Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 06-25-2009, 01:45 PM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by June View Post
bukannya pandai tp dok jd bidan bila kucing beranak.dari KK smp ke KL.kat KK mak akak panggil akak bidan kucing.sebabnya paling suka teman kucing klu durang nak beranak
i wish i'd keberanian mcm akak.
waaaa...
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #62  
Old 06-25-2009, 01:48 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

ala meow2...
rilex la....jgn la pikir sngt. ni da jadik kes tensi plak kucin nak branak siap nak antor p kampung meow2 just monitor je...xder menda pon...put all worst case behind bars. pikir baik2 je....xder paper nyer la...
bkn soh tunggu smbut kitten suma bagai cam smbut org besalin sayang oi...
then mak meow ni ska tmpt gelap...kira nnt boh lam kotak then tutup la ngan kain ke apa ke bg gelap so dia feel dia n anak dia secure.
xyah la nak antaq p kat mak. kan best kita sndri alami pengalaman meow kita dpt baby.....bahagia je... masa anak dara boo besalin rasa cam sambut cucu...hihihihi
x tentu arah...asek2 nak p jengok lam kotak...smpi hubby kata udah2 ler...
da kol 3pg jom la tidoq...boo tunggu smpi 4pg!! udahnya sok p keja sengguk2 dpn pc
Reply With Quote
  #63  
Old 06-25-2009, 01:54 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 13
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

betul tu.. meow2 kene releks.. sbb kucen u pun sure akan dapat rasa kalo u tension, sudahnye die pun tension kalo nak tau lagi banyak pasal mother cat yg nak beranak, boleh google kat internet.. ade banyak article, and mostly cakap benda yg sama cuma bahasa je berlainan
Reply With Quote
  #64  
Old 06-25-2009, 01:54 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default panic. my cat dah nak beranak!

takde apa meow.for me biasa je.heheheheh!! cuma yg tak larat tu kdg2 mak kuicng suka jalan merata2.kita bg dia kotak dia tak nak,nak cari tempat2 tersorok dan gelap.last2 amik kotak lg besar (kotak komputer tu) dan masukkan satu lg kotak kat dlm simpan dlm store room.baru ibu kucing tak riuh rendah.

Quote:
Originally Posted by meowmeow View Post
i wish i'd keberanian mcm akak.
waaaa...
Reply With Quote
  #65  
Old 06-25-2009, 01:56 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 13
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by June View Post
yg tu ko tak payah risau.kami kasih blur gambar ko dan nama kami letak "tut" jd org tak tau itu ko.wkakakakakak!!!
hahahahaa..settt... cover baik punye...
Reply With Quote
  #66  
Old 06-25-2009, 02:03 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 15
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
uishh.. bahaya.. nnt baby tu tak hidup, abis laa aku masuk dalam Hall of Shame.... bidan terjun tak bertauliah nak sambut baby kucen

takpe bak kata june..kami tak taroh kaw2..paling2 pon gamba ko kami blur2 jek..

meow2...rilek la everything will be ok..jgn lupa gambar ...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #67  
Old 06-25-2009, 02:25 PM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
ala meow2...
rilex la....jgn la pikir sngt. ni da jadik kes tensi plak kucin nak branak siap nak antor p kampung meow2 just monitor je...xder menda pon...put all worst case behind bars. pikir baik2 je....xder paper nyer la...
bkn soh tunggu smbut kitten suma bagai cam smbut org besalin sayang oi...
then mak meow ni ska tmpt gelap...kira nnt boh lam kotak then tutup la ngan kain ke apa ke bg gelap so dia feel dia n anak dia secure.
xyah la nak antaq p kat mak. kan best kita sndri alami pengalaman meow kita dpt baby.....bahagia je... masa anak dara boo besalin rasa cam sambut cucu...hihihihi
x tentu arah...asek2 nak p jengok lam kotak...smpi hubby kata udah2 ler...
da kol 3pg jom la tidoq...boo tunggu smpi 4pg!! udahnya sok p keja sengguk2 dpn pc
uma my mother kat shah alam je. heee.. x jauh. leh suh dia tgk kn. hehe. ok. thanksss. just relax. hopefully my meow leh handle sdiri. cos she's still young. hehe. first baby la kata kn. wahhh. rasa cam baru je lagi dpat dia masa baby dulu. skrg dia da pregnen. wahhhh. sungguh pantas masa berlalu. still teringat dia yang dulu. lari2 sama ngn abang dia. skrg dia da mak boyot. hihihi.
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #68  
Old 06-25-2009, 02:33 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 14
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by June View Post
woi!! tali pusat beranak dipotong tu manusia.kucing tak payah potong

calm down.tak perlu susah payah.just tgk je kucing tu beranak.they know what to do.anak2 kuicng akan kuar dlm 24 hours bukan kuar serentak.pada kebiasannya.tp ada juga yg kuar serentak.
ade jugak kite yg kene potong kak june
cam kucen lia ari tuh, dia kuar sekali ngan uri,
lepas tuh mak dia wat derk jer..
mula2 biarkan ajer...
tp tgk dia x pegi pun kat anak dia,
last2 beranikan diri ptg tali pusat anak dia..
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #69  
Old 06-25-2009, 02:49 PM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
ade jugak kite yg kene potong kak june
cam kucen lia ari tuh, dia kuar sekali ngan uri,
lepas tuh mak dia wat derk jer..
mula2 biarkan ajer...
tp tgk dia x pegi pun kat anak dia,
last2 beranikan diri ptg tali pusat anak dia..
really??
omg!
if dat kes happen to me?
sape na potong kn???????
{sick }
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #70  
Old 06-25-2009, 03:01 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default panic. my cat dah nak beranak!

