Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 10-13-2009, 02:05 PM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by June View Post
Your cat sound like my sister's cat,Buntal.punyalah picky eater.actually bukan picky tp dia mau variety food utk different day. klu Isnin mkn ikan rebus,selasa kena mkn canned food,rabu mkn kibbles.hmm!! blh sakit jantung dpt kucing camni.nasib baiklah kucing akak ni sedar diri kucing jalanan yg dikutip.kasih mkn apa je yg ada pun durang telan.tak pernah pilih2.

tp my final solution klu kucing camni,buat cam si Nurkasih buat.biar durang berlapar.tak mau layan dia punya whim. last2 nak tak nak makan gak si Buntal.
haa...yezzz....rsenye dia cmni la june.... hari ni elok plk dia mkn canned food tu.. arrGGghHhh!!!!!! bkn stakat sakit jantung, rse cm nk hantuk kepala kt dinding la time dtg angin "RAJA" dia tu.. urgghh!!!
smlm (da day yg i dah xbleh tahan sgt ngn kekerasan kepala dia xmo mkn aka da day i post dis thread) tu, i mmg bising la membebel2 menceceh2 kt ngau2 tu.. my hubby plk bising membebel2 menceceh2 sbb i bising kt ngau2.. hahaha.. mmg haru la rsenye smlm..

so wut u think? could it be yg mmg dia nk variety sbenarnye??
yela, klu i ikut suggestion bagi BARF tu, bg daily kt dia, wtnye kena aritu dia wt jadual nk mkn canned food, xgune jgk kn?? hmm...
Reply With Quote
  #22  
Old 10-13-2009, 04:07 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by angelicdevil View Post
haa...yezzz....rsenye dia cmni la june.... hari ni elok plk dia mkn canned food tu.. arrGGghHhh!!!!!! bkn stakat sakit jantung, rse cm nk hantuk kepala kt dinding la time dtg angin "RAJA" dia tu.. urgghh!!!
smlm (da day yg i dah xbleh tahan sgt ngn kekerasan kepala dia xmo mkn aka da day i post dis thread) tu, i mmg bising la membebel2 menceceh2 kt ngau2 tu.. my hubby plk bising membebel2 menceceh2 sbb i bising kt ngau2.. hahaha.. mmg haru la rsenye smlm..

so wut u think? could it be yg mmg dia nk variety sbenarnye??
yela, klu i ikut suggestion bagi BARF tu, bg daily kt dia, wtnye kena aritu dia wt jadual nk mkn canned food, xgune jgk kn?? hmm...
Amboi berjadual... seronok kucing ko ekk.. personally, I ada kucing yang ada attitude problem.. my boy tak mahu makan kalau tak suap... tapi dah settle sbb tinggal kat dia lebih semnggu tak suap.. memang berat turun sket.. tapi dia tak tahan daulat kot... sekarang nak suap pun tak mahu da... makan sendiri depan muka i lagik.. segala muka dia da buat, muka sedih..muka terkajut..pastue bertenggek tak mahu gerak sbb tak suap.. tapi rasa sayang kat dia kena ga be strict... letak makanan..pastue sembunyi tangan kat belakang pastue cakap sambil tengok mata dia ..."Mama tak mo suap..Boy makan sendiri".. 3 ari cukuplah..dia x tahan daulat..

Last week I ada baca article dalam The Star weekenders ..ke NST,,camtuelah pasal kucing nieh... basically article tue cakap...jaga kucing macam jaga anak... dia akan buat apa yang tuan dia ajar... macam anak jugak.. reaction dia berbalik pada parents...pastue dia nasihatkan ..kalau tak suka atau nak perbetul kittens punya behaviour especially.. dia soha hisss sket pastue angkat tangan sket sbb dat's hows the cat mums disiplinekan anak dia.. kalau dia hiss kat kiter ( which my Bob does bila dia keras kepala).. syer hiss balik and buat yang sama...dia kan tengok muka i pastue blah ke tempat lain... kira kita nieh big mama dia da..so no play play with me... hahahaha Kalau dia baik bagi treats... then segala jadik senang...

p/s aku nieh ornag ke kucieng....compius..hahahaha
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne

