Go

Go Back   PetFinder.my > Reviews, Notices & Stories > Success Stories

Success Stories Share your happy and heart-warming "tails" with our community. Let us know about your successful rescue, rehome or adoption efforts!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-29-2009, 04:39 PM
ilana ilana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Location: kuala lumpur
Posts: 29
Rep Power: 0
ilana is on a distinguished road
Smile a new home for the homeless feline..


this is a story i wanted to share with everyone..im quite proud of it and i intended to do it again insyaallah..a day b4 raya i went to the spca, ampamg jaya for the 1st time and my word..there are soo many potential beauty felines around..i intended to adopt one and i sure had a hard time choosing..i wish i could take as much as my hands could carry but unfortunately it is not my own hands that will feed them so i choose 1..there were some kittens around but not much..there was this kitten with the mother..grey striped tabby i wanted to adopt but he was too small im afraid i might not have the skill yet to take care..plus it's raya..so that day i didnt take home any but intended to come back..

on the 26th of september afternoon,i went to spca again determined to take one home for real..it is my very 1st time adopting so im pretty nervous.. there were some new cats and kittens as i walked in..the grey striped tabby kitten was unfortunately adopted..i wanted to take an adult cat RM50 and a kitten..but too bad i didnt have enuf money..(duit raya tahun ni tak banyak sangat)..in the end i decided to choose a male kitten which my beau fell in love at first sight..there was a couple who just came to see the cats and they were eyeing the kitten that i want..my beau immediately took teh kitten and held it in his arms purposely saying out loud that we'll take this one..and i agreed as i always have problems in choosing which ones i want as i love all kinds of felines...might they be skinny, full of fungus, fat, or ugly..i love them all...as we were filling up the froms (i was dammed xcited i was sweating mad)

the moment we went to see the kitten we've chosen again b4 leaving(i had to leave it behind 1st and pick it up later after making full payment cz i need to run some errands in town)...the couples were holding my baby and playing with it..luckily kak ani( the worker there) told them "oh..maaf..yang ini dah ada orang ambil baru tadi"....fuhh..lega hati..

so i went to town with "kapas" (i decided to gave slighly similar name to my late cat "cotton") in mind..tak senang hati jalan...maklumlah...xcited kan..after being done with whatever needed..i was suppose to go visit granpa in shah alam, then pick up "kapas" at night (kak ani kata she'l keep it at her place beside the spca)...but i was to anxious i decided to go back to spca and pick "kapas" up pronto....and angkut him togather to shah alam.. and so i did..

and now..he is already mine..his new mama....and is living with me in my room in campus (supposingly illegal to keep pets kan..but what the hell, i dont mind being compound once a semester for it..as long as he's in my sight)..i am glad..soo glad that i decided to adopt rather that buy a breed..and i wish to adopt more when im capable financially..(im a student you see)..now "kapas" has a good place to stay..good food to eat and drink ( i strictly use RC and mineral water/air masak for meals..no air paip)..i hope he will be happy with me and became fat..


Last edited by ilana; 09-29-2009 at 04:45 PM. Reason: add pics
Reply With Quote
  #2  
Old 09-29-2009, 04:50 PM
petknode petknode is offline
Banned User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Damansara Damai
Posts: 126
Rep Power: 0
petknode is an unknown quantity at this point
Default Re: a new home for the homeless feline..

so proud of u la laling!!!!!
Reply With Quote
  #3  
Old 09-29-2009, 04:53 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: a new home for the homeless feline..

Yay!!glad to hear u adopt 1 from spcajaga kapas baik2 ya!semoga kapas membesar bagaikan johan
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 09-29-2009, 05:01 PM
petknode petknode is offline
Banned User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Damansara Damai
Posts: 126
Rep Power: 0
petknode is an unknown quantity at this point
Default Re: a new home for the homeless feline..

kan cookies kan. takut betul nak pi spca 4hb ni. takut tangan ni gatai angkut 1. dulu pi paws pun cenggitu gak, terbawak balik 1
Reply With Quote
  #5  
Old 09-29-2009, 05:16 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by petknode View Post
kan cookies kan. takut betul nak pi spca 4hb ni. takut tangan ni gatai angkut 1. dulu pi paws pun cenggitu gak, terbawak balik 1
saya takyah tunggu pg spca,kat sini nampak kucing terbiar sume nak angkut..tapi apekan daya tinggal ngan family,limited budget plak tuh..so kena slalu beringat lah..
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 09-29-2009, 06:04 PM
ilana ilana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Location: kuala lumpur
Posts: 29
Rep Power: 0
ilana is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