itu isolated case.rasanya klu tanya ramai2 kat sini mgkn sorang je yg ada pengalaman mcm tu.so far from my experience blm ada lg yg jd mcm tu.minta2 jgnlah.

Quote:
Originally Posted by meowmeow View Post
really??
omg!
if dat kes happen to me?
sape na potong kn???????
{sick }
Reply With Quote
  #71  
Old 06-25-2009, 03:09 PM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by June View Post
itu isolated case.rasanya klu tanya ramai2 kat sini mgkn sorang je yg ada pengalaman mcm tu.so far from my experience blm ada lg yg jd mcm tu.minta2 jgnlah.
doa2 kn la berjalan lancar.
x sabar na tgk dia kat uma.
da bersalin ke belum
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #72  
Old 06-25-2009, 03:13 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Kalau you kena potong tali perut kitten, MAKE SURE you tahu the correct length (berapa jarak dari perut) sebab kalau potong terlalu pendek, kitten akan kena umbilical hernia ... jarang-jarang terdapat ibu kucing yg terlalu muda dan mentah, dia putuskan tali perut tak berapa elok dan kitten develop umbilical hernia di mana satu lubang timbul kat belly button ... bila dah besar sedikit, kalau intestine jatuh keluar kat lubang tu, boleh timbul complications. Jangan cuba tolong ibu kucing potong tali perut kalau tak pandai, most cats tahu buat by instinct.

Meowmeow, selamat jadi nenek or auntie .... hehehheheheheeee!!!!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #73  
Old 06-25-2009, 03:15 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 13
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

hehehee.. rase cam dah tu... comelnyee anak die
Reply With Quote
  #74  
Old 06-25-2009, 03:16 PM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

thanks guys.
bg i courage!
heeee...
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #75  
Old 06-25-2009, 03:30 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 16
adamyala is on a distinguished road
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Bro FK,
saya pernah sekali tu, pergi jln2 ngan anak2...balik umah kucen stray yg I kutip dah beranak daaa...pastu empat2 ekor takleh gerak. Rupanya umbilical cords sumer sudah tersilang dan tersimpul sesama sendiri. Ibu dia beranak tak tahu apa2....saya hambek gunting, tgn terketar-ketar potong itu cords...kittens banyak aktif, tak mo diam, kaki tendang2 I punyer tgn....lalu terpotong one of the kittens punyer jari satu.
tapi sumer idup. Sampai besar....yg sekor tu cacat la, tapi tak perasan sgt. jln eluk mcm biasa. nasib baik perut durang tak 'burst'....


Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kalau you kena potong tali perut kitten, MAKE SURE you tahu the correct length (berapa jarak dari perut) sebab kalau potong terlalu pendek, kitten akan kena umbilical hernia ... jarang-jarang terdapat ibu kucing yg terlalu muda dan mentah, dia putuskan tali perut tak berapa elok dan kitten develop umbilical hernia di mana satu lubang timbul kat belly button ... bila dah besar sedikit, kalau intestine jatuh keluar kat lubang tu, boleh timbul complications. Jangan cuba tolong ibu kucing potong tali perut kalau tak pandai, most cats tahu buat by instinct.

