Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-16-2009, 01:00 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 13
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Kabu vs ChiChi

Lama gak aku tak masuk PF nih. Bz memanjang....

Nak mintak pendapat korang. Setelah almost setahuan aruah Kapas meninggalkan aku, baru skrg terbukak pintu hati aku nak adopt anak bulus yg baru. Itu pun sebab situasi masa aku jumpa si kecik ni, serupa mcm masa aku jumpa Kapas & Kabu dulu - Malam around 8.15pm, after htr anak aku gi tusyen. Dari jauh aku nampak dia duduk sorang2 kat tepi jalan (lebih kurang 50m dari tpt aku jmp Kapas & Kabu dulu). Bila lampu keter suluh, nampak bulu dia yg kembang. Kaler pun sama mcm Kapas, putih, cuma ekor dia jer kembang panjang kaler hitam. Aku turun keter & pergi dekat, dia terus nak meleseh kat aku...tapi aku kena avoid sebab despite his cute & beautiful furs, muka dia hancur dimakan kurap. So aku bw balik ke rumah. Mandikan & cuba buang benda yg dah bergentel2 kat telinga dia (mcm ketuat, tapi boleh ditanggalkan). Menjerit2 gak anak kucen ni (approximately 2 months old) kena mandi. Bila Kabu dengar, dia terus terpa ke toilet (dia kat tingkat atas). Marah sungguh dia tgk ada 'stranger' kat dlm rumah. Dengan tak sempat aku nak buat apa2, Kabu terus lari keluar (pintu rumah tak kunci). Dia tak balik2 sampai petang esok. Risau sangat aku tapi syukurlah dia balik jugak. Sepanjang minggu lepas, asal ada peluang jer (hb aku la suka sgt biar pintu terbuka), Kabu akan escape keluar. Bila Kabu balik, dari pintu rumah dia dah sniff2. Aku panggil masuk tapi sebab ada bau ChiChi, dia tak nak masuk. Dia tak suka betul dgn ChiChi. Bila balik, nampak mcm dia kelaparan, tapi bila bagi makan, dia makan sikit jer. Sampai ari ni, kira dah almost 2 minggu ChiChi ada di rumah ni. Tapi Kabu nampaknya masih belum dapat menerima dia. Sepanjang ada ChiChi kat umah, aku tak pernah marah Kabu, malahan at every opportunity, aku akan manjakan dia berlebih2an & bawak tidur sekali. Tak nak dia ingat mama dah tak sayang dia lagi. Dia masih hissing setiap kali nampak ChiChi. Sikecik tu pulak bukan reti bahasa. Lagi Kabu marah, lagi dia datang dekat nak ajak main. Bila Kabu dah snarl kat dia, baru dia takut. Aku risau tgk Kabu. Walaupun dia dah jarang lari keluar, tapi dia masih tak mau makan. Takut dia depression la. Aku dah try letak ChiChi dalam cage & asingkan dlm bilik spy Kabu tak nampak dia tapi ChiChi meronta2 nak kuar dari cage tu. Sampai berdarah2 muka dia (especially sebab dia ada kurap yg tengah nak heal). Kalau tak letak dlm cage, nanti dia berak kat bawah katil. At the moment, aku bagi ChiChi bebas kat dlm umah cuma time malam jer aku letak dlm toilet utk toilet train dia. So, sepanjang masa la (kecuali time tidur bila aku dah letak ChiChi dalam toilet), Kabu akan marah2. Camner nak buat ya ?
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...

