Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-25-2010, 07:38 AM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Question macam mana nak dapat cert.2 untuk kucing?

ign nak tahu mcm mane nak dptkan cert untuk kucing..
selalu jugak wonder sama ada dpt dr vet ke or perlu apply..
anyone leh tlg explain??
(baru lagi dlm bela2 kucing yg berbaka ni..)
Reply With Quote
  #2  
Old 04-25-2010, 12:03 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 12
Zarul is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

Quote:
Originally Posted by GarfieldNana View Post
ign nak tahu mcm mane nak dptkan cert untuk kucing..
selalu jugak wonder sama ada dpt dr vet ke or perlu apply..
anyone leh tlg explain??
(baru lagi dlm bela2 kucing yg berbaka ni..)
dari previous owner/breeder of the cat.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-25-2010, 03:23 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

oww.. ok.. wat about the kittens later??
sory la kalau bnyk sngt soalan..
Reply With Quote
  #4  
Old 04-25-2010, 09:10 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 10
Fareen is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

Garfield,
Parents kucing u ni registered dengan Feline registrar yg mana? CFA, Fife or Tica? Which cattery did u buy it from? To get the cert, breeder/cattery tu yg kena buatkan utk u. Kalau kitten u tu u beli intact (belum dikasi), u can only breed the cat with another pedigree (of the same breed-depends on what ur breed is) to be eligable to get certs for ur kittens.Utk register ur kittens u kena Ada cattery dulu yg diregister dgn feline registrar yg sama dgn parents kucing u. tapi if u x de experience breeding, tak payahlah breed ur cats. simpan jadi pet sudahlah.
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #5  
Old 04-25-2010, 11:35 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 12
Zarul is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

u beli cat tu dari petshop ke breeder ke?
Reply With Quote
  #6  
Old 04-27-2010, 07:58 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

kak fareen:: sy just nak tnye je.. ign tahu.. yela pepatah mlyu pun ade ckp kan mls btnye sesat jln

en zarul :: my dad beli dr owner dy sbb kwn my dad tu urgent nak let go..

btw,sory late reply ekk..
Reply With Quote
  #7  
Old 04-27-2010, 08:50 PM
mctabbywhite_exo mctabbywhite_exo is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 50
Rep Power: 11
mctabbywhite_exo is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

Quote:
Originally Posted by GarfieldNana View Post
kak fareen:: sy just nak tnye je.. ign tahu.. yela pepatah mlyu pun ade ckp kan mls btnye sesat jln

en zarul :: my dad beli dr owner dy sbb kwn my dad tu urgent nak let go..

btw,sory late reply ekk..

Klu previous owner tu dulu pembiak kucing berdaftar samada dibawah CFA, FiFe, Tica, etc.., dan kucing2 yang dibiakkan oleh dia berdaftar (pedigree), then anak kucing yang lahir dari ibubapa yang berdaftar, baru boleh didaftarkan. Contoh:

Ibu Kucing (berdaftar) x Bapa Kucing (berdaftar) = Anak (boleh didaftarkan)

Ibu Kucing (berdaftar) x Bapa Kucing (TIDAK berdaftar) = Anak (TIDAK boleh didaftarkan)

Ibu Kucing (TIDAK berdaftar) x Bapa Kucing (TIDAK berdaftar) = Anak (TIDAK boleh didaftarkan).

So, untuk mendapatkan kucing yang berdaftar, u kena dapatkan dari pembiak yang berdaftar. Kucing2 yang berdaftar ni adalah dari keturunannya. Semua nenek moyang kucing tu mestilah berdaftar, baru kucing tu boleh didaftarkan.

Harap paham la yer, bnyak sgat perkataan 'daftar'.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-27-2010, 08:57 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Talking Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?


ok..
skrg faham sgt2..
thanks ye bagi info tu..
sbb selalu tgk cats for sale ada yg letak ada cert..
and previous owner to my cat ni pulak ckp yg my cat ni ada cert nye..
tu yg cam blurr sikit sbb sebelum ni sy bela kucing biasa je..
Reply With Quote
  #9  
Old 04-27-2010, 09:52 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 12
Zarul is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

