Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-18-2010, 10:04 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 11
luvnett is on a distinguished road
Question Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

Nak tanya sikit, makanan apa yang paling bagus untuk si ibu kucing yang baru melahirkan dan menyusukan anak? Coz ada sekor ibu kucing ni datang n beranak kat umah saya.. kat umah saya dah ada sekor anak kucing so boleh ke saya bagi royal canin kitten saya kat ibu kucing 2? cukup ke zat yang ibu kucing tu perlukan?
Reply With Quote
  #2  
Old 02-19-2010, 12:22 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

Betol la tu..untuk ibu kucing yg mengandung dan menyusukan anak, sangatla sesuai bagi makan kitten. Tak kira brand apa asalkan makanan tu untuk kitten...Royal Canin lagi bagus...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #3  
Old 02-22-2010, 04:55 PM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 12
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

any suggestion to boost up her milk???

My mama kitten look so thin...even noor bg dia mkn ayam rebus...kesian plak tgk dia???skang ni noor bg mkn RC32 and ayam rebus...
Reply With Quote
  #4  
Old 02-22-2010, 06:58 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

Sepatutnya bagi kucing yang mengandung & lactating, amatlah sesuai bagi makanan kitten. If u bagi RC...give her RC Kitten 36...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #5  
Old 02-22-2010, 10:00 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 11
luvnett is on a distinguished road
Default Re: Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

Thanks, kuntum.

Selain makanan utk kitten's, apa lagi ye yang sesuai utk kucing yg tengah menyusukan anak? Sapa2 ada pengalaman bleh lah kongsi ye..

lagi kan nak tanya lah, sy ada sekor kitten ni, umur dlm 4 ke 5 bulan cam 2.. masalahnya kitten ni ringan sangat, susah sekali nak bagi dia mkn.. macam mana ye?
Reply With Quote
  #6  
Old 02-23-2010, 01:11 PM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 12
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

Noor bg gak mknan kitten kat mama Linnie...noor bg BW kitten...so skang ni budget mmg larila...sebab kena bagi Mama Linnie mknan yg berkhasiat - Ayam rebus, RC32 and BW kitten...tapi dia mmg sekeping...risaula. Takut susu tak byk...nnti baby dia tak cukup zat...baby byk plak tu...5 ekor.isk...any other suggestion?
Reply With Quote
  #7  
Old 02-23-2010, 01:33 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

Quote:
Originally Posted by noor22710 View Post
Noor bg gak mknan kitten kat mama Linnie...noor bg BW kitten...so skang ni budget mmg larila...sebab kena bagi Mama Linnie mknan yg berkhasiat - Ayam rebus, RC32 and BW kitten...tapi dia mmg sekeping...risaula. Takut susu tak byk...nnti baby dia tak cukup zat...baby byk plak tu...5 ekor.isk...any other suggestion?
Ibu kucing yang menyusukan anak emmang kurus noor. Lagi2 la kalau litter dia banyak...Sebab tu makanan terbaik untuk dia adalah makanan kitten sebab banyak protein. Lepas ni bagi je makanan kitten dan ayam rebus okay la tu...lain la kalau ibu kucing tu nampak sakit, tak nak makan...kalau amcma tu kena g vet la...kalau tak nanti anak2 dia pun tak sihat...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #8  
Old 02-23-2010, 01:38 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

betul tu Kuntum.pasal tu klu blh ibu kuicng jgn bg limit dia mkn.free flow.biar dia cukup khasiat.

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Ibu kucing yang menyusukan anak emmang kurus noor. Lagi2 la kalau litter dia banyak...Sebab tu makanan terbaik untuk dia adalah makanan kitten sebab banyak protein. Lepas ni bagi je makanan kitten dan ayam rebus okay la tu...lain la kalau ibu kucing tu nampak sakit, tak nak makan...kalau amcma tu kena g vet la...kalau tak nanti anak2 dia pun tak sihat...
Reply With Quote
  #9  
Old 02-23-2010, 01:41 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
Thanks, kuntum.

Selain makanan utk kitten's, apa lagi ye yang sesuai utk kucing yg tengah menyusukan anak? Sapa2 ada pengalaman bleh lah kongsi ye..

lagi kan nak tanya lah, sy ada sekor kitten ni, umur dlm 4 ke 5 bulan cam 2.. masalahnya kitten ni ringan sangat, susah sekali nak bagi dia mkn.. macam mana ye?
Selain makanan kitten, ayam rebus...supplements macam nutripet dan kitzyme..tapi hati2 nak bagi supplements untuk ibu2 kucing yang lactating...sebelum bagi supplements mintak advice vet dulu...

Kitten tu kena boost selera dia...try bagi ayam rebus dgn air nya sekali. Selain tu, try bagi nutipet. Saya selalu syringekan masuk dalam mulut kucing kalau dia tak nak...nutripet elok untuk naikkan selera makan dia...

Itu apa yang saya pernah buat dan Alhamdulillah berjaya. Tapi kalau kitten tu still tak nak makan dan nampak sakit, mungkin ada blister or ulser dlm mulut dia. Maklumlah musim panas ni...kalau macam tu, kena g vet la.
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #10  
Old 02-23-2010, 03:35 PM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 12
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

Tima kasih byk2...

noor akan trus bg BW kitten dgn ayam rebus kat mama Linnie...bukan apa...risau plak bila tgk dia so skinny...tapi dia mkn ok especially kalo bagi ayam rebus atau RC...
Reply With Quote
  #11  
Old 02-23-2010, 03:44 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

Quote:
Originally Posted by noor22710 View Post
Tima kasih byk2...

noor akan trus bg BW kitten dgn ayam rebus kat mama Linnie...bukan apa...risau plak bila tgk dia so skinny...tapi dia mkn ok especially kalo bagi ayam rebus atau RC...
Kalau dia suka RC why not bagi RC kitten 36 je... dia ok tak makan BW kitten?Kalau dia ok dgn BW, so, stick to it la..
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #12  
Old 02-23-2010, 04:05 PM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 12
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing

Tgk gaya cam lebih selera mkn RC...tu ingat nak abiskan stock BW Kitten...pastu bg RC kitten plak...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
makanan kucing mane yang bagus untuk kitten? bardaziz Health, Disease & Diet 67 12-03-2012 04:56 PM
Kucing untuk Adoption abgraldo Cat TV and Photos 11 09-01-2011 03:33 PM
Beza makanan ori packing ngan repacking??? Eichik Health, Disease & Diet 28 07-29-2011 12:09 PM
Makanan Yang Sesuai Untuk Kitten Yong Katana Ashica Cats & Kittens 48 07-17-2009 11:55 AM
Umur sesuai kembiri??? Bond_mie Health, Disease & Diet 48 06-17-2009 12:24 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.