Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-15-2009, 11:22 PM
sue_nax's Avatar
sue_nax sue_nax is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 40
Rep Power: 0
sue_nax is on a distinguished road
Default Cat Litter (Pasir kucing)

Halo sume,
nak tanye pasal cat litter yg korang sume gune??? sue tgh mencari cat litter yg bole sue cube gune...
skang ni gune TIDY CATS tp berbau...
ade tak cat litter yg tak berbau???
sue duk umah flat jekkk... n anak2 bulus tak penah kuar umah, tmpt dorg kat bilik.. jd bila tinggalkan umah jap mesti balik je berbau...
ade x ape2 cadangan dr korang sume n kalo bole nak yg jgn mahal sgt la... ekonomi skit la katakan... sbbnye anak2 bulus ade 4 ekor.... cadangnye nak tmbah lg 2 ekor tp tak tau lg la... tak knpem lg....
ade sorg kakak tu ckp ade yg washable, lupe plak nak tanye ape brand... kalo bole sue nak cr yg cenggitu la, leh gune banyak kali.....
sesape yg ade cadangn atau pape la, sila la bgtau ye....mekasih....
Reply With Quote
  #2  
Old 04-16-2009, 11:33 AM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

bau ape? bau cengkih ke? aku pakai apa brand tak ingat... packing kala ijau.. tapi mmg bau cengkih tak ingat... sakit idong gak... tapi lps dah 3 kampit pakai.. aku dah imune dgn bau tuh.. hehehe... harga.. tak salah 8 liter = 15 inggit. kucing aku ada 3, pakai 2 kampit je sebulan.. tapi mmg kene rajin cuci tandas diorg ahh... jimat sket... kuis kuis mana yg patut** tutup idong...hahahaha
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #3  
Old 04-16-2009, 12:55 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 12
euanna is on a distinguished road
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

Saya guna TIDY CATS..ok aje.. ... 3 ekor kucing.. (tapi sekor tu dalam cage.. still under kuarantin.. so dia ada litterbox sendiri).. yang 2 ekor tu share litterbox...

Tang bau... okay aje.. tu pun saya cuma bersihkan sehari sekali...... tapi bila bersihkan tu.. jadi ahli arkeologi kejap la.. kuis2 dengan penuh ketekunan .. (sebab air kencing Sherbet bau ammonia kuat gila.. kalau tak buang betul2 pasir tandas cepat berbau ammonia)... 5-7 hari saya akan tukar pasir sepenuhnya dan cuci litterbox.

Maybe try pakai litterbox bertutup kot? Saya pakai storage box yang ditebuk sebagai litterbox.....
Reply With Quote
  #4  
Old 04-16-2009, 01:22 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cat Litter (Pasir kucing)

Sue,dulu saya pakai Catsan yg packing biru dan pink.tp sejak dapat litter sand dari kedai Pakcu,rasanya nama litter sand tu Katty Cat.satu karung 35 litre baru RM55.murah betul.tp saya suka yg fine litter sand dari kedai Pakcu.Katty Cat ada 3 jenis.u beli yg fine litter sand.pasir ni lebih hard clumping.tak berkecai bila kita scoop.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-16-2009, 01:51 PM
sarahseben sarahseben is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 198
Rep Power: 13
sarahseben is on a distinguished road
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

Murahnyer! the litter sand ada bau tak yang u beli from pakcu ni? nak cari la camni...jenis deodorized ke?

Quote:
Originally Posted by June View Post
Sue,dulu saya pakai Catsan yg packing biru dan pink.tp sejak dapat litter sand dari kedai Pakcu,rasanya nama litter sand tu Katty Cat.satu karung 35 litre baru RM55.murah betul.tp saya suka yg fine litter sand dari kedai Pakcu.Katty Cat ada 3 jenis.u beli yg fine litter sand.pasir ni lebih hard clumping.tak berkecai bila kita scoop.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-16-2009, 02:14 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cat Litter (Pasir kucing)

takde bau Sarah.itu yg aku suka.dlm pasir tu ada sejenis pasir warna biru2 yg menyahkan bau najis dan kucing.husband aku pun kata pasir ni lebih bagus dari pasir2 yg kami blm sebelum ni.aku siap order 3 karung lg dari Pakcu.ujung bln nak gi amik.heheheheh!! dah ada lg sorang regular customer.

