Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 03-12-2009, 06:22 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 13
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Thumbs up Cat Supliments & Shampoo

Hmmm... mmandangkan sha ni bru bjinak2 dgn intensifnya utk mjaga my ank2 bulus smua...
Kat sni sha nk share bberapa info product yg sha gunakan utk my ank bulus...
Utk supliment sha bagi


Peanut Butter Brewer's Yeast & Garlic
RM22.80 (50biji)
Petshop Equine tu..dkt KK mart



For syampoo just Michiko Fleas Shampoo aja..

Utk susu sha bg susu Everyday ajek...semua ank2 bulus sha minum... Jenama lain depa xmau...

Kalau mmber2 ada product2 yg slalu guna & yg bagus2... leh la share kt cni..
Boleh tahu kbaikkan product, price & nk tahu kt petshop mana nk dapati...
"ShArInG Is CaRiNg"
Kita kongsi2 info utk kebaikan bsama... kalau ada yg bagus2 dr internet pun leh attched kt cni...
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'

Last edited by shareen_natasha; 03-12-2009 at 06:51 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-12-2009, 06:40 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 12
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

Hi Sha,

Bagus gak thread nie. Kalo lg ramai yg bley share, lg banyak laa kite boleh tau kan.. Sy pun baru berjinak2 ni.. so nak tanye kat sape2 yg tau supliments yg boleh naikkan selera makan anak2 bulus nie or yg bley bg diorang bulat2.. hehehe...
Reply With Quote
  #3  
Old 03-12-2009, 06:49 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 13
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Talking Re: Cat Supliments & Shampoo

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
Hi Sha,

Bagus gak thread nie. Kalo lg ramai yg bley share, lg banyak laa kite boleh tau kan.. Sy pun baru berjinak2 ni.. so nak tanye kat sape2 yg tau supliments yg boleh naikkan selera makan anak2 bulus nie or yg bley bg diorang bulat2.. hehehe...
Hi prinz38i,
tu ler... ramai gak mmber2 kt cni pakar2 ttg bab2 ni... sure dorg leh bkongsi maklumat... mcm2 dorg ni sumer tahu... dr litter box, carrier, litter sand, foods, supliments,syampoo & etc. lah...Ramai yg otai2 blaka...
Juz nk share apa patut...sb sha pun baru nk bjinak2 scara intensiflah...
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'
Reply With Quote
  #4  
Old 03-13-2009, 11:25 AM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 14
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

as for me..



beli kat prertty pets ipoh...1000biji rm45 kalau tak silap...


coatex for all the DLH...kasi bulu cantek....


fronline spray untuk kutus and also michiko shampoo


fido shampoo for cat....(pic tu for dog)...hehehe
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 03-13-2009, 12:16 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 13
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

my cats makan pil vitamin Kitzyme...


harga rm29.90 for 30 tablets only..kira skrg nie, saya perlukan 3 kotak Kitzyme sebulan (ada 3 ekor)..sebab kena bg tiap2 hari..

mandian tu, erm...skrg ni agak busy..so antar pi grooming kt kedai je (pemalas sungguh)...tp kekadang tu, mandikan kt umah gak..tgk bz ke x...tp brand yang ada kt umah skang nie, is king fisher brand...bau mmg best..
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #6  
Old 03-13-2009, 12:28 PM
aburame aburame is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 38
Rep Power: 0
aburame is on a distinguished road
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

for me supliment sama macam ej bagi Kitzyme gak plus vitamin dari vet, tapi susah coz semua x suka liquid syrup vitamin. shampoo pakai #1 All System dengan Earthbath. seminggu sekali mandikan diaorg. Frontline spot-on lebih berkesan coz frontline spray macam x jalan. hairball control pun sekali-sekala bagi.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-14-2009, 03:08 AM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 13
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Talking Re: Cat Supliments & Shampoo

nk kurangkn ke pratusan keguguran bulu... nk bg supliment apa?
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'
Reply With Quote
  #8  
Old 03-14-2009, 02:21 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 13
euanna is on a distinguished road
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

Apa beza frontline spot-on dengan spray?? Kucing 2 ekor ni kena kutu tak tau nak buat macam mana.. Salem bolehla belek2 guna sikat kutu.. Sherbet tu..jangan harap! Baru letak sikat kat badan dia..dia gigit2 macam mainan..pastu tak nak duduk diam.

Pastu........ kalau 2 ekor ni letak frontline tu.. ada apa2 safety requirement? kena asingkan ke?? x bg jilat bulu ke..???

