Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 06-24-2009, 10:52 AM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
hah....da bila2 masa je 2....mmg kadang2 2 kita da sedia tmpt punya cun dia xmo pon dok lam tu taw....taw2 g branak kat tmpt len...bawah katil la...lam store la...tmpt2 gelap....nak besendri la kunun....aleh2 nnt bisin nak kita gak ada seblah....heh......
X sabar na dapat cucu.
cepat la kuaaaa.
heheheh.
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #42  
Old 06-24-2009, 08:31 PM
si_kumbang's Avatar
si_kumbang si_kumbang is offline
meooww is a cat
 
Join Date: Jun 2009
Location: Seremban
Posts: 2
Rep Power: 0
si_kumbang is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to si_kumbang
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

slalu nye kalau nak bersalin, hidung mumy tuh kaler merah..dah tak lame la tuh...
Reply With Quote
  #43  
Old 06-24-2009, 08:57 PM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 13
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

noor pun tak sabar nak tunggu tucen u bersalin...hehehehehe...mesti kiut miut anak2 dia...
Reply With Quote
  #44  
Old 06-25-2009, 08:38 AM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by noor22710 View Post
noor pun tak sabar nak tunggu tucen u bersalin...hehehehehe...mesti kiut miut anak2 dia...
belum kua lagi baby tuuuu.
uwaaaa...
da la x sabar ni.
idung dia pucat sangat la. idung dia asa sangat pink.
ni da pucat lately ni.
dia asik pusing2 satu uma je. sume x kena.
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #45  
Old 06-25-2009, 08:40 AM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 13
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by meowmeow View Post
belum kua lagi baby tuuuu.
uwaaaa...
da la x sabar ni.
idung dia pucat sangat la. idung dia asa sangat pink.
ni da pucat lately ni.
dia asik pusing2 satu uma je. sume x kena.
sabar...sabar...bw bertenang...
Reply With Quote
  #46  
Old 06-25-2009, 08:59 AM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by noor22710 View Post
sabar...sabar...bw bertenang...

terover plak i ni.
:)
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #47  
Old 06-25-2009, 09:35 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 13
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by meowmeow View Post

terover plak i ni.
:)
so cane? dah beranak?... ada lg tanda2 die nak beranak, u akan nampak die dok pegi kat poo box, pastu nampak cam meneran, tp takde kuar ape2. Pastu die akan minum air. Pastu kalo die bejalan, pastu kejap2 benti, tgk kat tulang pelvis die, cam kembang kempis(contraction laa tu)... so ingatkan die balik tempat die nak beranak...

Bile die beranak and you ada ngan die, you kene tgk baby tu dah kuar dari uri,dah dibersihkan ke tak, tali pusat dah putus ke blom. Kalo blom, tgk keadaan mummy, die sepatutnye makan uri tu or putuskan tali pusat, bersihkan baby terutama muka/hidung, kalo die tak tau nak wat ape, you kene tolong lap muka baby ngan kapas lembab air suam, tolong baby cari puting mummy, pastu ikat tali pusat dalam 1-1.5 inchi ngan tali or floss gigi and cut. yang penting, baby breathing and dapat susu mummy. Pastu kene tunggu jap bg mummy tu betul2 jaga baby die
Reply With Quote
  #48  
Old 06-25-2009, 09:41 AM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 13
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
so cane? dah beranak?... ada lg tanda2 die nak beranak, u akan nampak die dok pegi kat poo box, pastu nampak cam meneran, tp takde kuar ape2. Pastu die akan minum air. Pastu kalo die bejalan, pastu kejap2 benti, tgk kat tulang pelvis die, cam kembang kempis(contraction laa tu)... so ingatkan die balik tempat die nak beranak...

