Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-08-2012, 12:01 AM
nazrin1905 nazrin1905 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8
Rep Power: 0
nazrin1905 is on a distinguished road
Default Need a help from forumers...

Saya baru adopt 2 kitten, breed mc+persian. 1st check 20 Dec2011,vet bagitau diorang underweight. Masa tu dah bagi ubat kutu & cacing sekali. Vet ada bagi ubat untuk tambah selera makan tapi still tak nampak apa2 perubahan. Owner lama bagi kitten ni makan RC & saya just continue dengan RC. Saya bagi wetfood yang vet suggest sebab ini 1st time kitten ni makan wetfood, tapi diorang cirit-birit. Lepas tu saya ada bagi air rebusan ayam + ayam rebus. Tapi poo diorang kejap ok, kejap cirit-birit balik. Last check berat dua2 hanya 500g untuk usia 2bln++..Ada cadangan atau pandangan untuk kitten saya ni sebab kesian tengok badan tak berisi.. nampak kurus... terima kasih
Reply With Quote
  #2  
Old 01-08-2012, 12:58 AM
NajmiAlwan NajmiAlwan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 18
Rep Power: 0
NajmiAlwan is on a distinguished road
Default Re: Need a help from forumers...

hmm xtau plak nape hang bagi air rebusan ayam + ayam rebus..petua ke tue hehee...rasanya dalam ni banyak yang bagitau RC ngan BW adalah makanan terbaik..nak gemuk senang je..banyakkan kasih sayang kt depa nieh...sure bleh gemuk nanti...saya dulu bagi makan science plan memang elok tp mahal plak now dh tukar bg smartheart je
Reply With Quote
  #3  
Old 01-08-2012, 09:04 AM
nazrin1905 nazrin1905 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8
Rep Power: 0
nazrin1905 is on a distinguished road
Default Re: Need a help from forumers...

Untuk air rebusan ayam tu.. suggestion dari pemilik2 kucing jugak..
Elok untuk kucing masa diorang tengah cirit-birit..
Ke salah fakta??
Reply With Quote
  #4  
Old 01-08-2012, 11:51 AM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 11
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Need a help from forumers...

bismillah. lame dah tak jenguk forum ni :D

Mmg elok kucing cirit-birit, bagi puasa makan kejap, bagi air. Then bagi ayam rebus dgn air rebusan tu. InsyaAllah mesti baik punye. Dulu sha pun ade kucing DLH, perut die SANGAT la sensitive. Sesikit mesti cherryberry. Bagi die makan RC mmg xkena. Last-last serasi dengan blackwood tp kena kawal, 3 meals per day tp dalam kuantiti sikit-sikit. Kalau tak mmg masalah. Lepas tu baru ok. Mmg susah kalau tukar makanan kucing, especially kalau terkejut. Certain kucing xpe, certain mmg akan ade masalah cherryberry. Kalau nak tukar jgk, try slowslow, mix dgn makanan asal, then letak separuh-separuh, then baru bg makanan yg baru tu sepenuhnye. Good luck :D
__________________
http://rawr2buny.blogspot.com
Reply With Quote
  #5  
Old 01-08-2012, 12:40 PM
nazrin1905 nazrin1905 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8
Rep Power: 0
nazrin1905 is on a distinguished road
Default Re: Need a help from forumers...

Yaya.. sekarang tgh monitor.. Baru bagi makan ayam rebus + air dia sekali..
Pagi tadi pun still poo dia cair.. Klu tak ok jugak, ingat nak p vet petang ni..
Kesian plak tengok... Minta nasihat pada yang pakar...
Reply With Quote
  #6  
Old 01-10-2012, 02:20 PM
nazrin1905 nazrin1905 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8
Rep Power: 0
nazrin1905 is on a distinguished road
Default Re: Need a help from forumers...

Update:

Saya bawak kitten ke klinik pada 8 Jan lepas.. Dah explen sume condition kitten saya yang cirit birit tu.. Kebetulan mata dia dah start berair time tu.
Vet sahkan dia sakit mata & dah bagi ubat sakit mata. Untuk cirit -birit tu, dia bagi ubat cirit-birit & antibiotik. Vet cek yang lain tiada masalah, cuma badan dia nampak susut sebab cirit-birit tu. Dia supply sekali packet mcm serbuk garam utk bagi kitten minum. Saya maintain bagi ubat, tapi sampai harini (10 Jan), kitten saya masih lagi cirit-birit. Makanan hanya bagi ayam rebus + air rebusan tu ja. tapi sakit mata dah baik. Nampak ada perubahan. Ada cadangan lain dari forumers macam mna nak recover kitten saya dari cirit-birit ni??
Reply With Quote
  #7  
Old 01-11-2012, 03:29 AM
Amity Pet Amity Pet is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 8
Rep Power: 0
Amity Pet is on a distinguished road
Default Re: Need a help from forumers...