so glad i did the right thing..i nak bubuh gambo..tapi tak reti..haha..but there are some pics in my profile....
Reply With Quote
  #7  
Old 09-29-2009, 06:26 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by ilana View Post
so glad i did the right thing..i nak bubuh gambo..tapi tak reti..haha..but there are some pics in my profile....
hi ilana,
kak zai dah tengok gambar kapas kat profile
comel...
nampak mcm potbelly sikit..dah deworm ke belum ?
pastu kat siku dia nampak mcm ada kurap
cuba ilana check tengok, mungkin bukan
kalau kurap cepat2 treat sebelum merebak ya..
good luck
Reply With Quote
  #8  
Old 09-29-2009, 08:00 PM
petknode petknode is offline
Banned User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Damansara Damai
Posts: 126
Rep Power: 0
petknode is an unknown quantity at this point
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
saya takyah tunggu pg spca,kat sini nampak kucing terbiar sume nak angkut..tapi apekan daya tinggal ngan family,limited budget plak tuh..so kena slalu beringat lah..
itu pun satu gak cookies. pasai asyik bawak balik, tu yg jadik 24 ekor tu.....
eh, cookies buat business cakes ekk?

nak nengok katalog bley?
Reply With Quote
  #9  
Old 09-29-2009, 09:15 PM
ilana ilana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Location: kuala lumpur
Posts: 29
Rep Power: 0
ilana is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
hi ilana,
kak zai dah tengok gambar kapas kat profile
comel...
nampak mcm potbelly sikit..dah deworm ke belum ?
pastu kat siku dia nampak mcm ada kurap
cuba ilana check tengok, mungkin bukan
kalau kurap cepat2 treat sebelum merebak ya..
good luck
ya..belum lagi sbb baru amik 26.9.09 hr tu..vet tu kata dtg lg 1week utk deworm..dan seterusnya.kalau kita bg yang ubat cacing titik kat air dia tu ok ke? atau kalau nak deworm tak payah bagi ubat titik tu?.a'ah ada mcm kurap lebih kurang..nnti balik dr campus nak pi beli ubat kat vet..kutu yg halus pun ada..mak dah beli frontline tp tak spray lg..maklumlah..tak tahu dari mana dtgnya kapas ni..but i'll try to make him normal again..selera dia bagus dan aktif..sy bagi RC utk skin and fur sbb itu yg ada dirumah,tp nnti nak tukar yang lebih sesuai..mungkin utk kitten ke..
Reply With Quote
  #10  
Old 09-29-2009, 09:35 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by ilana View Post
ya..belum lagi sbb baru amik 26.9.09 hr tu..vet tu kata dtg lg 1week utk deworm..dan seterusnya.kalau kita bg yang ubat cacing titik kat air dia tu ok ke? atau kalau nak deworm tak payah bagi ubat titik tu?.a'ah ada mcm kurap lebih kurang..nnti balik dr campus nak pi beli ubat kat vet..kutu yg halus pun ada..mak dah beli frontline tp tak spray lg..maklumlah..tak tahu dari mana dtgnya kapas ni..but i'll try to make him normal again..selera dia bagus dan aktif..sy bagi RC utk skin and fur sbb itu yg ada dirumah,tp nnti nak tukar yang lebih sesuai..mungkin utk kitten ke..
vet tu yang kat SPCA ke ? Kalau dia kasi free deworm, eluk tunggu je lagi one week, gi deworm kat sana. Lagipun dia boleh tengokkan siku dia tu sekali. Kene tau kurap tu jenis apa. Mungkin mange, ringworm dll. Setiap jenis skin problem lain treatment dia. So, lebih baik consult vet dulu.

frontline tu, sbb umur dia baru 2 bulan, spray kat kapas *cotton* dulu, baru sapu kat badan kitten tu. Kalau spray direct takut dia stress. Lg pun she is too young.

Kalau kasi makan Blackwood kitten pun OK.
Reply With Quote
  #11  
Old 09-29-2009, 10:28 PM
ilana ilana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Location: kuala lumpur
Posts: 29
Rep Power: 0
ilana is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
vet tu yang kat SPCA ke ? Kalau dia kasi free deworm, eluk tunggu je lagi one week, gi deworm kat sana. Lagipun dia boleh tengokkan siku dia tu sekali. Kene tau kurap tu jenis apa. Mungkin mange, ringworm dll. Setiap jenis skin problem lain treatment dia. So, lebih baik consult vet dulu.

frontline tu, sbb umur dia baru 2 bulan, spray kat kapas *cotton* dulu, baru sapu kat badan kitten tu. Kalau spray direct takut dia stress. Lg pun she is too young.