Bile die beranak and you ada ngan die, you kene tgk baby tu dah kuar dari uri,dah dibersihkan ke tak, tali pusat dah putus ke blom. Kalo blom, tgk keadaan mummy, die sepatutnye makan uri tu or putuskan tali pusat, bersihkan baby terutama muka/hidung, kalo die tak tau nak wat ape, you kene tolong lap muka baby ngan kapas lembab air suam, tolong baby cari puting mummy, pastu ikat tali pusat dalam 1-1.5 inchi ngan tali or floss gigi and cut. yang penting, baby breathing and dapat susu mummy. Pastu kene tunggu jap bg mummy tu betul2 jaga baby die

nasihat dari bidan ni...
Reply With Quote
  #49  
Old 06-25-2009, 10:59 AM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
so cane? dah beranak?... ada lg tanda2 die nak beranak, u akan nampak die dok pegi kat poo box, pastu nampak cam meneran, tp takde kuar ape2. Pastu die akan minum air. Pastu kalo die bejalan, pastu kejap2 benti, tgk kat tulang pelvis die, cam kembang kempis(contraction laa tu)... so ingatkan die balik tempat die nak beranak...

Bile die beranak and you ada ngan die, you kene tgk baby tu dah kuar dari uri,dah dibersihkan ke tak, tali pusat dah putus ke blom. Kalo blom, tgk keadaan mummy, die sepatutnye makan uri tu or putuskan tali pusat, bersihkan baby terutama muka/hidung, kalo die tak tau nak wat ape, you kene tolong lap muka baby ngan kapas lembab air suam, tolong baby cari puting mummy, pastu ikat tali pusat dalam 1-1.5 inchi ngan tali or floss gigi and cut. yang penting, baby breathing and dapat susu mummy. Pastu kene tunggu jap bg mummy tu betul2 jaga baby die
seriously i dont know how to do it.
omg!
wut shud i do?
kalo tali pusat tu x potong?
how?
i kne potong kan ke?
omg!
it's really scary.
i cant even see my blood. if im bleeding.
ni i nak potong my cat punya tali pusat.
i'll pengsan.
omg2!
sumbody need to help me.
omg!!!!{sw eat}
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #50  
Old 06-25-2009, 12:57 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 15
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by meowmeow View Post
seriously i dont know how to do it.
omg!
wut shud i do?
kalo tali pusat tu x potong?
how?
i kne potong kan ke?
omg!
it's really scary.
i cant even see my blood. if im bleeding.
ni i nak potong my cat punya tali pusat.
i'll pengsan.
omg2!
sumbody need to help me.
omg!!!!{sw eat}
panggil prinz dtg umah..shah alam ngan sri kembangan tak la jauh sangat...*lariii lajuu lajuuuu*
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #51  
Old 06-25-2009, 01:00 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default panic. my cat dah nak beranak!

woi!! tali pusat beranak dipotong tu manusia.kucing tak payah potong

calm down.tak perlu susah payah.just tgk je kucing tu beranak.they know what to do.anak2 kuicng akan kuar dlm 24 hours bukan kuar serentak.pada kebiasannya.tp ada juga yg kuar serentak.

Quote:
Originally Posted by meowmeow View Post
seriously i dont know how to do it.
omg!
wut shud i do?
kalo tali pusat tu x potong?
how?
i kne potong kan ke?
omg!
it's really scary.
i cant even see my blood. if im bleeding.
ni i nak potong my cat punya tali pusat.
i'll pengsan.
omg2!
sumbody need to help me.
omg!!!!{sw eat}
Reply With Quote
  #52  
Old 06-25-2009, 01:09 PM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by June View Post
woi!! tali pusat beranak dipotong tu manusia.kucing tak payah potong

calm down.tak perlu susah payah.just tgk je kucing tu beranak.they know what to do.anak2 kuicng akan kuar dlm 24 hours bukan kuar serentak.pada kebiasannya.tp ada juga yg kuar serentak.
really?
amat panic oh.
sebab xde xperience.
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #53  
Old 06-25-2009, 01:20 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

x penah la jd lg kes kita kena potong tali pusat kitten meow2 oii...
kita tengok je.klu mmg mak dia x wat paper lagsung kat kitten 2 mmg kena la kita jalankan tugas seperti prinz kata 2....just jengok2 takot mak dia terduduk atas kitten ke apa ke. jgn pegang2 kitten 2 sngt nnt dia xder bau anak dia nnt dia mkn coz e2 naluri semulajdi dia...klu x mkn pon nnt dia abandond anak dia....pengalaman boo xpnh lg la p potong talipusat ka lap muka dia ka sb mak dia taw nak wat apa.
n btoi kata kak june meow x lahir semua serentak. jarang skali la sb dia kuar sekoq2 then rest jap nnt kuar lgi yg lain....boo tataw la pasey pa tp klu ikot xpirien mmg cmtu la keadaannya. ada jugak yg lahir serentak. so apa mcm ngan meow....da ada tanda da ka nak besalin.
Reply With Quote
  #54  
Old 06-25-2009, 01:25 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default panic. my cat dah nak beranak!

