Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-02-2009, 12:25 PM
BeaYongJune's Avatar
BeaYongJune BeaYongJune is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 102
Rep Power: 13
BeaYongJune is on a distinguished road
Default Anak Kucing Baru Jumpa......

Pada 23/1/2009 masa lebih kurang jam 10.00malam, adik saya baru balik dari berjumpa kawan dia.....sesampai dia diround about kat ngan rumah saya dia terpandang sekor anak kucing kecik je tengah nak melintas jalan.....oleh kerana kat situ agak sibuk dia tak dapat nak melintas......dua tiga kali dia cuba melintas jalan tapi tak lepas......adik saya ni kesian nengokkan anak kucing tue yang mengiow tak henti2 dan tercari2 jalan untuk dituju.....dia pun ambik wak balik umah....adik saya nie dia tak suka kucing sebenarnya....tapi sebab kesian nengok kucing tu dia ambik aje....sebab dia tau kak dia nie suka kucing....alasan takut nanti kena langgar depan mata dia....

Masaalah saya sekarang nie....dia kuat mengiow tak kira masa dan ketika suara lak kuat dan nyaring - umah saya nie dah la tak leh bela binatang kalau yang boleh mengangu jiran....tapi kalau senyap macam anak2 saya yang lain o.k.
ke2 - saya dah bagi makan ubat cacing sebab perut dia boncit sesangat.....peh tue dia poo cair dan barbau busuk, sekarang poo dia dah tak cair lagi tapi perot dia masih keras dan boncit sesangat sampai jalan semacam aje.
ke3- muka dia mungkin kena pukul dengan kucing besar ada luka dan seperti kudis saya dah letak ubat dan cuci dengan ubat yang dokor bagi tapi tetap macam tak bersih....selepas cuci muka dia o.k...tapi selepas 2-3 jam muka dia jadi balik wana hitam dan kulit kering macam fungus.....

Jika kengkawan ada cara atau idea untuk saya rawat anak kucing tu tolooooong la inform yea.....saya dah wak gi doktor dah tapi doktor kata dia o.k, cuma saya kesian nengok perut dia......bulat semacam.

ini gambo2 dia....tak bagi nama lagi, Rain o.k dengan dia cuma U-jinn tak boleh accept.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Has and Mat ACHEH 065.jpg
Views:	144
Size:	165.6 KB
ID:	3209   Click image for larger version

Name:	Has and Mat ACHEH 064.jpg
Views:	159
Size:	154.2 KB
ID:	3210   Click image for larger version

Name:	Has and Mat ACHEH 063.jpg
Views:	139
Size:	121.2 KB
ID:	3211   Click image for larger version

Name:	Has and Mat ACHEH 049.jpg
Views:	145
Size:	121.2 KB
ID:	3212   Click image for larger version

Name:	Has and Mat ACHEH 050.jpg
Views:	138
Size:	144.3 KB
ID:	3213  

Reply With Quote
  #2  
Old 02-02-2009, 12:30 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

ada satu vet je ke pergi? try second opinion plak dari another vet... but pasal perot buncit tu.. maybe takes time kot nak clearkan cacing tu...sebab through my understanding.. cacing ni ada beberapa jenis.. certain tablet khas utk particular worms... apa apa pun.. better to get 2nd opinion from another vet... good luck~!
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #3  
Old 02-02-2009, 12:43 PM
BeaYongJune's Avatar
BeaYongJune BeaYongJune is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 102
Rep Power: 13
BeaYongJune is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
ada satu vet je ke pergi? try second opinion plak dari another vet... but pasal perot buncit tu.. maybe takes time kot nak clearkan cacing tu...sebab through my understanding.. cacing ni ada beberapa jenis.. certain tablet khas utk particular worms... apa apa pun.. better to get 2nd opinion from another vet... good luck~!
Takat nie baru gi satu Vet la.....tak pa la petang nie balik keja try pi tempat lain plak la....tapi main kejar2 kuat berlari sana sini sampai naik pening pala nengok dia.....makan dia tak pandai makan yang lain ayam rebus aje.....wet or dry food semua tak mau .....ayam rebus juga mau....makan banyak lak tu...susu pu tak mau....kena paksa baru nak minum, itupun sikit aje....poo...pee tak yah ajar tau pi kat mana...cuma kuat sungguh la berbunyi....sampai adik saya dah tak tahan dengan dia....nasib baik dia dah nak balik German dah....saya takut gak dia ni kurangsabar sket...kang dia pi hantaq balik kat tempat dia ambik ari tu....
Nie gambo2 dia lagi....
Reply With Quote
  #4  
Old 02-02-2009, 12:49 PM
BeaYongJune's Avatar
BeaYongJune BeaYongJune is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 102
Rep Power: 13
BeaYongJune is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

