Go

Go Back   PetFinder.my > Reviews, Notices & Stories > Vets & Docs Reviews

Vets & Docs Reviews Discuss, recommend, and review the people providing health care for your pets, ie, the animal docs.

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 02-03-2009, 08:33 PM
odradzi odradzi is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
odradzi is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

Quote:
Originally Posted by June View Post
tulah Fanna.aku pun musykil gak kucing dia patah teruk ke smp nak potong.lebih teruk dari si peterpan patah dulu agaknya kot.
aku tau,ko dan si aishah pegang ratu sesat not for nothing tau.wakakakakakak!!!
Salam June dan Fanna.

A'a kucing saya Pinky patah agak teruk sebab bahagian jari kaki belakang (tulang2 kecil) mungkin tersepit di cage dan dia sentap. Dr cakap selalu patah 2 jari ke, masih ok, tapi ni patah kesemua sampai masa saya bawa dia tu lembik kakinya. huhu. Tulang dia agak rapuh sebab kucing betina yang dah beranak banyak kali dan umur dah 12 tahun. sebabkan dia dah tua, agak sukar nak kene surgeri yg berat. Tapi Alhamdulillah, ni dah bawa di UPM, dr cuba cara potong satu tulang yg terkeluar dan kene pakai kayu dan balut supaya dia tegak dan harap tulang2 lain boleh tumbuh sambung semula dengan yg atas. Tapi sebab dia dah tua, mungkin ambil masa lama. Tapi saya kena berhati-hati dan cuci luka tu hari2 supaya tak kena infection. Kalau tak boleh diselamatkan juga dr kata kene potong jugak. huhuhu. tapi ni dah hampir seminggu nampak macam ok, takde infection. InsyaAllah 6 Feb ni jumpa dr lagi untuk check-up. saya harap dapat sembuh, sebab dah bela lama, jangan lah dia jadi apa-apa sebabkan tulang patah ni. huhu.
Reply With Quote
  #22  
Old 02-04-2009, 10:29 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Government Vet Clinics

oh!! mcm tu.kesiannya kucing u. Odradzi,I nak ksh cadangan.utk luka2 tu u beli gel gamat HEALLIN yg cap warna merah tp tiubnya transparent.blh didapati dimana2 kiosk2 kat shopping mall yg jual brg2 komestik. ada kat Carrefour atau TESCO.tp bukan dlm TESCO Carrefour.biasanya org buka kiosk kat dlm mall. I selalu sapu my kucing atau myself punya luka2,rashes dgn gel gamat tu cepat sembuh. dulu my Peterpan punya kaki pun nyaris kena potong sebab luka dia membesar mcm duit 10 sen.bg ubat dari vet tak jln, last2 Imann our forumer friend cadangkan suruh pakai gel gamat tu.klu kucing tu lick pun takde kesan sampingan.tp pastikan bila dah sapu arahkan ke kipas angin utk 10 minit supaya cepat kering.cepat kering cepat gel tu resap cepat baik.

Quote:
Originally Posted by odradzi View Post
Salam June dan Fanna.

A'a kucing saya Pinky patah agak teruk sebab bahagian jari kaki belakang (tulang2 kecil) mungkin tersepit di cage dan dia sentap. Dr cakap selalu patah 2 jari ke, masih ok, tapi ni patah kesemua sampai masa saya bawa dia tu lembik kakinya. huhu. Tulang dia agak rapuh sebab kucing betina yang dah beranak banyak kali dan umur dah 12 tahun. sebabkan dia dah tua, agak sukar nak kene surgeri yg berat. Tapi Alhamdulillah, ni dah bawa di UPM, dr cuba cara potong satu tulang yg terkeluar dan kene pakai kayu dan balut supaya dia tegak dan harap tulang2 lain boleh tumbuh sambung semula dengan yg atas. Tapi sebab dia dah tua, mungkin ambil masa lama. Tapi saya kena berhati-hati dan cuci luka tu hari2 supaya tak kena infection. Kalau tak boleh diselamatkan juga dr kata kene potong jugak. huhuhu. tapi ni dah hampir seminggu nampak macam ok, takde infection. InsyaAllah 6 Feb ni jumpa dr lagi untuk check-up. saya harap dapat sembuh, sebab dah bela lama, jangan lah dia jadi apa-apa sebabkan tulang patah ni. huhu.
Reply With Quote
  #23  
Old 02-04-2009, 02:11 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 13
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

sis june, kalo kurap/fungus..sapu ngan healin tu agak2 boleh baik tak..?
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #24  
Old 02-04-2009, 02:59 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Government Vet Clinics

boleh apply.InsyaAllah sembuh.klu aku tak salah dulu kucing si Imann pun dia apply gel gamat tu.kucing dia berkurap.

