Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-12-2009, 05:01 PM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Exclamation Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

pls.. need ideas or suggestions..
ngau2 i ni mmg picky eater..
kibbles dia xnk.. i dh beli yg brand mhl skit 2kg rm30 pun dia xmau..
dia nk canned food je..
i know canned food xelok for cat kn..
so i end up mix 2-2 tu bg dia mkn..
mula ok la.. dia mkn jgk..

prob is, sejak 2 menjak ni, dia lgsg xnk mkn..
kibbles gaul canned food pun xnk, CANNED FOOD SHJ PUN XNK!!!
mula i thought canned food tu dh lama (biasa bukak 1 n simpn dlm fridge)
so dia xnk mkn..
but bile i bukak yg baru pun (confirm xexpired, ekh!), dia xbg respond!!
surely sumthg wrong, kn?
so i thought dia demam or selsema..
i check2, xde...rupenyeeeee....
i dpt tau, my "nice" neighbour cite (kbetulan terserempak ngn dia luar umah..),
dia slalu blk dr pasar, dia bg ikan 2-3 ekor kt ngau2 i...
huhuhu~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!!! NOW I KNOW WHY!!!!!!!!!!!!!!{cry}
dia dh sedap mkn ikan~~~~~~~
i dh cube pksa dia.. smlm dia mmg xmkn dr siang...dok mengiau2 tgh mlm..
i bwk g dapur, bg canned food, dia pandang pun x!!!
yg i geram tu, dia lebih sanggup berlapar dr mkn food ape yg ada...
eeiiyyyy!!!!pdhl i tau, dia dh thp kebulur dh mlm td tu..

last2 xthn dia bising tgh mlm, i amik jgk ikan sekor, bkr dlm microwave, bg dia..
licin!! tulang ikan pun tak tinggal!

i know bg ikan shj ni xbaik utk dia..
so dats y i need help if anybody tau pape alternative i bleh wt..
tp klu stakat nk suggest brand kibbles, i rse mmg xde mkne..
dia mmg SGT SGT SGT xske kibbles... bg la perasa ape pun..
syg gigi gamaknye.. urggHhhh!!
so enibodi, everibodi, help me!!!!
Reply With Quote
  #2  
Old 10-12-2009, 05:06 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by angelicdevil View Post
pls.. need ideas or suggestions..
ngau2 i ni mmg picky eater..
kibbles dia xnk.. i dh beli yg brand mhl skit 2kg rm30 pun dia xmau..
dia nk canned food je..
i know canned food xelok for cat kn..
so i end up mix 2-2 tu bg dia mkn..
mula ok la.. dia mkn jgk..

prob is, sejak 2 menjak ni, dia lgsg xnk mkn..
kibbles gaul canned food pun xnk, CANNED FOOD SHJ PUN XNK!!!
mula i thought canned food tu dh lama (biasa bukak 1 n simpn dlm fridge)
so dia xnk mkn..
but bile i bukak yg baru pun (confirm xexpired, ekh!), dia xbg respond!!
surely sumthg wrong, kn?
so i thought dia demam or selsema..
i check2, xde...rupenyeeeee....
i dpt tau, my "nice" neighbour cite (kbetulan terserempak ngn dia luar umah..),
dia slalu blk dr pasar, dia bg ikan 2-3 ekor kt ngau2 i...
huhuhu~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!!! NOW I KNOW WHY!!!!!!!!!!!!!!{cry}
dia dh sedap mkn ikan~~~~~~~
i dh cube pksa dia.. smlm dia mmg xmkn dr siang...dok mengiau2 tgh mlm..
i bwk g dapur, bg canned food, dia pandang pun x!!!
yg i geram tu, dia lebih sanggup berlapar dr mkn food ape yg ada...
eeiiyyyy!!!!pdhl i tau, dia dh thp kebulur dh mlm td tu..

last2 xthn dia bising tgh mlm, i amik jgk ikan sekor, bkr dlm microwave, bg dia..
licin!! tulang ikan pun tak tinggal!

i know bg ikan shj ni xbaik utk dia..
so dats y i need help if anybody tau pape alternative i bleh wt..
tp klu stakat nk suggest brand kibbles, i rse mmg xde mkne..
dia mmg SGT SGT SGT xske kibbles... bg la perasa ape pun..
syg gigi gamaknye.. urggHhhh!!
so enibodi, everibodi, help me!!!!
Nampak macam u mengikut sangat..get a cage, cage him/her up for a while... letak makanan..biar dia makan... nanti lapar dia akan makan jugak apa yang ada... u ajar dia memilih..sampai bila2 dia memilih..

