Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-17-2012, 12:14 PM
anikiemadness anikiemadness is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 16
Rep Power: 0
anikiemadness is on a distinguished road
Smile Baru Adopt Anak kucing..

tempat kucing aku ditemui:

ari ahad malam.. aku g la uptown danau.. sesaja tengok2 barang time poket tengah pokai nie.. pas ronda2.. aku ternampak booth kucing.. pastu tertera kat banner dorang "free adoption".. pastu.. aku ternampak la 4 eko anak kucing dengan maknya.. pastu, aku decide nk amk 2 eko, seko janta aku bagi nama Wak Eron, seko lagi betina namanya Cha-Cha.. time nak angkat kotak yg mengandungi ank kucing tu.. sayup je mak kucing tu tengok.. sempat jgak aku cakap yg aku akan jaga anak dia elok2.. touching jugak laaa..

aku anggarkan umur anak kucing tu kurang dari sebulan..

Makan:
pas adopt tu.. aku p la beli makanan kucing.. wetfood.. reason, rasanya gigi belum ckup kuat untuk makan biskut walupun khas untuk kitten.. tapi semalam ada belikan friskies untuk kitten sebab.. wetfood tu konpem akan dikelilingi oleh semut2 yang nakal .. malam tu.. ada try kasi dorang makan friskies tu.. tapi kasi campur dengan air.. sebab nak bagi lembut sket biskut tuu.. Wak Eron je yang makan biskut tu... Cha-cha tu makan wetfood.. aku rasa sebab gigi dia belum kuat kot..

betul tak apa yang aku buat nie????

kenape aku letak susu kitten.. dorang tamau minum?
ad jugak aku try sapu sikit susu kt mulut.. tapi tamau jugak.. mcam ne ek?


Tempat tinggal dorang:

disebabkan kucing nie baru lagi.. aku kurung dorang nie dalam toilet.. sebab tamau dorang nie jadikan ruang tamu umah aku sebagai toilet.. bukan nak bertindak kejam.. just nak biasakan toilet tu sbg umah serta toilet depa..

dalam toilet tu aku letak skali bekas pasir untuk dorang doin' their business.. hehehe..

Jumpe vet

oleh kerana umur dorang sebulan.. agak2 bila aku kena bawak depa nie p vet ek? klu bawak p vet and umor kurang dari sebulan.. slalu vet wat pe ek?

Bording:
umah aku kat area bandar baru bangi.. stakat nie Klinik Mesra dekat persint 14 tu yang paling hampir dengan umah aku.. harga dia pulak rm14 satu ari.. makan dorang provide.. tapi aku lupe plak.. klu nk bording kat Klinik Mesra tu, koi brapa check in dan jam berapa mesti check out.. if check out lambat.. kene denda x?

klu forumers ada tempat bording yang bes dan berhampirkan dengan Bandar Baru Bangi.. bole la sages kan kat saye yg baru nk start bela kucing nie.. hehehehe
Reply With Quote
  #2  
Old 01-18-2012, 07:09 AM
alexwayne alexwayne is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 5
Rep Power: 0
alexwayne is on a distinguished road
Default Re: Baru Adopt Anak kucing..

Salam.

Actually 2 ekor anak kucing utk first timer susah skit. Anak kucing biasanya banyak kerenah skit. utk soalan pertama normally kalau anak kucing yg dah start letak untuk adoption sepatutnya dah putus susu. so kalau tak bagi susu pun ok. selang seli dgn wetfood pun dah cukup melainkan dia makin kurus then bawak ke klinik. Kurung kat toilet utk train kucing ok male sure selamat laa. takut sankut kat dalam lubang jer sbb anak kucing. Tapi saya cadangkan awak sediakan cage jugak. senang bila ada cage terutama masa emergency.Untuk bawak ke vet pun amat digalakkan sbb dah boleh ambik vaksin. sy pun biasa hantar kucing saya kat klinik mesra bangi. Rasanya mereka kira ikut hari so as long awak pick up within the that day should be fine. hope this explanation help u. Good luck with the kittens.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-18-2012, 09:33 AM
anikiemadness anikiemadness is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 16
Rep Power: 0
anikiemadness is on a distinguished road
Default Re: Baru Adopt Anak kucing..

Quote:
Originally Posted by alexwayne View Post
Salam.

Actually 2 ekor anak kucing utk first timer susah skit. Anak kucing biasanya banyak kerenah skit. utk soalan pertama normally kalau anak kucing yg dah start letak untuk adoption sepatutnya dah putus susu. so kalau tak bagi susu pun ok. selang seli dgn wetfood pun dah cukup melainkan dia makin kurus then bawak ke klinik. Kurung kat toilet utk train kucing ok male sure selamat laa. takut sankut kat dalam lubang jer sbb anak kucing. Tapi saya cadangkan awak sediakan cage jugak. senang bila ada cage terutama masa emergency.Untuk bawak ke vet pun amat digalakkan sbb dah boleh ambik vaksin. sy pun biasa hantar kucing saya kat klinik mesra bangi. Rasanya mereka kira ikut hari so as long awak pick up within the that day should be fine. hope this explanation help u. Good luck with the kittens.
hehehe.. saya dah make sure everything is ok etc tutup lubang before letak dorang dalam toilet.. hehhe..

untuk cage tu mmg dalam rancangan nak beli.. semalam ada pergi usha kat salah 1 pet shop kat taipan, subang.. tak ingat nama kedai tu.. untuk 2x3 pnya cage.. harganya rm50..

reason nk beli cage nie sbb.. nk letak dorang nie dalam store.. lagi pun air cycle kat store tu lagi baik berbanding toilet.. lagipn bila sy nk mandi nnt.. xyah nk susah2 ubah2 tmpat tido.. bekas pasir.. dll.. kuar dari toilet..

pas pindahkn dorang ke store nnt. baru la bes sket mandi.. xde la bercmpur dengan bau dorang.. hehehehe

anyway alex.. thanks for your advise..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
anak kucing, baru bela, nasihat

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anak kucing saya yang baru lahir...... Daniel Cat TV and Photos 60 04-19-2011 05:59 PM
anak kucing baru jumpe d0odlez89 Cats & Kittens 2 04-09-2011 12:07 AM
Anak kucing DLH, DMH dan DSH yang tidak terurus! Please Adopt Them! tediber Rescuers & Fosterers 24 09-01-2010 04:27 PM
anak kucing baru jumpa rieyna Cats & Kittens 36 04-20-2010 01:37 PM
Anak Kucing Baru Jumpa...... BeaYongJune Health, Disease & Diet 21 06-17-2009 04:27 PM


All times are GMT +8. The time now is 11:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.