Quote:
Originally Posted by sarahseben View Post
Murahnyer! the litter sand ada bau tak yang u beli from pakcu ni? nak cari la camni...jenis deodorized ke?
Reply With Quote
  #7  
Old 04-16-2009, 03:59 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 12
euanna is on a distinguished road
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

Quote:
Originally Posted by June View Post
takde bau Sarah.itu yg aku suka.dlm pasir tu ada sejenis pasir warna biru2 yg menyahkan bau najis dan kucing.husband aku pun kata pasir ni lebih bagus dari pasir2 yg kami blm sebelum ni.aku siap order 3 karung lg dari Pakcu.ujung bln nak gi amik.heheheheh!! dah ada lg sorang regular customer.
Kak June.. Kitty Cat tu jual karung2 besar aje ke? ..murahnya... kita nak jugak.. tapi kalau nak bawak 35litre naik motor..
Reply With Quote
  #8  
Old 04-16-2009, 04:05 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
kuis kuis mana yg patut** tutup idong...hahahaha
..dah namanye be ak kan cheq...so pakai la litter type yg tulis sebesar2 tidak - no odour- tetap akan bau..yg penting sekerap mana kita si hamba abdi ni yg kena bersihkan.....
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #9  
Old 04-16-2009, 04:07 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

Quote:
Originally Posted by June View Post
Sue,dulu saya pakai Catsan yg packing biru dan pink.tp sejak dapat litter sand dari kedai Pakcu,rasanya nama litter sand tu Katty Cat.satu karung 35 litre baru RM55.murah betul.tp saya suka yg fine litter sand dari kedai Pakcu.Katty Cat ada 3 jenis.u beli yg fine litter sand.pasir ni lebih hard clumping.tak berkecai bila kita scoop.

junee nak ikot g kedai pakcu lehh? hikhikhikkk...aku nak carik yg tak clumping...dah bape kali patah scoop mak dibuatnye...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #10  
Old 04-16-2009, 04:54 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cat Litter (Pasir kucing)

Yan,sebenarnya klu ko beli yg sekarung 35 litre yg fine litter sand pakai motor pun blh bawa tau.betul,sebab dia lebih ringan dari yg pasir biasa dan packing pun lbh kecil.ari tu akak beli 2 karung 35 litre yg katty cat yg jenis biasa punya, MasyaAllah!! tak blh naik bukit keta kancil akak berjalan dgn karung tu.berat!!!! tu pasal akak ingat nak switch tu fine litter sand.

Ina,ko nak pulun berapa karung ni?? aku dah book 3 karung.hehehehe!! 1 atau 2 mei aku gi amik.

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Kak June.. Kitty Cat tu jual karung2 besar aje ke? ..murahnya... kita nak jugak.. tapi kalau nak bawak 35litre naik motor..

Last edited by June; 04-16-2009 at 05:38 PM.
Reply With Quote
  #11  
Old 04-16-2009, 04:59 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cat Litter (Pasir kucing)

makcik,yg aku beli dari Pakcu tu hard clumping tau.bagus,tak pecah bila kita scoop.klu pasir catsan kdg2 bila ko korek mula2 bergumpal then ada sikit2 berterabur.tp yg pakcu jual ni tak.yg fine litter sandlah bukan yg biasa tu. bau pee/poo pun tak kuat sebab ada biji2 kecik warna biru yg nyakan bau benda2 tak enak

