Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Cat TV and Photos

Cat TV and Photos Post photos of your cats or embed YouTube videos. Nice place to show off your kittens or cat buddies

Reply
 
Thread Tools
  #201  
Old 09-14-2009, 03:00 AM
firdaruddin's Avatar
firdaruddin firdaruddin is offline
Meow's Pets
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bangi, Selangor
Posts: 573
Rep Power: 13
firdaruddin is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to firdaruddin
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

Salam semua,

Fir ada cerita sedih yang juga mungkin bakal menjadi punca masalah..

mcm ni la..semua org tahu..fir & wife mmg cat lover and kitaorg pun mmg ade bela anak bulus 4 ekor..kitaorg anggap anak2 bulus ni dah mcm anak manusia smpi gelarkan diaorg ''org'' and panggilan utk diaorg pun ''mummy & daddy'' apabila communicate..tp masalanya skrg..kitaorg dah ade baby (baru 4 hari lahir) and fir and wife plak sama2 tgh smbg study (outcampus student)..so class memlm setiap hr..fir hnya ade ms untuk anak2 bulus cuma sekali sehari utk tgk2 diaorg and juga bersihkan poo..my wife skrg lansung xleh dekat diaorg melainkan bukak pintu bilik kejap, pasangkan lampu or kipas for their comfort..lain2 mmg dia pun tak sempat sbb bz ngan baby and masih dalam pantang..
and bende yang membuatkan fir rasa bersalah ngan anak2 bulus, anak sendiri and juga ngan Pencipta, fir rs fir terpaksa let go kan anak2 bulus fir utk adoptions..
tadi, fir msk bilik anak bulus utk bersihkan poo and check makanan and minum..tetiba hinggap sekor kutu kat jari fir..fir letupkan..ok la..sekali menapak msk ke dalam bilik..rupanya beribu ekor kutu lagi menunggu..tp fir gagahkan jua bersihkan poo diaorg smbil menahan gigitan kutu2 tue..fir dah takde frontline..so, bertahan la dgn ridset sekejap..dah abis settle handle poo anak2 bulu, fir pegi mandi..and tetiba baby pulak nangis..bukak lampu..tgk2 ada sekor kutu lekat kat kelambu dia..kesian..smpi wife fir pun tak senang duduk jugak sbb baru je kejap td terjumpa sekor kutu kat tngan dia..
fir tak sempat nk mandikn anak2 bulu minggu lepas..sbb wife fir kat hospital 4 hari..duk berulang alik jenguk dia sbb terpaksa lahirkan baby secara c-zer..and fir jugk skrg kene ke class setiap mlm di ukm (fir smbg belaja, class isnin smpi khamis)..and skrg bila malam jek..mcm biasa la..kene jaga baby sbb wife fir still tak leh menyusu anak sendiri sbb luka c-zer tu..so, nk kene monitor both baby and mom almost 24/7..
and td bila fir pk2 balik..fir dah tak mampu nak handle anak2 bulu ni..bukan tak sayang..semuanya ada speciality tersendiri and diaorg dah bersama fir lebih dr setahun..ada yang fir jumpa sejak kecik lagi..mmg sedih..tp bila mengenangkan tanggungjawab lain yg lebih berat (keje, study, anak..)fir jd buntu..ada sesape kat sini boleh bagikan jalan penyelesaian? famili both side (famili fir and mentua) dah bising2 psl bnde ni and fir rs cukup tertekan..
__________________
Reply With Quote
  #202  
Old 09-14-2009, 08:24 AM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 13
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

Quote:
Originally Posted by firdaruddin View Post
Salam semua,

Fir ada cerita sedih yang juga mungkin bakal menjadi punca masalah..

