Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-14-2011, 11:54 AM
fadhirulanuar1 fadhirulanuar1 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 0
fadhirulanuar1 is on a distinguished road
Default Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

Salam, sy nak tny sket la kat korang sume. Sy ada bagi kucing2 kat umah tu makan sardin dalam tin cap "blue bay"(haha...siap bgtau brand tu...). buka tin, buang sos tomato, basuh bersih2, then bagi kucing2 tu makan. x selalu la, dalam seminggu skali la bg. hari2 lain bg dry food. bleh ke? so far tgk kucing2 tu ok je. mmg ske giler mkn sardin tu. nak beli wet food xmampu sbb kucing2 ni kuat makan. ape pendapat korang?
Reply With Quote
  #2  
Old 02-14-2011, 04:28 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 11
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

apa beza rega wetfood dgn harga sardin? lebih kurang je kan..? kalau harga sardin 1 tin kecik tu skang dah rm2 kalao rega wetfood tin besar sket pun dlm rm3++ jerk .. lagi isi pun penuh mampat tak payah nk buang2 kuah sardin bagai.. lagi bagus sbb mmg khas utk kucing..
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #3  
Old 02-14-2011, 06:09 PM
fadhirulanuar1 fadhirulanuar1 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 0
fadhirulanuar1 is on a distinguished road
Default Re: Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

Tul ke Lyn? nape sy tgk tin kecik wet food pun dah RM2.50, klu kucing sy mkn konpem wat lekat celah gigi je. Yang tin besar x tgk plak harga dia sbb tgk yg kecik pun dah mahal, mesti besar lg mahal. Brand ape yg Lyn ckp harga RM3++ tu. nnt sy nak pegi beli. tul la kata Lyn tu, xpayah nak bersih2 bagai....
Reply With Quote
  #4  
Old 02-14-2011, 10:15 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 11
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

wetfood ada yg mahal ade yg murah.. mcm dryfood jugak. whiskas pun ade jual wetfood jugak kan..? tak silap rega rm3++ jerk.. atau da naik rega tatau lah..sbb dah lama tak bli. even tho tak sebagus mknan yg lain tp still ok dr bg sardin kan.. atleast sardin tu kita boleh masak buat lauk.. hihihi
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #5  
Old 02-16-2011, 11:52 AM
fadhirulanuar1 fadhirulanuar1 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 0
fadhirulanuar1 is on a distinguished road
Default Re: Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

semalam sy ada la gi tgk wet food kat tesco. harga average dalam rm 4 tuk tin besar. Mahal ke? Lyn ade kenal sesape kat forum ni yg supply wet food x? klu bleh nak yg bagus dan murah...hehe (demand tu..tp duit xde...)
Reply With Quote
  #6  
Old 02-16-2011, 12:51 PM
nekoneko's Avatar
nekoneko nekoneko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 49
Rep Power: 0
nekoneko is on a distinguished road
Default Re: Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

awak bagi dia makan isi ayam rebus jela...lagi murah kot...lagi berkhasiat nak compare dengan wet food tu campur gel dengan bahan pengawet...

ni nak tumpang tanya sikit...bagi kitten makan chocolate cake, lemon cake boleh ke? kitties saya laju je makan yang saya buat, suka betul dia, macam dapat ikan...berebut-rebut...haha risau gak nak bagi...tapi diorang kalau dapat bau terus tercari-cari...
__________________
http://love-muezza.blogspot.com
Reply With Quote
  #7  
Old 02-16-2011, 03:41 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 14
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

Quote:
Originally Posted by nekoneko View Post
awak bagi dia makan isi ayam rebus jela...lagi murah kot...lagi berkhasiat nak compare dengan wet food tu campur gel dengan bahan pengawet...