Kalau kasi makan Blackwood kitten pun OK.
yup..vet spca mmg the contract is we take the adopted kitten to deworm 2x,vaccinate 3x and last skali neuter..total adoption fees+medical RM135..ok lah jugak kn murah juga..tulah..nnti nak bubuh sikit2 ja dulu sbb bau dia menyengat..kesian..blackwood tu brand mcmmana?berapa harga nya lebih kurang? baguih ke? kat mana nak beli?
Reply With Quote
  #12  
Old 09-29-2009, 10:41 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by ilana View Post
yup..vet spca mmg the contract is we take the adopted kitten to deworm 2x,vaccinate 3x and last skali neuter..total adoption fees+medical RM135..ok lah jugak kn murah juga..tulah..nnti nak bubuh sikit2 ja dulu sbb bau dia menyengat..kesian..blackwood tu brand mcmmana?berapa harga nya lebih kurang? baguih ke? kat mana nak beli?
very good deal SPCA kasi you. Sampai neuter pun ada dalam contract dia. Follow jer schedule tu.

Blackwood is a premium cat food. Dulu mmg kak zai kasi kucing makan RC. Tapi sejak dengar cerita RC punya distributor nak kene terminate ujung tahun ni, kak zai cari alternatif. Blackwood is the best so far. Selain harga yang OK, poo kucing kurang bau. Poo dia pun jadi solid. Kat pet safari, IKANO pun ada jual. Kak nurul Felix pun ada jual kat PF ni. Ilana tengok kat sini :

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=591

kalau nak online order kat petknode click sini :

http://www.petknode.com.my/
Reply With Quote
  #13  
Old 09-29-2009, 11:33 PM
ilana ilana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Location: kuala lumpur
Posts: 29
Rep Power: 0
ilana is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
very good deal SPCA kasi you. Sampai neuter pun ada dalam contract dia. Follow jer schedule tu.

Blackwood is a premium cat food. Dulu mmg kak zai kasi kucing makan RC. Tapi sejak dengar cerita RC punya distributor nak kene terminate ujung tahun ni, kak zai cari alternatif. Blackwood is the best so far. Selain harga yang OK, poo kucing kurang bau. Poo dia pun jadi solid. Kat pet safari, IKANO pun ada jual. Kak nurul Felix pun ada jual kat PF ni. Ilana tengok kat sini :

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=591

kalau nak online order kat petknode click sini :

http://www.petknode.com.my/
wah..tima kasih..kat desa tasik..dekat je tu daru rumah..thanks kak zai..boleh try juga ni..nanti boleh reporting2 apa resultnya..
Reply With Quote
  #14  
Old 09-29-2009, 11:49 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by ilana View Post
yup..vet spca mmg the contract is we take the adopted kitten to deworm 2x,vaccinate 3x and last skali neuter..total adoption fees+medical RM135..ok lah jugak kn murah juga..tulah..nnti nak bubuh sikit2 ja dulu sbb bau dia menyengat..kesian..blackwood tu brand mcmmana?berapa harga nya lebih kurang? baguih ke? kat mana nak beli?
Bolehlah..kalau sendiri..means kalau dikira pakej tue bagi saya kat sini.. Deworm 2x (RM30) + Vaccine 3x (RM150) + Neuter (RM160*betina*) = RM340 ... Huhu nieh vet swasta lah...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #15  
Old 09-30-2009, 02:03 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Bolehlah..kalau sendiri..means kalau dikira pakej tue bagi saya kat sini.. Deworm 2x (RM30) + Vaccine 3x (RM150) + Neuter (RM160*betina*) = RM340 ... Huhu nieh vet swasta lah...
kat png vaksin RM50 ? *pengsan...*
Reply With Quote
  #16  
Old 09-30-2009, 09:06 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by petknode View Post
kan cookies kan. takut betul nak pi spca 4hb ni. takut tangan ni gatai angkut 1. dulu pi paws pun cenggitu gak, terbawak balik 1
kat spca...memang ada kcuing cantik2..
memuler memang tak di jaga elok
tapie kalo kiter pandai dan rajin jaga..
akan jadik sangat comel.

bulan 7 lin ada g spaca
jumper baka british short hair.
cantik sangat..baru pas di neuter kan
niat nak sambar.

lin pusing2 tempat lain dulu..
datang balik kat sangkar tue dah takde
upernya dah ada org adopt.
2 hari menyesal tak sudah..
Reply With Quote
  #17  
Old 09-30-2009, 10:40 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
kat png vaksin RM50 ? *pengsan...*
yer kak Zai..sbb ari tueh ..seblum raya..bawak semua 3 ekor... Nak buat check up habisanlah... Dia charge sayer dalam RM250++ untuk vaccine ketiga2 ( Tembun-setahun sekali punyer..Bob-baru start..Boy-restart sbb dulu tak tau wat ke tak).., satu big carrier yang leh masuk dalam 2 ekor kucing dewasa...deworm pills (3x) ngan treatment Gingivitis + scratching prob Bob... lupa nak minta pecahan..tapi dia ada sebut vaccine RM150..