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
junee nak ikot g kedai pakcu lehh? hikhikhikkk...aku nak carik yg tak clumping...dah bape kali patah scoop mak dibuatnye...
Reply With Quote
  #12  
Old 04-16-2009, 05:01 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

Quote:
Originally Posted by June View Post
Ina,ko nak pulun berapa karung ni?? aku dah book karung.hehehehe!! 1 atau 2 mei aku gi amik.

dgn kapasiti aku yg 6 ekor tuo bangka (budak kecik takyah kira..dorang be ak secoet jek) ko agak2 cukup ke seguni tuh...35liter peket eh bosa mano June?..35L = rm55 ?

pokok dek kau la june..dah kau kata elok ..den stuju yo...biar aku cubo sekarong dulu...sempat lagik ke bank in time gaji 26 nanti june...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #13  
Old 04-16-2009, 05:04 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cat Litter (Pasir kucing)

klu ko beli yg fine litter sand elok beli 2 karung 35 litre sebab aku pakai ari tu,2 minggu je dah abis.nasib baik aku sempat singgah kedai pakcu beli lg.phew!! besar lebih kurang mcm beras 10kg punya saiz tp tak full isinya.


Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
dgn kapasiti aku yg 6 ekor tuo bangka (budak kecik takyah kira..dorang be ak secoet jek) ko agak2 cukup ke seguni tuh...35liter peket eh bosa mano June?..35L = rm55 ?
Reply With Quote
  #14  
Old 04-16-2009, 05:05 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 12
euanna is on a distinguished road
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

Quote:
Originally Posted by June View Post
Yan,sebenarnya klu ko beli yg sekarung 35 litre yg fine litter sand pakai motor pun blh bawa tau.betul,sebab dia lebih ringan dari yg pasir biasa dan packing pun lbh kecil.ari tu akak beli 2 karung 35 litre yg katty cat yg jenis biasa punya, MasyaAllah!! tak blh naik bukit keta kancil akak berjalan dgn karung tu.berat!!!! tu pasal akak ingat nak switch tu fine litter sand.

Ina,ko nak pulun berapa karung ni?? aku dah book karung.hehehehe!! 1 atau 2 mei aku gi amik.
.. nak kena tukar keta tu kak .. kena pakai 4WD gamaknya .........

Hmm... kedai2 lain ada jual ke tak yer?? .. nak gi kedai Pakcu..tak termampu rasanya (uihh jauh beb..) dah la sekarang ni musim hujan... kang tak pasal2 clump dalam bag.. atas motor
Reply With Quote
  #15  
Old 04-16-2009, 05:08 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cat Litter (Pasir kucing)

tulah pasal.klu dpt lori pun bagus gak.hehehehe!! sebenarny akak angan2 nak beli Toyota Vios tahun ni tp sebab ekonomi merundum tak beranilah beli.takut tak lepas bayar.heheheheheh!! at least byk ruang utk simpan segala mcm karung,guni,cat carrier.isk!!! bukan bawa keta sorong baby,bawa alat2 baby tp brg2 kucing.wakakakakakaakakak!!!

Ikut kata Fir,kedai Jimmy aka coony ada jual tp lebih mahal.kedai dia kat Sri petaling.kedai lain blm pernah nampak lg.


Quote:
Originally Posted by euanna View Post
.. nak kena tukar keta tu kak .. kena pakai 4WD gamaknya .........

