Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 07-01-2009, 01:28 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Hehehee betui betui... t tengok dah besau camna..tapi kadang2 irritating gak...dok munyik.. meoooooooowwww...kalau tak bukak pintu... lagi dia marah lagi dia tarik panjang..lagi keras bunyiknye..
Itu boboy ke? Banyak boboy mcm tu ... taaaaaarrrik panjang dia komplen ....... wakakakakakaaaa!!!!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #22  
Old 07-01-2009, 01:31 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 14
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Itu boboy ke? Banyak boboy mcm tu ... taaaaaarrrik panjang dia komplen ....... wakakakakakaaaa!!!!
A'ah...si Bob yang tengah tido atas tueh... jantan nieh mamt nieh... kalau kena jentik tinga sbb panjat meja pun dia sempat lagi meow cara keras..rebellious betul kadang2...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne

Last edited by nurkasih; 07-01-2009 at 01:37 PM.
Reply With Quote
  #23  
Old 07-01-2009, 01:44 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
A'ah...si Bob yang tengah tido atas tueh... jantan nieh mamt nieh... kalau kena jentik tinga sbb panjat meja pun dia sempat lagi meow cara keras..rebellious betul kadang2...
Jaaaaaangan marah dia, jaaaaangan jentik tlinga dia, Kak oiiii ... kucing jaaaaaaangan dimarah sebab dia punya otak cuma ada 2 lobe sahaja, tak mcm otak manusia ada 3 lobe ... perbuatan marah dan jentik cuma akan mengakibatkan dia takut kepada kita (sesuatu yg jangan sekali-kali kita wujudkan dalam dirinya).

Kita mesti selalu wujudkan perasaan sayang dan konfiden kucing terhadap kita sebab suatu hari nanti, sebagai seekor binatang, kalau dia hilang atau cedera, dia tidak akan takut kepada kita (atau sangka kita akan mencederakannya) dan selalu akan mencari kita dan yakin bahawa kita adalah pelindung baginya.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #24  
Old 07-01-2009, 01:54 PM
abul's Avatar
abul abul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 105
Rep Power: 13
abul is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Hehehee betui betui... t tengok dah besau camna..tapi kadang2 irritating gak...dok munyik.. meoooooooowwww...kalau tak bukak pintu... lagi dia marah lagi dia tarik panjang..lagi keras bunyiknye..

hahaha.... tu yang syok bela anak bulu ni....
sometime org xpaham... hanya cat lover yg paham
Reply With Quote
  #25  
Old 07-01-2009, 01:54 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

ckp pasal hirarki ni klu kucen yg da nak matured ni mmg sker dok asing gaknyer ek.....yg sekoq ni suker jer dok menyendiri....ujung donia je tmpt dia...intkan dia saket ke apa ke....bwk g vet doc kata perubahan usia n hormon...haha...cam org plak....emo x kena pasai....pantang lalu dpn dia nak mencekau je....kdg geram piut tinger dia.....pastu majok semunyi bwh krosi dendiam....
yg sowang ni plak da bunting!! anak dare no 3 ni hah.....aduh...
da la la bunting dok wat emo dia plak...asek nak hising je skang ni...
mkn x mo share tido nak sowang pastu nak lepak atas kain je....ngada tol....
air plak pantang ada habuk x lalu da nak minum....kena tukar air slalu...amboi....letih aih
Reply With Quote
  #26  
Old 07-01-2009, 02:48 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
ckp pasal hirarki ni klu kucen yg da nak matured ni mmg sker dok asing gaknyer ek.....yg sekoq ni suker jer dok menyendiri....ujung donia je tmpt dia...intkan dia saket ke apa ke....bwk g vet doc kata perubahan usia n hormon...haha...cam org plak....emo x kena pasai....pantang lalu dpn dia nak mencekau je....kdg geram piut tinger dia.....pastu majok semunyi bwh krosi dendiam....
Dia bukan merajuk, dia takut dan tak faham kenapa booboo pukul dia ... jangan samakan pemikiran/kelakuan kucing dengan pemikiran/kelakuan manusia, booboo .... dan jangan jentik dia ... kalau lalu dan dia mencakau tu dia ajak main playfight yg sangat normal utk kucing muda yg suka main dan cari teman main (kita) ... kalau nak bela kucing, kena faham perangai kucing, booboo .... jangan jentik lagi, akan menimbulkan sesuatu negatif pada kucing anda.
Quote:
Originally Posted by booboo View Post
yg sowang ni plak da bunting!! anak dare no 3 ni hah.....aduh... da la la bunting dok wat emo dia plak...asek nak hising je skang ni... mkn x mo share tido nak sowang pastu nak lepak atas kain je....ngada tol.... air plak pantang ada habuk x lalu da nak minum....kena tukar air slalu...amboi....letih aih
Napa tak kembiri, booboo, terlalu banyak kucing nanti .... seksa mereka semua nanti ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #27  
Old 07-01-2009, 03:29 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

