak buat cert tu mcm mana? jadi domestic lah kucing sy tak iktiraf lah..
sy dan dia jauh,.huhuhu.. takapalah.harga dia yg letak.kalau dia kata kena tambah 10k pun kenalah tambah utk dptkn cert. sy baru bayar rm100 untuk cert, sy ada hutang lg dgn dia rm700.abis hutang baru dia buat cert utk kucing sy.
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!

Last edited by hanissyazwan; 06-20-2011 at 04:19 AM.
Reply With Quote
  #11  
Old 06-19-2011, 06:44 PM
ashbutt's Avatar
ashbutt ashbutt is offline
Pet Detective
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 62
Rep Power: 10
ashbutt is on a distinguished road
Default certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Hi Hanissyazwan,

mula2 taniah atas meow2 baru anda kedua ucapan takziah saya sbb kamu beli gan beeder yg x bertauliah.

dgn cara awak bercerita di atas tu rasanyer saya dah boleh agak sape tuan punya cattery tu hehehehe.

sorry to say bro...u problem will never end that fast...FYI kalo tekaan saya nie mmg betul this breeder yg you deal nie baru saja beraftar gan CFA for cattery tak sampai 3 bulan sebelum nie dia buat breeding selapas itu menjual anak2 kucing dia atas prefix nama cattery breeder lain ( beeder yg cukup terkenal & popular ) di Kuala Lumpur.

how did i know this...hehehehe well like you saya ada seorang kawan yg juga menjadi mangsa dia selepas membeli kitten male pet quality ( entire ) dengan harga RM2++++ semasa kucing itu berusia 4 bulan...sepatutnyer by this time kitten registry sudah pun di buat an seharusnyer cert pun sudah ada unfortunately for the kitten yg my friend berkenaan tu xder apa2 paper work pun. Mujur ada saya...when i ikut my freind pergi umah dia di putra jaya ( very sorry to say...dia ada byk kucing2 import dari cattery2 ternama di dunia ) tapi condition kucing2 dan area bilik kucing dia.. sgt sgt menyedihkan...after tgk kucing2 dia bila kawan tanya pendapat saya dan member seorang lagi...OF COZ kami membantah tapi nak wat cam ner...yg bayar nyer bukan kami tapi si pembeli so walaupun gan seribu satu pujukan dan rayuan diabuat still kami terpaksa mengalah dan terima keadaan...my friend insisted he wants that kitten...
so when we sat down to talk on paperworks...baru dia sedar yg saya nie dah biasa beli kucing dan tepaksa mengalah and baru dia mula bercakap jujur...dia mengaku yg dia mmg tidak tau apa2 propcess tentang paperwork ini dan dia selalu akan mintak breeder yg dia kenal tok register the kitten atas prefix cattery breeder itu gan fee RM360. Saya siap duduk kat ruang tamu rumah dia bagi dia lessons bagaimana nak register kitten kat CFA dan jugak cattery registery. Dia berjanji nak register kitten tu gan cara yg betul...

after 2 weeks bila my friend call dia tanya tentang process cert... boleh dia jawap yg dia menyesal jual kat dia an kalo my friend x puas hati boleh return kucing tu sbb dia ada ramai org yg nak beli kucing2 dia tanpa apa2 masalah. after we all bertegas dan blackmail dia tok laporkan kegiatan dia yg x jujur dan breeder yg seoang lagi itu baru member nie nak berhegeh2 nak register cattery. so after 7 mts beli kucing...baru my friend dpt cert dia

so hanissyawan...as my friend si Hidir ada komen dia atas...next time sebelum beli sila wat background check on the breeder dan mintak pendapat Otai2...bukan petai2 on the dealings...

and as my other freind Ciku Kiwi share tadi...you can also do the cert registering by ur self...rasanyer debit card boleh digunekan, tapi pastikan aa duit dlm account andalah ek...atau pun you boleh hantar email directly ke CFA mintak nasihat on the debit card usage pocess......all the best
Reply With Quote
  #12  
Old 06-19-2011, 06:50 PM
kiwiCiku Graphy kiwiCiku Graphy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 20
Rep Power: 0
kiwiCiku Graphy is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

sorry to say this.. ini lah masalahnya apabila bila kita nak start with pedigree cats tapi xpenuhkan ilmu dulu..bukannya banyak sangat nak kene menuntut. at least before beli pedigree cats, u kene tahu sedikit sebanyak perkara2 asas yang perlu tahu. nie bila dah bayar, baru mcm2 masalah timbul, da xboleh nak buat ape. for your infomation, untuk cert xsampai rm 100 pun. if transfer owner cuma kena bayar usd15 SAHAJA!!.