Hmm... kedai2 lain ada jual ke tak yer?? .. nak gi kedai Pakcu..tak termampu rasanya (uihh jauh beb..) dah la sekarang ni musim hujan... kang tak pasal2 clump dalam bag.. atas motor
Reply With Quote
  #16  
Old 04-16-2009, 05:16 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

Quote:
Originally Posted by June View Post
klu ko beli yg fine litter sand elok beli 2 karung 35 litre sebab aku pakai ari tu,2 minggu je dah abis.nasib baik aku sempat singgah kedai pakcu beli lg.phew!! besar lebih kurang mcm beras 10kg punya saiz tp tak full isinya.
hah tak cukup..adeiiihh takpo aku bli sekarung dulu...aku mosti bleh cukupkan sebulan.....woi bebudak bila la korang nak tolong ami ni haa..tlg la p berak kat toilet nun...korang tak kesian kat ami kee?
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #17  
Old 04-16-2009, 05:18 PM
ZuHRaH's Avatar
ZuHRaH ZuHRaH is offline
Cat Lover
 
Join Date: Mar 2009
Location: Kuala Terengganu
Posts: 135
Rep Power: 12
ZuHRaH is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ZuHRaH
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

alamak terlupa lah apa jenama yang saya pakai. packaging warna biru. sangat cepat clumping, easy to scoop n clumping tak mudah pecah (kalau cepat pecah, bau 'hashing' cepat keluar). nanti balik rumah nanti saya check dulu apa brand.
Reply With Quote
  #18  
Old 04-16-2009, 05:18 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 12
euanna is on a distinguished road
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

Quote:
Originally Posted by June View Post
tulah pasal.klu dpt lori pun bagus gak.hehehehe!! sebenarny akak angan2 nak beli Toyota Vios tahun ni tp sebab ekonomi merundum tak beranilah beli.takut tak lepas bayar.heheheheheh!! at least byk ruang utk simpan segala mcm karung,guni,cat carrier.isk!!! bukan bawa keta sorong baby,bawa alat2 baby tp brg2 kucing.wakakakakakaakakak!!!

Ikut kata Fir,kedai Jimmy aka coony ada jual tp lebih mahal.kedai dia kat Sri petaling.kedai lain blm pernah nampak lg.
Dah pernah pegi kedai Jimmy.. hmmm....... takpe2.. survey kedai2 dekat sini dulu...
Reply With Quote
  #19  
Old 04-16-2009, 05:25 PM
laila's Avatar
laila laila is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2008
Location: bbst,sepang
Posts: 65
Rep Power: 12
laila is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to laila
Default Re: Cat Litter (Pasir kucing)

salam.wah kak june.proMote sungguh kedai pakcu.baguslh.kOngsi ngan member PF.hehehe....laila yg dekat ni pn xdan nk p.kak june,bagus ker katty cat 2?nk kena cube ni...
Reply With Quote
  #20  
Old 04-16-2009, 05:37 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cat Litter (Pasir kucing)

hahahahahah!! akak maskot kedai pakcu tp tak pakai baju maskot yg akak dah pernah cuba suma,paling bagus katty kat fine litter sand dan yg katty cat number 2 halus.klu yg katty cat kasar tak berapa elok. suami akak pun perasan gak.dia kata pasir ni yg lebih bagus. klu yg number 2 halus dari fine litter sand tu ada packing 5 litre gak.harga RM13.90 tp alang2 beli,baik amik yg 1 karung.

Ina,aku rasakan,since aku ada 11 ekor pakai 2 minggu,mgkn ko cukup kot sebab ko ada 6 ekor kucing je. apa pandangan ko??


Quote:
Originally Posted by laila View Post
salam.wah kak june.proMote sungguh kedai pakcu.baguslh.kOngsi ngan member PF.hehehe....laila yg dekat ni pn xdan nk p.kak june,bagus ker katty cat 2?nk kena cube ni...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DIY Recycle Paper Cat Litter Bareen Cat DIY 97 02-12-2011 12:01 PM
Litter Training Rabbits somebunny Rabbits 51 12-05-2009 11:57 AM
Litter Box For Sale June Pet Products 59 12-17-2008 05:36 PM
Cat Litter and Cat Boxes lynielime Cats & Kittens 9 11-18-2008 05:23 PM
Lost My Dog In Pasir Gudang,johor wantedgal Lost & Found 1 06-30-2008 04:49 AM


All times are GMT +8. The time now is 10:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.