Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-11-2009, 12:08 AM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 10
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Bahaya Atau Tidak

Td my gf kena gigit dengan Ogy time mandikan si Ogy tu,habis darah meleleh sbb gigi Ogy tertusuk kat jari my gf tu,dahlah jari dia lembut,kena gigit terus tenggelam gigi Ogy tu..Nasib baik my gf tu nurse,so die tau ape nak buat die suruh kawan sekerja die yg inject...

Agak2nya bahaya tak kalau kena gigit kucing,especially dari segi infection?jari my gf tu pun dah bengkak sikit dah...balik je dari hospital,terus je die tido sbb injection tu leh buat ngantuk...mse balik tu,my gf cakap yg ogy gaduh dengan tommy,padahal jarang gaduh dak 2ekor tu,mungkin si tommy tu geram sgt kat ogy...ble terjaga je,my gf tengok ogy dah ada kat sebelah tido ikut tido skali,padahal si Ogy tu susah sikit kalau nak ajak tido skali.....Sape kat sini pernah kena gigit sampai meleleh darah?agak2 bape lama nak sembuh?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-11-2009, 12:19 AM
alongwan73 alongwan73 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2
Rep Power: 0
alongwan73 is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

saudara naq, saya berpendapat gigtan tu insya allah tak bahaya... saya dah beberapa kali kena gigit sewaktu handle kucing strays.. yg penting pastikan luka tu bersih ... Jgn risau... sikit hari dah ok dah tu.. :)
Reply With Quote
  #3  
Old 11-11-2009, 12:27 AM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 12
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

pernah kena gigit dgn stray...tiga empat hari jugak la baru bengkak tu hilang
Reply With Quote
  #4  
Old 11-11-2009, 12:36 AM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 10
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Bahaya Atau Tidak

cikgu zarul,sy ada hantar msej kat profile semlm,cbe try check
Reply With Quote
  #5  
Old 11-11-2009, 01:29 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
Td my gf kena gigit dengan Ogy time mandikan si Ogy tu,habis darah meleleh sbb gigi Ogy tertusuk kat jari my gf tu,dahlah jari dia lembut,kena gigit terus tenggelam gigi Ogy tu..Nasib baik my gf tu nurse,so die tau ape nak buat die suruh kawan sekerja die yg inject...

Agak2nya bahaya tak kalau kena gigit kucing,especially dari segi infection?jari my gf tu pun dah bengkak sikit dah...balik je dari hospital,terus je die tido sbb injection tu leh buat ngantuk...mse balik tu,my gf cakap yg ogy gaduh dengan tommy,padahal jarang gaduh dak 2ekor tu,mungkin si tommy tu geram sgt kat ogy...ble terjaga je,my gf tengok ogy dah ada kat sebelah tido ikut tido skali,padahal si Ogy tu susah sikit kalau nak ajak tido skali.....Sape kat sini pernah kena gigit sampai meleleh darah?agak2 bape lama nak sembuh?
My left hand penuh parot dikerjakan kucing2 tiga ekor nak membesar.. tertusuk/tergaris/terguris is part of parcel dalam berkucing... For me, takder allergic reactions or anything... My toe pulak 3x stray yang tak pandai nak bermanja kerja geget... no problemo also..

Your gf is a nurse..She shud know better I assume...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #6  
Old 11-11-2009, 02:11 AM
naj1812 naj1812 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 26
Rep Power: 0
naj1812 is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

i pernah tanya at this one vet, she is an experince doctor la..
dia ckp kat i if kene cekau ke gigi ke dr kucing tuh x berbahaya pn.. just cuci and sapu ubat anticeptic tuh or treat mcm kite kene luka biasa..

tp JANGAN kene darah kucing
*meaning kalau kucing tuh bergaduh n dia berdarah disbbkan bergaduh.. do not touch the blood, boleh touch la kalo pakai glove..
kalau darah tuh kering takpe ok lg..

cuma kalo u tgk kucing tuh luka serious sbbkan bergaduh.. jgn u usik or touch the darah yg basah tuh cause the darah boleh infected kat kita.. dia infected je tp tak berbahaya pun..
kalo u pernah tgk ada sestgh org yg kuku dia infected.. coz my brother kene benda nie.

dia xde berbahayakan nyawa pun tp if you kene to you nails nanti kuku tuh akan jadi mcm kecut2 n foever.. (susah nak explain mcm mane contoh keadaan kuku tuh..) i akan attach the pix kemudian..
*but the luka akan baik tp your kuku akan jadi kecut2 kuning mcm tu foever... there is no way for the nails to be like normal..
tuh je effect dia...
Reply With Quote
  #7  
Old 11-11-2009, 10:41 AM
croomaniac croomaniac is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kota Damansara
Posts: 53
Rep Power: 10
croomaniac is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

gigi or kuku kucing mmg bisa sikit.. lain dari terbelah pisau ker.. so, mmg akan rasa sakit sikit (aku kene banyak dah) tapi biasanya biar luka tuh baik sendiri ajerks (as aku kena takder la sampai darah meleleh)..