Ini bukan masalah dia tak nak makan.. nieh masalah dia nak makan ikan sajer... It's not a health problem, more like an attitude problem for me....

For me..at least..mngkin otehr forumer ada lain cara... is to get your cat to follow you... Ada ke parents nak bagi anak dier makan KFC sajer dengan alasan anak dier nak makan KFC ajer ( bad parents if the parents ikut)..ait...

terpulang..

p/s have you check the teeth?.. selalu kucing tak mo makan sbb problem ngan gigi.. mungkin ikan senang dimamah... get a vet and check...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 10-12-2009, 05:13 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by angelicdevil View Post
pls.. need ideas or suggestions..
ngau2 i ni mmg picky eater..
kibbles dia xnk.. i dh beli yg brand mhl skit 2kg rm30 pun dia xmau..
dia nk canned food je..
i know canned food xelok for cat kn..
so i end up mix 2-2 tu bg dia mkn..
mula ok la.. dia mkn jgk..

prob is, sejak 2 menjak ni, dia lgsg xnk mkn..
kibbles gaul canned food pun xnk, CANNED FOOD SHJ PUN XNK!!!
mula i thought canned food tu dh lama (biasa bukak 1 n simpn dlm fridge)
so dia xnk mkn..
but bile i bukak yg baru pun (confirm xexpired, ekh!), dia xbg respond!!
surely sumthg wrong, kn?
so i thought dia demam or selsema..
i check2, xde...rupenyeeeee....
i dpt tau, my "nice" neighbour cite (kbetulan terserempak ngn dia luar umah..),
dia slalu blk dr pasar, dia bg ikan 2-3 ekor kt ngau2 i...
huhuhu~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!!! NOW I KNOW WHY!!!!!!!!!!!!!!{cry}
dia dh sedap mkn ikan~~~~~~~
i dh cube pksa dia.. smlm dia mmg xmkn dr siang...dok mengiau2 tgh mlm..
i bwk g dapur, bg canned food, dia pandang pun x!!!
yg i geram tu, dia lebih sanggup berlapar dr mkn food ape yg ada...
eeiiyyyy!!!!pdhl i tau, dia dh thp kebulur dh mlm td tu..

last2 xthn dia bising tgh mlm, i amik jgk ikan sekor, bkr dlm microwave, bg dia..
licin!! tulang ikan pun tak tinggal!

i know bg ikan shj ni xbaik utk dia..
so dats y i need help if anybody tau pape alternative i bleh wt..
tp klu stakat nk suggest brand kibbles, i rse mmg xde mkne..
dia mmg SGT SGT SGT xske kibbles... bg la perasa ape pun..
syg gigi gamaknye.. urggHhhh!!
so enibodi, everibodi, help me!!!!
alahai ciannya ngau2..
dah pandai memilih skang yerk..
try cage kan die..tengok macamaner..
nantie dier lapar mestie makan..
memuler2 memang seksa sket..
yerlah kucing takmo makan saper tak risau..
setiap masalah mestei ada penyelesaian..
good luck k
Reply With Quote
  #4  
Old 10-12-2009, 05:14 PM
abuldotcom's Avatar
abuldotcom abuldotcom is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 60
Rep Power: 10
abuldotcom is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

hi,

sy tak expert pun, tapi pernah gak my cat tak nak makan, sebab yang sama, kita masing2 ada jiran yang sangat 'baik hati'.....

sy buat macam ni, 2 hari sy bagi makan ikan, but ikan rebus je, then hari ketiga sy campur dengan canned food, but canned food tuh sy masak, bagi panas2 sikit, same goes to hari keempat.

hari kelima sy bagi yang sama, but ikan tu separuh (separuh dari seekor bukan separuh dari pinggan) then hari keenam sy bagi canned food sahaja, but semua canned food tuh, sy panaskan dulu.... bagi aroma menyengat sikit...

hari ketujuh, bila tgk dia dah ok, sy bagi canned food lagi, hari kelapan campur sikit dengan dry food, campur air suam dengan kuantiti yang sedikit, then hari2 berikutnya ikut portion sampai la dia dah makan dry food trus....

tapi semua canned food tu sy panaskan dulu... tak pernah bagi yang sejuk..

kucing kalau dah start makan ikan, nak nak pulak yang mentah, susah, sy punya cat dulu, siap selongkar tong sampah depan umah dari perut ikan, pastu bawak masuk dalam umah.....

