Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-09-2010, 02:55 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default macam mana nk tukar makanan kucing?

hi all,

sy org baru kt sini tp dh lama menjadi pembaca setia forum ni..
ada kawan sy nk kasi kucing, ibu dan anak yg sedang menyusu..
kawan sy cakap dia kasi ikan rebus tiap2 hari ntk ibu kucing tu.. ibu kucing tu tak suka makan kibbles.. kadang2 dia kasi wetfood.. tp sy rasa agak xsesuai diberi ikan rebus, jadi macam mana sy nk tukar selera ibu kucing tu?? sebab dia masih menyusukan anaknya..

and satu lagi soalan, umur berapa kitten dh boleh start makan kibbles?

sy ni dh lama tak bela kucing.. baru nk start bela balik..
Reply With Quote
  #2  
Old 04-09-2010, 03:21 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 13
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: macam mana nk tukar makanan kucing?

hai iliyana.
member nak kasik kucing...seronoknya.
meriahlah umah nantie.

1) kucing kallo dah start makan ikan rebus amik masa sket nak bagi makan kibles..mungkin iliyana boleh campurkan wetfood ngan kibbles utk tempoh tertentu...nantie mungkin lelama dia akan boleh terima.
kalo tukar mendadak..mungkin dia tak nak makan.

2) kitten umo 3 bulan dah boleh start makan kibbles.
bagi jenama royal canin baby cat..kalo iams atau blackwood takut keras.

selamat membela kucing iliyana.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-09-2010, 03:40 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: macam mana nk tukar makanan kucing?

thanks Linda..

tak sabar sgt nk g ambil kucing tu ptg nie.. tak leh buat keje dh kt opis nie..
dh lama tak bela kucing.. dulu masa tinggal ngn parent mmg meriah la umah ngn anak2 bulus..
sekarang dh kawen n tinggal rumah sendiri, baru la nk start bela balik..

yana plan nk kasi Blackwood kt diorg sebab byk org komen if kasi blackwood nt poo diorg tak bau sgt.. hubby dh warning, tak nk umah berbau..

so, boleh kan if yana rendam kibbles tu dlm air ntk kitten ?
Reply With Quote
  #4  
Old 04-09-2010, 03:49 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 11
luvnett is on a distinguished road
Default Re: macam mana nk tukar makanan kucing?

adeh.. susah la kalau kucing dah mkn ikan rebus.. mesti ambil masa nak bagi kibbles.. apa kata mula2.. you hancurkan kibbles 2 pas 2 gaul kan bersama2 ikan rebus.. if you xhancurkan I takut dia akan mkn ikan je and akan tinggal kan semua kibbles 2..

ank kucing I umur sebulan setengah pun dah start mkn kibbles but kibbles 2 I rendamkan dalam air bagi kembang.. tapi kalau baru mula belajar mkn 2 dia just mkn sikit2 je.. macam ambil rasa gitu..
Reply With Quote
  #5  
Old 04-09-2010, 05:05 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: macam mana nk tukar makanan kucing?

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
adeh.. susah la kalau kucing dah mkn ikan rebus.. mesti ambil masa nak bagi kibbles.. apa kata mula2.. you hancurkan kibbles 2 pas 2 gaul kan bersama2 ikan rebus.. if you xhancurkan I takut dia akan mkn ikan je and akan tinggal kan semua kibbles 2..

ank kucing I umur sebulan setengah pun dah start mkn kibbles but kibbles 2 I rendamkan dalam air bagi kembang.. tapi kalau baru mula belajar mkn 2 dia just mkn sikit2 je.. macam ambil rasa gitu..
Setuju sangat dgn luvnett..

u try campurkan kibbles dlm ikan rebus tu macma luvnett suggest kan tu..

A'ah..betol2...anak kucing umur sebulan dah boleh makan kibbles dah...macam saya, saya, bagi RC Babycat 34 tapi tumbuk sikit supaya dia boleh makan...lelama bila umur dah 2 bulan tak payah la tumbuk lagi...kalau u nak bagi kibbles lain macam blackwood pun boleh, tumbuk sikit atau u rendam sikit dgn air...pastikan fresh water is alwayz available untuk dia minum...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #6  
Old 04-09-2010, 10:00 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default macam mana nk tukar makanan kucing?

Nuriliyana,klu suami dah bg warning rmh tak blh bau lbh baik bincang betul2 dgn suami.walaupun mkn apa jenis kibbles/cat food,najis tetap bau.nak kata tak berbau langsung tu tak blh coz yg namanya najis mesti ada bau semacam.tp mcm mana Nuriliyana mengurangkan bau yg kurang menyenangkan tu byk caranya. ada setengah org tak blh terima langsung ada bau2 mcm tu kat rmh.so bincang elok2 dgn suami dulu.takutnya bila dah amik kucing,dia tak blh tolerate langsung dgn bau bauan ni,terpaksa kcing tu dikasih put for adoption.

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
thanks Linda..

tak sabar sgt nk g ambil kucing tu ptg nie.. tak leh buat keje dh kt opis nie..
dh lama tak bela kucing.. dulu masa tinggal ngn parent mmg meriah la umah ngn anak2 bulus..
sekarang dh kawen n tinggal rumah sendiri, baru la nk start bela balik..

yana plan nk kasi Blackwood kt diorg sebab byk org komen if kasi blackwood nt poo diorg tak bau sgt.. hubby dh warning, tak nk umah berbau..

so, boleh kan if yana rendam kibbles tu dlm air ntk kitten ?
Reply With Quote
  #7  
Old 04-09-2010, 11:55 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: macam mana nk tukar makanan kucing?

Setuju dgn Kak June...

Dah namanya najis mesti la ada baunye...masa memula dulu pun hubby tak suka bau2 ni...langsung tak leh...saya kena rajin buang najis2 bebudak tu dan vacuum & mop. Bila in laws datang, lagi la saya kena rajin sampai tengah malam bila tetamu tido, saya kena vaccum dan mop lagi.. takut pening bau kucing. Kengkadang kita yang dah biasa tak terbau org asing yg sekali sekala datang bertandang boleh cium even the slightest bau... ponat den!

Bincang elok2 ye...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #8  
Old 04-10-2010, 11:09 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: macam mana nk tukar makanan kucing?

thanks semua yg kasi nasihat..

pasal hubby yana 2, dia ok jer..maksud dia jgn sampai menganggu jiran2..takut kena komplen..hubby boleh tolerate.. lgpn hubby jarang ade rumah.. dia balek weekend ja..

yana tolong jaga kucing nie sementara.. sbb kawan yana tgh sarat n dia nk blek umah mak dia.. yana jaga diorg smp kawan yana habis bersalin and anak dia dh besar sket dlm 2 or 3 bln..

pasal makanan ibu kucing tu, yana campur wetfood ngn kibbles.. dia mkn habis.. semalaman yana tinggalkan dia ngn kibbles, dia mkn je..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
makanan kucing mane yang bagus untuk kitten? bardaziz Health, Disease & Diet 67 12-03-2012 04:56 PM
macam mana nak bawak kucing pindah?... shahampang Cats & Kittens 36 01-28-2011 01:09 AM
Macam mana nak bg meow gemok?? booboo Cats & Kittens 84 03-08-2010 05:05 PM
Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing luvnett Health, Disease & Diet 11 02-23-2010 04:05 PM
macam mana taknak bg kucing lari fathin Cats & Kittens 9 12-13-2009 05:26 PM


All times are GMT +8. The time now is 12:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.