Last edited by nurkasih; 10-13-2009 at 04:13 PM.
Reply With Quote
  #23  
Old 10-13-2009, 04:35 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Amboi berjadual... seronok kucing ko ekk.. personally, I ada kucing yang ada attitude problem.. my boy tak mahu makan kalau tak suap... tapi dah settle sbb tinggal kat dia lebih semnggu tak suap.. memang berat turun sket.. tapi dia tak tahan daulat kot... sekarang nak suap pun tak mahu da... makan sendiri depan muka i lagik.. segala muka dia da buat, muka sedih..muka terkajut..pastue bertenggek tak mahu gerak sbb tak suap.. tapi rasa sayang kat dia kena ga be strict... letak makanan..pastue sembunyi tangan kat belakang pastue cakap sambil tengok mata dia ..."Mama tak mo suap..Boy makan sendiri".. 3 ari cukuplah..dia x tahan daulat..

Last week I ada baca article dalam The Star weekenders ..ke NST,,camtuelah pasal kucing nieh... basically article tue cakap...jaga kucing macam jaga anak... dia akan buat apa yang tuan dia ajar... macam anak jugak.. reaction dia berbalik pada parents...pastue dia nasihatkan ..kalau tak suka atau nak perbetul kittens punya behaviour especially.. dia soha hisss sket pastue angkat tangan sket sbb dat's hows the cat mums disiplinekan anak dia.. kalau dia hiss kat kiter ( which my Bob does bila dia keras kepala).. syer hiss balik and buat yang sama...dia kan tengok muka i pastue blah ke tempat lain... kira kita nieh big mama dia da..so no play play with me... hahahaha Kalau dia baik bagi treats... then segala jadik senang...

p/s aku nieh ornag ke kucieng....compius..hahahaha


Oh cam tu ek..? bagus juga info ni..nanti saya buat kalau bebeudak tu wat perangai.. Thanks nur!

Everyday i learn new things la kat sini..
Reply With Quote
  #24  
Old 10-13-2009, 04:41 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post


Oh cam tu ek..? bagus juga info ni..nanti saya buat kalau bebeudak tu wat perangai.. Thanks nur!

Everyday i learn new things la kat sini..
Tapi memula buat kuntum...Lebih kurang cam nieh agaknyer..

Bob : HIsss!! ( kacau tul ornag tua nieh )

Mama : "Hissss!!!" pelepuk kang ( sambil angkat tangan)..

Bob : "Erk..( terkejut pastue jeling2 pastue lagi 2 ekor berenti tengok muka mama diorang..).. Wey..blah blah..t kena marah ( cakap kat lain)sambil gedek2 lari...


hahahah pandai jerk aku..

Lebey kurang kot...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #25  
Old 10-13-2009, 07:51 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Tapi memula buat kuntum...Lebih kurang cam nieh agaknyer..

Bob : HIsss!! ( kacau tul ornag tua nieh )

Mama : "Hissss!!!" pelepuk kang ( sambil angkat tangan)..

Bob : "Erk..( terkejut pastue jeling2 pastue lagi 2 ekor berenti tengok muka mama diorang..).. Wey..blah blah..t kena marah ( cakap kat lain)sambil gedek2 lari...


hahahah pandai jerk aku..

Lebey kurang kot...


k..nanti saya buat lakonan semula...skrip dah ada...
Reply With Quote
  #26  
Old 10-14-2009, 09:35 AM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Amboi berjadual... seronok kucing ko ekk.. personally, I ada kucing yang ada attitude problem.. my boy tak mahu makan kalau tak suap... tapi dah settle sbb tinggal kat dia lebih semnggu tak suap.. memang berat turun sket.. tapi dia tak tahan daulat kot... sekarang nak suap pun tak mahu da... makan sendiri depan muka i lagik.. segala muka dia da buat, muka sedih..muka terkajut..pastue bertenggek tak mahu gerak sbb tak suap.. tapi rasa sayang kat dia kena ga be strict... letak makanan..pastue sembunyi tangan kat belakang pastue cakap sambil tengok mata dia ..."Mama tak mo suap..Boy makan sendiri".. 3 ari cukuplah..dia x tahan daulat..