husband x bg la bro... dia kata biar derang suma merasa skali jd ibu....
so skang anak dara boo suma da merasa jd ibu skali so lepas je susu nak p zass la suma ni....cage besau pon da 80% siap....so pasni kurung suma lam cage....
bkn penah pukul pon meow ni..jentik je pon..dgn harapan dia paham...degil2 blaka la bro..kdg tensi gak..yala..boo ni preggy myb emo ni terbawak2 kot..
tp kadang mara je pon x sentuh pon tp dia melawan blik...adusss
hubby la sker mara derang....ada skali 2 meow boo panjat meja jatuhkan vase mak mentua boo bg so hubby mara la..dia pukul muntot meow banyak kali...boo punya nanges kata kat hubby jgn la pukul dia nnt dia majok...
mmg betol meow majok pastu...dia kuar umah x blik dua ari...boo x tentu arah bengang gila ngan hubby....pastu bila meow blik dia still majok xmo mkn...
then dgn hubby dia xmau dah...dgn boo je dia ok...cuma skang sejak preggy dia emo plak...asek nak dok kat sudut2 je..mkn pon nak asing...keja nak hising je..kdg kitten nak main ngan dia mmg kena lempang la dak2 kecik 2...e2 yg boo piut tinger dier....tp boo pon kena lempang gak..beparut la tgn gue...
sabor jela... boo pesan kat meow " x baik taw derhaka..dulu kecik2 mumy la jaga lola smpi x tido mlm...da besar nak cakar2 plak"
tp dia wat dono jer...sebak bila dia wat camtu...ishkk
Reply With Quote
  #28  
Old 07-01-2009, 03:32 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

tp pasal meow boo preggy jgn isau...boo open 4 adoption...da ada yg booking tp tunggu nak bwk g dworm n putus susu dulu bru leh bagi....
Reply With Quote
  #29  
Old 07-01-2009, 03:34 PM
abul's Avatar
abul abul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 105
Rep Power: 13
abul is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
husband x bg la bro... dia kata biar derang suma merasa skali jd ibu....
so skang anak dara boo suma da merasa jd ibu skali so lepas je susu nak p zass la suma ni....cage besau pon da 80% siap....so pasni kurung suma lam cage....
bkn penah pukul pon meow ni..jentik je pon..dgn harapan dia paham...degil2 blaka la bro..kdg tensi gak..yala..boo ni preggy myb emo ni terbawak2 kot..
tp kadang mara je pon x sentuh pon tp dia melawan blik...adusss
hubby la sker mara derang....ada skali 2 meow boo panjat meja jatuhkan vase mak mentua boo bg so hubby mara la..dia pukul muntot meow banyak kali...boo punya nanges kata kat hubby jgn la pukul dia nnt dia majok...
mmg betol meow majok pastu...dia kuar umah x blik dua ari...boo x tentu arah bengang gila ngan hubby....pastu bila meow blik dia still majok xmo mkn...
then dgn hubby dia xmau dah...dgn boo je dia ok...cuma skang sejak preggy dia emo plak...asek nak dok kat sudut2 je..mkn pon nak asing...keja nak hising je..kdg kitten nak main ngan dia mmg kena lempang la dak2 kecik 2...e2 yg boo piut tinger dier....tp boo pon kena lempang gak..beparut la tgn gue...
sabor jela... boo pesan kat meow " x baik taw derhaka..dulu kecik2 mumy la jaga lola smpi x tido mlm...da besar nak cakar2 plak"
tp dia wat dono jer...sebak bila dia wat camtu...ishkk
Caring btul boo ni...
Jentik sikit2 tu ok la... xla marah... sian dia
dah nak pecah pasu tu..nak wat camne kan!
xde rezki...

