Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > Rescuers & Fosterers

Rescuers & Fosterers For rescuers and fosterers, the true heroes of PetFinder.my

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-01-2010, 12:46 AM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 11
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Exclamation Another kitten need help

Salam 1 Malaysia,

Udah lama saya tak menjenguk forum ni.. harap semua abang2 dan kakak2 serta adik2 dalam keadaan sihat sejahtera.
Saya ada masalah negara yang sangat berat, sebentar tadi, masa balik kerja saya rescue seekor anak kucin berusia dalam lebih kurang 3 minggu kot. Anak kucing ni terperosok di celah saluran air, badan nya sangat lemah, basah akibar hujan dan tak de ibu kucing kelihatan di samping nya.
Saya kesian kan dia maka saya bawak naik atas. Setelah saya lap2 dengan air suam, letak dia atas tapak tangan sambil tengok Showdown (selingan: Wakaka Crew sangat best) dan beberapa rancangan tv yang lain, dia nampak semakin segar dan mula berjalan. Perut dia nampak kembung maka saya dah sapukan minyak Yu Yi Limau tu. Saya jugak ada suapkan air suam sikit kat dia.
Masalah terbesar saya ialah saya tak boleh bela kitten tu lama-lama. Paling lama boleh saya bela sehingga esok. Sekarang saya agak kerap travel dan few days from now saya akan outstation selama seminggu. Kerja saya sekarang pon menjadikan saya sampai rumah paling awal time Buletin Utama.
Sekarang anak kucin tu (saya namakan dia Adam buat temp) sedang nyenyak tidor dalam kotak dia. Saya dah letakkan sebotol air suam bagi dia haba sikit. Tapi saya risaukan esok hari neh, tak tau nak buat apa.. huaaaaa....

Forumer please really need help.. If tak de choice saya rs saya akan letakkan kembali Adam kat downstairs tempat saya jumpa dia tadi. Dengan harapan ibu anak kucing ni carik dan bela dia balik, atau ada manusia yang berhati mulia sanggup membela nya. Betul-betul buntu neh tak tau nak buat apa..

Saya tinggal di Putrajaya Precint 11

Terima kasih kawan-kawan!
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
  #2  
Old 07-01-2010, 09:15 AM
daliainie's Avatar
daliainie daliainie is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 10
Rep Power: 0
daliainie is on a distinguished road
Default Re: Another kitten need help

Adess.. siannya Adamm.. harap2 sihat la hendaknyaa.. i/allah ada member2 PF yg berdekatan jga Adam nnt..

Dalia duduk johor la farah.. kalau duduk dekat bulih je amikk.. kat umah ni pon ada 3 dah stray yg kita jga, semua nakal2 .

btw, sbb farah da jaga kucing tu n mandikan dia apa semua~~ sesetengah org tu, biarkan ajee..
Reply With Quote
  #3  
Old 07-01-2010, 09:41 AM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 11
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Another kitten need help

Dalianie,

Terima kasih of your concern. Sekarang anak kucing tu saya letak kat bawah balik, dengan harapan guard bole tolong carikan ibu nya. Saya pon da pesan kat guard tu suruh feed dia dengan air.
Malam karang saya balik rumah hopefully dengar good news dr guard tersebut.

But still hoping if ada ibu susuan yang available.
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
  #4  
Old 07-01-2010, 09:48 AM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 10
Baby is on a distinguished road
Default Re: Another kitten need help

Quote:
Originally Posted by farahnm View Post
Salam 1 Malaysia,

Udah lama saya tak menjenguk forum ni.. harap semua abang2 dan kakak2 serta adik2 dalam keadaan sihat sejahtera.
Saya ada masalah negara yang sangat berat, sebentar tadi, masa balik kerja saya rescue seekor anak kucin berusia dalam lebih kurang 3 minggu kot. Anak kucing ni terperosok di celah saluran air, badan nya sangat lemah, basah akibar hujan dan tak de ibu kucing kelihatan di samping nya.
Saya kesian kan dia maka saya bawak naik atas. Setelah saya lap2 dengan air suam, letak dia atas tapak tangan sambil tengok Showdown (selingan: Wakaka Crew sangat best) dan beberapa rancangan tv yang lain, dia nampak semakin segar dan mula berjalan. Perut dia nampak kembung maka saya dah sapukan minyak Yu Yi Limau tu. Saya jugak ada suapkan air suam sikit kat dia.
Masalah terbesar saya ialah saya tak boleh bela kitten tu lama-lama. Paling lama boleh saya bela sehingga esok. Sekarang saya agak kerap travel dan few days from now saya akan outstation selama seminggu. Kerja saya sekarang pon menjadikan saya sampai rumah paling awal time Buletin Utama.
Sekarang anak kucin tu (saya namakan dia Adam buat temp) sedang nyenyak tidor dalam kotak dia. Saya dah letakkan sebotol air suam bagi dia haba sikit. Tapi saya risaukan esok hari neh, tak tau nak buat apa.. huaaaaa....

Forumer please really need help.. If tak de choice saya rs saya akan letakkan kembali Adam kat downstairs tempat saya jumpa dia tadi. Dengan harapan ibu anak kucing ni carik dan bela dia balik, atau ada manusia yang berhati mulia sanggup membela nya. Betul-betul buntu neh tak tau nak buat apa..