rasenya banyak da thread dibuka mengenai cattery atau breeder yang tidak bertanggungjawab nie.

yang paling penting bila buat keputusan untuk beli pedigree cats, makesure from REPUTABLE BREEDER!!!

siasat dulu latar blakang cattery dan breeder tersebut. tanya dulu orang2 yang mungkin tahu mengenai cattery or breeder tersebut..

sekarang nie terlampau banyak penipuan yang berlaku. so orang2 mcm anda la yang menjadi mangsa. akhirnya xde apa yang boleh dibuat selain terima sahaja apa yang da berlaku.

lepas nie tolong lah beringat, jangan terlampau ghairah nak beli or memiliki pedigree cats, at last, diri sendiri yang terkena.. ada baiknya bg tau siapa cattery or breeder tersebut supaya orang laen tidak terkena mcm awak.

perkara paling penting before beli pedigree cats, study dulu the breed standard and profile the breed yang u nak beli, then ALWAYS looking for REPUTABLE breeder. NORMALLY most of reputable breeder nie akan join Cat show. its all about time..take time to get the good cats from good breeder, for me, i took 5 months searching the right breeder and cattery to get the good quality cats without any problem.
Reply With Quote
  #13  
Old 06-19-2011, 06:56 PM
kiwiCiku Graphy kiwiCiku Graphy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 20
Rep Power: 0
kiwiCiku Graphy is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

better you post here nama cattery and the breeder..might be ad orang tahu and boleh tolong you
Reply With Quote
  #14  
Old 06-19-2011, 07:06 PM
irwan irwan is offline
Banned
 
Join Date: May 2011
Location: Seberang Jaya
Posts: 32
Rep Power: 0
irwan is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Mintak tumpang lalu nak mencelah sket...

I rasa hanis tak salah sb memilih breeder 'cokia' tuh... Tp bukan nak kata jugak kat 'Reputable breeder' kat luar sana actually terlalu memilih customer!!!

Saya sebelum beli persian 2 ekor tuh ke sana sini tanya yg mana boleh jual. Tapi kebanyakannya memlilih! Memilih macam mana? Diaorg hanya jual kepada orang yg nak beli untuk buat show sahaja laaa! Lepas tue kalau kita nak yang pet kualiti sahaja pun dia org nak kembiri kan kucing tue siap siap! Yer laaa takut kita kawenkan dgn kucing biasa. (yg ni kita faham la kot)

Tapi kita nak beli mesti laa nak lihat pet kita berkeluarga. Kalau beli sekor semata mata mesti kesian kan? Nak tak nak kena beli in couple. Si breeder ternama plak tak jual in couple, alasan takder yang available la... nak buat stock parent laa... Takut laaa kot2 kita orang biasa nie jadik 'home-based cattery' laa tue kot...

Last2 breeder yg 'tak bertauliah' nie laaa jugak yg tak kesah janji duit masyuk nie yg ada pun...

Sabor jer laaa...
Reply With Quote
  #15  
Old 06-19-2011, 07:40 PM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 7
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Quote:
Originally Posted by ashbutt View Post
Hi Hanissyazwan,

mula2 taniah atas meow2 baru anda kedua ucapan takziah saya sbb kamu beli gan beeder yg x bertauliah.

dgn cara awak bercerita di atas tu rasanyer saya dah boleh agak sape tuan punya cattery tu hehehehe.

sorry to say bro...u problem will never end that fast...FYI kalo tekaan saya nie mmg betul this breeder yg you deal nie baru saja beraftar gan CFA for cattery tak sampai 3 bulan sebelum nie dia buat breeding selapas itu menjual anak2 kucing dia atas prefix nama cattery breeder lain ( beeder yg cukup terkenal & popular ) di Kuala Lumpur.