Aritu I baru je beli minyak wangi..mahal lak tu...
my bulu datang trus jatuhkan & pecah ...huhuhu
tp nak wat camne...diam je ler!
Reply With Quote
  #30  
Old 07-01-2009, 03:43 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

ni ada satu lgi soklan nak tanya....meow boo yg sekor ni wlu da bg mkn kenyang2 tp dia still nak g kat dapor n cari tong smpah...pasal ek? habit ke apa? then dia suka sngt p kat toilet n minum air kat toilet pelik tol pangai sekoq ni...kita da bg air bersih da kat dia tetap nak p gak kat toilet...da bila kita tutup pintu toilet dia dok dpn pintu 2 tenung pintu toilet nak masuk...adehhh..pelik2
Reply With Quote
  #31  
Old 07-01-2009, 04:02 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
husband x bg la bro... dia kata biar derang suma merasa skali jd ibu....
Booboo, dunia kita ini bukan kekurangan kucing tetapi sudah berlebihan sangat ... sehingga terlalu banyak anak kucing yg dilahirkan mati dalam longkang, dimakan oleh anjing, digelek kereta, dibuang merata-rata dan mati kesejukkan tiada tempat berteduh atau makanan. Terlalu banyak yg belum sempat pun buka mata mereka (tak sampai umur seminggu pun) selepas dilahirkan di pasar, tepi jalan, dalam longkang, di warong, di premis ofis, di kawasan perumahan dsbnya, orang ambik dan campak sama dengan ibu ataupun banyak kala dipisahkan daripada ibu mereka terus ke dalam tong sampah seperti sampah. Saya lihat dengan mata sendiri setiap hari, setiap minggu, setiap bulan dan sepanjang tahun sebab saya dan kawan-kawan saya sering terpaksa berkejar selamatkan mereka kerana tak tahan hati melihat kekejaman seperti ini di keliling kami. Banyak yg tidak dapat diselamatkan langsung walaupun kami mencuba sedaya upaya disebabkan mereka terlalu muda utk hidup tanpa ibu mereka.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #32  
Old 07-01-2009, 04:16 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 14
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Jaaaaaangan marah dia, jaaaaangan jentik tlinga dia, Kak oiiii ... kucing jaaaaaaangan dimarah sebab dia punya otak cuma ada 2 lobe sahaja, tak mcm otak manusia ada 3 lobe ... perbuatan marah dan jentik cuma akan mengakibatkan dia takut kepada kita (sesuatu yg jangan sekali-kali kita wujudkan dalam dirinya).

Kita mesti selalu wujudkan perasaan sayang dan konfiden kucing terhadap kita sebab suatu hari nanti, sebagai seekor binatang, kalau dia hilang atau cedera, dia tidak akan takut kepada kita (atau sangka kita akan mencederakannya) dan selalu akan mencari kita dan yakin bahawa kita adalah pelindung baginya.
Entahlah... bukan buat sebab nak sakitkan dia...nak ajr sikit..tapi i buat sekali..x pernah da nak panjat meja... sama ngan yang besar tue , dulu suka minum air longkang, i ada stu...da jalan g tepi longkang, tengok kat i balik, pastue patah balik minum dari bekas dia... BUkanlah nak dikatakan mendera... Kalau dera, takdernyer diorang buat umah nieh cam umah diorang... I ambik kira cam orang gak, kalau kita leh train dia g toilet, for sure kita leh train dia untuk benda lain.. Macam budak, kalau tak dimarah dijentik dari awal... tak menjadi kiranya..