boleh try, hope this will work...
Reply With Quote
  #5  
Old 10-12-2009, 05:17 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

good luck angel..jgn putus asa yerk...
Reply With Quote
  #6  
Old 10-12-2009, 05:24 PM
Nana's Avatar
Nana Nana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: KL
Posts: 246
Rep Power: 11
Nana is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

eh.. btl ni...kucing dah merasa mkn ikan susah nak pujuk dia mkn bnde lain. My mom dl start off asyik bg mkn ikaaaaan je... tp xgemok2, so dia introduce la kibbles... drp xnak mkn langsung kibbles tu smpai la drg dah blh mkn skit2, asal hidup kot. so my mom pun try la segala brand yg ada, last2 drg nak plk mkn blackwood, makan sungguh, badan pun menjadi.... ikan still bagi tp once in while je kot, mainly drg mkn blackwood skrg....

mcm yg lain suggest tu... gradually bagi kibbles and kurangkan ikan....mgkin later on bl dia dah nak makan, blhla klu nak explore brand yg sesuai dgn citarase die....
Reply With Quote
  #7  
Old 10-12-2009, 05:29 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 10
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Actually kan, kalau kucing you dah minat raw fish tu, benda yang bagus tau.

I bagi kucing I makan BARF (Bones and raw food). Basically ayam ke, daging ke yang di blend atau potong2 pun boleh. Kalau you kat KL, ada petshop yang dah siap jual. BARF tu dah cukup zatnya. Tapi you still supplement ngan kibbles for the teeth. Kalau dia x nak mkn kibbles, you beli treats je. Biasanya treats diorang suka. So u tak yah risau kalau dia x nak mkn kibbles tu...


Quote:
Originally Posted by angelicdevil View Post
pls.. need ideas or suggestions..
ngau2 i ni mmg picky eater..
kibbles dia xnk.. i dh beli yg brand mhl skit 2kg rm30 pun dia xmau..
dia nk canned food je..
i know canned food xelok for cat kn..
so i end up mix 2-2 tu bg dia mkn..
mula ok la.. dia mkn jgk..

prob is, sejak 2 menjak ni, dia lgsg xnk mkn..
kibbles gaul canned food pun xnk, CANNED FOOD SHJ PUN XNK!!!
mula i thought canned food tu dh lama (biasa bukak 1 n simpn dlm fridge)
so dia xnk mkn..
but bile i bukak yg baru pun (confirm xexpired, ekh!), dia xbg respond!!
surely sumthg wrong, kn?
so i thought dia demam or selsema..
i check2, xde...rupenyeeeee....
i dpt tau, my "nice" neighbour cite (kbetulan terserempak ngn dia luar umah..),
dia slalu blk dr pasar, dia bg ikan 2-3 ekor kt ngau2 i...
huhuhu~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!!! NOW I KNOW WHY!!!!!!!!!!!!!!{cry}
dia dh sedap mkn ikan~~~~~~~
i dh cube pksa dia.. smlm dia mmg xmkn dr siang...dok mengiau2 tgh mlm..
i bwk g dapur, bg canned food, dia pandang pun x!!!
yg i geram tu, dia lebih sanggup berlapar dr mkn food ape yg ada...
eeiiyyyy!!!!pdhl i tau, dia dh thp kebulur dh mlm td tu..

last2 xthn dia bising tgh mlm, i amik jgk ikan sekor, bkr dlm microwave, bg dia..
licin!! tulang ikan pun tak tinggal!

i know bg ikan shj ni xbaik utk dia..
so dats y i need help if anybody tau pape alternative i bleh wt..
tp klu stakat nk suggest brand kibbles, i rse mmg xde mkne..
dia mmg SGT SGT SGT xske kibbles... bg la perasa ape pun..
syg gigi gamaknye.. urggHhhh!!
so enibodi, everibodi, help me!!!!
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #8  
Old 10-12-2009, 05:58 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

U try bagi Royal Canin Exigent for fanicky eaters...tapi kalau ada la kat area U...so far susah nak dapat jenis ni...I saw one at Pet lovers Centre The Mines dulu..tapi sekarang dah tak carry dah...

Kucing mama saya sangat la memilih...bila bagi RC Exigent ni barulah dia nak makan....try la...
Reply With Quote
  #9  
Old 10-12-2009, 06:29 PM
abuldotcom's Avatar
abuldotcom abuldotcom is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 60
Rep Power: 10
abuldotcom is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

--------------------------------------------------------------------------------

kalau buat mcm tu, (cari makanan yang agak2 mahal) nanti bukan ke, ur cat akan hanya nak makan yang mahal2 je, takut tak larat beb

Last edited by abuldotcom; 10-12-2009 at 06:36 PM. Reason: new profile picture
Reply With Quote
  #10  
Old 10-12-2009, 06:54 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by abuldotcom View Post
--------------------------------------------------------------------------------

kalau buat mcm tu, (cari makanan yang agak2 mahal) nanti bukan ke, ur cat akan hanya nak makan yang mahal2 je, takut tak larat beb
Hmmm...u ada point. That's the downside of it la...saya cuma bagi dia alternative je...sebab masaalah kucing Angelicdevil ni sama macam masaalah kucing mama saya.