mcm ni la..semua org tahu..fir & wife mmg cat lover and kitaorg pun mmg ade bela anak bulus 4 ekor..kitaorg anggap anak2 bulus ni dah mcm anak manusia smpi gelarkan diaorg ''org'' and panggilan utk diaorg pun ''mummy & daddy'' apabila communicate..tp masalanya skrg..kitaorg dah ade baby (baru 4 hari lahir) and fir and wife plak sama2 tgh smbg study (outcampus student)..so class memlm setiap hr..fir hnya ade ms untuk anak2 bulus cuma sekali sehari utk tgk2 diaorg and juga bersihkan poo..my wife skrg lansung xleh dekat diaorg melainkan bukak pintu bilik kejap, pasangkan lampu or kipas for their comfort..lain2 mmg dia pun tak sempat sbb bz ngan baby and masih dalam pantang..
and bende yang membuatkan fir rasa bersalah ngan anak2 bulus, anak sendiri and juga ngan Pencipta, fir rs fir terpaksa let go kan anak2 bulus fir utk adoptions..
tadi, fir msk bilik anak bulus utk bersihkan poo and check makanan and minum..tetiba hinggap sekor kutu kat jari fir..fir letupkan..ok la..sekali menapak msk ke dalam bilik..rupanya beribu ekor kutu lagi menunggu..tp fir gagahkan jua bersihkan poo diaorg smbil menahan gigitan kutu2 tue..fir dah takde frontline..so, bertahan la dgn ridset sekejap..dah abis settle handle poo anak2 bulu, fir pegi mandi..and tetiba baby pulak nangis..bukak lampu..tgk2 ada sekor kutu lekat kat kelambu dia..kesian..smpi wife fir pun tak senang duduk jugak sbb baru je kejap td terjumpa sekor kutu kat tngan dia..
fir tak sempat nk mandikn anak2 bulu minggu lepas..sbb wife fir kat hospital 4 hari..duk berulang alik jenguk dia sbb terpaksa lahirkan baby secara c-zer..and fir jugk skrg kene ke class setiap mlm di ukm (fir smbg belaja, class isnin smpi khamis)..and skrg bila malam jek..mcm biasa la..kene jaga baby sbb wife fir still tak leh menyusu anak sendiri sbb luka c-zer tu..so, nk kene monitor both baby and mom almost 24/7..
and td bila fir pk2 balik..fir dah tak mampu nak handle anak2 bulu ni..bukan tak sayang..semuanya ada speciality tersendiri and diaorg dah bersama fir lebih dr setahun..ada yang fir jumpa sejak kecik lagi..mmg sedih..tp bila mengenangkan tanggungjawab lain yg lebih berat (keje, study, anak..)fir jd buntu..ada sesape kat sini boleh bagikan jalan penyelesaian? famili both side (famili fir and mentua) dah bising2 psl bnde ni and fir rs cukup tertekan..
masalah Fir ni agak berat...sangat berat sebenarnya sebab berkaitan dengan masalah masa dan kesihatan anak...
Fir,
once jumpa kutu kt kelambu anak tu, bagi saya ia satu ancaman kesihatan besar kepada your baby..jangan ambik ringan benda ni..itu nasib baik Fir jumpa kutu tu..kalo x, ntah mana2 dia masuk dalam anggota badan baby..

sumer orang tahu Fir sayang kucing...xde orang menyangkal..cuma, masa Fir skrg agak ketat dan padat...if bela kucing, tp xde masa nak jaga, main dgn diorg, belai diorang, saya rasa keputusan Fir dah betol tu...mmg kena let go...kena cari org yg boleh take care of them well dari segi pemakanan dan penjagaan...tapi, kptusan tu agak berat untuk fir tanggung...tp,kena fikir scara logik dan relevan...stakat mana sayangkan kucing, xkan lebih dr sygkan anak sendiri..lebih2 lagi pada saat2 genting mcm nie...

mungkin suatu masa nanti, bila Fir dan isteri rasa keadaan sudah kembali stabil,x kisah laa setahun, dua tahun, or 5 thn lagi, Fir boleh membuat keputusan untuk membela kucing balik...

itu pendapat ari saya..
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #203  
Old 09-14-2009, 09:13 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 13
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

berat mata memandang
berat lagi bahu yang memikul

susahnya kalo camnie fir.
kalo dari muler tak kwal kutu tue
linda pastie bilik fir dah menjadi sarang mereka
kutu macam nie memang jahat.
tapie camner leh ada kutu ekk?
lainlah..kalo kucing fir ada yang kucing yang baru lahir.

mungkin kasik adopt ke family angkat
jalan yang terbaik.
lin tau fir mungkin sedey
betul kata ej ..nnatie biler baby dah besar.
kalo minat fir terhadap kucing masih kental
tak salah kalo fir amik keputusan bela kucing balik.

tapie..nak luperkan n let go kat orang
bukan satru perkara ynag mudah.
itu hanya pendapat linda.
Reply With Quote
  #204  
Old 09-14-2009, 09:27 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

Adeh..how come masalh kutu ade kalu kucing 100% indoor yer?Its really hard to find adopter nowdays disebabkan pelbagai faktor.Kak imann kena bagi suggestion or kak felix in this particular matter.coz kak imann pun baru jer beranak and surprisingly she got no problems handling baby and cats.she also kena sezer dullu.


