Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-02-2010, 11:23 PM
azzu02's Avatar
azzu02 azzu02 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 41
Rep Power: 0
azzu02 is on a distinguished road
Default potong kuku kucing

kenapa anak kucing akan meraung kalau kuku mereka di trim atau di asah?
adakah diorang betul2 sakit atau ego diorang tercalar?

saya potong sebab taknak dia lukakan kucing2 lain yang dah tak aggressive.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-03-2010, 06:59 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: potong kuku kucing

mungkin kuku dipotong terlalu dalam sehingga kucing terasa sakit. Ikut cara memotong yg betul untuk kucing


mula mula tekan paws untuk keluarkan kuku


pastikan kuku kelihatan jelas dibawah cahaya terang
semasa memotong JANGAN terkena bahagian 'quick' yg berwarna pink
jika terkena kucing akan sakit dan kuku akan berdarah


gunakan pemotong kuku yg tajam supaya kuku kucing tidak pecah
*pemotong kuku manusia juga boleh digunakan*


sudah siap dipotong.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-03-2010, 01:28 PM
tediber tediber is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bandaraya Melaka Bersejarah
Posts: 164
Rep Power: 11
tediber is on a distinguished road
Default Re: potong kuku kucing

wah kakzai! Tutorial bergambar gitu.!! Terima kasih!! =))

belum pernah potong kuku anak-anak bulus. he he he..
__________________
[
Reply With Quote
  #4  
Old 10-03-2010, 02:33 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: potong kuku kucing

sama2 tediber

INDOOR CATS *kucing yg cuma tinggal di rumah sahaja*
~ potong kuku anakbulus untuk elakkan mereka dari bercakaran sesama sendiri
~ tidak mencakar kita sebab nervous ketika dimandikan.
~ dan mencakar perabot kita di rumah


Ada jugak tuan kucing yang tidak suka memotong kuku kucing
tetapi sediakan cat scratching post untuk mereka

Kucing2 yg dibiarkan keluar rumah berhari2 perlu mempertahankan diri kalau seandainya di 'attack' oleh kucing di luar sana.
Kalau kucing2 anda bebas keluar masuk , lebih baik jgn potong kukunya.
Itulah senjata dia ..

Reply With Quote
  #5  
Old 10-03-2010, 07:59 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 10
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: potong kuku kucing

Kak ZAi,

Aden baru first time potong kuku semalam..
ok la tak meragam sangat..

yana nk tanya, kita kena kuku kaki potong depan dan belakang ke?
atau depan sahaja?
satu lagi, kalau dah dipotong kuku tak payah beli scratching post dh ke?

masa nk potong kuku aden br perasan kuku kaki dia ada yg macam cacat sikit..
tak tahu dari dulu atau baru sekarang sebab sebelum ni tak pernah belek betul2
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 10-03-2010, 09:41 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: potong kuku kucing

Yana,
kuku aden cacat mcm mane ?
kesian dia.
akak bela dia cuma tiga hari , sebelum hantar ke rumah yana
kak zai tak perasan jugak kuku dia ada yg cacat sikit.

Kalau nak beli scratching post pun tak pe walau kuku dipotong ,
cuma bila dah potong kuku, keinginan mereka nak menggaru tu agak kurang, Tapi kdg2 kita terlupa jugak dan kuku kucing kita terbiar panjang
bila dia mula cakar sofa baru teringat, oh...kuku dia da lama tak potong
Reply With Quote
  #7  
Old 10-03-2010, 10:09 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 10
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: potong kuku kucing

ermm... macam mana nk cakap eh..
kuku kaki dia sebelah kanan, kuku macam terbelah ditengah.. tp 2 jari je macam tu..
so kotor terperangkap kt tengah..

terbelah melintang macam kat dlm gambar ni..

p\s: sory kak zai, yana guna gambar akak..
tak pandai nk terangkan macam mana
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	kuku.jpg
Views:	105
Size:	9.0 KB
ID:	10225  
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 10-03-2010, 10:12 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 10
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: potong kuku kucing

Quote:
Originally Posted by azzu02 View Post
kenapa anak kucing akan meraung kalau kuku mereka di trim atau di asah?
adakah diorang betul2 sakit atau ego diorang tercalar?

saya potong sebab taknak dia lukakan kucing2 lain yang dah tak aggressive.
azzu,
sy pernah baca dan tengok video, kalau kita nk potong kuku kucing ni kita kena biasa main2 dengan paw diorg..
contohnya, tengah kucing bermanja2 dengan kita, cuba main2 paw dia dan tekan paw sampai nampak kuku..
lama2 dia terbiasa la kita pegang paw dan tekan kuku dia..
mungkin azzu boleh cari kt internat video yg ajar cara potong kuku..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 10-03-2010, 10:43 PM
azzu02's Avatar
azzu02 azzu02 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 41
Rep Power: 0
azzu02 is on a distinguished road
Default Re: potong kuku kucing

thx for the tutorials.

sy tak potong sampai dalam tu...just the tip je...tapi meraungnya bukan main kadang2 tu saya asah je...ada nailfile untuk cat...meraungnya sama gak!...tapi dah habis potong main macam biasa...macam takde benda. diorang tak suka sebab environment baru, tak kenal siapa lagi kot so very defensive and we took away their only defense.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-15-2010, 10:45 AM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Default Re: potong kuku kucing

rasanya kucing memang tak suka kita potong kuku diorang. ada ke kucing yang rela je? bertuahnya... baik betul kucing tu... hehehe. kalau setakat dia miau miau tu rasanya normal je kot.

kalau nak potong kuku, kena ikut mood kucing tu jugak. macam illiyana cakap, masa dia tengah bermanja-manja ke kan. pendapat saya, potong lagi mudah dari filing. kalau filing ambil masa lebih lama dan mungkin dia rasa ngilu (macam kita file kuku sendiri lah).
__________________
http://phattgurll.blogspot.com
Reply With Quote
  #11  
Old 10-15-2010, 11:05 AM
nastygurlz's Avatar
nastygurlz nastygurlz is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: damansara
Posts: 544
Rep Power: 11
nastygurlz is on a distinguished road
Default Re: potong kuku kucing

nasib baik la kucen2 sy tak banyak kerenah time nk potong kuku..
ade sekor tu siap hulur paws die lg suh potong kn
sy potong kuku dorang time mandi kn..
so time potong tu borak2 la bg dorang tenang ckit..
__________________
Reply With Quote
  #12  
Old 01-13-2011, 10:25 PM
Mama Neu Mama Neu is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 3
Rep Power: 0
Mama Neu is on a distinguished road
Default Re: potong kuku kucing

Hai..

Kucing saya ni pulak ada problem tak reti nak simpan kuku..means,kuku dia sentiasa je keluar.Ada tak cara macamana nak bagi kuku dia tak tajam sebab,susah nak manjakan dia.Selalu je calar-calar tangan,kaki saya ni bila nak manjakan dia.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan?? izwanbest Pet Food 11 12-26-2010 04:41 AM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM
salah potong kuku kitten. bedarah bardaziz Cats & Kittens 23 11-04-2009 12:34 AM


All times are GMT +8. The time now is 07:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.