Last week I ada baca article dalam The Star weekenders ..ke NST,,camtuelah pasal kucing nieh... basically article tue cakap...jaga kucing macam jaga anak... dia akan buat apa yang tuan dia ajar... macam anak jugak.. reaction dia berbalik pada parents...pastue dia nasihatkan ..kalau tak suka atau nak perbetul kittens punya behaviour especially.. dia soha hisss sket pastue angkat tangan sket sbb dat's hows the cat mums disiplinekan anak dia.. kalau dia hiss kat kiter ( which my Bob does bila dia keras kepala).. syer hiss balik and buat yang sama...dia kan tengok muka i pastue blah ke tempat lain... kira kita nieh big mama dia da..so no play play with me... hahahaha Kalau dia baik bagi treats... then segala jadik senang...

p/s aku nieh ornag ke kucieng....compius..hahahaha
ooo.. maen hisss..hisss... ekh... hmm..bleh try..bleh try..
tp ngau2 i ni asal stray...so xtau la dia penah mmbesar ngn mamanye or mamanye penah ajar ke x hisss...hisss...tu sbb jmpe2 dh besar..heee

report of da day:
mlm td sj try bg dia mkn ayam rebus skit.. i gaul dgn kibbles..
dia mkn...tp biasa la sedaya upaya cuba mengasingkan kibbles tu sbb nk mkn ayam nye je..
tp habis la dia mkn..
then pg td, sblum g kj, dia mntk makan, i letak la kibbles dlm pinggan dia, ingt nk wt cm mlm td la -gaul ngn ayam, alih2 dia mkn kibbles tu SA.HA.JA...!!
wow...dat was like...., A MIRACLE HAS HAPPEN~~~!!!
i plk yg dok nganga kt tepi dia tgok dia mkn kibbles sa.ha.ja tu..

so... wut do u think nurkasih? could it be yg dia ni skill kucing cm june ckp, nk variety dlm daily food die?? june, can u give an opinion~~?? anibodi?
Reply With Quote
  #27  
Old 10-14-2009, 09:52 AM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

-iklan-

sj nk kongsi cite..
mlm td kn ujan lebat gile.. siap dgn angin kencang sume..
i tbangun tdo, dok cari ngau2, upenye dia dok dalam rak tv..hahaha...nyorok..
dia mmg penakut dgn bunyi guruh or bunyi2 kuat wt dek angin kencang..
sian plk...
tu kt dlm umah, klu dia tgh dok kt luar, xtau la mn dia nk nyorok..
Reply With Quote
  #28  
Old 10-14-2009, 01:03 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

klu kuicng u seekor je,rasanya tak salah utk bg variety mcm my sis punya kucing si Buntal.dia satu satu kucing dlm rmh jd mmg very demanding. my sis pun mengalah dgn si Buntal.heheheheh!! tp mcm kami yg berbelas anak bulus tak mampu nak bg mkn variety everyday.nanti bangkrap

Quote:
Originally Posted by angelicdevil View Post
haa...yezzz....rsenye dia cmni la june.... hari ni elok plk dia mkn canned food tu.. arrGGghHhh!!!!!! bkn stakat sakit jantung, rse cm nk hantuk kepala kt dinding la time dtg angin "RAJA" dia tu.. urgghh!!!
smlm (da day yg i dah xbleh tahan sgt ngn kekerasan kepala dia xmo mkn aka da day i post dis thread) tu, i mmg bising la membebel2 menceceh2 kt ngau2 tu.. my hubby plk bising membebel2 menceceh2 sbb i bising kt ngau2.. hahaha.. mmg haru la rsenye smlm..

so wut u think? could it be yg mmg dia nk variety sbenarnye??
yela, klu i ikut suggestion bagi BARF tu, bg daily kt dia, wtnye kena aritu dia wt jadual nk mkn canned food, xgune jgk kn?? hmm...
Reply With Quote
  #29  
Old 10-14-2009, 01:15 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by angelicdevil View Post
tula i ingt nk wt cmtu.. tp tkut zatnye, kena cmpur any supplement lain dlm food cm catzer buat tu.. so xyh ekh? dh ckup ekh zat2nye klu bg blend raw food cmtu?
Kalau u beli BARF, suppliernya kat Melawati, you x payah campur lagi apa2 cos dlam tu dah campur vitamin A dan E, Coenzyme Q10, ada red palm oil, ada vegetable and fruit sikit and ada garlic sikit for taste. Dia ada ayam, daging and lamb. Dan dia blend tapi x hancur sgt so tht our cats can still bite (good for teeth). Actually kalau pakai ni, kibbles tu jadi supplement je. to understand importance of BARF (bones and raw food) you pergi catnutrition.com.