takpe, hopefully gf ngko akan recover asap without no complication!~
Reply With Quote
  #8  
Old 11-11-2009, 11:06 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Bahaya Atau Tidak

pernah gigit dgn kucing sendiri dan juga strays.dlm byk2 tu 3x kena jab coz bengkak.tp yg lain2 tu biasa.my tangan & kaki penuh dgn cakaran maut kucing2.heheheheh!!
Reply With Quote
  #9  
Old 11-11-2009, 01:38 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 10
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: Bahaya Atau Tidak

baru je smlm kene cakar ngan pheea kat telapak tgan waktu nk bg makan ubat..pnjang gak lukenye..smlm bengkak2, ari ni da ok skit..
Reply With Quote
  #10  
Old 11-11-2009, 01:39 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

rock pn pernah kena gigit dgn kucing rock...dekat kaki ni,jgn katalah,lebam sebesar 2tapak tgn..sakit jgn ceritalah..
yg terbaru,tahun ni juga,kena gigit dgn lengan,sb rock halang dia nk keluar dr rumah,melekat dia dkt lengan rock..tertusuk 4 batang gigi dia..darah jgn ceritalah..sampaikan doktor tu nk jahit luka dia sb lubang tu besar.rock takut kena jahit2 ni,so kena cucuk jelah..
sampai skrg berparut 4 bintik.
Reply With Quote
  #11  
Old 11-11-2009, 02:28 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 10
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Bahaya Atau Tidak

Quote:
Originally Posted by rock View Post
rock pn pernah kena gigit dgn kucing rock...dekat kaki ni,jgn katalah,lebam sebesar 2tapak tgn..sakit jgn ceritalah..
yg terbaru,tahun ni juga,kena gigit dgn lengan,sb rock halang dia nk keluar dr rumah,melekat dia dkt lengan rock..tertusuk 4 batang gigi dia..darah jgn ceritalah..sampaikan doktor tu nk jahit luka dia sb lubang tu besar.rock takut kena jahit2 ni,so kena cucuk jelah..
sampai skrg berparut 4 bintik.


ha3.kak rock takpe,dah kawin.ni yg anak2 dara ni,parut sikit pun nanti org minta kurg duit hantaran.kalau laki takpe,parut2 baru nampak rock(bukan kak rock)
Reply With Quote
  #12  
Old 11-11-2009, 02:33 PM
faiz faiz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 9
Rep Power: 0
faiz is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

i juga pernah pernah kene gigit ngan kucing.. tapi takde pula bengkak... rasanya die taklah bahaya... maybe cuma biasa2 je... she will be fine
__________________
Reply With Quote
  #13  
Old 11-11-2009, 03:40 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

Beware of cat bites, lebih bahaya daripada gigitan anjing. I have explained before in this forum. Sekiranya anda pernah terkena gigitan kucing and semuanya alright tidak bermakna setiap kali akan alright, kawan.

A cat bite, unlike a dog's bite is a closed wound. Juga, the jab for a cat bite cannot be simply any antibiotic. Even many doctors are ignorant. Many times, I have to order the doctor to give me the correct jab.

Buat Google on the danger of cat bites and its treatment to get good, correct info sebab kalo main tanya kat forum-forum, banyak jawapan sekolah atap yang boleh membawa bahaya .... kekekkekekekeeeee!!!!

Saya pun pernah gigit beberapa kali tak ader aper, pastu kena sekali yg nyaris maut! Sikit ajer gigitan tu, in fact tak perasan pun ... yg paling merbahaya adalah yg tidak berlumuran darah dan trap semua jangkitan dalam badan.

Bengkak, merah cepat dan sakit berdenyut, sampai terlolong-lolong kat klinik that evening. Bisa dah nampak mengalir ke dalam saluran darah, lambat sikit dia akan masuk jantung utk disebar racun ke seluruh badan. Kena blood sepsis gerenti mati, no joke punyer!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #14  
Old 11-11-2009, 03:52 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Beware of cat bites, lebih bahaya daripada gigitan anjing. I have explained before in this forum. Sekiranya anda pernah terkena gigitan kucing and semuanya alright tidak bermakna setiap kali akan alright, kawan.

A cat bite, unlike a dog's bite is a closed wound. Juga, the jab for a cat bite cannot be simply any antibiotic. Even many doctors are ignorant. Many times, I have to order the doctor to give me the correct jab.

Buat Google on the danger of cat bites and its treatment to get good, correct info sebab kalo main tanya kat forum-forum, banyak jawapan sekolah atap yang boleh membawa bahaya .... kekekkekekekeeeee!!!!