how did i know this...hehehehe well like you saya ada seorang kawan yg juga menjadi mangsa dia selepas membeli kitten male pet quality ( entire ) dengan harga RM2++++ semasa kucing itu berusia 4 bulan...sepatutnyer by this time kitten registry sudah pun di buat an seharusnyer cert pun sudah ada unfortunately for the kitten yg my friend berkenaan tu xder apa2 paper work pun. Mujur ada saya...when i ikut my freind pergi umah dia di putra jaya ( very sorry to say...dia ada byk kucing2 import dari cattery2 ternama di dunia ) tapi condition kucing2 dan area bilik kucing dia.. sgt sgt menyedihkan...after tgk kucing2 dia bila kawan tanya pendapat saya dan member seorang lagi...OF COZ kami membantah tapi nak wat cam ner...yg bayar nyer bukan kami tapi si pembeli so walaupun gan seribu satu pujukan dan rayuan diabuat still kami terpaksa mengalah dan terima keadaan...my friend insisted he wants that kitten...
so when we sat down to talk on paperworks...baru dia sedar yg saya nie dah biasa beli kucing dan tepaksa mengalah and baru dia mula bercakap jujur...dia mengaku yg dia mmg tidak tau apa2 propcess tentang paperwork ini dan dia selalu akan mintak breeder yg dia kenal tok register the kitten atas prefix cattery breeder itu gan fee RM360. Saya siap duduk kat ruang tamu rumah dia bagi dia lessons bagaimana nak register kitten kat CFA dan jugak cattery registery. Dia berjanji nak register kitten tu gan cara yg betul...

after 2 weeks bila my friend call dia tanya tentang process cert... boleh dia jawap yg dia menyesal jual kat dia an kalo my friend x puas hati boleh return kucing tu sbb dia ada ramai org yg nak beli kucing2 dia tanpa apa2 masalah. after we all bertegas dan blackmail dia tok laporkan kegiatan dia yg x jujur dan breeder yg seoang lagi itu baru member nie nak berhegeh2 nak register cattery. so after 7 mts beli kucing...baru my friend dpt cert dia

so hanissyawan...as my friend si Hidir ada komen dia atas...next time sebelum beli sila wat background check on the breeder dan mintak pendapat Otai2...bukan petai2 on the dealings...

and as my other freind Ciku Kiwi share tadi...you can also do the cert registering by ur self...rasanyer debit card boleh digunekan, tapi pastikan aa duit dlm account andalah ek...atau pun you boleh hantar email directly ke CFA mintak nasihat on the debit card usage pocess......all the best

sy igt sy je yg terkena dgn dia.rupanya ada lg org yg terkena dgn dia..
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!

Last edited by hanissyazwan; 06-20-2011 at 06:57 AM.
Reply With Quote
  #16  
Old 06-19-2011, 07:55 PM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 7
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Quote:
Originally Posted by kiwiCiku Graphy View Post
maybe i boleh bagi tips macam mana nak tukar name owner on cert.

dekat blakang CFA cert tu . ad ruangan signature owner. so owner sblm u kene sign kat ruang blakang cert tu.

then ad ruang effective date of transfer. Once last owner da sign, u can put the date,

lepas tu ad ruangan new owner.so u isi dengan details u.

for me ad dua cara untuk buat. sama ada manual or dgn email

1. manual

- lepas sumer details diisi blakang cert tu, u photostat cert tu and u kene buat bank draf atas nama CFA. post skali bank draf and original cert ke alamat yang disediakan.

2. email.

u boleh email ke <registration2@cfa.org> ckp u nak tukar ownership of cat, tapi u kene scan dulu cert yg complete diisi details depan blakang.

nanti de akan bg tau berapa kene and dorang akan mntak crdit card details for payment.

xsusah mane pun..insyallh boleh

ruangan sign owner sy akan sign sendiri..setelah minta persetujuan dgn penjual kucing untuk meniru sign dia .sy nk pilih kaedah email... kredit card detail tu yg leceh.. sy xde kredit card...

saya dah tengok certificate dan rasanya bahagian

1.signature of owner listed in front certificate.

2. effactive date of transfer

3. new owner name adress

semua above sy rasa boleh buat..


tapi bahagian 4. tu yg saya tak beberapa faham...


4. new owner may affix their CFA CERTIFICATE cattery name as a suffix provided the cat name including prefix.the word ''of and the suffix does not exceed 35 spaces and the additional fee is paid. an already existing suffix will auto be removed at the time the new suffix is added or if a new owner is not the owner of the existing suffix..
please provide the registered cattery name and number which to be added to the name of this cat.
cattery name___________________________________ cattery#


part 4.ni lah masalahnya..
kalau sy takde cattery camna.?? dan part last ni yg mengelirukan .dia ada bold tulisan
please provide the registered cattery name and number which to be added to the name of this cat.
apakah maksudnya number dan nama tu???

contoh nama asal kucing sy yg ada di cert ialah siti tootin junior

dan apakah perlu sy tulis di no 4??
contohnya sy nak letak nama lion king
adakah siti lion king??? atau tak perlu letak siti lagi? letak lion king shj? dan apakah maksud provide the registerd cattery name and number???
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!