Quote:
Originally Posted by BeaYongJune View Post
Takat nie baru gi satu Vet la.....tak pa la petang nie balik keja try pi tempat lain plak la....tapi main kejar2 kuat berlari sana sini sampai naik pening pala nengok dia.....makan dia tak pandai makan yang lain ayam rebus aje.....wet or dry food semua tak mau .....ayam rebus juga mau....makan banyak lak tu...susu pu tak mau....kena paksa baru nak minum, itupun sikit aje....poo...pee tak yah ajar tau pi kat mana...cuma kuat sungguh la berbunyi....sampai adik saya dah tak tahan dengan dia....nasib baik dia dah nak balik German dah....saya takut gak dia ni kurangsabar sket...kang dia pi hantaq balik kat tempat dia ambik ari tu....
Nie gambo2 dia lagi....
Alamak sorry tak masuk lak gambo dia nie
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Has and Mat ACHEH 051.jpg
Views:	1305
Size:	121.7 KB
ID:	3214   Click image for larger version

Name:	Has and Mat ACHEH 059.jpg
Views:	142
Size:	117.4 KB
ID:	3215   Click image for larger version

Name:	Has and Mat ACHEH 060.jpg
Views:	131
Size:	161.7 KB
ID:	3216   Click image for larger version

Name:	Has and Mat ACHEH 061.jpg
Views:	108
Size:	170.0 KB
ID:	3217   Click image for larger version

Name:	Has and Mat ACHEH 062.jpg
Views:	129
Size:	174.6 KB
ID:	3218  

Reply With Quote
  #5  
Old 02-02-2009, 01:03 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

oooo kalau kuat berlari tu kira dah sihat la tuhh.. tapi apasal gambaq suma pose mcm ting tong je??? huhuhuhu mcm kurang sihat je.. hehehe... tapi ok la kalau dpt tanya another vet... lawa kucingnya.. pakai stokin sekolah... it's remind me to one of the forumer yg nak let go kucing pattern mcm ni... yg mcm ni pun dah jadi strays.. huhuhu kesian...mujur la u dah adopt... kira future mamat/minah ni terjamin la... good work bee~!
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #6  
Old 02-02-2009, 01:25 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 16
blackie007 has disabled reputation
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

Kesian anak kucing nie.....mesti dibuli oleh kucing dewasa....nasib baik mata tak keluar.....klu tak, another Captain Jack Sparrow plak!



Tapi seperti Chemonk kata, anak kucing ni rupernya kurang sihat....badan lembek.... Vet ade bagi vitamin supplement ke atau special canned food tuh yg vet usually bagi bila kucing tak sihat?
Reply With Quote
  #7  
Old 02-02-2009, 02:14 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 12
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

Tahniah adopt dia
Ciannya mata dia... skrg dh ok ker?
Dia kecacingan la tu..@ time dulu mkn ikut dan jek....cian dia..
Reply With Quote
  #8  
Old 02-02-2009, 02:19 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

nice marble...jaga elok2 hokkeh...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #9  
Old 02-03-2009, 08:44 AM
BeaYongJune's Avatar
BeaYongJune BeaYongJune is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 102
Rep Power: 13
BeaYongJune is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
nice marble...jaga elok2 hokkeh...
Saya akan buat apa yang terbaik untuk dia....
Blackie & Sha....Mata dia memang luka maybe kena cakar dengan kucing yang lebih dewasa masa dia dijalanan tapi hanya luka luaran aje.....sekarang nie dah boh ubat yang diberi doktor........luka dah semakin kering....
Betul kata Chemonk badan dia agak lembik sikit .......semalam dah bawak gi Vet lain lak......menurut kata Vet perot dia jadi macam tue akibat terklalu banyak makan dan juga cacing....cacing akan recover dalam sebulan.....dan doktor suruh saya control makan dia....Vet kata dulu mungkin dia susah dapat makan jadi bila dapat makanan dia macam kemaruk la.
Semalam try control makan dia tapi dia punya bising macam kena sawan.....last2 saya lak yang pening dengan dia.....nak tido baru bagi makan itupun sikit aje.........
Macam mana nak control makanan kucing ha????. sebab kucing saya yang lain makan apa yang saya letak dipinggan dan bila habis o.k aje tak pernah minta lagi.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-03-2009, 12:46 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

huh...lebih kurang si chewbacca jr kat rumah tuh...stray la katakan...kesian dorang ni

memang carnivor tahap gaban...dah letak potion dia lam bekas...dia makan dgn suara rakos grr grr..pastu kita pegi kasik yg lain pulak...dia tinggalkan bekas dia..dia pegi kowtim kucing lain punya...kita bawak makanan tu pegi bekas dia balek...dia lari balek kat bekas dia...kdg2 sampai dia boleh tutup bekas makan tu dgn tapak tangan dia yg comei..wahh.....kejap lagik 2nd badge punya makan time..aikk muka dia lagik line up paling dpn.....tak blehh sungguh ..everytime makan time..dia sekor kena cage...kalau tak yg lain surely tak dpt makan...sbb yg lain tu semua jenis 'baik hati' (psstt..sebenarnye dorang takot kena karas dgn si kecik aka chewbacca jr)

ni chew ...

