Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-12-2013, 11:31 PM
toti toti is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 3
Rep Power: 0
toti is on a distinguished road
Default kucing jantan berumur 4 bulan asyik terkam kucing betina 2 bln

hello,

saya ada memelihara kucing jantan yg baru berumur 4 bln (toti). last week, sy cari kan dia teman kucing betina berumur 2 bln lebih (molly)utk jdkan teman bermain.

apa yg merisaukan saya, kucing jantan sy selalu menerkam molly sambil mengigit dan menjilat. pantang saya lepaskan molly daripada sangkar,pasti toti akan kejar n terkam. sudah seminggu perkara yg sama berulang n kadang2 akan kacau molly tido di dalam sangkar.

adakah ini perkara biasa? atau ini perkara serius? n bagaimana sy hendak pastikan toti tidak lagi menerkam molly n mereka boleh bermain bersama n hidup harmoni serta aman
Reply With Quote
  #2  
Old 01-13-2013, 12:40 AM
ayuazami ayuazami is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2012
Location: Shah Alam
Posts: 41
Rep Power: 0
ayuazami is on a distinguished road
Default Re: kucing jantan berumur 4 bulan asyik terkam kucing betina 2 bln

Quote:
Originally Posted by toti View Post
hello,

saya ada memelihara kucing jantan yg baru berumur 4 bln (toti). last week, sy cari kan dia teman kucing betina berumur 2 bln lebih (molly)utk jdkan teman bermain.

apa yg merisaukan saya, kucing jantan sy selalu menerkam molly sambil mengigit dan menjilat. pantang saya lepaskan molly daripada sangkar,pasti toti akan kejar n terkam. sudah seminggu perkara yg sama berulang n kadang2 akan kacau molly tido di dalam sangkar.

adakah ini perkara biasa? atau ini perkara serius? n bagaimana sy hendak pastikan toti tidak lagi menerkam molly n mereka boleh bermain bersama n hidup harmoni serta aman
hi, for my opinion, saya rasa benda tu actually perkara normal je. mungkin kerana awak tak biasa, jadi anggap benda ni serious. actually, itu behavior dieorang untuk rapat. tapi sila beware bila si Molly dah berumur 6 bulan, waktu tu dia akan start on-heat and start flirting kat Toti.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-13-2013, 11:45 AM
toti toti is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 3
Rep Power: 0
toti is on a distinguished road
Default Re: kucing jantan berumur 4 bulan asyik terkam kucing betina 2 bln

actually, sy baru nak berjinak2 dgn bela kucing nie...so, tak tau sgt diorg punye behaviour and igtkan si toti nie jealous...haha. tp sometimes, kesian plak tgk molly sbb toti tak bg peluang langsung utk molly bebas bermain.dh seminggu mcm nie...adoi

ada org kata persian nie lambat sikit on heat...is it true?
Reply With Quote
  #4  
Old 01-13-2013, 03:20 PM
ayuazami ayuazami is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2012
Location: Shah Alam
Posts: 41
Rep Power: 0
ayuazami is on a distinguished road
Default Re: kucing jantan berumur 4 bulan asyik terkam kucing betina 2 bln

Quote:
Originally Posted by toti View Post
actually, sy baru nak berjinak2 dgn bela kucing nie...so, tak tau sgt diorg punye behaviour and igtkan si toti nie jealous...haha. tp sometimes, kesian plak tgk molly sbb toti tak bg peluang langsung utk molly bebas bermain.dh seminggu mcm nie...adoi

ada org kata persian nie lambat sikit on heat...is it true?
tulah cara dieorang nak mula rapat tapi awak kena tengok behavior dieorang dalam sharing sesuatu benda. like makanan, tempat toilet, tempat scratch, tempat tidur dieorang dll. kadang2 dieorang tak suka sharing, tapi kalau boleh share, baguslah. actually, lebih elok kalau dieorang bermain bersama daripada dieorang main sorang2/asing2. takot nanti dieorang susah untuk ber-socialize.

oh, both Molly & Toti kucing persian ke? kalau persian tak sure lah, sebab saya pon bela DSH & British Short Hair je.

boleh saya tau, dieorang duduk sangkar ke or dalam rumah?
Reply With Quote
  #5  
Old 01-13-2013, 04:48 PM
toti toti is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 3
Rep Power: 0
toti is on a distinguished road
Default Re: kucing jantan berumur 4 bulan asyik terkam kucing betina 2 bln

semua asing2....dr cat litter, makanan n sangkar...diorg duk dlm sangkar tp dlm rumah.yg besar mmg selalu biar main dlm rumah je.yg kecik bila kami ada je baru lepaskan dr sangkar
Reply With Quote
  #6  
Old 02-17-2013, 10:44 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: kucing jantan berumur 4 bulan asyik terkam kucing betina 2 bln

menerkam & menggigit itu mmg cara kucing bermain dan bergurau
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Menetek kt kucing jantan duke.pistolero Training & Behavioral Issues 0 02-26-2012 05:11 AM
Kucing jantan pengganti ibu kucing putriazura86 Cats & Kittens 13 07-07-2011 05:11 PM
Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan?? izwanbest Pet Food 11 12-26-2010 04:41 AM
Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan? sarebloom Cats & Kittens 27 10-28-2010 10:49 AM
kucing asyik begaduh trevorish Training & Behavioral Issues 3 06-29-2009 03:51 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.