Quote:
Originally Posted by Lyn_Cat View Post
sis june, kalo kurap/fungus..sapu ngan healin tu agak2 boleh baik tak..?
Reply With Quote
  #25  
Old 02-07-2009, 01:28 AM
odradzi odradzi is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
odradzi is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

hi june, thanks for the suggestion. hehe, sebenarnya saya memang pengguna gamat healin tu untuk diri sendiri, kalau luka apa-apa mmg cepat baik. mula2 hari tu takut juga nak pandai2 bubuh kat luka pinky tu, tapi mak saya kata takpe, taruk je. so saya taruk la juga di luka kaki pinky tu. Alhamdulillah takde infection, tapi baik tu belum lagilah sbb wound dia besar. Tadi ada follow up case pinky dengan dr. di UPM, so saya tanya dia boleh ke taruk. dia kata boleh juga cuba, sbb gamat tu mmg elok. jadi saya InsyaAllah akan teruskan sapu, mudah-mudahan lekas sembuh lukanya.

kepada lyn_cat, kalau kucing berkurap, selain guna jeli gamat tu, boleh juga cuba petua yg saya dapat dr kawan. sapu minyak yang kita buat goreng ikan tu pada kurap. InsyaAllah lekas sembuh dan takde kesan langsung, bulunya akan tumbuh kembali cantik.

Quote:
Originally Posted by June View Post
oh!! mcm tu.kesiannya kucing u. Odradzi,I nak ksh cadangan.utk luka2 tu u beli gel gamat HEALLIN yg cap warna merah tp tiubnya transparent.blh didapati dimana2 kiosk2 kat shopping mall yg jual brg2 komestik. ada kat Carrefour atau TESCO.tp bukan dlm TESCO Carrefour.biasanya org buka kiosk kat dlm mall. I selalu sapu my kucing atau myself punya luka2,rashes dgn gel gamat tu cepat sembuh. dulu my Peterpan punya kaki pun nyaris kena potong sebab luka dia membesar mcm duit 10 sen.bg ubat dari vet tak jln, last2 Imann our forumer friend cadangkan suruh pakai gel gamat tu.klu kucing tu lick pun takde kesan sampingan.tp pastikan bila dah sapu arahkan ke kipas angin utk 10 minit supaya cepat kering.cepat kering cepat gel tu resap cepat baik.
Reply With Quote
  #26  
Old 09-10-2009, 05:30 PM
heaven3191 heaven3191 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1
Rep Power: 0
heaven3191 is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

kucing saye kena langgar kereta . kalau patah kaki kena bayar beraper kat upm? potong kaki pulak macam mane? =((( risau niiiii klinik mana nak pegi?? saya ni dahla pelajar sekolah menengah , duit nak bayar kat klinik takut mahal dan tak mampu .tolong lah sesiapa dan harap harap ada org cepat reply . terima kasih .
Reply With Quote
  #27  
Old 09-11-2009, 01:42 PM
odradzi odradzi is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
odradzi is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

Quote:
Originally Posted by heaven3191 View Post
kucing saye kena langgar kereta . kalau patah kaki kena bayar beraper kat upm? potong kaki pulak macam mane? =((( risau niiiii klinik mana nak pegi?? saya ni dahla pelajar sekolah menengah , duit nak bayar kat klinik takut mahal dan tak mampu .tolong lah sesiapa dan harap harap ada org cepat reply . terima kasih .
kalau patah kaki, mmg akan mahal bayarannya sebab prosedur yang diorang perlu jalankan seperti x-ray ubat ubat dsb. tapi mmg akak cdg adik pegi je UPM, sbb ari tu kucing akak patah, bawa ke klinik kerajaan cheras tu pun, dia suruh pergi UPM.

kucing kakak dah tua, dan patah di bahagian yg sukar (jari2 kaki habis remuk) jadi mmg lama dan ulang balik pergi UPM. Setiap kali bil mencecah 200++. tapi sebab itu kes teruk, sampai dr cdg nak potong. kalau potong dr bagi quotation dalam rm1k lebih, tapi nasib baik akhirnya tak perlu potong. tapi bila akak kira2, total bill sume ade la dekat 3k. huhu.

tapi, apapun, kalau adik bawa UPM paling murah akak rasa. lagi satu, kalau tak mampu bayar, dr akan suruh tulis surat rayuan minta kurangkan bil. nanti boleh dapat diskaun...berapa tu ikut pada doktor.

hope this helps ;)
Reply With Quote
  #28  
Old 09-17-2009, 04:50 PM
catzer's Avatar
catzer catzer is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 25
Rep Power: 0
catzer is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

Saya biasa pi kat shah alam tu sbb dekat ngan umah..so far sejak 4 thn bela kucing mmg bawak dia pi situ utk yearly vaccination dan ubat kutu. Setakat ni mmg berpuas hati sbb takde masalah apa2 in term of price ok, rawatan pun ok. Mungkin sbb kucing sy tu mmg sihat sokmo setakat ni jadi tak tau lah kos untuk kes yg besar2.