Meowmeow, selamat jadi nenek or auntie .... hehehheheheheeee!!!!
Reply With Quote
  #76  
Old 06-25-2009, 03:52 PM
meowmeow meowmeow is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: shah alam also damansara :)
Posts: 119
Rep Power: 13
meowmeow is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meowmeow
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Bro FK,
saya pernah sekali tu, pergi jln2 ngan anak2...balik umah kucen stray yg I kutip dah beranak daaa...pastu empat2 ekor takleh gerak. Rupanya umbilical cords sumer sudah tersilang dan tersimpul sesama sendiri. Ibu dia beranak tak tahu apa2....saya hambek gunting, tgn terketar-ketar potong itu cords...kittens banyak aktif, tak mo diam, kaki tendang2 I punyer tgn....lalu terpotong one of the kittens punyer jari satu.
tapi sumer idup. Sampai besar....yg sekor tu cacat la, tapi tak perasan sgt. jln eluk mcm biasa. nasib baik perut durang tak 'burst'....
it happened to myneighbour to.
mereka sume pg haji.
then they got DLH cat yg da sarat pregnen.
1day meow tu bersalin.
x tau na potong cord tu.
nasib baik my mother dga bunyi baby2 tu nangis.
tgk2. da terbelit.
my mother potong la cord tu. n 1 of da baby kaki da putus sb terbelit cord tu terlalu lame. baby meow kn fragile. so poor kitten.
bile besar baby tu cacat la.
kaki xde.
n dia da mati. RIP.
doctor kate dia HIV. btol ke kucing de HIV?
kecian sgt.
mule2 doctor syak HIV atau leukemia.
cek2. tgl kat ward.
rupe2 HIV.
doctor terpakse mati kan dia.
sb da nazak.
sedih teringat dia.
evem dia my neighbour's cat.
tp dia sgt comel.
da la cacat.
__________________
i love my meow meow!
Reply With Quote
  #77  
Old 06-25-2009, 03:55 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Bro FK,
saya pernah sekali tu, pergi jln2 ngan anak2...balik umah kucen stray yg I kutip dah beranak daaa...pastu empat2 ekor takleh gerak. Rupanya umbilical cords sumer sudah tersilang dan tersimpul sesama sendiri. Ibu dia beranak tak tahu apa2....saya hambek gunting, tgn terketar-ketar potong itu cords...kittens banyak aktif, tak mo diam, kaki tendang2 I punyer tgn....lalu terpotong one of the kittens punyer jari satu.
tapi sumer idup. Sampai besar....yg sekor tu cacat la, tapi tak perasan sgt. jln eluk mcm biasa. nasib baik perut durang tak 'burst'....
Aiyoh, mak bidan ... nasib baik selamat mereka!

Kalau tak silap, panjangnya kena at least 1 inci setengah ke 2 inci, tak ingat ... korang pegi google kat internet, kay? Jangan kena umbilical hernia. Kalau ibu kucing gigit terlalu kasar atau kita potong terlalu kasar pun boleh kena.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #78  
Old 06-25-2009, 03:57 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 16
adamyala is on a distinguished road
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Tu sebab kucen tgh sarat jgn biar tinggal sendirian. Mcm2 boleh jadi...kesian....

kalau kucing bkn HIV dear meow meow....FIV lerrr.....
HIV untuk manusia....tapi jenis penyakit sama....berjangkit pun cara sama....
nowadays kebanyakan strays ada FIV....suntikan vaksin ada dah skrg ni
kalau kucing jantan suka roaming free, kasi vaksin dulu against FIV untuk perlindungan.....


Quote:
Originally Posted by meowmeow View Post
it happened to myneighbour to.
mereka sume pg haji.
then they got DLH cat yg da sarat pregnen.
1day meow tu bersalin.
x tau na potong cord tu.
nasib baik my mother dga bunyi baby2 tu nangis.
tgk2. da terbelit.
my mother potong la cord tu. n 1 of da baby kaki da putus sb terbelit cord tu terlalu lame. baby meow kn fragile. so poor kitten.
bile besar baby tu cacat la.
kaki xde.
n dia da mati. RIP.
doctor kate dia HIV. btol ke kucing de HIV?
kecian sgt.
mule2 doctor syak HIV atau leukemia.
cek2. tgl kat ward.
rupe2 HIV.
doctor terpakse mati kan dia.
sb da nazak.
sedih teringat dia.
evem dia my neighbour's cat.
tp dia sgt comel.
da la cacat.
Reply With Quote
  #79  
Old 06-25-2009, 04:00 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 15
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Aiyoh, mak bidan ... nasib baik selamat mereka!

Kalau tak silap, panjangnya kena at least 1 inci setengah ke 2 inci, tak ingat ... korang pegi google kat internet, kay? Jangan kena umbilical hernia. Kalau ibu kucing gigit terlalu kasar atau kita potong terlalu kasar pun boleh kena.

bro..agak2 ada visual tak cara2 nak potong takat mana yg sepatutnye..mana lah tau tekena kat btg idong aku nih...kang gelabah punya pasal tak masal aku tepotong jarik aku la pulak..
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #80  
Old 06-25-2009, 04:02 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 16
adamyala is on a distinguished road
Default Re: panic. my cat dah nak beranak!

bidan terjun
saya siap ikat lagi 1 inci dari perut kitten takut bleeding
tapi time tu panik giler....
tak cuci dulu pun gunting dgn benang dgn alkohol dulu....untuk nyah kuman...
nasib baik baby tu sumer tak kene infeksi...
dah rehome dah sumer...the ibu I dah suruh my son antar zas...now come and go to my house....keluar masuk ...tapi tak mo dipegang, sombong ...


Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Aiyoh, mak bidan ... nasib baik selamat mereka!

Kalau tak silap, panjangnya kena at least 1 inci setengah ke 2 inci, tak ingat ... korang pegi google kat internet, kay? Jangan kena umbilical hernia. Kalau ibu kucing gigit terlalu kasar atau kita potong terlalu kasar pun boleh kena.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.