Saya pun pernah gigit beberapa kali tak ader aper, pastu kena sekali yg nyaris maut! Sikit ajer gigitan tu, in fact tak perasan pun ... yg paling merbahaya adalah yg tidak berlumuran darah dan trap semua jangkitan dalam badan.

Bengkak, merah cepat dan sakit berdenyut, sampai terlolong-lolong kat klinik that evening. Bisa dah nampak mengalir ke dalam saluran darah, lambat sikit dia akan masuk jantung utk disebar racun ke seluruh badan. Kena blood sepsis gerenti mati, no joke punyer!
betul tu furkids...jgn main2 sebenarnya kalau kena gigitan kucing ni..air liur dia pn bahaya,ni kan gigitannya..lepas ni,kalau kena gigitan ,cepatlah2 ke klinik utk dptkan rawatan...kena inject,lagi bagus.. dn mintaklah antibiotik..

naq,org yg dh kawin lah bahaya sebenarnya...dh kawin,macam2 penyakit dpt dan senang dpt...
org tak kawin,tepek bedak tebal2,tak nmpk punya parut tu..
Reply With Quote
  #15  
Old 11-11-2009, 04:03 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

Air liur pun bahaya? Ish..banyak kena belajar ni...

alamak, kucing saya yang sekor ni suka sangat jilat org. Tangan, hidung, pipi...bahaya ke? Biasanya saya Cuci la denagn dettol kalau lepas dia jilat tu...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #16  
Old 11-11-2009, 04:05 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 10
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
Td my gf kena gigit dengan Ogy time mandikan si Ogy tu,habis darah meleleh sbb gigi Ogy tertusuk kat jari my gf tu,dahlah jari dia lembut,kena gigit terus tenggelam gigi Ogy tu..Nasib baik my gf tu nurse,so die tau ape nak buat die suruh kawan sekerja die yg inject...

Agak2nya bahaya tak kalau kena gigit kucing,especially dari segi infection?jari my gf tu pun dah bengkak sikit dah...balik je dari hospital,terus je die tido sbb injection tu leh buat ngantuk...mse balik tu,my gf cakap yg ogy gaduh dengan tommy,padahal jarang gaduh dak 2ekor tu,mungkin si tommy tu geram sgt kat ogy...ble terjaga je,my gf tengok ogy dah ada kat sebelah tido ikut tido skali,padahal si Ogy tu susah sikit kalau nak ajak tido skali.....Sape kat sini pernah kena gigit sampai meleleh darah?agak2 bape lama nak sembuh?
Phewww, nasib baik Ogy yg gigit, kalau u gigit lagi bahaya... mau putus jari gf

Since dia nurse, mungkin dia dah tau apa yg dia patut buat. Bengkak tu biasalah cuma kena monitor jgn melarat. Hopefully your gf tak jadik CAT WOMAN.... tidak masak laa u nanti
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #17  
Old 11-11-2009, 04:39 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Air liur pun bahaya? Ish..banyak kena belajar ni...

alamak, kucing saya yang sekor ni suka sangat jilat org. Tangan, hidung, pipi...bahaya ke? Biasanya saya Cuci la denagn dettol kalau lepas dia jilat tu...
Jilat sahaja tak per dan asalkan tak ada luker kat kulit kita bagi membolehkan kuman masuk ke dalam badan kita. Tak payah cuci dengan Dettol, nanti pergi sentuh kucing kesan Dettol tu toksik utk dia, cuci dengan sabun biasa dan air mencukupi.

Air liur mana-mana pun banyak kuman, bukan air liur kucing sahaja. Mulut manusia sebenarnya pun ada banyak kuman. Tapi apa yg buat gigitan kucing merbahaya adalah cara gigitannya yg berbeza dgn anjing ... kucing gigit dan lepaskan ... maknanya taringnya masuk daging dan terus keluar jadi kuman daripada gigi dan air liur akan terperangkap dalam daging kita apabila luka sedemikian tutup cepat dgn sendiri di bahagian kulit, kadang-kadang tak sempat darah tu mengalir keluar pun utk membersihkan luka tersebut.

Cara anjing gigit pula, dia gigit pastu dia goncang. Bila anjing goncang, daging mangsa akan terkoyak mengakibatkan luka yg lebih besar dan darah akan keluar berlumuran. Dalam proses darah mengalir keluar, kuman daripada mulut binatang itu akan dibawa keluar bersama dan luka akan lebih bersih.

Jadi, tindakan pertama amat penting selepas digigit kucing adalah utk cuba picit keluar sebanyak darah yg boleh dengan serta merta sebelum permukaan luka itu dapat tutup secara sendiri (kadang-kadang tak sampai satu minit, jadi perlu kejarkan masa).