Ada terpikir nak bagi supplement..tapi tak tau apa nak bagi.. dan mana nak cari vitamin yang liquid yer??? (Kucing2 ni leceh sikit nak bagi pil )...
Reply With Quote
  #9  
Old 03-14-2009, 05:16 PM
ZuHRaH's Avatar
ZuHRaH ZuHRaH is offline
Cat Lover
 
Join Date: Mar 2009
Location: Kuala Terengganu
Posts: 135
Rep Power: 12
ZuHRaH is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ZuHRaH
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

Quote:
Originally Posted by imann View Post
as for me..



beli kat prertty pets ipoh...1000biji rm45 kalau tak silap...


coatex for all the DLH...kasi bulu cantek....


fronline spray untuk kutus and also michiko shampoo

Apa beza fungsi brewer yeast dgn coatex yer? dua2 tu utk bulu kucing kan?

camner nak guna frontline spray tu, spray terus pada bulu? takut lepas spray anak buluku itu jilat plak....
Reply With Quote
  #10  
Old 03-14-2009, 05:20 PM
ZuHRaH's Avatar
ZuHRaH ZuHRaH is offline
Cat Lover
 
Join Date: Mar 2009
Location: Kuala Terengganu
Posts: 135
Rep Power: 12
ZuHRaH is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ZuHRaH
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Apa beza frontline spot-on dengan spray?? Kucing 2 ekor ni kena kutu tak tau nak buat macam mana.. Salem bolehla belek2 guna sikat kutu.. Sherbet tu..jangan harap! Baru letak sikat kat badan dia..dia gigit2 macam mainan..pastu tak nak duduk diam.

perangai serupa macam anak bulu i, lepas sikat bulu, terus nak main n gigit2 sikat tu
Reply With Quote
  #11  
Old 03-14-2009, 11:07 PM
shark shark is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 57
Rep Power: 12
shark is on a distinguished road
Lightbulb Cat Supliments & Shampoo

hye... i guna shampoo ni..
yang ni pun Dr.veteriner yg suggest kan...
i mandikan meka kucing2 i tiap minggu..
cara i mandikan kucing2 i, i campur ngan air panas..tp tak panas sgt ar..ikut keselesaan kucing2 jg...
slps i mandikan i keringkan bulu meka ngan pengering sambill sikat bulu meka...


pastu vitamin yang i bagi pula suggestion pakar Dr.veteriner jg..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	14032009367.jpg
Views:	105
Size:	36.0 KB
ID:	3908   Click image for larger version

Name:	14032009368.jpg
Views:	108
Size:	25.1 KB
ID:	3910  
Reply With Quote
  #12  
Old 03-16-2009, 06:48 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 13
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Exclamation Re: Cat Supliments & Shampoo

Otai2 tlg jawab...banyak soklan masuk nih???
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'
Reply With Quote
  #13  
Old 03-16-2009, 07:02 PM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

otai xde tapi biar petai neh yg jawab..klu salah tlg betulkn eh...
nie yg promoter jwb..frontline spray kita guna untuk spraykan?..hal ini akan menjadikan titisan tersebut hanya kena pada bulu, bukan pada kulit..melainkan kita sikat..n promoter tu pun kata, klu kucen jilat, myde ade effect..sebab kat kotak tu pun tulis klu TERkena mata or bahagian yg sensetif, sila basuh hingga bersih n dapatkan rawatan segera...inikan pula tertelan/terjilat..vet saya pun suggest yg pakai liquid on da spot..lagi selamat..letak kat belakang leher kucen n biarkan kita2 setengah-sejam..mende nie akan meresap dlm badan kucen dan akan merebak keseluruh badan kucen bila kucen tu berpeluh..

sila tegur klu ape yg saya katakn nie salah sbb jawapan neh saya dapat dari mulut promoter n vet saya...mungkin org lain pun ade jawapan tersendiri..
__________________
Reply With Quote
  #14  
Old 03-16-2009, 08:43 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 12
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

Quote:
Originally Posted by nik_tropicana View Post
otai xde tapi biar petai neh yg jawab..klu salah tlg betulkn eh...
nie yg promoter jwb..frontline spray kita guna untuk spraykan?..hal ini akan menjadikan titisan tersebut hanya kena pada bulu, bukan pada kulit..melainkan kita sikat..n promoter tu pun kata, klu kucen jilat, myde ade effect..sebab kat kotak tu pun tulis klu TERkena mata or bahagian yg sensetif, sila basuh hingga bersih n dapatkan rawatan segera...inikan pula tertelan/terjilat..vet saya pun suggest yg pakai liquid on da spot..lagi selamat..letak kat belakang leher kucen n biarkan kita2 setengah-sejam..mende nie akan meresap dlm badan kucen dan akan merebak keseluruh badan kucen bila kucen tu berpeluh..