Ini kira saya g kelinik murah nieh..kalau yang lagi satu mahal tak ingat tueh...lagi lah baper agaknyer...

Is it me tak reti nak budget or carik murah..or is it the place..tak cat-friendly..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #18  
Old 09-30-2009, 11:39 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
yer kak Zai..sbb ari tueh ..seblum raya..bawak semua 3 ekor... Nak buat check up habisanlah... Dia charge sayer dalam RM250++ untuk vaccine ketiga2 ( Tembun-setahun sekali punyer..Bob-baru start..Boy-restart sbb dulu tak tau wat ke tak).., satu big carrier yang leh masuk dalam 2 ekor kucing dewasa...deworm pills (3x) ngan treatment Gingivitis + scratching prob Bob... lupa nak minta pecahan..tapi dia ada sebut vaccine RM150..

Ini kira saya g kelinik murah nieh..kalau yang lagi satu mahal tak ingat tueh...lagi lah baper agaknyer...

Is it me tak reti nak budget or carik murah..or is it the place..tak cat-friendly..
mungkin sebab penang cost of living high dan org penang ramai yang 'berduit'

kat sini kak zai selalu di charge RM38 untuk vaksin
deworm RM15..kalau kitten RM8 jer
tapi recently akak deworm rescued kittens 4 ekor tu dia charge RM5 je sekor. Mungkin sebab dia tahu kisah durang tu. My vet pun rescue kucing jugak. Selalu nampak kittens & kucing dlm bilik dia tgh treatment. Kdg2 tgh letak drip. Dia kutip kucing2 sakit pastu bila dah cantik dia kasi adopt.
TNR pun dia buat jugak. Dia focus strays kat kawasan klinik dan rumah dia saja la.

Kalau sumer vet mcm ni kan bagus. Ni tidak...ada vet yang kurang ajar, sudah la tak beretika, ingat RM jer...ingat duit manjang...
Reply With Quote
  #19  
Old 09-30-2009, 11:51 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
mungkin sebab penang cost of living high dan org penang ramai yang 'berduit'

kat sini kak zai selalu di charge RM38 untuk vaksin
deworm RM15..kalau kitten RM8 jer
tapi recently akak deworm rescued kittens 4 ekor tu dia charge RM5 je sekor. Mungkin sebab dia tahu kisah durang tu. My vet pun rescue kucing jugak. Selalu nampak kittens & kucing dlm bilik dia tgh treatment. Kdg2 tgh letak drip. Dia kutip kucing2 sakit pastu bila dah cantik dia kasi adopt.
TNR pun dia buat jugak. Dia focus strays kat kawasan klinik dan rumah dia saja la.

Kalau sumer vet mcm ni kan bagus. Ni tidak...ada vet yang kurang ajar, sudah la tak beretika, ingat RM jer...ingat duit manjang...
Mungkinlah kak Zai.. ada jugak saya google baca..ada vet charge lebey untuk yang bawak pedigree cat..and kalau kucen stray/kampung..dia charge sket.... Selalu vet tanyer mana saya ambik kuceing..sayer kata mak sedara kasi... Macam Boy tue kak..selalu bawak di g vet kompom..RM120 ke atas... huhu nak nangis lah teringat camnieh.. kalau dia sakit memang kopak...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #20  
Old 10-04-2009, 05:52 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: a new home for the homeless feline..

Ilana...good for u...!! So proud of u!!

Akak pun macam Ilana...prefer adopt than beli....

Good luck ye my dear..semoga kapas membesar bagai johan!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Save Homeless Animals with your Blog! AndyKoh Announcements, Notices and Contests 155 04-19-2014 11:00 AM
Save Homeless Animals with Facebook! AndyKoh Announcements, Notices and Contests 27 04-12-2009 02:18 AM
It is weird phenomena the homeless dog always be my side when at hawker place. dog is my buddy Coffee Room 22 04-12-2009 12:59 AM


All times are GMT +8. The time now is 12:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.