Lepas picit sampai tak ada darah yg keluar, guna mulut utk hisap seberapa darah keluar yg boleh. Tindakan macam kena gigit ular utk keluarkan sebanyak bisa yg boleh.

Pastu cepat cuci dan apply alcohol diikuti dengan iodine dan pergi klinik dapatkan 1 complete course of antibiotics jenis broad spectrum seperti Amoxyllin sekiranya bengkak dan sakit sangat selepas masa lebih kurang setengah hari.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #18  
Old 11-11-2009, 05:03 PM
croomaniac croomaniac is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kota Damansara
Posts: 53
Rep Power: 10
croomaniac is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak



i shall do the suck thingy everytime after this..
Reply With Quote
  #19  
Old 11-11-2009, 05:46 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Jilat sahaja tak per dan asalkan tak ada luker kat kulit kita bagi membolehkan kuman masuk ke dalam badan kita. Tak payah cuci dengan Dettol, nanti pergi sentuh kucing kesan Dettol tu toksik utk dia, cuci dengan sabun biasa dan air mencukupi.

Air liur mana-mana pun banyak kuman, bukan air liur kucing sahaja. Mulut manusia sebenarnya pun ada banyak kuman. Tapi apa yg buat gigitan kucing merbahaya adalah cara gigitannya yg berbeza dgn anjing ... kucing gigit dan lepaskan ... maknanya taringnya masuk daging dan terus keluar jadi kuman daripada gigi dan air liur akan terperangkap dalam daging kita apabila luka sedemikian tutup cepat dgn sendiri di bahagian kulit, kadang-kadang tak sempat darah tu mengalir keluar pun utk membersihkan luka tersebut.

Cara anjing gigit pula, dia gigit pastu dia goncang. Bila anjing goncang, daging mangsa akan terkoyak mengakibatkan luka yg lebih besar dan darah akan keluar berlumuran. Dalam proses darah mengalir keluar, kuman daripada mulut binatang itu akan dibawa keluar bersama dan luka akan lebih bersih.

Jadi, tindakan pertama amat penting selepas digigit kucing adalah utk cuba picit keluar sebanyak darah yg boleh dengan serta merta sebelum permukaan luka itu dapat tutup secara sendiri (kadang-kadang tak sampai satu minit, jadi perlu kejarkan masa).

Lepas picit sampai tak ada darah yg keluar, guna mulut utk hisap seberapa darah keluar yg boleh. Tindakan macam kena gigit ular utk keluarkan sebanyak bisa yg boleh.

Pastu cepat cuci dan apply alcohol diikuti dengan iodine dan pergi klinik dapatkan 1 complete course of antibiotics jenis broad spectrum seperti Amoxyllin sekiranya bengkak dan sakit sangat selepas masa lebih kurang setengah hari.
Ok FK..thanks...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #20  
Old 11-11-2009, 07:06 PM
abuldotcom's Avatar
abuldotcom abuldotcom is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 60
Rep Power: 10
abuldotcom is on a distinguished road
Default Re: Bahaya Atau Tidak

eh eh korang........... rileks je, even kalau dah darah2 tuh...

dulu, my aunty pun pernah kena gigit mcm yang rock, melekat kat tangan, sambil meleleh darah....sebab tak kasi dia keluar, (that cat on heat). when my aunty pegang je door knob(nak bukak bagi kuar umah, sbb kesian melolong lolong) her cat terus lompat gigit lengan my aunty..

yang bestnye, after that, sikit2 sikit dia akan gigit lengan la, betis la, tapi yang akan membuatkan darah kuar la.... lepas kali ketiga, my aunty pergi ke Vet tanya perihal kucing dia(before this gi klinik biasa je), suprisingly, that vet said, the cat has to be put to sleep.... terkejut my aunty....

Vet said yang kucing tu dah jadi ketagih darah manusia, in animal world, darah manusia rasanya manis, kes terjadi kat Afrika (kalau tak silap) yang ade man-eater lion. That lion hanya akan makan manusia sebab, once dia dah rasa daging manusia, daging rusa ke, kijang ke, kuda ke, dia pandang sebelah mata je, sebabnya, manusia senang nk tangkap, tapi sebab utama, daging and darah manusia rasanya manis......

tak tau nasib that cat, sebab, i pun dah lama tak singgah rumah my aunty...

so u all, sila lah berhati2, jangan suka2 bagi kucing kita gigit sampai darah2, sebab sayang la kita kena jaga, kalau tak that cat has to be put to sleep.... lagi kita tak senang tidur kan, asyik merindu kucing kita.....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Jom list cat food yang ada/tidak ada pork hemorion Cats & Kittens 73 12-24-2012 01:26 PM
Kenapa kucing saya tidak suka dipegang?? Pak Lubis Training & Behavioral Issues 151 09-15-2009 02:45 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.