sila tegur klu ape yg saya katakn nie salah sbb jawapan neh saya dapat dari mulut promoter n vet saya...mungkin org lain pun ade jawapan tersendiri..
Ic... ic.... ada point gak tu... takley kene mata or tempat sensitip.. kalo ditelan ape tah lg kan... ape name ubat yg letak kat leher tu? harga dan tempat yg termurah untuk mendapatkannye ada info? sy pun skrg nie guna frontline spray lg, kene laa sapu kat badan diorang lepas spray takut tak kene kulit. lepas tu tangan pun jd melekit2. takut gak diorang jilat, tp sbb tgk kat vet diorang gune yg tu gak, tu yg ikut jelah maklum le budak baru belajar .. mungkin lepas abis stok spray tu nak tukar ngan jenis letak kat leher tu plak..
Reply With Quote
  #15  
Old 03-16-2009, 09:00 PM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
Ic... ic.... ada point gak tu... takley kene mata or tempat sensitip.. kalo ditelan ape tah lg kan... ape name ubat yg letak kat leher tu? harga dan tempat yg termurah untuk mendapatkannye ada info? sy pun skrg nie guna frontline spray lg, kene laa sapu kat badan diorang lepas spray takut tak kene kulit. lepas tu tangan pun jd melekit2. takut gak diorang jilat, tp sbb tgk kat vet diorang gune yg tu gak, tu yg ikut jelah maklum le budak baru belajar .. mungkin lepas abis stok spray tu nak tukar ngan jenis letak kat leher tu plak..
owh..nama dier frontline spot on..setiap pembelian dapat 3 pipet..penggunaan dier plak letakkan di belakang leher kucen..klu bulu panjang, kene selak bagi terbelah tengah then picit kat kulit leher tu..kurungkan kucen dlm cage supaya xde kucen lain yg jilat2 kawasan tu..harga plak ikut kawasan..ade jual below rm50 n ade jual rm50 keatas..so far saya pakai mmg ok..kutu berkurangan..yg neh mungkin otai2 lain bleh bagi penerangan..hehehehe..
__________________
Reply With Quote
  #16  
Old 03-17-2009, 09:03 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 14
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

Quote:
Originally Posted by nik_tropicana View Post
otai xde tapi biar petai neh yg jawab..klu salah tlg betulkn eh...
nie yg promoter jwb..frontline spray kita guna untuk spraykan?..hal ini akan menjadikan titisan tersebut hanya kena pada bulu, bukan pada kulit..melainkan kita sikat..n promoter tu pun kata, klu kucen jilat, myde ade effect..sebab kat kotak tu pun tulis klu TERkena mata or bahagian yg sensetif, sila basuh hingga bersih n dapatkan rawatan segera...inikan pula tertelan/terjilat..vet saya pun suggest yg pakai liquid on da spot..lagi selamat..letak kat belakang leher kucen n biarkan kita2 setengah-sejam..mende nie akan meresap dlm badan kucen dan akan merebak keseluruh badan kucen bila kucen tu berpeluh..

sila tegur klu ape yg saya katakn nie salah sbb jawapan neh saya dapat dari mulut promoter n vet saya...mungkin org lain pun ade jawapan tersendiri..

agaknyer yg tuh ler kot Vet kat Klinik MEsra Bangi bg kat Chello masa dia kene "flea allergic" dulu..
sbb doc ckp, kalo bg ubat titis,
dia xkan jilat sbb mende tuh akan meresap kat kulit dia ikut nadi....
tp ubat tuh mmg berkesan...
sekarang nih, alhamdulillah chello xde masalah tuh dah wlu
lambat mandi (smggu++@ 2mggu)
tp masa Vet bg ubat titis belakang tengkuk dia tuh,
perasan sampai umah air liur Chello cam meleleh..
panik jugak masa tuh sampai nangis2...
my hubby ckp mungkin tuh effect kejap..
tp nampak la lepas ubat tuh meresap,
Chello x bleh duduk dia..kejap2 nk garu badan dia..
agaknyer kutu tuh mengganas ngamuk kot...
nasib dah ok..
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #17  
Old 03-17-2009, 09:08 AM
CUTECAT CUTECAT is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 8
Rep Power: 0
CUTECAT is on a distinguished road
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

