Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-10-2010, 04:33 PM
iskandarshah's Avatar
iskandarshah iskandarshah is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 48
Rep Power: 0
iskandarshah is on a distinguished road
Default shampoo kucing

Tumpang tanya siapa2 yang tahu,... kucing saya bulunya asal warna putih, tetapi nampak mcm kuning2 sikit, ada tak shampoo untuk hilangkan kuning2 tu, agar bersih dan jadi betul2 putih.

thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-10-2010, 04:48 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

Quote:
Originally Posted by iskandarshah View Post
Tumpang tanya siapa2 yang tahu,... kucing saya bulunya asal warna putih, tetapi nampak mcm kuning2 sikit, ada tak shampoo untuk hilangkan kuning2 tu, agar bersih dan jadi betul2 putih.

thanks.
Hi.... kuning kuning tu di sebabkan terkena air.
Memang ada shampoo untuk menghilangkan kekuningan tu tapi kena pakai dalam beberapa kali dulu baru boleh nampak effect dia.
Satu lagi Iskandarshah kena pastikan masa kucing minum jangan la bulu dia kena air.

Shampoo tu you boleh dapat dari kedai Jimmy or Petsmoore.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 01-13-2010, 04:00 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

kak,apa nama shampoo tu..?
sb kucing rock pn,bulu kat bdn,macam kuning2 sikit..tapi kat muka,putih pula..
Reply With Quote
  #4  
Old 01-14-2010, 03:16 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

Quote:
Originally Posted by rock View Post
kak,apa nama shampoo tu..?
sb kucing rock pn,bulu kat bdn,macam kuning2 sikit..tapi kat muka,putih pula..
Akk tak ingat nama shampoo tu la
Tapi memang ada jual kat kedai Jimmy dan Petsmore.
Harga shampoo tu dalam RM50 lebih.
Mahal tau
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 01-14-2010, 03:43 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

Ok...
Akk dah dapat tau nama shampoo tu...
Nama dia 'All System- Super Whitening Shampoo'.
Boleh didapati kat Petsmoore.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 01-14-2010, 04:26 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

ooo...shampoo ni ye..dh pernah jumpa dh..
mmg harga dia mahal pn...rasanya hari tu ternampak dlm rm52...
kalah harga shampoo kita..
Reply With Quote
  #7  
Old 01-14-2010, 05:14 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

Quote:
Originally Posted by rock View Post
ooo...shampoo ni ye..dh pernah jumpa dh..
mmg harga dia mahal pn...rasanya hari tu ternampak dlm rm52...
kalah harga shampoo kita..
Memang mahal pun
Agaknya kalo kita pakai rambut jadi brillant white ke
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 01-15-2010, 01:18 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 12
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

Kena cuba tu kak. Belum cuba belum tau
Reply With Quote
  #9  
Old 01-15-2010, 12:50 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Memang mahal pun
Agaknya kalo kita pakai rambut jadi brillant white ke
tak payah susah2 gi saloon ni...join je anak bulus mandi..

agak2 pakai berapa kali shampoo ni kat kucing,nmpk keberkesanan dia...?
Reply With Quote
  #10  
Old 01-15-2010, 01:11 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

Quote:
Originally Posted by rock View Post
tak payah susah2 gi saloon ni...join je anak bulus mandi..

agak2 pakai berapa kali shampoo ni kat kucing,nmpk keberkesanan dia...?
Ha..ha... memang pun akk ikut mandi ngan kucing setiap kali mandikan mereka. Confirm basah punya

Mmmmm rasanya kena mandi dalam 2 or 3 kali macam tu.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #11  
Old 01-23-2010, 01:53 PM
azieisma azieisma is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 4
Rep Power: 0
azieisma is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

wah! info bagus nih.... tom pun kene gitu...

tapi macam takde jek kat klinik kat melaka nih... huhu.. kan bagus kalau kat melaka pun ada pet shop cam kat kl tu..

huhu.. ke azie yang tak tau kat ne nih...
Reply With Quote
  #12  
Old 01-26-2010, 12:24 PM
neems's Avatar
neems neems is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Location: KL
Posts: 82
Rep Power: 12
neems is on a distinguished road
Send a message via MSN to neems
Default Kitten Shampoo?

Hi guys,

I need to buy a shampoo for my kittens, and I have no idea which one to get. Can anyone tell me what's the best shampoo? I have used a lot of shampoo's for my adult cats in the past. I'm not sure if it's OK for kittens. Right now I bathe them with Johnson's baby soap [No fragrance]. I'm afraid it'll make the skin dry if I use too often. I bathe them once a week. They are both clean from fleas. I need something for their fur and skin. [Both are DSH/DMH I rescued] They're both around 2 months old now. Please help.

Thanks. :)
__________________

I'd rather be hated for who I am,
than loved for who I am not.

FACEBOOK | MYSPACE
Reply With Quote
  #13  
Old 01-28-2010, 04:36 AM
neems's Avatar
neems neems is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Location: KL
Posts: 82
Rep Power: 12
neems is on a distinguished road
Send a message via MSN to neems
Default Re: Kitten Shampoo?