I berharap u buleh consult them and at the mean time ,rumah kena makesure sentiasa bersih untill u dapat adopter baru.
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #205  
Old 09-14-2009, 09:33 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

Wahai adikku,

Teruknya kutu tu sampai kat kelambu dan tangan Hajjar? Kucing akk dulu pun berkutu juga tapi tak la sampai ke badan kita. Mmmm kalo macam tu... rasanya better cari temporary fosterer ke atau bagi untuk adoption sebab kesihatan baby dan keluarga lebih penting. Memang kita sayangkan binatan peliharaan kita kena ingatkkan kesihatan keluarga juga. Akk nak tolong tapi hostel akk dah penuh Berkenan juga ngan si Baby dan si Dayang tu
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #206  
Old 09-14-2009, 10:29 AM
firdaruddin's Avatar
firdaruddin firdaruddin is offline
Meow's Pets
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bangi, Selangor
Posts: 573
Rep Power: 13
firdaruddin is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to firdaruddin
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
Adeh..how come masalh kutu ade kalu kucing 100% indoor yer?Its really hard to find adopter nowdays disebabkan pelbagai faktor.Kak imann kena bagi suggestion or kak felix in this particular matter.coz kak imann pun baru jer beranak and surprisingly she got no problems handling baby and cats.she also kena sezer dullu.


I berharap u buleh consult them and at the mean time ,rumah kena makesure sentiasa bersih untill u dapat adopter baru.
yes..ntah la mcm mana leh dpt kutu pulak.maybe sbb persekitaran umah ni..fir duk kuarters yg byk pokok2 sekeliling and suasana kwsn ni ala2 suam2 kuku gitu..bilik anak bulu pulak tingkap open besar2 for air circulation e'day..maybe kutu tu masuk ikut situ..ntah la..nak mandikan derang lak..takde masa..last mandi, 1 week bfore my wife bersalin..pas tu tak sempt lagik smpi la skrg...

mslh nyer..kalau setakat pegi keje and balik, xde komitmen lain..xpe..but, both of us are outcampus student..after this, baby pun akan ditinggalkan di umah baby sitter smpi abis kelas malam hari2 (nsb baik bb sitter jiran kitaorg jek..dia faham..)..and anak bulu..tatau la nasib..dulu my wife sorang jek student..and skrg fir pulak dpt twrn smbg sama mcm dia..nk tolak syg..and famili pun advised suh smbg...sbb tu la komitmen fir bertambah2..lg la anak fir ni brrr yg the 1st ones..takde exp jaga baby lagik..memandangkan fir pun anak tunggal..mmg hectic..tetiba nampak kutu lak..sian tul ngan dia..
__________________
Reply With Quote
  #207  
Old 09-14-2009, 10:34 AM
firdaruddin's Avatar
firdaruddin firdaruddin is offline
Meow's Pets
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bangi, Selangor
Posts: 573
Rep Power: 13
firdaruddin is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to firdaruddin
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

Quote:
Originally Posted by firdaruddin View Post
yes..ntah la mcm mana leh dpt kutu pulak.maybe sbb persekitaran umah ni..fir duk kuarters yg byk pokok2 sekeliling and suasana kwsn ni ala2 suam2 kuku gitu..bilik anak bulu pulak tingkap open besar2 for air circulation e'day..maybe kutu tu masuk ikut situ..ntah la..nak mandikan derang lak..takde masa..last mandi, 1 week bfore my wife bersalin..pas tu tak sempt lagik smpi la skrg...