__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #11  
Old 02-03-2009, 03:24 PM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 14
filinlee is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

eina, kucen tuh lawa... ko try la bawa gi vet lain.. mungkin pasal dia stray.. kureng makan tuh yang dia asyik bunyik.. takot makan abis ke? ehehhe... ko try la cage dia.. kasi makan dia dlm cage tuh...
__________________
Reply With Quote
  #12  
Old 02-03-2009, 04:25 PM
BeaYongJune's Avatar
BeaYongJune BeaYongJune is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 102
Rep Power: 13
BeaYongJune is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
huh...lebih kurang si chewbacca jr kat rumah tuh...stray la katakan...kesian dorang ni

memang carnivor tahap gaban...dah letak potion dia lam bekas...dia makan dgn suara rakos grr grr..pastu kita pegi kasik yg lain pulak...dia tinggalkan bekas dia..dia pegi kowtim kucing lain punya...kita bawak makanan tu pegi bekas dia balek...dia lari balek kat bekas dia...kdg2 sampai dia boleh tutup bekas makan tu dgn tapak tangan dia yg comei..wahh.....kejap lagik 2nd badge punya makan time..aikk muka dia lagik line up paling dpn.....tak blehh sungguh ..everytime makan time..dia sekor kena cage...kalau tak yg lain surely tak dpt makan...sbb yg lain tu semua jenis 'baik hati' (psstt..sebenarnye dorang takot kena karas dgn si kecik aka chewbacca jr)

ni chew ...

Betul......betul sebijik sama.....dah ambik makanan orang lain peh tu marah lak kat orang tu....kalu u-jinn o.k dia malas nak layan benda2 remeh.....dia blah aje....tapi kalu Rain mesti kena gigit la telinga .....ha kacau aku makan yea....tapi saya punya stray tu tak leh karas sebab dah kena potong kuku sebab memula wak balik dia asyik cakau habih perabot saya.....sembur ngan antiscratch pun tak jalan.....saya potong aje la kuku dia....peh tue baru pandai cari tempat garu.
Reply With Quote
  #13  
Old 02-03-2009, 04:34 PM
BeaYongJune's Avatar
BeaYongJune BeaYongJune is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 102
Rep Power: 13
BeaYongJune is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

Quote:
Originally Posted by filinlee View Post
eina, kucen tuh lawa... ko try la bawa gi vet lain.. mungkin pasal dia stray.. kureng makan tuh yang dia asyik bunyik.. takot makan abis ke? ehehhe... ko try la cage dia.. kasi makan dia dlm cage tuh...
Dah aku dah bawa semalam petang ........kuat makan giler........asyik lapar aje......peh tu kuat gigit kaki orang .....kaki aku habis calar balar sebab dia gigit....kalu masuk cage dia macam monyet boleh lak tue memanjat peh tue bergayut kat cage sambil terjerit2.....sampai orang depan umah aku ni dah tanya "K.Ina ada kucing baru ke??"....aku senyum je tanpa menjawap takut kena komplen nanti management datang ketuk pintu umah.....sebab Rain ngan U-jinn susah sangat nak dengar suara....tapi dia ni sampai muak telinga aku dengan suara dia.....SABAR.....SABAR.
Reply With Quote
  #14  
Old 02-04-2009, 09:14 AM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