Last edited by hanissyazwan; 06-20-2011 at 06:47 AM.
Reply With Quote
  #17  
Old 06-20-2011, 06:55 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 7
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!

Last edited by hanissyazwan; 06-20-2011 at 11:16 PM.
Reply With Quote
  #18  
Old 06-20-2011, 11:03 AM
kiwiCiku Graphy kiwiCiku Graphy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 20
Rep Power: 0
kiwiCiku Graphy is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

macam yang saya cakap , kita kena belajar dan tahu macam mana untuk berurusan bila nak ada pedigree cats nie. hope take this as a lesson, bkn senang untuk memiliki pedigree cats,

ok. untuk nama atas cert mmg tidak boleh diubah atau ditambah. klu nama dlm cert tu siti, so siti jugak la nama de walau pun owner bertukar.

part empat hanya bila u ad cattery yang berdaftar ngan CFA sahaja, bila tukar owner dan owner tu adalah breeder yang berdaftar, dia akan isikan bahagian ini dengan no cattery untuk tambah suffix pada nama kucing tu.

contoh: nama asal kucing dalam cert ::Pusaka(nama cattery asal kucing tu) prince junior(nama kucing) of rimba(suffix yang akan ditambah jika isi bahagian tu)

maknanye jika u ada cattery yang berdaftar, u isi bahagian tu dan nama kucing tu akan jadi mcm nie __________(nama kucing) of _______(nama cattery u).

klu u xde cattery just biarkan kosong, dan kucing tu akn kekal nama yang sama, cuma owner sahaja yang bertukar.
boleh tau nama depan(prefix) kucing u tu?
Reply With Quote
  #19  
Old 06-20-2011, 02:28 PM
ashbutt's Avatar
ashbutt ashbutt is offline
Pet Detective
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 62
Rep Power: 10
ashbutt is on a distinguished road
Default certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Hi hanissyazwan,


refering to ur picture, tak ada signature from the breeder.
you kene mintak dia sign certificate itu atau ianyer akan ditolak oleh pihak CFA tok di process sbb di angap tidak complete.

please contact the breeder to get his signature and memandangkan awak dok jauh...you kene pikir betul2 how you nak deal gan breeder nie...takut kalo pos laju kat dia...cert mmg tidak akan kembali pada awak dlm masa terdekat atau mmg tiddak akan smp langsung atau pun you kene turun sendiri jumpa dia face to face for his signature...

so sorry bro...you kene melalui semua nie...tapi please pay focus pada apa Cikukiwi kata...in future please do a back ground check...
Reply With Quote
  #20  
Old 06-20-2011, 11:07 PM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 7
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: certificate cfa. tukar nama owner, how?? please help.

Quote:
Originally Posted by ashbutt View Post
Hi hanissyazwan,


refering to ur picture, tak ada signature from the breeder.
you kene mintak dia sign certificate itu atau ianyer akan ditolak oleh pihak CFA tok di process sbb di angap tidak complete.

please contact the breeder to get his signature and memandangkan awak dok jauh...you kene pikir betul2 how you nak deal gan breeder nie...takut kalo pos laju kat dia...cert mmg tidak akan kembali pada awak dlm masa terdekat atau mmg tiddak akan smp langsung atau pun you kene turun sendiri jumpa dia face to face for his signature...

so sorry bro...you kene melalui semua nie...tapi please pay focus pada apa Cikukiwi kata...in future please do a back ground check...
sy dah call owner.dan owner tu kata dia boleh tolong untuk send mms picture of his signature..so sy dapat tiru...

yg no 4 tu..jadinya tak perlu isi apa2 lah?? oklah... tingalkan kosong.
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Any idea..nak bagi nama anak kucing sy? shahampang Cats & Kittens 24 09-09-2011 05:53 PM
macam mana nk tukar makanan kucing? Nur_illiyana Cats & Kittens 7 04-10-2010 11:09 AM
Tukar suka sama suka - british shorthair kitten DIK BAYU Cats & Kittens 28 11-01-2009 06:28 PM
Tukar suka sama suka - british short hair kitten DIK BAYU Cats & Kittens 1 08-13-2009 04:18 PM
Blh tolong suges nama utk KiTteN & JoEY Sha tak? shareen_natasha Cats & Kittens 39 03-29-2009 02:29 AM


All times are GMT +8. The time now is 12:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.