Last edited by anitayusof00; 08-16-2009 at 01:06 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-16-2009, 12:49 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Kabu vs ChiChi

salam Nita,
first - zai nak ucap tahniah sebab dah selamatkan lagi seekor kitten from the street.

second - nak tanya kabu dah zass ke belum ?

third - nak tanya chichi tu boy ke gurl ?

sebab kalau kucing jantan dah zass dia less aggressif dan senang terima kawan baru dalam rumah, lebih2 lagi kalau 'awek cun' hahaha !!

sebenarnya zai bukanlah org yang layak nak kasi nasihat pasal topik ni, sebab sampai skrg yaya pun lom dapat terima adam sepenuhnya. Kalau dapat peluang dia memang nak kokak adam sampai lumat

tapi kucing baru zai yang lagi dua ekor dia dapat terima dgn cepat tanpa masalah apa2 mungkin sebab budak berdua tu, kissy dgn fruti betina.

nita juga boleh cuba 'feliway' yang dapat membantu tenangkan kucing yang sedang marah dan susah nak get along dgn other cats. Mungkin it works. Mungkin susah sikit nak dapat kat market sini sbb tak ramai yang tahu dan guna product ni.



kalau kabu tak serang dan gigit chichi, letak bowl makan dia sebelah2 ngan chichi dan kasi makan di waktu yang sama. Ini salah satu cara dia dapat berbaik dgn cepat dan efektif.

kalau nita tak sibuk boleh tengok kat sini :

http://www.thriftyfun.com/tf523537.tip.html

ada Q & A tentang similar problem dgn nita ....

Good luck ya....


Last edited by adamyala; 08-16-2009 at 12:55 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-17-2009, 09:11 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Kabu vs ChiChi

Anita, Kabu's reactions are perfectly normal, give it time, some progress faster, some slower, but given time, it will ease. Tiny kittens brought home will cause most older cats to flee from home as if expecting a huge ferocious super mom cat to spring out from nowhere and bash the daylights out of them to protect her young from predators. They run away as if there is a mysterious ghost!

But the more important part here that I wish to bring to your attention is the condition of the new kitten because from your description it is suffering from either mange or some fungus (mange more likely) - which is infectious and still is, and hence should not be let loose, dropping eggs or spores all over the house.

If it is mange, the human form is scabbies and mange is infectious to humans as well. Have you taken the kitten to the vet yet, Anita? Crustiness at the ears is characteristic of mange and the protocol is 3 dosages of Ivermectin at 7-10 days apart for the full treatment. It can be given orally. Beware of vets that only administer 1 treatment only. You need to kill all the eggs that hatch later (that is why you do not want eggs all over your furniture or carpet hatching out later and cause a never ending yo-yo situation).

After the first dosage, you will see the crustiness start to drop off from the ears and affected parts. After the second administrated dose, you will see beautiful healthy skin and then fur appearing. Make sure you complete the third dose. I normally let the vet administer the first dose at the clinic and take home the other 2 syringes to give the cats orally at the marked dates. It is very easy.

Ivermectin is very toxic to cats and the right dosage is administered very, very carefully and make sure the full treatment rids the cat of the problem. You do not want the cat to pick up mange again later on and have to be administered Ivermectin all over again. It is very bad for the cat.

All the best.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #4  
Old 08-17-2009, 10:43 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 13
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Kabu vs ChiChi

hai kak nita..
lin tak lah arif sangat dalam hal nie.
aper yang penting kesabaran.
lin pon banyak gak adopt kucing2 baru..
memang payah nak serasikan dirie..
ada yang makan masa berbulan2..
kak nita sabar k..insyallah lelamer diorang akan ok.
selalu2 lah main bersama2 dh diorang.
insyaallah ok kak.

neway tahniah kak.
selamatkan si comel tue.
kalo tak mau mati dilanggra kereta.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-17-2009, 01:44 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 13
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Kabu vs ChiChi

Thanks Zai, Furkids & Linda for the replies.

