Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-01-2011, 01:10 PM
anuar anuar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Rep Power: 0
anuar is on a distinguished road
Default CFA cert

salam, saya orang baru nak tanya pada sesiapa yang arif tentang cfa cert ni. saya baru nak beli 1 kucing ni owner dia cakap kucing tu ada cfa cert, macam mana kita nak tau cert tu asli dan ia betul-betul milik kucing itu? harap ada yang dapat membantu...
Reply With Quote
  #2  
Old 12-01-2011, 09:17 PM
hidyrabdullah hidyrabdullah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 53
Rep Power: 10
hidyrabdullah is on a distinguished road
Default Re: CFA cert

hye anuar...u beli dr breeder catery mn ye? if beli dr catery..kurang sket kesangsian..tp if beli dr org perseorangan..kena hati2 sket la..sbb melibatkan kos yg tinggi..if xsilap..dah ada forum bincang pasal cert ni..nnti sy cr jap ye..pastu paste kat sini
Reply With Quote
  #3  
Old 12-01-2011, 09:22 PM
hidyrabdullah hidyrabdullah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 53
Rep Power: 10
hidyrabdullah is on a distinguished road
Default Re: CFA cert

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=4268

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=4743
Reply With Quote
  #4  
Old 12-02-2011, 09:58 PM
angah1234 angah1234 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 72
Rep Power: 9
angah1234 is on a distinguished road
Default Re: CFA cert

hidir xde ke sesape boleh tolong nak buat cert TICA ni? @.@ pening da ni
Reply With Quote
  #5  
Old 12-06-2011, 10:52 AM
anuar anuar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Rep Power: 0
anuar is on a distinguished road
Default Re: CFA cert

dh pegi tengok kucing, kecewa.. pegi jauh2, penat jer.. saya xkenal lh breeder atau siapa2 yang nak jual, bole tolong rekomen kan tk atau anda sendiri ada nk jual bagi tahu lah ye..
Reply With Quote
  #6  
Old 12-06-2011, 01:24 PM
AzeaF's Avatar
AzeaF AzeaF is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 35
Rep Power: 0
AzeaF is on a distinguished road
Default Re: CFA cert

hi anuar.....

cari kucing jenis apa....??

persian / exotic / maine coon / bengal etc....

tak larat la nak type semua... huhuhuhuhuhuh...

boleh tgk cat breed kat wesite cfa atau tica...
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 12-07-2011, 12:03 AM
anuar anuar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Rep Power: 0
anuar is on a distinguished road
Default Re: CFA cert

persian, ada kawan bagi betina kat saya tapi dia cakap kalau ada anak nanti dia nak sekor sebagai ganti. umurnya dah hampir 3tahun tapi xpernah kawin lg, dia cakap kucing muka kemek ni memang ada kawin lewat, betul ker? jadi saya nak cari jantan sebagai pasangannye..dia cakap kalau nak lagi mantap cari yang ada cert, tapi xtau sangat bab2 ni jadi bagi saya xkisahlah ada atau tiada cert asalkan keadaan kucing tu sesuai dengan bayarannya. bajet saya dalam 3k. kalau ada sesiapa yang ada bagitau lah ye.. baru pertama kali nak pelihara kucing jenis ni, takut jugak kena tipu. biasa pelihara kucing kampung jer..
Reply With Quote
  #8  
Old 12-07-2011, 01:05 AM
angah1234 angah1234 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 72
Rep Power: 9
angah1234 is on a distinguished road
Default Re: CFA cert

Quote:
Originally Posted by anuar View Post
persian, ada kawan bagi betina kat saya tapi dia cakap kalau ada anak nanti dia nak sekor sebagai ganti. umurnya dah hampir 3tahun tapi xpernah kawin lg, dia cakap kucing muka kemek ni memang ada kawin lewat, betul ker? jadi saya nak cari jantan sebagai pasangannye..dia cakap kalau nak lagi mantap cari yang ada cert, tapi xtau sangat bab2 ni jadi bagi saya xkisahlah ada atau tiada cert asalkan keadaan kucing tu sesuai dengan bayarannya. bajet saya dalam 3k. kalau ada sesiapa yang ada bagitau lah ye.. baru pertama kali nak pelihara kucing jenis ni, takut jugak kena tipu. biasa pelihara kucing kampung jer..
kebiasaanye orang jual yg ade cert ni 3k - 4k kalau show quality lagi mahal..
Reply With Quote
  #9  
Old 12-08-2011, 09:22 AM
luzd's Avatar
luzd luzd is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Rep Power: 0
luzd is on a distinguished road
Default Re: CFA cert

emmm...rsnye kalo beli dgn breeder die kasi yg dh neuter la kan..tu ape yg saya tau laa..so mmg xle la nk bt kawen...maaf kalo tersilap info
Reply With Quote
  #10  
Old 12-08-2011, 10:37 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 14
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: CFA cert

Quote:
Originally Posted by luzd View Post
emmm...rsnye kalo beli dgn breeder die kasi yg dh neuter la kan..tu ape yg saya tau laa..so mmg xle la nk bt kawen...maaf kalo tersilap info
Selalunya kalo beli dari ethical breeder / cattery memang kucing mereka akan di neuter kan sebelum di jual ngan pembeli. Reason why, they want to protect their line.

Secondly ada juga breeder / cattery akan jual kucing mereka 'whole' means belum neuter tapi kena minta permission untuk 'birthing rights' under CFA/Tica etc. Ni akan dinyatakan dalam CFA cert.

Kalo breeder yang tak peduli pasal line (keturunan) kucing mereka, mereka sanggup jual 'whole' ngan harga yang mahal.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #11  
Old 12-08-2011, 06:16 PM
anuar anuar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Rep Power: 0
anuar is on a distinguished road
Default Re: CFA cert

aduh... makin pening kepala ni, show quality lah, breeding rights lah, 1 ape pun tak faham dah ni, rasa macam dah nak terbantut lah pulak hajat mencari kucing ni..banyak tempat dah pergi tapi bila sampai hampa, kalau yang ada pun bila kita tunjuk nak yang itu mula lah sembang pajang lebarnya tak jual lah, mahal lah, susah dapat lah, dah banyak berjasa lah, balik modal lah, untung besar lah, majoriti semua orang ceritanya lebih kurang sahaja... minat satu kucing pakcik tu (tiada cert) di johor tak bole tahan tengok tapi mintak jual 5k pun dia taknak jual....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Is it Ok if I buy TICA Cert for my Cat newbie Coffee Room 27 12-26-2016 10:26 PM
Register my kitten birth cert AlexThen Cats & Kittens 1 10-05-2011 11:29 AM
How To Apply TICA cert for my Bengal MohdAzam Cats & Kittens 2 02-12-2011 03:23 PM
macam mana nak dapat cert.2 untuk kucing? GarfieldNana Cats & Kittens 19 08-08-2010 01:55 AM
MKA Cert coming or not? tomaz Dogs & Puppies 1 10-28-2009 01:11 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.