Setakat nieh, alhamdullilah, kabinet dapur, segala kabinet/almari dia tak panjat.. Yang kecik tue dibelai lah tue, sampai meow2 kuat, bertabur habis, tunggang langgang cage.... sbb tak puas hati yang sekor lagi kuar cage... Sampai nak korek tinga pun terjerit2 dia...Kalau belai sampai tak leh nak buat apa payah jugaklah..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #33  
Old 07-02-2009, 08:05 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Entahlah... bukan buat sebab nak sakitkan dia...nak ajr sikit..tapi i buat sekali..x pernah da nak panjat meja... sama ngan yang besar tue , dulu suka minum air longkang, i ada stu...da jalan g tepi longkang, tengok kat i balik, pastue patah balik minum dari bekas dia... BUkanlah nak dikatakan mendera... Kalau dera, takdernyer diorang buat umah nieh cam umah diorang... I ambik kira cam orang gak, kalau kita leh train dia g toilet, for sure kita leh train dia untuk benda lain.. Macam budak, kalau tak dimarah dijentik dari awal... tak menjadi kiranya..

Setakat nieh, alhamdullilah, kabinet dapur, segala kabinet/almari dia tak panjat.. Yang kecik tue dibelai lah tue, sampai meow2 kuat, bertabur habis, tunggang langgang cage.... sbb tak puas hati yang sekor lagi kuar cage... Sampai nak korek tinga pun terjerit2 dia...Kalau belai sampai tak leh nak buat apa payah jugaklah..
Betul, bukan nak mendera dia, Nur, tapi masalahnya, otak dia hanya ada mempunyai 2 lobe sahaja berbanding dengan manusia yg mempunyai otak 3 lobe ... jadi, nak ajar dan didik mereka yg berjalan dan berlari menggunakan 4 kaki tu tak leh sama method dengan yg berjalan menggunakan 2 kaki sahaja ...

Aku cuma ambik botol plastic bosar dan pukul atas lantai atau meja .... BOOOOM, BOOOOOOOOMMMM !!! dan terperanjat lari lah mereka sebab mereka tak suka bunyi kuat .... tapi tak ada sentuhan dari segi jentik, pukul, belasah, cubit dsbnya .... cuma tolak gently dan firmly dengan perkataan "No!" adalah .... hehehheeeeeeee!!!!

Tak per, Nur, exasperating kadang-kala tapi cayaaaaaaaaaaannnggg !!!!!! Sapa suruh jadi hamba kocing? Kehkehkehh !!!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #34  
Old 07-02-2009, 03:36 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 14
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Betul, bukan nak mendera dia, Nur, tapi masalahnya, otak dia hanya ada mempunyai 2 lobe sahaja berbanding dengan manusia yg mempunyai otak 3 lobe ... jadi, nak ajar dan didik mereka yg berjalan dan berlari menggunakan 4 kaki tu tak leh sama method dengan yg berjalan menggunakan 2 kaki sahaja ...

Aku cuma ambik botol plastic bosar dan pukul atas lantai atau meja .... BOOOOM, BOOOOOOOOMMMM !!! dan terperanjat lari lah mereka sebab mereka tak suka bunyi kuat .... tapi tak ada sentuhan dari segi jentik, pukul, belasah, cubit dsbnya .... cuma tolak gently dan firmly dengan perkataan "No!" adalah .... hehehheeeeeeee!!!!

Tak per, Nur, exasperating kadang-kala tapi cayaaaaaaaaaaannnggg !!!!!! Sapa suruh jadi hamba kocing? Kehkehkehh !!!
alah... teknik memeranjatkan tue..dah letih dah..siap ikut teknik spray air pun da... tak makan gak... larat nak melarang , membetul orang + kucen... letih gak kekadang.. masa kerja, 20 kali say 'No' kot.. dun do dat, dun do this.. stop dat... masa balik pun, ada 3 anak bulus... jangan buat itu, jangan buat ini..tah nanti ada anak..macamana pulak...