Utk makluman korang......ChiChi tu boy. keesokan hari selepas jumpa ChiChi, pagi2 lagi aku terus bw dia gi vet (yg kerajaan punya jer sebab not that far from my working place & buka awal). Reason being is as Furkids said, aku pun tak nak telur @ spora dia spread dlm rumah. I'm not so sure apa yg vet bagi kat dia (lupa nak tanya, but from apa yg Furkids mentioned, Ivermectin kot...), tapi bukan taken orally. Vet tu bg dia injection. Vet kata semua hama, telur @ spora akan mati within few days after the injection. However, ubat tu kuat, kalau ChiChi tak tahan, dia mungkin akan mati. So aku minta vet bagi dos yg sedikit. Vet bagi la 1 ml saja, dan kena repeat lagi 2 weeks after the 1st jab. Sejak ari tu, aku mandikan ChiChi every other day. Cuci telinga dia tu bersih2. Memang geli kalau kali pertama tgk. Even anak aku pun bising 'Naper mak bw kucing kurap balik umah'. Alhamdulillah sekarang dah mula nak nampak bersih & comel. ChiChi ni memang jenis yg suka sgt bermanja & teramat lah kuat makan. Camner la Kabu tak bengang dgn dia.....bila Kabu balik ke rumah, aku pun bagi Kabu makan (bukan side by side, sebab dia org belum ngam). Asal saja ChiChi nampak, dia terus tinggalkan makanan dia & nak makan makanan Kabu. Jenuh dah angkat dia & letak kat tpt mkn dia, asal lepa jer, dia akan makan makanan Kabu. Bila fikir2 balik, may be that's the reason nape Kabu tak mo makan sebab ada bau ChiChi kat tpt makan dia. Nasib baik la setakat ni Kabu tak pernah nak kokak ChiChi. Dia cuma marah jer. ChiChi jer yg tak makan saman. Kalau setakat Kabu hissing, tak herannya dier....bila Kabu dah mengiau kuat, baru dia takut.
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #6  
Old 08-17-2009, 02:26 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Kabu vs ChiChi

1 ml? Alamak, banyak nyer? I thought ChiChi is a kitten? Hari tu saya bawa 3 kttens vet kasi satu set 0.02 mls, dan dua set 0.03 mls of Ivermectin doses. And because of the toxicity to cats, they are given a much lower dosage than dogs. ChiChi ada at least 3 kilos ke? Was that a qualified vet, trainee vet or simply a veterinary assistant? You can always check up on things and get them to explain otherwise they will treat you like any ordinary uneducated makcik kampung, you know how some big town people behave when they get posted to small towns ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #7  
Old 08-17-2009, 02:53 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 13
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Kabu vs ChiChi

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
1 ml? Alamak, banyak nyer? I thought ChiChi is a kitten? Hari tu saya bawa 3 kttens vet kasi satu set 0.02 mls, dan dua set 0.03 mls of Ivermectin doses. And because of the toxicity to cats, they are given a much lower dosage than dogs. ChiChi ada at least 3 kilos ke? Was that a qualified vet, trainee vet or simply a veterinary assistant? You can always check up on things and get them to explain otherwise they will treat you like any ordinary uneducated makcik kampung, you know how some big town people behave when they get posted to small towns ...
OPPPSSSS.....silap....I think it's 0.01mls. Sikit jer dlm syringe tu. Almost tak nampak sampaikan vet kena tambah air tu make sure semua ubat tu masuk kat dlm badan ChiChi. He's a small kitty, tak sampai sekilo pun. Kepala kecik tapi perut muncit, kuat makan....klu makan mcm setahun tak jmp makan
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #8  
Old 08-17-2009, 03:12 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Kabu vs ChiChi

0.01 mls? I still think that something is amiss here, Anita, because the 3 stray kittens that I brought in and given 0.02-0.03 mls were around 0.4-0.6 kgs only. They were tiny enough. And yes, memang the medication is diluted. You can call up and do a check because there are records and you do need to keep a journal on your cats' health, any sickness or illness and the treatment.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #9  
Old 08-17-2009, 04:07 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 13
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Kabu vs ChiChi

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
0.01 mls? I still think that something is amiss here, Anita, because the 3 stray kittens that I brought in and given 0.02-0.03 mls were around 0.4-0.6 kgs only. They were tiny enough. And yes, memang the medication is diluted. You can call up and do a check because there are records and you do need to keep a journal on your cats' health, any sickness or illness and the treatment.
Now I rmbr !!! Vet memula nak bagi 0.02mls tapi sebab dia kata ada risiko, I yg suruh dia reduce to 0.01 ml. Mgu ni nak kena repeat lagi. ChiChi punya weight lebih kurang mcm kittens u la. Thanks for the advises.
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 02:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.