biasalah tu... he/she is adopting a new environment.. don't expect them to adopt the new enviro. very fast.. slowly nanti dia ok la tu... biasanya kalau dlm umah u ada lagi 2-3 ekor kucing... yg terbaru tu akan belajar dr kucing senior... apa yg senior buat ... dia pun buat jugak.. hehehe.. kalau senior tu hampeh... alamat hampeh la marble u nanti.. hahahahahha
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #15  
Old 02-04-2009, 12:39 PM
BeaYongJune's Avatar
BeaYongJune BeaYongJune is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 102
Rep Power: 13
BeaYongJune is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
biasalah tu... he/she is adopting a new environment.. don't expect them to adopt the new enviro. very fast.. slowly nanti dia ok la tu... biasanya kalau dlm umah u ada lagi 2-3 ekor kucing... yg terbaru tu akan belajar dr kucing senior... apa yg senior buat ... dia pun buat jugak.. hehehe.. kalau senior tu hampeh... alamat hampeh la marble u nanti.. hahahahahha
Alamak ...Ye ke Chemonk.....dia akan ikut senior.....kalu macam tue teruk la saya......sebab saya punya senior kat umah ni suka marathon tengah2 malam buta.....selalunya dia akan lari dari ruang tamu masuk bilik tido saya dan lompat atas katil lari atas saya berhenti jap lari balik kuar......part nak lari balik kuar tu yang tak tahan tu....dia pasti wat saya tempat lonjakan.....marathon ni biasanya tak ada bila Rain kena serang dengan penyakitnya.....sebab tak ada tukang kejar....tapi wat masa sekarang marble ni bila time tido kena cage.....cuma bebudak berdua tu aje kat luar cage.
Harap2 senior dia ajar yang elok2 la....sebab maklum la siang waktu kerja masa banyak nak kursus dengan senior....
Reply With Quote
  #16  
Old 03-15-2009, 05:09 PM
ZuHRaH's Avatar
ZuHRaH ZuHRaH is offline
Cat Lover
 
Join Date: Mar 2009
Location: Kuala Terengganu
Posts: 135
Rep Power: 12
ZuHRaH is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ZuHRaH
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

lawanya anak kucing tu... kesian tengok mata dia.... hmm.. marble cute macam ni pun dah jadi stray
Reply With Quote
  #17  
Old 03-15-2009, 05:55 PM
shark shark is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 57
Rep Power: 12
shark is on a distinguished road
Wink Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

1st ly....i nak ckp tahniah ngan awak coz awak dpt kucing yg cantik...
dia spt marble...

bg pendapat saya,rasa nyer perut dia di ada cacing..yelah dia kan kucing terbiar.. pd mula nya mmg mcm tu..perut dia kembung.. jika u tgk byk jg kucing mcm tu...coz pemakanan meka kat luar tak terjaga..mkn tikus ar,cicak ar...tp lama kelamaan dia akan ok...just bagi dia ubat cacing jer...then jaga pemakanan dia...

ni pendapat saya....hope u blh jg dia dgn elok...cantik tu...
Reply With Quote
  #18  
Old 06-12-2009, 04:15 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 12
booboo is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

so hows ur kitten? da ok lom saket 2...da gemok ke...tunjuk la gmbr sket...
Reply With Quote
  #19  
Old 06-12-2009, 04:49 PM
BeaYongJune's Avatar
BeaYongJune BeaYongJune is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 102
Rep Power: 13
BeaYongJune is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
so hows ur kitten? da ok lom saket 2...da gemok ke...tunjuk la gmbr sket...
So sorry dia dah tak de dengan saya lagi..........sekarang dok kat Muar Johor,
my friend nak sangat dia.........hari2 merengek minta nak bela dia.....sebab mak dia memang nak sangat cari yang corak macam tu........dalam paksa rela saya bagi kat kawan saya........dia pindah Johor seminggu sebelum kucing yang saya paling sayang mati (Rain), Rain mati pada 25/4/2009 ......rasa menyesal lak sebab lepas dia pergi Rain pun pergi tinggalkan saya....saya kehilangan dua ekor itu yang macam meroyan saya sekejap. Sekarang ni saya cuma ada dua ekor aje lagi kat umah......

ini gambo dia sebelom pindah Johor.....Oyen rindu dengan Oyen la.....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC00195.jpg
Views:	151
Size:	56.2 KB
ID:	5886   Click image for larger version

Name:	DSC00196.jpg
Views:	133
Size:	59.3 KB
ID:	5887   Click image for larger version

Name:	DSC00197.jpg
Views:	146
Size:	57.5 KB
ID:	5888  
Reply With Quote
  #20  
Old 06-12-2009, 05:08 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 12
booboo is on a distinguished road
Default Re: Anak Kucing Baru Jumpa......

yaka...so sad..sory 2 hear tat u lost ur cat...
oyen mayb hepy kot kat sana...xpala...at least ada yg sayang n caring kat dier....skali skali p la umah kawan u nak lepaskan wendu....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
anak kucing putus susu daRLing Cats & Kittens 22 01-07-2009 11:01 AM
anak bulus baru ku..CheeZy(f) & CheeWy(m) DOB 8/11/2008 abzalia Cats & Kittens 12 11-14-2008 07:22 PM
Anak Kucing Chitara Daniel Cat TV and Photos 53 09-09-2008 04:09 PM
Olrait...kita jumpa lagi Bareen Member Introductions 25 08-22-2008 02:56 PM
kimo ada anak kitten baru 2week half..plz help kimo babykimo Cats & Kittens 5 08-20-2008 09:40 AM


All times are GMT +8. The time now is 11:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.