Masa "zass" dia tu pi send kat kedai pet seksyen 9,jingle bell. Kos semua sekali dengan boarding semlm dan ubat sembur kasi luka cepat kering dlm RM180 kot tak silap sy..Doktor yg diupah tu mmg bagus..luka bedah mmg kecil gile (kurang 1cm) dan ada 3 jahitan jerk..Tak sampai 3 hari si Fify dah terkinja2 main..langsung takde sakit.
Reply With Quote
  #29  
Old 01-03-2010, 02:21 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 12
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: Government Vet Clinics

Hi,

Have anyone ever went to Public Vet at Kajang?? I have some infor from my friends on their Vaccin + Deworming Charges which is RM25... but I want to know more regarding Neutering/Spaying service they provide. Do anyone ever done it there? how was it and how much it cost?
Reply With Quote
  #30  
Old 01-06-2010, 04:47 AM
meiers meiers is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 18
Rep Power: 0
meiers is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

The charges in Petaling government vet is
RM 120+ according to size for female dogs
RM 100 for male dogs

i think it should b the same for every government clinics
Reply With Quote
  #31  
Old 01-07-2010, 08:01 PM
sihitamdanputih sihitamdanputih is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 1
Rep Power: 0
sihitamdanputih is on a distinguished road
Red face Re: Government Vet Clinics

i baru amik 2 kucing siam kat kpg 3 hary lepas.. nampak mmg cantik. tapi bila bawak blik umah i . kucing tu sangat berbau. so mandikan. tapi biler tgok bawahbadan dia... ader yang tak der kulit... berbau... bulu melekat lekat... bulu pun sangat kotor... bulu kaki hitam.. tapi bila i mandikan tak hilang... nak tahu lah... kucing ni sakit ker? i bagi makan yang berbiji tak nk.. i bagy yang daging tin tu.. but i campu dgan yang ketul... makn.. tapi tak mnum air kosong ... i bagy susu anak i .. minum...betol ker minum susu?
Reply With Quote
  #32  
Old 01-08-2010, 02:12 PM
odradzi odradzi is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
odradzi is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

better bawa pegi klinik untuk check yg dekat kulit yang bulu lekat2 tu. takut ada infection nanti kalau dibiar kucing boleh mati.

kucing tak boleh minum susu lain sbb takut perut dia tak tahan. kalau boleh pergi kedai petshop ada susu khas untuk kucing. yang murah punya tak sampai rm10.

tapi apapun better bawa pegi klinik untuk periksa kesihatan dia sebab kucing liar memang biasanya ada penyakit.
Reply With Quote
  #33  
Old 01-11-2010, 01:53 AM
catzer's Avatar
catzer catzer is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 25
Rep Power: 0
catzer is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

Erm adei cite tak best..terhilangkan surat kesihatan si fify masa sibuk dok pindah2 umah..puas cari tak jumpa2..sedihnya..so decide esok pi send jerk dia untuk yearly vaccination kat klinik haiwan shah alam.
Reply With Quote
  #34  
Old 02-25-2010, 08:52 PM
tayarsotong tayarsotong is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: e-queen park
Posts: 40
Rep Power: 0
tayarsotong is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
Hi,

Have anyone ever went to Public Vet at Kajang?? I have some infor from my friends on their Vaccin + Deworming Charges which is RM25... but I want to know more regarding Neutering/Spaying service they provide. Do anyone ever done it there? how was it and how much it cost?
Hi prinz38i,
i just been there 2weeks ago since most of the vet clinics are closed during CNY holiday.
vaccination is rm30 and i think u can get the liquid type deworming for free .
neuter is rm50, but not sure about spay. have to make appointment as they only spay/neuter on friday, if im not mistaken.

good thing is, they can give u byk ubat if u ask from the so-called vet, en raja yusuf.
he even gave his mobile phone number in case i have anything to ask
Reply With Quote
  #35  
Old 02-25-2010, 09:12 PM
tayarsotong tayarsotong is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: e-queen park
Posts: 40
Rep Power: 0
tayarsotong is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