Takdernyer i jadik hamba kucing... I bela 3 jerk...bukan 10..so I am still the master still..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #35  
Old 07-02-2009, 03:43 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
alah... teknik memeranjatkan tue..dah letih dah..siap ikut teknik spray air pun da... tak makan gak... larat nak melarang , membetul orang + kucen... letih gak kekadang.. masa kerja, 20 kali say 'No' kot.. dun do dat, dun do this.. stop dat... masa balik pun, ada 3 anak bulus... jangan buat itu, jangan buat ini..tah nanti ada anak..macamana pulak...

Takdernyer i jadik hamba kucing... I bela 3 jerk...bukan 10..so I am still the master still..
Hehehehheeee!!!! Jangan besok lagi teruk daripada kocing ... kita cakap satu patah, dia jawab sepuluh patah ... disebabkan otak dia ada lobe ketiga ... wakakkakakakaaaaa!!!!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #36  
Old 07-02-2009, 03:46 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 14
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Hehehehheeee!!!! Jangan besok lagi teruk daripada kocing ... kita cakap satu patah, dia jawab sepuluh patah ... disebabkan otak dia ada lobe ketiga ... wakakkakakakaaaaa!!!!
Insyallah tak..sekarang nieh pun selalu perbetul anak orang.. anak sendiri t , wallahualam...tak leh nak cakap..tapi harap2..ok lah..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #37  
Old 07-02-2009, 04:42 PM
abul's Avatar
abul abul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 105
Rep Power: 13
abul is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
alah... teknik memeranjatkan tue..dah letih dah..siap ikut teknik spray air pun da... tak makan gak... larat nak melarang , membetul orang + kucen... letih gak kekadang.. masa kerja, 20 kali say 'No' kot.. dun do dat, dun do this.. stop dat... masa balik pun, ada 3 anak bulus... jangan buat itu, jangan buat ini..tah nanti ada anak..macamana pulak...

Takdernyer i jadik hamba kucing... I bela 3 jerk...bukan 10..so I am still the master still..
Huhuhu sama la mcm anak bulu kat umah tu...
degil ya amat... tp rasanya kene cuit skali kot...

lps cuit skali tu ok skit perangai dia...

Pg td my wife marah tiger... trus dia majuk...
huhuhu...
Blum kene pukul lagi....
Reply With Quote
  #38  
Old 07-02-2009, 04:50 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 14
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by abul View Post
Huhuhu sama la mcm anak bulu kat umah tu...
degil ya amat... tp rasanya kene cuit skali kot...

lps cuit skali tu ok skit perangai dia...

Pg td my wife marah tiger... trus dia majuk...
huhuhu...
Blum kene pukul lagi....
Tapi kalau marah selalu/ berleter...kucen pandai avoid... my cats nampak my sis..sbb dia suka paksa peluk derong...mesti berdesup lari, lintang pukang... bagus gak..tak larat nak dengar mengiau kalau dia pegang..itu jerit pun tak makan saman...