I was thinking of buying this: http://www.petshack.com.my/webshaper...roductItem=735
__________________

I'd rather be hated for who I am,
than loved for who I am not.

FACEBOOK | MYSPACE
Reply With Quote
  #14  
Old 01-30-2010, 01:54 AM
hellokitty5's Avatar
hellokitty5 hellokitty5 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Location: PJ
Posts: 36
Rep Power: 0
hellokitty5 is on a distinguished road
Default Re: Kitten Shampoo?

im not sure about specialise shampoo for kitten...

but im using oxyfresh shampoo with conditioner for all my babies ( 1yo - 17yo)....very easy take off from their coat...fast and efficient on removing dirt on my babies fur...but a bit pricey i think...my bf bought for me so dunno how much it cost...

when my babies 2-3 months old, i oso bath them with baby johnson....
Reply With Quote
  #15  
Old 01-30-2010, 02:29 AM
hellokitty5's Avatar
hellokitty5 hellokitty5 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Location: PJ
Posts: 36
Rep Power: 0
hellokitty5 is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Ha..ha... memang pun akk ikut mandi ngan kucing setiap kali mandikan mereka. Confirm basah punya

Mmmmm rasanya kena mandi dalam 2 or 3 kali macam tu.
akak neh besh la...serba tahu...

tapi nak tanya...product oxyfresh bagus ke?
ade yg sugest kat saya pakai oxyfresh...lagipon die beli bagi gift terus...so saya pakai jela...
tapi bila tgk kat kedai2 pets xbanyak jual...saya pon pelik la...bagus ke xbagus produk nih...risau plak anak2 jadi punk/skinhead plaks...
xmau la sokong gejala sosial gini...hehehhee...

tapi feel mandi pakai sampo ni besh...die xterlalu bersabun dan senang dibilas...xpayah pakai byk sgt air...n anak2 pon xmenggigil kesejukan sgt...
b4 ni penah pakai baby johnson, fido, mclee's, friskies, dettol(ni sbb die mandi air longkang)...
Reply With Quote
  #16  
Old 01-30-2010, 08:59 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

Quote:
Originally Posted by hellokitty5 View Post
akak neh besh la...serba tahu...

tapi nak tanya...product oxyfresh bagus ke?
ade yg sugest kat saya pakai oxyfresh...lagipon die beli bagi gift terus...so saya pakai jela...
tapi bila tgk kat kedai2 pets xbanyak jual...saya pon pelik la...bagus ke xbagus produk nih...risau plak anak2 jadi punk/skinhead plaks...
xmau la sokong gejala sosial gini...hehehhee...

tapi feel mandi pakai sampo ni besh...die xterlalu bersabun dan senang dibilas...xpayah pakai byk sgt air...n anak2 pon xmenggigil kesejukan sgt...
b4 ni penah pakai baby johnson, fido, mclee's, friskies, dettol(ni sbb die mandi air longkang)...

Malunya dengar
Akk tau pun dari orang lain juga.
Sharing is caring right?
Apa yang kita tau kita share la .... jangan kedekut ilmu orang kata

Akk pula tak pernah try oxyfresh.
Yang akk pernah try Fido, Shampoo Untuk Kucing dan Anjing jenama Tesco dan baru baru nie shampoo dari China ada di promosi dalam bahagian pet products. Setakat nie memang suka pakai Fido. Bulu lembut lepas mandi. Kalo jenama tesco pun ok tapi bulu jadi lembut sangat dan tak kembang. Yang product dari China lagi best. Pakai sikit je busa dah banyak. Dah tu wangi dan bulu kembang lepas hair dryer.
Satu bottle akk boleh dapat RM18.00. Orang tu jual RM25.00
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #17  
Old 01-30-2010, 09:32 PM
iskandarshah's Avatar
iskandarshah iskandarshah is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 48
Rep Power: 0
iskandarshah is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Hi.... kuning kuning tu di sebabkan terkena air.
Memang ada shampoo untuk menghilangkan kekuningan tu tapi kena pakai dalam beberapa kali dulu baru boleh nampak effect dia.
Satu lagi Iskandarshah kena pastikan masa kucing minum jangan la bulu dia kena air.