Hospital Veterinar
Wilayah Persekutuan

Been there last Wednesday with a fren to 'microchipped' my 4 anak bulus and his 2.
all the staff/akak2 were very friendly to entertain us, as this is our first time been there
after registration, they take photos of the meows from 4 sides, and not to forget my muka oso
then they cucus the microchip into their neck.. as simple as that.
quite seram tgk jarum besar , but they applied some kind of ubat bius earlier.
then, tgu la passport utk anak2 bulus tu siap , sambil sembang2 dgn org2 yg ramai, cerita2 pasal anak masing2. luckily we managed to arrive early around 830 even the counter is only opened at 845.

now my anak2 bulus pun dah ada passport and they can go travel anywhere, except israel la kot.. hehe

btw, they are also selling cat food (sportsman pride only), hill's a/d (7.5), avoderm (5.0) and ubat2 lain as well. but not much le..
vaccine is rm30.
spay rm110, neuter rm70.. if not mistaken
Reply With Quote
  #36  
Old 03-06-2010, 01:04 AM
origin origin is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
origin is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

Quote:
Originally Posted by tayarsotong View Post
Hospital Veterinar
Wilayah Persekutuan

Been there last Wednesday with a fren to 'microchipped' my 4 anak bulus and his 2.
all the staff/akak2 were very friendly to entertain us, as this is our first time been there
after registration, they take photos of the meows from 4 sides, and not to forget my muka oso
then they cucus the microchip into their neck.. as simple as that.
quite seram tgk jarum besar , but they applied some kind of ubat bius earlier.
then, tgu la passport utk anak2 bulus tu siap , sambil sembang2 dgn org2 yg ramai, cerita2 pasal anak masing2. luckily we managed to arrive early around 830 even the counter is only opened at 845.

now my anak2 bulus pun dah ada passport and they can go travel anywhere, except israel la kot.. hehe

btw, they are also selling cat food (sportsman pride only), hill's a/d (7.5), avoderm (5.0) and ubat2 lain as well. but not much le..
vaccine is rm30.
spay rm110, neuter rm70.. if not mistaken
Can do microchip also? May I know how much it cost? How does it works? I mean if the cat lost how to detact it?
Reply With Quote
  #37  
Old 03-07-2010, 08:51 PM
tayarsotong tayarsotong is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: e-queen park
Posts: 40
Rep Power: 0
tayarsotong is on a distinguished road
Default Re: Government Vet Clinics

microchip cost is rm25, including the pasport + photo.
get free deworming also .
but thats only applicable during promotion period in feb10.

now, i supposed the promotion is over and it's gonna cost rm50 (microchip) + rm7 (pasport).

for time being, the microchip is to proof that the cat is yours.
microchip # is registered to your name as the owner.
maybe in future, u can use your garmin to locate your cat is missing
Reply With Quote
  #38  
Old 04-18-2010, 08:31 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Talking Re: Government Vet Clinics

Quote:
Originally Posted by tayarsotong View Post
microchip cost is rm25, including the pasport + photo.
get free deworming also .
but thats only applicable during promotion period in feb10.

now, i supposed the promotion is over and it's gonna cost rm50 (microchip) + rm7 (pasport).

for time being, the microchip is to proof that the cat is yours.
microchip # is registered to your name as the owner.
maybe in future, u can use your garmin to locate your cat is missing
awk,klu utk hamster xleh ke??? hhehe
Reply With Quote
  #39  
Old 07-22-2010, 12:02 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 12
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: Government Vet Clinics

Hi,

Yesterday I went to Gov Vet, Kajang. Bring my 3 of my strays for 1-Vaccinantion, 1-fungal followup, 1-flu... the (vet) tell me, I can give my cat Vitamin-C (for human or for cat) to keep them healthy..

My Question is, is this ok? just to re-confirm if anyone here got experience on this(giving human vitamin-C tablet or liquid to cat)?



ADDITIONAL:
I met 2 makciks with their husband... talking about strays that come to her(one of the makcik) house... according to her, that cat giving birth every 3 month!!! 5-6 times already!!!.. so I tell her, " Dah kene bawak pegi kembiri dah tu".. then keep on talking.... she telling again.."yg jantan plak asyik kencing merata.. tp takpe laa sbb makcik just bg makan je and diorang tak duduk dalam rumah. tp makcik laa yg kena cuci kencing tu..." so again i tell her "bawak gi kembiri lah"... then slowly she said.. "takut berdosa"... If I am not mistaken, spay and neutering is allowed in Islam and there are 'fatwa' by JAKIM about this right?.. but I forgot to mention this as the vet called me to pickup meds and pay my bills.... hehehe...
So, is there any way that someone here who working with Vet Gov, to put up the poster about this fatwa on every Gov Vet or even private vet to make sure that everyone is aware on this... or maybe somewhere we can buy the poster?
Reply With Quote
  #40  
Old 07-23-2010, 09:55 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 12
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: Government Vet Clinics

Fatwa From Jakim. Notes Cut from SPCA website.

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 09:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.