Hari tu I bawa kucing I pegi jab. haiwan Shah Alam...dia bagi frontline yg tiitk tu, rasanyasekali titik RM18.00 dia kata boleh tahan dlm 2 minggu. Lepas tu dia suggest beli flea collar, cuma rm20 boleh tahan sampai 5 bulan.
Reply With Quote
  #18  
Old 03-17-2009, 09:33 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

nak tanya...selain dari pakai fl spot on combo...ape syampu yg baik untuk defend anak2 bulu dari tekena jangkitan micro2 org yg bekaitan ngan kutu segala...dan dlm masa yg sama syampu ni selamat digunakan secara mingguan yg tak akan gugur kan bulu dorang + maintain the fluffiness ...sape ada brand bagos sila share.....tqs
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #19  
Old 03-17-2009, 09:51 AM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 13
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: Cat Supliments & Shampoo

How to Get Rid of Fleas On Cats

If your cat has fleas, chances are you will know it nearly as soon as he does. He may scratch himself until he bleeds, be covered with tiny bites and black flea dirt, and you may even be able to see the fleas themselves jumping around in your carpet - or on your legs. If the flea infestation gets bad enough, you yourself may get a taste of what your cat is going through as you get a few painful, itchy bites of your own. In addition to the discomfort and unpleasantness, a flea infestation, if left unchecked, could lead to your cat's developing serious health problems such as anemia or tapeworms. In order to rid yourself of a flea problem, you need to attack on three fronts - your house, your yard, and the fleas on your cat.

THE INSTRUCTIONS

Things You’ll Need:

* Flea comb
* Bleach
* Shampoo
* Topical flea control product for cats
* Washer and dryer
* Vacuum cleaner
* Flea bomb for house/yard if needed
* Professional exterminator if needed/wanted

Step1
Comb your cat with a flea comb all over her entire body. Have a jar or bowl of bleach mixed with water nearby to dip the comb in as you collect the fleas in order to make sure that they're dead as well as gone.

Step2
Shampoo your cat thoroughly. You may use a flea shampoo made for cats, but you can actually use just any type of cat shampoo or even baby shampoo. The soap and water alone should be enough to get rid of any remaining fleas on the cat's body.

Step3
Apply a topical flea control product made especially for cats. These products are usually applied once a month to the skin at the base of the neck.

Step4
Wash all of the cat's bedding in hot water. Dry it in the dryer on high heat. The heat may not be necessary for killing any remaining fleas, but it is better to err on the side of caution.

Step5
Vacuum the carpeting thoroughly, as well as vacuuming any bedding that could not go in the washing machine. A flea infestation can best be controlled by vacuuming on a daily basis and disposing of the vacuum bag or emptying the canister to get rid of all vacuumed-up fleas and flea eggs.

Step6
Use a flea bomb or professional exterminator if the infestation is a serious one, but make sure all food and dishes are covered up and that all pets and humans are out of the house when the house is being treated. Make sure that the product used is one that is cat-safe, as well.

Step7
Spray an outdoor flea treatment in your yard , again choosing a cat safe product and making sure that all pets and humans stay out of the yard for the length of time specified in the product's directions. You may choose to hire a professional to take care of the yard treatment but if you do it yourself you'll need to wear a protective mask and gloves.
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #20  
Old 03-17-2009, 10:11 AM
bujal bujal is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3
Rep Power: 0
bujal is on a distinguished road
Cool Re: Cat Supliments & Shampoo

salam...
bujal newbie dlm nie..
bujal nk mntak pndpt otai2 kt cni..
bujal ade 2 ekor kucing,bob n betty..
bob nie 1st bujal bela,itu pon kwn bujal bg..
bob ade prob kutu,tpi da p anto klinik p mndi kutu,so far da ok la...
betty lak bujal bru dpt,jiran kt umah mkcik yg bg...
betty nie bulu pjg,tpi owner die xjga leklok...
so bety nie ade kutu n kurap...
bujal da p anto klinik tuk mndi kutu,n doc suggest ptg bulu die...
so skunk bulu da kna ptong,n byk kesan parut kt badan die,smpi kn ade tmpt yg xtmbuh bulu...
cmner nk smbuhkn kurap tu ek...
lg satu,bujal still jmpe kutu yg kolor itam kt badan betty...
cmner nk hilangkn kutu ek...
frontline tu cmner ek?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.