Kalau u buat sendiri, u kena tanya adamyala. Dia buat sendiri.
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #30  
Old 10-14-2009, 04:14 PM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

thanx for da infos n shared experiences..
byk mende rupenye nk kena tau psl kucen ni..
tot just need food n supplement n medical ble sakit je.. huhu~

im pretty worried sbb ingt nk bwk dia vaccinate n dewormed..
tp tgok kt satu thread by nana kt sini,
da otai2 ckp nk bwk utk treatment tu kna make sure cat btul2 sehat n kuat
coz nnt kena bear dgn kesannye afterwards cm demam etc...
n ngau2 now very thin.. dh cm kucen org xbg mkn..
segan pun ada huuuuu nnt org ingt i tau bela je, xreti bg mkn!! sobb..sobb..

so cmne ekh? kena bg dia gemok skit ekh, bru bleh bwk vaccinate n dewormed? hmm....
Reply With Quote
  #31  
Old 10-14-2009, 04:17 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by angelicdevil View Post
thanx for da infos n shared experiences..
byk mende rupenye nk kena tau psl kucen ni..
tot just need food n supplement n medical ble sakit je.. huhu~

im pretty worried sbb ingt nk bwk dia vaccinate n dewormed..
tp tgok kt satu thread by nana kt sini,
da otai2 ckp nk bwk utk treatment tu kna make sure cat btul2 sehat n kuat
coz nnt kena bear dgn kesannye afterwards cm demam etc...
n ngau2 now very thin.. dh cm kucen org xbg mkn..
segan pun ada huuuuu nnt org ingt i tau bela je, xreti bg mkn!! sobb..sobb..

so cmne ekh? kena bg dia gemok skit ekh, bru bleh bwk vaccinate n dewormed? hmm....
Deworm tak der kena mengena ngan gemok tak gemok kan.. sbb itu tiap2 2 bulan my vet akan dewormkan.. Vaccine jer lah kot...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #32  
Old 10-14-2009, 05:14 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

erm...kuicng kekadang tengok baka juga angel..
kalo baka jenis besar..besarlah dia..

cuber try bagi makan ayam rebus= protein tinggi..bagus tuk kucing
kalo kucing angel kuat makan= pon akan cepat gemok.
kalo angel neuter lagielah cepat gemok.

just pendapat lin jerk..kucing lin pon ada yang kurus tak gemok...bulu gugur..pas neuter..bulu tumbuh,badan pon dah muler gemok dan sihat.

nur ; psal hiss tue..lin slalku gak wat kat umah...kcuing siam lin memang degil..kalo antu dier dah datnag..abis satu umah...ntah pepe jerk perangai dia..
kalo lin marah dier paham...berhenti kejap..tapie kalo dah lin angkat tangan..
dier terus surrender....tido..hhehhhe..
cumer kekadang marah kucing dah macam marah anak...terpekik,terlolong...
Reply With Quote
  #33  
Old 10-14-2009, 05:43 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post
erm...kuicng kekadang tengok baka juga angel..
kalo baka jenis besar..besarlah dia..

cuber try bagi makan ayam rebus= protein tinggi..bagus tuk kucing
kalo kucing angel kuat makan= pon akan cepat gemok.
kalo angel neuter lagielah cepat gemok.

just pendapat lin jerk..kucing lin pon ada yang kurus tak gemok...bulu gugur..pas neuter..bulu tumbuh,badan pon dah muler gemok dan sihat.