Pandai booboo.

Meow,just monitor ibu kucing tu time to time.nothing much we can do actually.durang normally pandai beranak sendiri.the least we can do is to make the mother cat comfortable je. nanti klu kitten dah kuar,cuba tekan2 perut dia.kdg2 kitten tak kuar suma.sometimes after 6-10 hours or so akan kuar lg yg balance tu.

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
x penah la jd lg kes kita kena potong tali pusat kitten meow2 oii...
kita tengok je.klu mmg mak dia x wat paper lagsung kat kitten 2 mmg kena la kita jalankan tugas seperti prinz kata 2....just jengok2 takot mak dia terduduk atas kitten ke apa ke. jgn pegang2 kitten 2 sngt nnt dia xder bau anak dia nnt dia mkn coz e2 naluri semulajdi dia...klu x mkn pon nnt dia abandond anak dia....pengalaman boo xpnh lg la p potong talipusat ka lap muka dia ka sb mak dia taw nak wat apa.
n btoi kata kak june meow x lahir semua serentak. jarang skali la sb dia kuar sekoq2 then rest jap nnt kuar lgi yg lain....boo tataw la pasey pa tp klu ikot xpirien mmg cmtu la keadaannya. ada jugak yg lahir serentak. so apa mcm ngan meow....da ada tanda da ka nak besalin.
Reply With Quote
  #55  
Old 06-25-2009, 01:32 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 13
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

hehehehee.. tak perlu panic meow.. thats the worst case yg I bg tau... betul cakap kak june, boo and kawan2 lain tu.. biasanye mother cat akan ada instinct ape nak buat walaupun first time melahirkan.. Yg paling penting, baby tu bernafas and tak dipijak oleh mummy tu, and dapat menyusu. tapi kalo mummy tu selesa dan tak tertekan ngan keadaan sekeliling, die akan calm and buat semuanya dengan teratur
Reply With Quote
  #56  
Old 06-25-2009, 01:33 PM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by June View Post
Pandai booboo.

Meow,just monitor ibu kucing tu time to time.nothing much we can do actually.durang normally pandai beranak sendiri.the least we can do is to make the mother cat comfortable je. nanti klu kitten dah kuar,cuba tekan2 perut dia.kdg2 kitten tak kuar suma.sometimes after 6-10 hours or so akan kuar lg yg balance tu.
really??
omg!
it's really scary.
tanda mmg ade.
dia da runsing. buat apa sume x kena. mulut bising. meowinggggg.
asik poopoo je.
xtau knp.
i need to send her to my mother la.
hehe.
i dont know what to do.
:)
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #57  
Old 06-25-2009, 01:34 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 13
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
panggil prinz dtg umah..shah alam ngan sri kembangan tak la jauh sangat...*lariii lajuu lajuuuu*
uishh.. bahaya.. nnt baby tu tak hidup, abis laa aku masuk dalam Hall of Shame.... bidan terjun tak bertauliah nak sambut baby kucen
Reply With Quote
  #58  
Old 06-25-2009, 01:36 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

kak june pon pandai jugak....
Reply With Quote
  #59  
Old 06-25-2009, 01:38 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default panic. my cat dah nak beranak!

yg tu ko tak payah risau.kami kasih blur gambar ko dan nama kami letak "tut" jd org tak tau itu ko.wkakakakakak!!!

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
uishh.. bahaya.. nnt baby tu tak hidup, abis laa aku masuk dalam Hall of Shame.... bidan terjun tak bertauliah nak sambut baby kucen
Reply With Quote
  #60  
Old 06-25-2009, 01:40 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default panic. my cat dah nak beranak!

bukannya pandai tp dok jd bidan bila kucing beranak.dari KK smp ke KL.kat KK mak akak panggil akak bidan kucing.sebabnya paling suka teman kucing klu durang nak beranak

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
kak june pon pandai jugak....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 11:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.