Saya tinggal di Putrajaya Precint 11

Terima kasih kawan-kawan!
Ala.. Kesiannya.. Hope adam ok n cpt2 dapat family baru..

P/s: apa kata farah masukkan gambar adam kat sini..;-)
Reply With Quote
  #5  
Old 07-01-2010, 10:16 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Another kitten need help

aduhai kesiannya kitten tue.


lin pon duk putrajaya
tapie kat rumah pon dah ada 12 ekor..tak boleh nak ambil lagie sbb tempat dah penuh...kesemua kucing lin masuk cage.
lin pon ada kucing yang lin rescue tapie masih tak jumpa lagie adopter yang sesuai.
aduhai...semoga ada yang boleh yang tolong.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-01-2010, 10:26 AM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 11
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Another kitten need help

Thanks Baby and Lin, no worries really understand your concern.

Ni dia si Adam tomey... haih kalo lah saya surirumah sepenuh masa yang tak perlu bekerja suda pasti saya membela Adam dengan penuh kasih sayang.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC00311.jpg
Views:	77
Size:	71.7 KB
ID:	9587  
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
  #7  
Old 07-01-2010, 10:47 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Another kitten need help

alahai..
comelnya adam...masih kecil lagie.
keadaan dia sekarang macamna yerk.
tak sampai hati pula tengok dia macam tue.
masih sangat kecil untuk dia berdikari.

macam nielah.
lin tolong jagakan untuk sementara waktu.
tak sampai atie sangat dia menjerit2, kelaparan, kesejukan jika ditinggalkan.
farah..kita ym @ pm..lin nak bagi alamat n no.telefon.
nnatie pas kijer boleh kita jumpa.
meruntun atie nie tengok adam tue..kesian sangat.


kawan-kawan.
kita sama-sama mencari adopter yang sesuai untuk adam.


tapie..jika ada diantara kamu yang punya ibu kucing.
pohon ambil kucing ini.
anak kucing ini masih perlu susu ibu untuk antibody.
aduhai kesiannya.
tak dapat bayangkan dia menyondol2 badan untuk memohon setitis air susuan.

Last edited by linda_gamble; 07-01-2010 at 10:55 AM.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-01-2010, 11:21 AM
Angelsoo's Avatar
Angelsoo Angelsoo is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Location: near Subang Jaya
Posts: 47
Rep Power: 0
Angelsoo is on a distinguished road
Default Re: Another kitten need help

Hi, I blh adopt Adam. Pls telepon I @ 012-2255831 and u can find out more bout my cat experience. I stay kat Shah Alam.

TQ
Reply With Quote
  #9  
Old 07-01-2010, 11:23 AM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 11
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Another kitten need help

Hi kawan-kawan,

Good news sekarang seems sudah nampak cahaya. One of my friend had offered me ibu kucing nya untuk dijadikan ibu susuan. That ibu kucing is in PD. So saya kena take care of him up till Saturday, because she will only going back to PD on Saturday. Sementara itu, saya akan cuba sedaya upaya untuk menjaga Adam sehingga hari Sabtu.
Jap lagi nak kena keluar pi beli susu kucing. Hopefully sehingga saya balik rumah nanti Adam masih survive.

Thanks kawan-kawan
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
  #10  
Old 07-01-2010, 11:29 AM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 10
Baby is on a distinguished road
Default Re: Another kitten need help

Quote:
Originally Posted by farahnm View Post
Thanks Baby and Lin, no worries really understand your concern.

Ni dia si Adam tomey... haih kalo lah saya surirumah sepenuh masa yang tak perlu bekerja suda pasti saya membela Adam dengan penuh kasih sayang.
Ala.. Comelnya dia.. Kesian kalau biarkan mcam tu je..
Reply With Quote
  #11  
Old 07-01-2010, 11:49 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Another kitten need help

Quote:
Originally Posted by farahnm View Post
Hi kawan-kawan,

Good news sekarang seems sudah nampak cahaya. One of my friend had offered me ibu kucing nya untuk dijadikan ibu susuan. That ibu kucing is in PD. So saya kena take care of him up till Saturday, because she will only going back to PD on Saturday. Sementara itu, saya akan cuba sedaya upaya untuk menjaga Adam sehingga hari Sabtu.
Jap lagi nak kena keluar pi beli susu kucing. Hopefully sehingga saya balik rumah nanti Adam masih survive.

Thanks kawan-kawan
alhamdulillah.
Reply With Quote
  #12  
Old 07-01-2010, 05:32 PM
Angelsoo's Avatar
Angelsoo Angelsoo is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Location: near Subang Jaya
Posts: 47
Rep Power: 0
Angelsoo is on a distinguished road
Default Re: Another kitten need help

{happyAnother happy ending!
Reply With Quote
  #13  
Old 07-01-2010, 11:01 PM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 11
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Another kitten need help

Quote:
Originally Posted by Angelsoo View Post
{happyAnother happy ending!
Thanks Angel! Nice talking to you this afternoon.
I found Adam's real mom and that was really great ending.
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
anak kucing

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer? motec Training & Behavioral Issues 65 06-23-2011 03:27 PM
Kitten Food for Kittens Give Your Little Kitten the Right Start for Growth and Development ashleywong Health, Disease & Diet 0 10-14-2008 11:04 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.