Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 10-15-2009, 09:13 AM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Deworm tak der kena mengena ngan gemok tak gemok kan.. sbb itu tiap2 2 bulan my vet akan dewormkan.. Vaccine jer lah kot...
ah yess2.. i mean vaccine la.. ada afterwards effect kn?
xde la nk tggu smpai gemok btul bru nk bwk,
tp considering bdn dia as per descripe as above, could it be i kena tggu bdn dia naik sikit n nmpk kuat sikit bru bleh bwk vaccine?
Reply With Quote
  #42  
Old 10-15-2009, 09:38 AM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
ur cat dan kena deworm tak sebelum ni? Kalau belum, saya rasa elok u deworm dulu...cacing dalam perut kucing boleh buat kucing tu kurus....macam kucing saya masa mula2 adopt dulu, asyik muntahkan balik je makanan yang dia makan dan dia so skinny...pegi vet, vet bagitahu sebab cacing...lepas deworm, alhamdulillah. Tak muntah lagi dan semakin berisi... deworm boleh bagi sendiri..tak payah tunggu vet bagi..but make sure u bagitahu vet u dah bagi dewormer masa nak vaccinekan ur cat.

Itu yang saya tahu lah....tunggu forumer lain bagi jawapan pulak...
owhh..so ubat deworm tu kite bleh beli n bg sendiri ke?
dia tablet ekh?
hmm.. ok jgk klu bleh bg dia ubt tu dlu kot2 bleh bantu dia naik bdn sikit so lps tu bleh bwk deworm..
ubt tu bleh beli kt klinik vet gov x?
Reply With Quote
  #43  
Old 10-15-2009, 12:29 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

sebelum u bg sendiri Drontal (ubat deworm) u kena chk dgn vet.Drontal dikasih ikut pd berat kucing.mcm si Pokemon my boboi,6kg kena mkn 1 biji setengah.yg 1.5kg Max mkn 1 biji Drontal je. Klu kat gomen clinic yg di Jalan Cheras tu,sebiji Drontal harga RM6.kat ARA Ampang sebiji RM8.

Quote:
Originally Posted by angelicdevil View Post
owhh..so ubat deworm tu kite bleh beli n bg sendiri ke?
dia tablet ekh?
hmm.. ok jgk klu bleh bg dia ubt tu dlu kot2 bleh bantu dia naik bdn sikit so lps tu bleh bwk deworm..
ubt tu bleh beli kt klinik vet gov x?
Reply With Quote
  #44  
Old 10-15-2009, 12:50 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Dosej Drontal adalah satu (1) tablet utk kucing 4kg. Kalau kucing 2kg, kasi 1/2 biji sahaja, kalau 1kg kasi 1/4 sahaja. Dulu diorang kata anak kucing kena umur 4 bulan baru boleh kasi Drontal, tapi sekarang mereka kata lebih dua bulan pun boleh, tapi saya tak nak kasi anak kucing kurang 4 bulan Drontal sebab saya masih ragu tentang kematangan badan dan especially liver dan kidney anak kucing yg terlalu muda sebab at the end of the day, ubat deworming adalah bahan racun. Cat Owner Vet Handbook yg kata, dan buku juga kata kalau kucing tak sihat, jangan kasi ubat cacing, tunggu sihat dulu ... dan jangan terlebih makan, kena ikut berat badan ngam-ngam, bukan jenis the more the better.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #45  
Old 10-15-2009, 12:51 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Ur cat dengan u dah berapa lama dah....?

Apa yang saya belajar daripada sini ialah:
General rule nya;
Tunggu dalam masa 2 minggu after adopt/beli/boarding. Then baru u bawak g vet untuk vaccinekan. Unless, ur cat ada masaalah yang perlu rawatan segera.

Yang lain tu macam nak bagi dewormer, u boleh bagi sendiri tapi make sure tanya dulu macam mana nak bagi sebab certain body weight ada certain portion of pill yg u kena bagi....dewormer tu ada dalam tablet dan syrup. Biasanya yang syrup bagi kat kitten umur berapa entah dah lufer. Penting u kena bagitahu umur ur cat dan body weight nye....dewormer tu penting untuk dia buang cacing so bila dia makan, nutrient tak di makan oleh cacing. As u said b4, kan dia diberi makan ikan kan...? So may be la ada cacing...sebab tu dia kurus...Tapi kalau ur cat dah lama dengan u, it's about time ur cat di vaccine & dewormkan...

Pasal nak dia gemok sikit tu, I rasa ur cat tak de masaalah selera makan. I rasa fussy je. I suggest u tackle jenis apa ur cat kena makan...macam forumer lain suggest tu boleh la u apply. Vaccine & dewormer tu dak de kena mengena nak gemokkan ur cat just untuk ur cat jadi healthy dan kuat immune system.
Reply With Quote
  #46  
Old 10-15-2009, 01:04 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

good luck
Reply With Quote
  #47  
Old 10-15-2009, 02:37 PM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

oh ok..cmtu ekh.. thnx june n furkid 4 da info..

kuntum; ngau2 dah dok ngn ktorg dlm 5 bulan gitu..
dh penah bwk vet @ klinik gov cheras tu sbb dia penah demam dulu..
teruk jgk sbb tekak dia pun bengkak so xbleh nk menelam..
siap msuk air la mcm org..

nurse tu pun mmg dh ckp lg 1-2 mggu bwk dia smula utk vaccine n deworm..
tp xterbawak2..
ni dh ada gap sikit nk bwk dia, dia plk kerempeng cmtu..
start dr dia nk mengawan season lepas tu la bdn dia trun..
pastu makin trun..
Reply With Quote
  #48  
Old 10-15-2009, 03:12 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

Ur cat tak de sakit2 ke? Demam, muntah diarhea...? Sebab kalau nak vaccine & deworm kan ur cat, dia kena sihat. Macam Kak June & Furkids cakap.