nur ; psal hiss tue..lin slalku gak wat kat umah...kcuing siam lin memang degil..kalo antu dier dah datnag..abis satu umah...ntah pepe jerk perangai dia..
kalo lin marah dier paham...berhenti kejap..tapie kalo dah lin angkat tangan..
dier terus surrender....tido..hhehhhe..
cumer kekadang marah kucing dah macam marah anak...terpekik,terlolong...
hahaha biasalah mana kucenlah katakan. Inia sayer bagi diorang main kt lawn, yang sekor tueh letih gamaknya datang duduk tepi sambil meow2.. Nak bersembang agaknya kot... Meow meow uihh uishh meow bunyiknyer.. Boy jarang bunyik, sekali excited atau nak sembang lawak jugak. Hahahaha

p/ s da gila gamaknyer kiter nieh. Heheehe
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #34  
Old 10-14-2009, 05:50 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

ur cat dan kena deworm tak sebelum ni? Kalau belum, saya rasa elok u deworm dulu...cacing dalam perut kucing boleh buat kucing tu kurus....macam kucing saya masa mula2 adopt dulu, asyik muntahkan balik je makanan yang dia makan dan dia so skinny...pegi vet, vet bagitahu sebab cacing...lepas deworm, alhamdulillah. Tak muntah lagi dan semakin berisi... deworm boleh bagi sendiri..tak payah tunggu vet bagi..but make sure u bagitahu vet u dah bagi dewormer masa nak vaccinekan ur cat.

Itu yang saya tahu lah....tunggu forumer lain bagi jawapan pulak...
Reply With Quote
  #35  
Old 10-14-2009, 05:52 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

betul.deworm tak kena mengena dgn gemuk.sebenarnya lebih kepada baka kucing tu sendiri.susah gak nak cakap.contohnya my Peterpan & Pokemon adik beradik tp Pokemon besar gaban dari Peterpan. Pokemon 6kg & Peterpan 4.5kg je. tp Pokemon tak gemuk,dia tegap.

lagi satu my vet pernah cakap setengah clinic ada buat procedure inject steroid utk gemukkan kucing ke tahap mana kita suka then stop inject kucing tu.isk!! tak beranilah nak cuba.takut karang ada bawa mudarat

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Deworm tak der kena mengena ngan gemok tak gemok kan.. sbb itu tiap2 2 bulan my vet akan dewormkan.. Vaccine jer lah kot...
Reply With Quote
  #36  
Old 10-14-2009, 11:18 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by June View Post
betul.deworm tak kena mengena dgn gemuk.sebenarnya lebih kepada baka kucing tu sendiri.susah gak nak cakap.contohnya my Peterpan & Pokemon adik beradik tp Pokemon besar gaban dari Peterpan. Pokemon 6kg & Peterpan 4.5kg je. tp Pokemon tak gemuk,dia tegap.

lagi satu my vet pernah cakap setengah clinic ada buat procedure inject steroid utk gemukkan kucing ke tahap mana kita suka then stop inject kucing tu.isk!! tak beranilah nak cuba.takut karang ada bawa mudarat
aiii main main steroid nieh... memang bahaya...steroid banyak side effect despite benefits dier... sayer bukan kata steroid.. cucuk cucuk pun tak pernah bagi...risau.. sbb steroid ngan sayer tak ngam... dulu sayer kena cucuk2 steroidlah... muka ja gedebom macam kueh pau... badan tak pun...hahahaha....

nak gemuk bagi makanlah... tapi cam my cats semua... bagilah makan 5/6 kali sari pun..timbang dekat 5 kg sekor tapi body semua solid...takder menggelebeh ke...chubby ker...

macam forumer lain cakap..betuilah ikut breed..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #37  
Old 10-14-2009, 11:41 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Macam kucing saya, kucing kampung..bercintalah nak tunggu dia gemok...pasrah je la...yg penting mereka sihat...
Reply With Quote
  #38  
Old 10-14-2009, 11:52 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Kasih, The Star ada ruangan utk kucing dan anjing fortnightly. article tu ditulis oleh Ellyn White. akak pernah beremail dgn minah salleh ni dulu waktu mula2 rescue kucing tp tak tau kewujudan forum kucing. byk jugalah dia bantu akak.kira expert minah ni.