mslh nyer..kalau setakat pegi keje and balik, xde komitmen lain..xpe..but, both of us are outcampus student..after this, baby pun akan ditinggalkan di umah baby sitter smpi abis kelas malam hari2 (nsb baik bb sitter jiran kitaorg jek..dia faham..)..and anak bulu..tatau la nasib..dulu my wife sorang jek student..and skrg fir pulak dpt twrn smbg sama mcm dia..nk tolak syg..and famili pun advised suh smbg...sbb tu la komitmen fir bertambah2..lg la anak fir ni brrr yg the 1st ones..takde exp jaga baby lagik..memandangkan fir pun anak tunggal..mmg hectic..tetiba nampak kutu lak..sian tul ngan dia..
fir ingt, kalau ade sesape yg sanggup adopt derang semua sekali (4-4 ekor tu)..fir bg sekali ngan cage besar tu termasuk la semua peralatan2 dia..plus sbg ucapan terima kasih..fir bagi 1 pek BW utk supply derang for 1 month tu..tp klu takde..terpaksa la let go 1 by 1..tp mmg sedey..kejap lg nk beli kan front line..settlekan dulu kutu2 tu..
__________________
Reply With Quote
  #208  
Old 09-14-2009, 10:54 AM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

Salam Fir...
Hmm serbasalah gak ek kalau dah jadi macam ni. Hmm.. whatever, your family mesti didahulukan... tp anak bulu janganlah sampai melarat pulak. Sedih gak bila dengar Fir kena let go kucing2 tu.... Mcm ni laa.. Fir bole hantar kucing2 Fir tu kat Pakcu (1 minggu lepas raya k, sebab sebelum raya ni banyak kucing masuk boarding), Pakcu jadi temporary fosterer n kalau ada sapa2 nak adopt pakcu interview and kalau sesuai Pakcu let go... Ni jer la yang Pakcu dapat tolong Fir..
Reply With Quote
  #209  
Old 09-14-2009, 10:59 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

Bagus pakcu...mulianya hati pakcu..settle problem dia.well at least pakcu leh tengok-tengokkan dulu kan?So fir i think you problem solved.
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #210  
Old 09-14-2009, 11:10 AM
firdaruddin's Avatar
firdaruddin firdaruddin is offline
Meow's Pets
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bangi, Selangor
Posts: 573
Rep Power: 13
firdaruddin is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to firdaruddin
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Salam Fir...
Hmm serbasalah gak ek kalau dah jadi macam ni. Hmm.. whatever, your family mesti didahulukan... tp anak bulu janganlah sampai melarat pulak. Sedih gak bila dengar Fir kena let go kucing2 tu.... Mcm ni laa.. Fir bole hantar kucing2 Fir tu kat Pakcu (1 minggu lepas raya k, sebab sebelum raya ni banyak kucing masuk boarding), Pakcu jadi temporary fosterer n kalau ada sapa2 nak adopt pakcu interview and kalau sesuai Pakcu let go... Ni jer la yang Pakcu dapat tolong Fir..
terima kasih bebanyk pakcu..semoga Allah dpt membalas jasa baik Pakcu and kwn2 yg lain..kalau lg 2 mggu ok la..fir boleh tggu..skrg just try nk hilangkan kutu2 tu dulu..takut dah bersarang kt bwh2 lantai parkir ni jek..so far duk sembur ridset jela and bukak tingkap besar2..nnt fir try mop ngan air sabun pulak..hope ade yg sudi adopt anak2 bulu fir ni nanti..fir syg derang sgt2..
__________________
Reply With Quote
  #211  
Old 09-14-2009, 11:47 AM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

Quote:
Originally Posted by firdaruddin View Post
terima kasih bebanyk pakcu..semoga Allah dpt membalas jasa baik Pakcu and kwn2 yg lain..kalau lg 2 mggu ok la..fir boleh tggu..skrg just try nk hilangkan kutu2 tu dulu..takut dah bersarang kt bwh2 lantai parkir ni jek..so far duk sembur ridset jela and bukak tingkap besar2..nnt fir try mop ngan air sabun pulak..hope ade yg sudi adopt anak2 bulu fir ni nanti..fir syg derang sgt2..
No problem Fir... kita kan sama jer.. hehe. Pasal sembur ridsect tu pastikan yang Hud n anak2 bulu jauh k. Ridsect can be fatal kalau sembur excessively pada tempat2 kucing lepak. So makesure, ridsect tu dah kering (3 hours after sembur) baru leh kucing2 tu masuk. Lagi lama lagi bagus...
Reply With Quote
  #212  
Old 09-14-2009, 12:02 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 13
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: My 1+3, daddy's kids..

mulianya hati pakcu
tak tau nak cakap apa
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ashley's Gaggle of Kids ashleywong Cat TV and Photos 37 10-19-2008 06:38 PM
Jimijet - New Kids On the Block sarahseben Cat TV and Photos 4 10-06-2008 12:06 AM


All times are GMT +8. The time now is 03:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.