BTW, kalau tak silap, kalau musim mengawan, kucing tak berapa nak makan sangat. Ni yang I perati la...

So how's ur cat sekarang? Masih mogok lapar lagi ke? U dah try kandangkan dia tak? Dalam masa 2 hari kena kandang, baisanya, makan la dia kibbles tu...

Cuba..cuba..jgn putus asa..
Reply With Quote
  #49  
Old 10-16-2009, 09:13 AM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

stakat ni xde la..
mmg.. i pun mmg perasan sgt la time dia mengawan, xmkn.. pasal xbalik umh langsung!
pggil nama dia pun, dia pndang, pastu dia blah kejar awek dia.. hmpeh tol..
ee..smpai xingt makan la kemaruknye becintee
tp rite now musin mengawan dh abes kn.. so dia dh waras la..
cuma aritu dia wt angin xmo makan.. tu yg i pun naik hangin..

report of da day :
past 2-3 ari ni, i try bg dia mix ikan/ayam microwave-roasted..
kelmarin gaul kibbles dia ngn ayam bakar, dia mkn...
smlm ikan bakar plk..
huihh siap bertmbah la 2 kali makan..
pstu pagi ni, gaul kibbles dia ngn ayam bakar lg,
dia xmo mkn plk..
xtau la dia kenyang or xkena ngn "selera of da day" dia..

lum try tahap kandang lg.. sbb tgok dia mkn jgk la 2-3 arini..
lg 1, risau jgk klu kndang n tinggalkan dia time g kj,
kot2 nnt ada org dtg fogging (sembur nyamuk) ke..
xpasal2 i dapat gelaran pembunuh plk...
kt flat ni, biasa... xde bg warning ke ape ke, tau2 sembur je..
Reply With Quote
  #50  
Old 10-16-2009, 04:47 PM
croomaniac croomaniac is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kota Damansara
Posts: 53
Rep Power: 10
croomaniac is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

I pon pening jugak nak bagi GaGa I makan... At first sebab dia masih kitten and baru cerai susu, I bagi makan Wet Food (Tuna), and susu formula..

Then later I tukar˛ wet food jugak, sebab dia memilih.. i dah try Tuna Whiskas, RM1.20 Whiskas, Tuna in the tin Friskies, Friskies Kitten, Evo (apa perisa ntah), Fancy Feast, sampai wife I dah naik muak dengan segala try and error I..

Kibbles I beli Black Wood Kitten and RC Kitten..

At first dia hanya favour Tuna, then oleh sebab wet food tak elok (nanti jadi wet food seeker only) so at first I campurkan kibbles sikit.. mmg berat hati bila tengok dia hanya pilih wet food aja and not the kibbles, but you shall not give up yet..

Yang dia tak makan you buang, buat lagi yang baru.. Repeat again..

Then sikit˛ dia start makan, and I sikitkan jumlah wet food y i bagi.. and then now (after 2 weeks of training) GaGa dah start makan kibbles only.. I dah tak bagi wet food dah.. I now bagi dia RC + BW.. Seems like dia prefer RC (sebab kalau ada balance, i tgk hanya BW saja), but still I campurkan aja 2-2 tuh.. Sometimes, mmg licin je I tgk feeding bowl dia tu..

And for better attitude training, never give them what you are currently eating.. biar dia cari makanan dia kat tempat dia makan aja.. In my case, sebelah peti sejuk.. so nanti masa you guys lunch/dinner ke, die tak kaco
Reply With Quote
  #51  
Old 10-17-2009, 05:29 AM
nazlin6381's Avatar
nazlin6381 nazlin6381 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 19
Rep Power: 0
nazlin6381 is on a distinguished road
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

susah klu dpt anak bulus yg memilih n mogok tak mau makan...
mcm my BABY...soooo DIVAAAAA...
mcm2 cara i buat...tukarkn makanan la...kandangkn la...mbebel kt dia...buat xfaham je bila dia mgeow (mbebel)...
thanks god skrg dh ok...
cuma klu kibbles tu dh lemau sikit pun jgn harap dia nak mkn...
skrg i bg dia mkn orijen + blackwood...tp dia lebih suka blackwood...
sometime i bg dia canned food...
jgn diikut sgt perangai diva diorg tu...bkn je buat kopak $$$ bila takmo mkn makanan yg dibeli tp buat kita risau...
Reply With Quote
  #52  
Old 10-17-2009, 07:00 PM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 11
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!!

huuu btul la syusyah... syusyah hati pun ye..
tula i pun dh menyelit tumpang order blckwood dr kak felix tu..
nk try kasik dia, tgok cmne..
lg 1 sbb yakin skit coz brand tu rmai otaimer forumer sini pkai..

klu ok, bleh continue order..
hopefully sgt la dia nk n nk lg n lg
__________________
...true LOVE is not LOVIng a PERFECT person, but LOVIng an imPERFECT person PERFECTly...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
food, ikan, makan, tak nak

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Jom...Mari Kita Makan Angin...Kemana Saja Penghulu Photos & Diaries 118 09-27-2010 04:42 PM
~My cat makan kena suap.. nurkasih Training & Behavioral Issues 16 09-06-2009 01:33 PM
Bulan n Bintang dah xnak makan...something wrong?? Nana Cats & Kittens 43 11-14-2008 12:54 AM
Apa juadah yang di makan... Penghulu Food & Recipes 276 09-26-2008 05:11 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.