Kalau takut ur cat bergantung sangat kat Exigent ni, U boleh bagi dia makan exigent tu tapi lama2 u try campur dengan kibbles brand lain, sikit demi sedikit...
Reply With Quote
  #11  
Old 10-12-2009, 10:22 PM
catzer's Avatar
catzer catzer is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 25
Rep Power: 0
catzer is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

ok..ni nak share pengalaman membela fify yg mengada2 tahap gaban ni..selang beberapa bulan fify akan buat perangai tak mo mkn kibble ni. Dah lah kibble dia RC..ngada2 tak mo mkn..

So solution yg biasa sy buat ialah dulu2 campurkan mkn dlm tin faveret dia tu ngan satu vitamin jenis cecair alahai tak ingat dah lama brand dia tu tp jenis ayurveda dari India kalau tak silap. Sy beli dekat kedai pet seksyen 9 shah alam.

Then bile yg tu mcm dah kurang nampak impaknya, sbb dia dah trace..hehehe..sy gunakan conditioning tablet with B complex vitamins brand seven seas..yg ni sy tumbuk2 halus dan tabur pada kibbles takpun pada mknn dlm tin..hehehhe..so menambah selera mkn dia.

Skang ni dia buat hal lagi..lps balik boarding jerk mmg sebulan lah dia mengada2..dia mkn kibbles tp hampeh skit gile..so sy bg ikan rebus time lewat ptg jerk. Dlm tempoh pagi dan mlm tu pandai lah dia cari kibbles..

Kalau degil memilih mkn lagi..sypun biasa kurung gak fify ni..kena ajar sape tuan sape pet. :)
Reply With Quote
  #12  
Old 10-12-2009, 10:50 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by catzer View Post
ok..ni nak share pengalaman membela fify yg mengada2 tahap gaban ni..selang beberapa bulan fify akan buat perangai tak mo mkn kibble ni. Dah lah kibble dia RC..ngada2 tak mo mkn..

So solution yg biasa sy buat ialah dulu2 campurkan mkn dlm tin faveret dia tu ngan satu vitamin jenis cecair alahai tak ingat dah lama brand dia tu tp jenis ayurveda dari India kalau tak silap. Sy beli dekat kedai pet seksyen 9 shah alam.

Then bile yg tu mcm dah kurang nampak impaknya, sbb dia dah trace..hehehe..sy gunakan conditioning tablet with B complex vitamins brand seven seas..yg ni sy tumbuk2 halus dan tabur pada kibbles takpun pada mknn dlm tin..hehehhe..so menambah selera mkn dia.

Skang ni dia buat hal lagi..lps balik boarding jerk mmg sebulan lah dia mengada2..dia mkn kibbles tp hampeh skit gile..so sy bg ikan rebus time lewat ptg jerk. Dlm tempoh pagi dan mlm tu pandai lah dia cari kibbles..

Kalau degil memilih mkn lagi..sypun biasa kurung gak fify ni..kena ajar sape tuan sape pet. :)
Pening pala wooo nak melayan all the bits and pieces... kalau camtue... dunia nieh kucingku yang punya.. apa2 pun, bersederhanalah.. jangan terlampau melayan sangat.. tapi janganlah sampai tak peka sangat..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #13  
Old 10-12-2009, 11:31 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Or angelicdevil boleh try puasakan cat u (kandangkan lagi bagus). Bila dia lapar, dia makan apa saja yg kita bagi...ni vet saya ajar la...saya pernah try..hehehe...alhamdulillah berjaya...
Reply With Quote
  #14  
Old 10-12-2009, 11:34 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Or angelicdevil boleh try puasakan cat u (kandangkan lagi bagus). Bila dia lapar, dia makan apa saja yg kita bagi...ni vet saya ajar la...saya pernah try..hehehe...alhamdulillah berjaya...
almost everybody suggestkan ini... nie yang paling ekonomi so far...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #15  
Old 10-12-2009, 11:55 PM
catzer's Avatar
catzer catzer is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 25
Rep Power: 0
catzer is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Yup..sbb manjakan tu sbb kucing sy ni sy selamatkan dr penderaan hahahah..so dia mmg gedik skit..

But at the same time.."dera" tetap kena gak ngan sy..especially time angin dah tak betul dan tak buleh thn dah dengan kerenah dia.