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Amboi berjadual... seronok kucing ko ekk.. personally, I ada kucing yang ada attitude problem.. my boy tak mahu makan kalau tak suap... tapi dah settle sbb tinggal kat dia lebih semnggu tak suap.. memang berat turun sket.. tapi dia tak tahan daulat kot... sekarang nak suap pun tak mahu da... makan sendiri depan muka i lagik.. segala muka dia da buat, muka sedih..muka terkajut..pastue bertenggek tak mahu gerak sbb tak suap.. tapi rasa sayang kat dia kena ga be strict... letak makanan..pastue sembunyi tangan kat belakang pastue cakap sambil tengok mata dia ..."Mama tak mo suap..Boy makan sendiri".. 3 ari cukuplah..dia x tahan daulat..

Last week I ada baca article dalam The Star weekenders ..ke NST,,camtuelah pasal kucing nieh... basically article tue cakap...jaga kucing macam jaga anak... dia akan buat apa yang tuan dia ajar... macam anak jugak.. reaction dia berbalik pada parents...pastue dia nasihatkan ..kalau tak suka atau nak perbetul kittens punya behaviour especially.. dia soha hisss sket pastue angkat tangan sket sbb dat's hows the cat mums disiplinekan anak dia.. kalau dia hiss kat kiter ( which my Bob does bila dia keras kepala).. syer hiss balik and buat yang sama...dia kan tengok muka i pastue blah ke tempat lain... kira kita nieh big mama dia da..so no play play with me... hahahaha Kalau dia baik bagi treats... then segala jadik senang...

p/s aku nieh ornag ke kucieng....compius..hahahaha
Reply With Quote
  #39  
Old 10-14-2009, 11:56 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by June View Post
Kasih, The Star ada ruangan utk kucing dan anjing fortnightly. article tu ditulis oleh Ellyn White. akak pernah beremail dgn minah salleh ni dulu waktu mula2 rescue kucing tp tak tau kewujudan forum kucing. byk jugalah dia bantu akak.kira expert minah ni.
A'ah..dierlah tue..tulis Katz Tale...baca waktu basuh keta ujung minggu lepas kot... tuelah..dia tulis pun cam confident jerk kan..hheheehe dan masuk dek akal jugak..buat terpikir jugak..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #40  
Old 10-15-2009, 09:01 AM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post
erm...kuicng kekadang tengok baka juga angel..
kalo baka jenis besar..besarlah dia..

cuber try bagi makan ayam rebus= protein tinggi..bagus tuk kucing
kalo kucing angel kuat makan= pon akan cepat gemok.
kalo angel neuter lagielah cepat gemok.

just pendapat lin jerk..kucing lin pon ada yang kurus tak gemok...bulu gugur..pas neuter..bulu tumbuh,badan pon dah muler gemok dan sihat.]
hmm btul2...ikut baka..
tp ngau2 ni dh tahap perut dia kempes cm penagih dadah tu...
n bdn pun, dia mmg jnis bdn panjang pny, bkn bdn berisi..
tp ni kurus smpai bleh rase n kira la lekuk2 tulang belakang dia tu..
klu cmtu, consider sehat x utk vaccine?

ye2..sy ada try bg dia ayam rebus kelmarin n smlm..
rite now sy try rotate menu dia sbb kelmarin dia mkn ayam tu, habis..
then semalam xberapa habis n dia bleh mkn kibbles sahaja la plk..
so arini sy bg kibbles gaul ngn ikan bakar plk.. licin..
sedih oo..tuan dia pun xmkn ber'rotate' cmtu..

Last edited by angelicdevil; 10-15-2009 at 09:43 AM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
food, ikan, makan, tak nak

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Jom...Mari Kita Makan Angin...Kemana Saja Penghulu Photos & Diaries 118 09-27-2010 04:42 PM
~My cat makan kena suap.. nurkasih Training & Behavioral Issues 16 09-06-2009 01:33 PM
Bulan n Bintang dah xnak makan...something wrong?? Nana Cats & Kittens 43 11-14-2008 12:54 AM
Apa juadah yang di makan... Penghulu Food & Recipes 276 09-26-2008 05:11 PM


All times are GMT +8. The time now is 12:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.