Quote:
Originally Posted by GarfieldNana View Post

ok..
skrg faham sgt2..
thanks ye bagi info tu..
sbb selalu tgk cats for sale ada yg letak ada cert..
and previous owner to my cat ni pulak ckp yg my cat ni ada cert nye..
tu yg cam blurr sikit sbb sebelum ni sy bela kucing biasa je..
why dont u ask the previous owner.....dia dah jual kucing tu so cert tu sepatutnya dah tak berguna kepada dia....why tak bg sekali dgn kucing tu...
Reply With Quote
  #10  
Old 04-27-2010, 10:31 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 10
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

betul cakap cikgu zarul tu,tanya lah owner sebelum nye,kalau betul ada certificate,mane die punye certificate..
Reply With Quote
  #11  
Old 04-28-2010, 03:30 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

dah tnye dah tp owner tu tak jwb phone..
mgkin sibuk jaga isteri atau anak2 dy kot..
sbb dy jual pun wife dy nak bersalin..
Reply With Quote
  #12  
Old 04-28-2010, 03:31 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 10
Fareen is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

Quote:
Originally Posted by GarfieldNana View Post
dah tnye dah tp owner tu tak jwb phone..
mgkin sibuk jaga isteri atau anak2 dy kot..
sbb dy jual pun wife dy nak bersalin..
kucing jenis apa yang awak beli ni?
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #13  
Old 04-28-2010, 03:32 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

male persian..
Reply With Quote
  #14  
Old 04-29-2010, 07:48 AM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 12
Zarul is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

popst la gambar...nak tengok
Reply With Quote
  #15  
Old 05-01-2010, 02:35 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
popst la gambar...nak tengok


ni garfield.. dah adult cat but the body size makes him look young.. hehe

sory la gambar nye tak clear sangat..

background tu ignore kan la ekk?? hee
Reply With Quote
  #16  
Old 05-01-2010, 03:26 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 10
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

sah2 mmg takde certificate....takkan la kawan ayah u tipu plak ek?sy rasa mungkin certificate yg die maksudkan tu,kad vaksin kot...btw,brp ur dad beli?
Reply With Quote
  #17  
Old 05-01-2010, 06:15 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

rasanya mmg dy tipu la..
semalam my dad bawak kucing tu g vet da problem ckit ..
then.. my dad found out yang sebenarnya kucing tu umur dia dah 6 tahun..

tapi xpe la asalkan sihat..
my dad beli RM300 je.. murah kan?? sebab dia memang urgent sangat2 nak jual masa tu..
Reply With Quote
  #18  
Old 05-01-2010, 06:31 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 10
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

owh,kalau rm300 ok la,mmg murah sgt la tu,biasa kalau org jual pun,dekat 500-600 gak la..janji comel dan sihat,ada certificate or takde certificate,tu belakang kira.janji kita dapat bagi yang terbaik....mmg berbaloi sebb ur cat pun nampak gebu,sesuai dijadikan kekabu bantal,sekali peluk terus tertido
Reply With Quote
  #19  
Old 05-01-2010, 07:27 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
owh,kalau rm300 ok la,mmg murah sgt la tu,biasa kalau org jual pun,dekat 500-600 gak la..janji comel dan sihat,ada certificate or takde certificate,tu belakang kira.janji kita dapat bagi yang terbaik....mmg berbaloi sebb ur cat pun nampak gebu,sesuai dijadikan kekabu bantal,sekali peluk terus tertido
hehe
asalkan comel and sihat.. xde cert pun xkisah kan ??

sbnrnya garfield ni ikut mood.. kalau dia nak manja2.. kita bawak tido dia ikut skali tido..

tapi kalau mood dia hyper.. lepas je keluar dari pintu bilek, terus hilang..
kdg2 xlarat jugak nak mengejar dia ni.. hehe
Reply With Quote
  #20  
Old 08-08-2010, 01:55 AM
rufusqueen rufusqueen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 2
Rep Power: 0
rufusqueen is on a distinguished road
Default Re: cmne nak dpt cert.2 untuk kucing?

Salam,

Hmm.. saya ahli baru kat sini.. saya ade beli kucing pedigree.. overseas.. registered under WCF. Breeder tu kasi skali pedigree cert die and letak nama saya as the owner of the kittens. Tapi kat malaysia saya carik2 takde pun wcf?. Camne nak register kat malaysia..nanti anak anak die nanti camne? Sayangnye kalau nak let go pedigree diorang. TOlong saya.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
macam mana nak bawak kucing pindah?... shahampang Cats & Kittens 36 01-28-2011 01:09 AM
macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan izwanbest Health, Disease & Diet 15 09-22-2010 09:52 PM
Macam mana nak tau kucing serasi ke tak? afzaa Training & Behavioral Issues 6 08-07-2010 02:26 PM
macam mana nk tukar makanan kucing? Nur_illiyana Cats & Kittens 7 04-10-2010 11:09 AM
macam mana taknak bg kucing lari fathin Cats & Kittens 9 12-13-2009 05:26 PM


All times are GMT +8. The time now is 12:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.