Tgk memang kesian especially bile dia buat sore manja2 dan minta belas kasihan tp membebel2 gak kat dia tak mo makan tak akan lepas dr cage..heheheh
Reply With Quote
  #16  
Old 10-13-2009, 11:25 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
almost everybody suggestkan ini... nie yang paling ekonomi so far...
Hehehe...betol Nur...cara ni paling ekonomi...tapi kena tahan la kalau dia dok meraung2 nak keluar...
Reply With Quote
  #17  
Old 10-13-2009, 11:28 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Your cat sound like my sister's cat,Buntal.punyalah picky eater.actually bukan picky tp dia mau variety food utk different day. klu Isnin mkn ikan rebus,selasa kena mkn canned food,rabu mkn kibbles.hmm!! blh sakit jantung dpt kucing camni.nasib baiklah kucing akak ni sedar diri kucing jalanan yg dikutip.kasih mkn apa je yg ada pun durang telan.tak pernah pilih2.

tp my final solution klu kucing camni,buat cam si Nurkasih buat.biar durang berlapar.tak mau layan dia punya whim. last2 nak tak nak makan gak si Buntal.
Reply With Quote
  #18  
Old 10-13-2009, 01:45 PM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Nampak macam u mengikut sangat..get a cage, cage him/her up for a while... letak makanan..biar dia makan... nanti lapar dia akan makan jugak apa yang ada... u ajar dia memilih..sampai bila2 dia memilih..

Ini bukan masalah dia tak nak makan.. nieh masalah dia nak makan ikan sajer... It's not a health problem, more like an attitude problem for me....

For me..at least..mngkin otehr forumer ada lain cara... is to get your cat to follow you... Ada ke parents nak bagi anak dier makan KFC sajer dengan alasan anak dier nak makan KFC ajer ( bad parents if the parents ikut)..ait...

terpulang..

p/s have you check the teeth?.. selalu kucing tak mo makan sbb problem ngan gigi.. mungkin ikan senang dimamah... get a vet and check...
I dun remember I said it’s a health issue.. it IS an aTtituDe issue..which im afraid will lead to health issue caused by lack vitamins n so on.. dats why I tny dlm forum ni if ada alternative lain..

Thought I said I tried xnk ikut dia for a day.. tp dia lg sanggup xnk mkn dr mkn food yg I letak depan muka dia.. n its not working mybe sbb I xsampai hati plus risau plk (yup..like linda_gamble said).. so tgok dr suggestion korg, I guess I kena thn for a few days la kot xbagi dia mkn ekh?? Ingt nk try lg skali method nie.. how many days bru agk2 dia akan mkn food yg kita offer based on korg pny experienced?
Reply With Quote
  #19  
Old 10-13-2009, 01:50 PM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
Actually kan, kalau kucing you dah minat raw fish tu, benda yang bagus tau.

I bagi kucing I makan BARF (Bones and raw food). Basically ayam ke, daging ke yang di blend atau potong2 pun boleh. Kalau you kat KL, ada petshop yang dah siap jual. BARF tu dah cukup zatnya. Tapi you still supplement ngan kibbles for the teeth. Kalau dia x nak mkn kibbles, you beli treats je. Biasanya treats diorang suka. So u tak yah risau kalau dia x nak mkn kibbles tu...
tula i ingt nk wt cmtu.. tp tkut zatnye, kena cmpur any supplement lain dlm food cm catzer buat tu.. so xyh ekh? dh ckup ekh zat2nye klu bg blend raw food cmtu?
Reply With Quote
  #20  
Old 10-13-2009, 01:54 PM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by abuldotcom View Post
--------------------------------------------------------------------------------

kalau buat mcm tu, (cari makanan yang agak2 mahal) nanti bukan ke, ur cat akan hanya nak makan yang mahal2 je, takut tak larat beb
haah..haahh abul.. mulanya ingt nk wt cmtu jgk.. i penah beli IAMS, dia xmo jgk.. tp RC n Blackwood xpenah try lg..sbb tu la, sbb tkut dia terbiasa mkn yg mhl tu, i pun kena terrbiasa kopak every month la.. huhu~~
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
food, ikan, makan, tak nak

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Jom...Mari Kita Makan Angin...Kemana Saja Penghulu Photos & Diaries 118 09-27-2010 04:42 PM
~My cat makan kena suap.. nurkasih Training & Behavioral Issues 16 09-06-2009 01:33 PM
Bulan n Bintang dah xnak makan...something wrong?? Nana Cats & Kittens 43 11-14-2008 12:54 AM
Apa juadah yang di makan... Penghulu Food & Recipes 276 09-26-2008 05:11 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.