My mum pun, derong tak g gesel2...sbb selalu marah derong...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #39  
Old 07-06-2009, 10:33 AM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Booboo, dunia kita ini bukan kekurangan kucing tetapi sudah berlebihan sangat ... sehingga terlalu banyak anak kucing yg dilahirkan mati dalam longkang, dimakan oleh anjing, digelek kereta, dibuang merata-rata dan mati kesejukkan tiada tempat berteduh atau makanan. Terlalu banyak yg belum sempat pun buka mata mereka (tak sampai umur seminggu pun) selepas dilahirkan di pasar, tepi jalan, dalam longkang, di warong, di premis ofis, di kawasan perumahan dsbnya, orang ambik dan campak sama dengan ibu ataupun banyak kala dipisahkan daripada ibu mereka terus ke dalam tong sampah seperti sampah. Saya lihat dengan mata sendiri setiap hari, setiap minggu, setiap bulan dan sepanjang tahun sebab saya dan kawan-kawan saya sering terpaksa berkejar selamatkan mereka kerana tak tahan hati melihat kekejaman seperti ini di keliling kami. Banyak yg tidak dapat diselamatkan langsung walaupun kami mencuba sedaya upaya disebabkan mereka terlalu muda utk hidup tanpa ibu mereka.
tp bro...boo x penah lepas anak2 kucin ni merata....its not me doin tat kind of tings....biar penat or abeh duit boo tetap akan jaga derang....ni da open 4 adoption kat opis...rmi yg nak...n derang pon mmg jaga kucen so boo ni kira jadi penasihat la kat derang.....bro jgn isau...boo akan jaga meow2 ni mcm anak2 boo sendri....sayang sngt kat derang taw....
dari kecik lg boo da bela kucen....kucen2 stray ni da bapa rmi boo slamatkan n bwk lik umah dari tadika lg....so klu nak buang kucen 2 mmg xder la lam kamus idop boo...boo sanggup gado ngan husband pasal kucen taw!!
(derhaka aku)
tp xpa...at least dia paham yg kita ni btol2 jaga kucen n bkn main2....
so berbalik pd kes kitten2 kat luar yg x terjaga 2 boo pon rasa sedey sngt.
kdng da x termampu nak slamatkan sb ada 13ekoq da kat umah....
ngalir je air mata ni klu tengok kucen or kiten rayau2 kat luar sejuk2...ishk...
boo cuma berdoa agar suatu hari nnt kita semua kat dunia ni terbukak mata dan minda kita pasal kepentingan dan kebajikan binatang....
sb Tuhan jdikan setiap benda hidup di bumi ni ada sebabnya.....
Reply With Quote
  #40  
Old 07-06-2009, 12:17 PM
abul's Avatar
abul abul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 105
Rep Power: 13
abul is on a distinguished road
Default Re: Mati kutu... kucing x ngan

Boo... saya sokong
Kalo sume org cam boo... xde la kucing2 ni kene buang...
Sometime our people punye mentallity yg beramasalah...
bela kucing nak...
tp bila dah byk/sakit/menyampah ngan perangai/nyanyok... sukahati je dia buang!
Xde belas ihsan langsung

Hopefully, org mcm boo akan lahir lagi ramai lagi kat m'sia ni
barulah terjaga kebajikan kucing2 ni...


Quote:
Originally Posted by booboo View Post
tp bro...boo x penah lepas anak2 kucin ni merata....its not me doin tat kind of tings....biar penat or abeh duit boo tetap akan jaga derang....ni da open 4 adoption kat opis...rmi yg nak...n derang pon mmg jaga kucen so boo ni kira jadi penasihat la kat derang.....bro jgn isau...boo akan jaga meow2 ni mcm anak2 boo sendri....sayang sngt kat derang taw....
dari kecik lg boo da bela kucen....kucen2 stray ni da bapa rmi boo slamatkan n bwk lik umah dari tadika lg....so klu nak buang kucen 2 mmg xder la lam kamus idop boo...boo sanggup gado ngan husband pasal kucen taw!!
(derhaka aku)
tp xpa...at least dia paham yg kita ni btol2 jaga kucen n bkn main2....
so berbalik pd kes kitten2 kat luar yg x terjaga 2 boo pon rasa sedey sngt.
kdng da x termampu nak slamatkan sb ada 13ekoq da kat umah....
ngalir je air mata ni klu tengok kucen or kiten rayau2 kat luar sejuk2...ishk...
boo cuma berdoa agar suatu hari nnt kita semua kat dunia ni terbukak mata dan minda kita pasal kepentingan dan kebajikan binatang....
sb Tuhan jdikan setiap benda hidup di bumi ni ada sebabnya.....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.