Shampoo tu you boleh dapat dari kedai Jimmy or Petsmoore.
siapa2 yang tahu leh jawab tak thanks

kak...thanks yer banyak bg info. ni nak tanya lagi ni bleh tak...?
bila kita mandikan kucing lepas mandi kita tak bleh pakai hair dryer untuk keringkan dia kan?
kena lap jer ek then biar dia kering sendiri.

itu shampoo biasa atau medicated shampoo yang tak boleh keringkan dengan hair dryer...ek?
kalau keringkan pakai hair dryer kucing bleh demam@ teruk lagi boleh mati. hmmm betul ker ni..sy dah takut nak mandikan kucing. ni seorang vet yang bagi tahu ada anjing mati sebab kes ni lah.masa tu sy x tanya banyak kat dia senyap jer.

thanks
Reply With Quote
  #18  
Old 01-30-2010, 11:32 PM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 12
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: shampoo kucing

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Malunya dengar
Akk tau pun dari orang lain juga.
Sharing is caring right?
Apa yang kita tau kita share la .... jangan kedekut ilmu orang kata

Akk pula tak pernah try oxyfresh.
Yang akk pernah try Fido, Shampoo Untuk Kucing dan Anjing jenama Tesco dan baru baru nie shampoo dari China ada di promosi dalam bahagian pet products. Setakat nie memang suka pakai Fido. Bulu lembut lepas mandi. Kalo jenama tesco pun ok tapi bulu jadi lembut sangat dan tak kembang. Yang product dari China lagi best. Pakai sikit je busa dah banyak. Dah tu wangi dan bulu kembang lepas hair dryer.
Satu bottle akk boleh dapat RM18.00. Orang tu jual RM25.00
k'nurul kan sifuuUuu
oOOOoo..lps ni bleh la masukkan cat shampoo tu dm list kt thread bw..
bleh kwn2 yg mn nk, order skali.. bleh kn..kn...
k'nurul...
__________________
...true LOVE is not LOVIng a PERFECT person, but LOVIng an imPERFECT person PERFECTly...
Reply With Quote
  #19  
Old 01-31-2010, 10:24 AM
hellokitty5's Avatar
hellokitty5 hellokitty5 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Location: PJ
Posts: 36
Rep Power: 0
hellokitty5 is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

bole pakai hair dryer...tapi recommended yg long nose hair dryer n yg jenis senyap skit berbanding yg cheap hair dryer....n make sure jgn blow dekat2 n lama2 sgt at 1 spot area sbb direct heat kena skin die bole melecur...mainly nk angin yg panas suhu badan skit tuk bantu keringkan bulu diorg lebih cepat...sbb lepas mandi badan sejuk n menggigil...kalu jenis bulu tebal tuh...sure kesian nk tunggu kering sendiri...so bantuan ngan hair dryer la...
mulakan dr bawah yg jauh dr telinga die dulu...sbb bunyi tetiba kat tinge maybe buat diorg xselesa...mcm my cat ade yg xske hair dryer sbb takut...ade yg suke sgt2 bila dgr hair dryer trus tergolek2...

Quote:
Originally Posted by iskandarshah View Post
siapa2 yang tahu leh jawab tak thanks

kak...thanks yer banyak bg info. ni nak tanya lagi ni bleh tak...?
bila kita mandikan kucing lepas mandi kita tak bleh pakai hair dryer untuk keringkan dia kan?
kena lap jer ek then biar dia kering sendiri.

itu shampoo biasa atau medicated shampoo yang tak boleh keringkan dengan hair dryer...ek?
kalau keringkan pakai hair dryer kucing bleh demam@ teruk lagi boleh mati. hmmm betul ker ni..sy dah takut nak mandikan kucing. ni seorang vet yang bagi tahu ada anjing mati sebab kes ni lah.masa tu sy x tanya banyak kat dia senyap jer.

thanks
Reply With Quote
  #20  
Old 01-31-2010, 12:01 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: shampoo kucing

Quote:
Originally Posted by iskandarshah View Post
siapa2 yang tahu leh jawab tak thanks

kak...thanks yer banyak bg info. ni nak tanya lagi ni bleh tak...?
bila kita mandikan kucing lepas mandi kita tak bleh pakai hair dryer untuk keringkan dia kan?
kena lap jer ek then biar dia kering sendiri.

itu shampoo biasa atau medicated shampoo yang tak boleh keringkan dengan hair dryer...ek?
kalau keringkan pakai hair dryer kucing bleh demam@ teruk lagi boleh mati. hmmm betul ker ni..sy dah takut nak mandikan kucing. ni seorang vet yang bagi tahu ada anjing mati sebab kes ni lah.masa tu sy x tanya banyak kat dia senyap jer.

thanks
Hi Iskandarshah......

Saper kata pakai hair dryer kucing leh demam? Salah la tu. Lagi la elok kita cepat keringkan kucing kita lepas mandi ngan jemur kat matahari atau pakai hair dryer.

Cara cara mandikan yang akk selalu wat :-
1) Ambil tuala, basahkan.
2) Cuci mata, telinga dan muka
3) Lepas tu ambil air suam dan basahkan badan kucing tu. (leher ke bawah)
4) Sabunkan
5) Bilas ngan air.
6) Ambil tuala dan keringkan kucing. (Buang air lebihan)
7) Then jemur or pakai hair dryer kat kucing tu.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Cat Supliments & Shampoo shareen_natasha Health, Disease & Diet 107 02-10-2011 03:11 PM
Kucing-kucing Binbin binbin Cat TV and Photos 50 02-22-2010 10:09 AM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM
shampoo manusia bellanella Cats & Kittens 59 08-11-2009 12:31 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.