ni nak tumpang tanya sikit...bagi kitten makan chocolate cake, lemon cake boleh ke? kitties saya laju je makan yang saya buat, suka betul dia, macam dapat ikan...berebut-rebut...haha risau gak nak bagi...tapi diorang kalau dapat bau terus tercari-cari...
Kalo saya tak silap chocolate tu kira poisonuos to cats.
So better stop before anything happens to your cat.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 02-17-2011, 03:40 AM
nekoneko's Avatar
nekoneko nekoneko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 49
Rep Power: 0
nekoneko is on a distinguished road
Default Re: Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Kalo saya tak silap chocolate tu kira poisonuos to cats.
So better stop before anything happens to your cat.
oo yeke?? kesian la furballs x boleh makan choc cake lg...hihi
__________________
http://love-muezza.blogspot.com
Reply With Quote
  #9  
Old 02-17-2011, 04:12 AM
Marcelleve's Avatar
Marcelleve Marcelleve is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: Pulau Langkawi
Posts: 249
Rep Power: 9
Marcelleve is on a distinguished road
Send a message via AIM to Marcelleve Send a message via Yahoo to Marcelleve Send a message via Skype™ to Marcelleve
Default Re: Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

Betul cakap Lyn and Felix the cat.
Monosodium Glutamate is toxic to us all especially for cats n' dogs' brain, liver & kidney, one of the fatal side effects is sudden paralysis...side effects tu tak boleh nampak cepat. Pengawet tak benarkan untuk petfood that's why banyak pet food kena recall.
Kenapa tak masak? Ikan kembung murah je. Lyn dan Felix the cat selalu advice ikan rebus...cara saya lain tapi yang paling senang dan murah iyalah rebus ikan/ayam.
Mostly, pet lovers pergi ke vet sebab ade masalah dan kalau mati tak tahu kenapa.
Why do you think we feed cats vit. B , untuk kuatkan liver especially if we feed them fish oils. Stronger liver = stronger immune system , in other words, darah dibersihkan elok ngan liver.
Why chocolate toxic to cats? Theobromine Poisoning. They cannot digest Theobromine which found in chocolcates and which is helpful for human who has diarrhea or stress only but we cannot eat chocolates if we are under medication.
__________________
"Non-violence leads to the highest ethics, which is the goal of all evolution. Until we stop harming all other living beings, we are still savages."~Thomas A. Edison

Last edited by Marcelleve; 02-17-2011 at 11:45 AM.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-18-2011, 10:05 AM
fadhirulanuar1 fadhirulanuar1 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 0
fadhirulanuar1 is on a distinguished road
Default Re: Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

Oh really? Then i've to stop giving them anything contain MSG. Thanks for the info.
Reply With Quote
  #11  
Old 02-18-2011, 02:40 PM
idasukri idasukri is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 27
Rep Power: 0
idasukri is on a distinguished road
Default Re: Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

cuba la beli Quit wet food dari Felix The Cat. tin besar cuma RM3.00 je. Felix The Cat dah buka untuk order bulan ni, tengok thread Blackwood dalam tajuk Pet Food.
Reply With Quote
  #12  
Old 02-20-2011, 04:14 AM
fadhirulanuar1 fadhirulanuar1 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 0
fadhirulanuar1 is on a distinguished road
Default Re: Sardin Dalam tin tu ok x bagi kucing kita makan?

ok gak tu. thanks Ida. nnt sy contact felix the cat co rite now i'm not in the town. Outstation in pakistan. will back next weekend.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bagi whiskas junior pada kucing... comot82 Health, Disease & Diet 53 08-22-2013 02:31 AM
Any idea..nak bagi nama anak kucing sy? shahampang Cats & Kittens 24 09-09-2011 05:53 PM
Jom...Mari Kita Makan Angin...Kemana Saja Penghulu Photos & Diaries 118 09-27-2010 04:42 PM
bila kita ada 1 male cat 1hn 5 bln senang ke nak bawak seekor kitten masuk dalam rumah? farrafarhana Cats & Kittens 2 08-21-2009 09:13 PM
mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat? bardaziz Cats & Kittens 15 07-23-2009 11:09 AM


All times are GMT +8. The time now is 02:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.