Quote:
Originally Posted by nazrin1905 View Post
Update:

Saya bawak kitten ke klinik pada 8 Jan lepas.. Dah explen sume condition kitten saya yang cirit birit tu.. Kebetulan mata dia dah start berair time tu.
Vet sahkan dia sakit mata & dah bagi ubat sakit mata. Untuk cirit -birit tu, dia bagi ubat cirit-birit & antibiotik. Vet cek yang lain tiada masalah, cuma badan dia nampak susut sebab cirit-birit tu. Dia supply sekali packet mcm serbuk garam utk bagi kitten minum. Saya maintain bagi ubat, tapi sampai harini (10 Jan), kitten saya masih lagi cirit-birit. Makanan hanya bagi ayam rebus + air rebusan tu ja. tapi sakit mata dah baik. Nampak ada perubahan. Ada cadangan lain dari forumers macam mna nak recover kitten saya dari cirit-birit ni??
assalamualaikum nazrin

Baru ni kucing2 saya pun chret gak.... lama gak dalam 1 bulan.... sampai badan dah kurus sesangat.... Last2 vet suggest ayam rebus xmau jalan bg die Hill's i/d yg leh kita dapat kat clinic je besenye...

alhamdulillah dalam seminggu lepas tu dah ok tp ubat2 vet masih diteruskan sampai sumenye OK... tp antibiotik perlu dihabiskan jugak. But beware of the i/d because it has pork if i'm not mistaken. My vet told me.

cuba dlu i/d tu dah terdesak sangat dah. Baik kita merawatnya jugak dari apa2 berlaku. baru ni one of them punggung dh bengkak sampai nak poo pun susah sebab sakit bengkak so skang ni bg antibiotik n ubat bengkak kat die... vet kata mayb sebab cirit dlu kan??? huhuhuuuu......
Reply With Quote
  #8  
Old 01-11-2012, 02:32 PM
nazrin1905 nazrin1905 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8
Rep Power: 0
nazrin1905 is on a distinguished road
Default Re: Need a help from forumers...

Wassalam Amity,

Semalam saya pergi lagi ke klinik untuk mintak nasihat & suggestion dari vet.. Saya update vet status kitten saya yang cirit-birit tu. Sebab dah masuk 3 hari dia tak sihat. Saya inform kat dia bila saya bagi ayam rebus, nanti yang keluar mesti ayam balik. Lepas tu vet suggest saya untuk bagi dia makan wetfood. Brand "Petite Amie-Country Gourmet:Loaf with beef & turkey". Malam tadi saya bagi dia makan sebab kesian tengok sebab dia tak ada selera sejak cirit-birit. Bagi 1 sudu kecil tu ja, itu pun tak habes. Pastu suap air garam tu coz taknak dia dehydrate. Pagi tadi utk breakfast, saya bagi lagi 1 sudu, walaupun tak habes, nampak selera makan dia ada perubahan. Lepas bagi ubat suma, tengahari tadi saya balik rumah untuk tengok dia. Alhamdulillah, saya jumpa poo dia dalam bekas. Walaupon x solid, hope its a good news.
Dah tak ada poo cair melekat2 dkat bulu dia. So, skrg still asingkan dia dalam cage & nak monitor sampai dia betul2 sihat. Kesian adik dia main sorang...
Reply With Quote
  #9  
Old 01-21-2012, 03:59 AM
DaudLa DaudLa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 9
Rep Power: 0
DaudLa is on a distinguished road
Default Re: Need a help from forumers...

last month saya ada ambik sekor chinchilla persian, esoknya dia cirit birit, saya call owner for advise, dia cakap maybe kucing terkejut n recommend saya ubat SCOURBAN PLUS, saya bagi makan 2 kali sehari pastu ok, balik p normal. sorry kalau x membantu, newbies lg
Reply With Quote
  #10  
Old 01-22-2012, 10:11 AM
nazrin1905 nazrin1905 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8
Rep Power: 0
nazrin1905 is on a distinguished road
Default Re: Need a help from forumers...

Quote:
Originally Posted by DaudLa View Post
last month saya ada ambik sekor chinchilla persian, esoknya dia cirit birit, saya call owner for advise, dia cakap maybe kucing terkejut n recommend saya ubat SCOURBAN PLUS, saya bagi makan 2 kali sehari pastu ok, balik p normal. sorry kalau x membantu, newbies lg
Thanks DaudLa...
Alhamdulillah.. Anak2 suma dah ok.. Perut dah tak meragam...
So far, dah tak ada cirit-birit ke apa lagi.. Anak2 pon dah start gain weight..
Next appoiment dengan Vet, maybe nak vaksin..
Reply With Quote
  #11  
Old 01-27-2012, 01:06 AM
wunan wunan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2011
Location: Alor Star/Sg Petani
Posts: 9
Rep Power: 0
wunan is on a distinguished road
Default Re: Need a help from forumers...

dugaan utk semua yg br bermula..semoga berjaya
__________________
Where are we going?"
"Nowhere."
"So what's the rush?
Reply With Quote
  #12  
Old 01-27-2012, 06:15 PM
Amity Pet Amity Pet is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 8
Rep Power: 0
Amity Pet is on a distinguished road
Default Re: Need a help from forumers...

Quote:
Originally Posted by nazrin1905 View Post
Thanks DaudLa...
Alhamdulillah.. Anak2 suma dah ok.. Perut dah tak meragam...
So far, dah tak ada cirit-birit ke apa lagi.. Anak2 pon dah start gain weight..
Next appoiment dengan Vet, maybe nak vaksin..
alhamdulillah.... harap2 adik2 saya pun akan terus menerus sihat n gain more weight.... ( yg sihat)....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Johorean Petfinder Forumers... YanAlberto Coffee Room 90 09-03-2013 05:30 PM
Hi to all pet rescuers and forumers Dongdong86 Member Introductions 8 12-26-2011 05:44 AM
Minta Tolong Sikit All Forumers June Coffee Room 46 07-20-2010 12:46 AM


All times are GMT +8. The time now is 11:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.